Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Wykonanie spawarki TIG AC/DC (projekt z EP)

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następny
Skok:

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Wykonanie spawarki TIG AC/DC (projekt z EP)
Angielska wersja
Autor Wiadomość
DS
Poziom 13
Poziom 13

Post 19 Maj 2007 18:07   

Re: Spawarka TIG

Taśma miedziana wysyłkowo :

http://www.kbhakord.com.pl/sklep

Akurat gotowej o tym przekroju i szerokości max 28,5 nie widze w katalogu, ale można zakupić np. 1,3 x 490 i przeciąć wzdłuż na połowę.
Pozdrawiam.
Powrót do góry

zm_m
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Leszno

Post 19 Maj 2007 20:14   

Tasmy miedziane = od 02 - 3mm i szerokie od 20 - 300mm Email zapytanie; info(małpa)mobi.com.pl. zapytaj tu.
Powrót do góry

mpio
Poziom 8
Poziom 8

Miasto: Nowy Sącz

Post 04 Cze 2007 09:21   

Witam mikrospawarka TIG to byłoby coś pięknego, jestem w trakcie montażu przystawki p.Krasickiego AC/DC i jestem pełen uznania dla jego fachowości i chęci pomocy mniej doświadczonym w technice "dużych prądów " .Jeśli ktoś byłby zainteresowany to posiadam dokumentację techniczno-ruchową przystawki firmy OZAS o symbolu TIGPOL-500 AC/DC (instrukcja obsługi ,pełne schematy itp)
Powrót do góry

SP7SEC
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: Dwikozy

Post 04 Cze 2007 14:27   

masz to w formie cyfrowej czy papierowej bo ja mam bardzo zniszczoną wersje papierową i ciężko by było to skanować ,,,a czasem się może przydać szczególnie teraz jak jest możliwość adaptacji wg projektu Pana Krasickiego ja bynajmniej tak zrobiłem bo ten iskiernik doprowadzał mnie do szaleństwa . Z kompletowałem też większość elementów do budowy takiej przystawki w wersji mini chłodzonej powietrzem ale chyba raczej nie ukończe budowy ze względu na brak czasu i jeśli ktoś ma zapał i czas to chętnie odstąpie po kosztach zgromadzone materiały jak co to na pw prześle zdjęcia i opisy
Powrót do góry

mpio
Poziom 8
Poziom 8

Post 05 Cze 2007 06:18   

Schemat jest w wersji papierowej dostałem go tydzień temu z firmy OZAS (bardzo miła pani w dziale obsługi) mogę zeskanować w dużej rozdielczości niektóre schematy mają format A-3 , jak skończę poinformuję.
Powrót do góry

miszka222
Poziom 3
Poziom 3

Miasto: częstochowa

Post 08 Cze 2007 18:29   

wita czy mógł by ktoś napisać w których dokładnie wydaniach EP jest opisana przystawka tig ac dc.
Powrót do góry

mpio
Poziom 8
Poziom 8

Post 08 Cze 2007 19:53   

Artykuły o przystawce są w numerach 10/2006, 11/2006 i dokończenie w numerze 1/2007 Elektroniki Praktycznej.
Powrót do góry

DS
Poziom 13
Poziom 13

Post 11 Cze 2007 08:33   

Właśnie wrzuciłem na forum "Do It Yourself" mój własnoręcznie wykonany roboczy prototyp spawarki TIG w wersji TIG DC PULS + HF przed jego rozebraniem na składniki pierwsze i wykonaniem docelowym w wersji TIG DC + AC + Puls +HF.
Zapewne moje "wyczyny" konstrukcyjne z punktu widzenia mechaniki nie są powalające i wywołają u mechaników-praktyków uśmiech politowania, ale docelowa obudowa będzie już dużo większa, na kółkach i w wykonaniu warsztatowym.
Jeżeli budującym własne TIGi mogą jakieś informacje się z tego przydać to zapraszam do rzucenia okiem, zwłaszcza na schematy.
Pozdrawiam.
Powrót do góry

miszka222
Poziom 3
Poziom 3

Post 19 Cze 2007 21:52   

czy takie ferryty nadają sie do tej spawarki?
ETD59-3F3 Rdzeń ferrytowy materiał-3F3 5600nH | INFO | RoHS
Producent: FERROXCUBE Symbol oryginalny: ETD59-3F3
Powrót do góry

DS
Poziom 13
Poziom 13

Post 20 Cze 2007 07:37   

Do jonizatora TIGa transformatorowego się nie nadaje z powodu zbyt małego okna do nawijania, natomiast nadaje się jako transformator przetwornicy w spawarce inwertorowej. W przypadku jonizatora można pokombinować z taśmami miedzianymi, ale wszystko zależy od prądu wyjściowego.
Powrót do góry

miszka222
Poziom 3
Poziom 3

Post 21 Cze 2007 19:56   

ktoś wie gdzie nabyć mozna płytkę drukowaną z EP 1/07 przystawki do spawania aluminium metodą tig,czesc 3
Powrót do góry

milmet
Poziom 2
Poziom 2

Miasto: MROZY

Post 22 Cze 2007 20:18   

Czy kolor elektrody w uchwycie tig ma znaczenie Chce spawac balustrade z kwasówki Kupiłem używana spawarke KEMPI 150 podłączyłem zawór dopuszczam argon z butli ale jakos mi to nie wychodzi Jakieś techniczne porady bym PROSIł Spawam mig mag ale to jest dla mnie nowość i nuie mam do kogo zwrucic się o pomoc a nie wiem gdzie jakies praktyczne porady są w internecie a nie znam nikogo kto by mi pomógł Zinnego forum skierowano mnie tu do was Pozdrawiam Krzysztof
Powrót do góry

Mardok737
Poziom 2
Poziom 2

Miasto: Zamość

Post 24 Cze 2007 13:42   

kolor czerwony do kwasowki ok. zielony alu, zobacz ustawienie spawarki,ustaw bezdotykowe zapalani luku elektrode trzymaj ok 1cm od materialu spawanego w drugim reku drut i podobnie jak tlenem tylko bez ruchow palnika ispawaj! argon ustaw na ok 15\18 l na min.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 24 Cze 2007 13:42   

Powrót do góry

milmet
Poziom 2
Poziom 2

Miasto: MROZY

Post 25 Cze 2007 21:18   

Dzięki za podpowiedz będę jeszcze prubowal Mam spawarke kempi 150 urzywaną kupiłem na al;legro może jest coś z nia nie tak Luk sie jarzy to mi wypaliło dziure Jaki powinien byc amperaż ustawiony czy 30 czy 100A W przybliżeniu Elektody kupiłem 1,6
Powrót do góry

Mardok737
Poziom 2
Poziom 2

Miasto: Zamość

Post 26 Cze 2007 18:41   

napisz najpierw co ty chcesz spawac? gr. blachy? itd. bo trudno mi cos wiecej powiedziec .Zacznij ok 50A blacha 1.5-2mm. Moim zdaniem masz ustawione MMA spawanie zwykla elektroda .Zobacz czy jak naciskasz palnik slychac wyplyw argonu?
Powrót do góry

miszka222
Poziom 3
Poziom 3

Post 27 Cze 2007 20:15   

zakupiłem wczoraj tyrystor T00-350-16.nie wiem czy nadaje sie na sto procent wiem tylko 1600V 350A te parametry spoko ale nie wiem jak z bramkom tego tyrystora czy mógł ktoś mnie upewnić na sto procent czy nadaje sie.mogę tylko pomóc w chłodnictwie transportowym urządzeń carrier na tym sie znam.
Powrót do góry

obi one kenobi
Poziom 12
Poziom 12

Miasto: Bolesławiec

Post 22 Lip 2007 09:28   

Witam.

Jestem projektantem urządzeń elektronicznych...

Ostatnio zainteresowałem się budową spawarki TIG AC/DC i poruszyłem ten temat w moim poscie:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=798103&highlight=

Co sądzicie o moim pomyśle na taką spawarkę, czyli prostowanie napięcia, wygładzanie i potem mostek H na tranzystorach IGBT lub darlingtonach mocy??

Proszę o pomoc.

Dziękuję

Pozdrawiam

Łukasz Kiełbowicz
Powrót do góry

DS
Poziom 13
Poziom 13

Post 22 Lip 2007 09:47   

A nie prostsze i tańsze przy tych prądach byłoby to rozwiązanie :

http://www.ep.com.pl/?strona=archiwum.php&r=2006&m=10

Strona 27, artykuł jest w trzech częściach w EP 102006, 11/2006 i 01/2007.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 22 Lip 2007 09:47   

Powrót do góry

Jacek0591
Poziom 2
Poziom 2

Miasto: szczecin

Post 17 Sie 2007 08:28   

Witam
Mam pytanie do Pana Stanisława Krasickiego.
W maju poinformował Pan o pracach nad mikrospawarką punktową.
Czy może Pan napisać więcej na ten temat.
Pozdrawiam.
Jacek.
Powrót do góry

yacoob1991
Poziom 3
Poziom 3

Miasto: Kościan

Post 12 Wrz 2007 14:15   

Jqak podłaczyc plytke MI100 do obrotnicy??? pomuzcie prosze!

Mam płytkę MI100 i wiem że jest to produkt stary ale sprawdzony.
Płytka pochodzi ze spawarki Ozas 160 (prawdopodobnie).
I nie wiem jak ją podlączyć do stołu-obrotnicy.
Chodzi o podłaczenie zasilania 2x24 lub 2x29 volt
Chodzi o podłączenie potencjometru jest przycisku załącz/wyłącz
pedału-lub wyłacznik. Płytak ma 18 pinów do podpięcia-końcowki męskie.
mile widziane odpowiedzi na e-mail yacoob1991(małpa)o2.pl
z góry dziekuję.
Powrót do góry

GreX0
Poziom 9
Poziom 9

Miasto: Olkusz

Post 04 Paź 2007 16:46   

Witam
Ma spawarkę inwertorową 160A/60% i mam takie pytanie czy po kupieniu palnika Tig (i widomo reduktor i CO2) mogę liczyć że będzie dało się tym spawać?
Na forum ktoś pisał że tak ale przecież spawarki inwertorowe mają przełączniki mma/tig i z tego co się orientuje do spawaniu metodą tig stosuje się niższe napięcie ja mam 26,4V przy 160A a tig chyba 18V i chciałbym tym spawać blachy stalowe 2-3 mm(dokładnie profile zamknięte stal st3~ według starej normy).
Powrót do góry

Yarko74
Poziom 5
Poziom 5

Miasto: Szczecin

Post 04 Paź 2007 19:17   

zbieram dopiero części na TIG'a DC i szukam rdzenia na dławik ale zastanawia mnie pytanie: prostownik z dławikiem czy bez?

pytanie to, na czwartej stronie, zadał mareckii:

Cytat:
Mam jeszcze pytanie odnośnie TIG DC opisanego w EP12/03 rozumiem że dławika tam nie ma??ponieważ mógłby on tłumić pulsacje które sobie ustawimy??

Pan Stanisław Krasicki odpowiedział:
Cytat:
Co, do pytania Kolegi "mareckii", to informuję, że w rozwiązaniu układu spawarki TIG z EP 12/03, nie potrzeba żadnego dławika.

Dławika nie ma też w Tig'u AC/DC z EP10'2006, jednak w wielu opracowaniach i postach na Elce odnośnie TIG'a dławik występuje jako istotny element wygładzający obok dużego elektrolitu. Pisze o nim Los_sandalos w poradniku "Spawanie Tig ver2" umieszcza go DS w swojej spawarce impulsowej. No właśnie - czy więc "nie potrzeba żadnego dławika" a może warto go jednak użyć, a może nie wolno przy pulsie ze względu o którym pisze kolega mareckii ???

pozdrawiam

Powrót do góry

DS
Poziom 13
Poziom 13

Post 04 Paź 2007 20:06   

Dławik jest wręcz niezbędny przy spawaniu nierdzewki, a już w szczególności podczas spawania małymi prądami.
Z pojemnością kondensatora filtrującego (im większy tym lepsze wygładzenie prądu) nie można przesadzić, ponieważ przy pojemności powyżej 30.000uF będzie przy zajarzaniu łuku bardzo mocno strzelać i przy cieńszych blaszkach mogą powstawać dziury.
Dławik nie będzie przeszkadzał w ustawianych pulsacjach prądu od 2Hz do 0,5Hz, ponieważ służy do wygładzania prądu o częstotliwości 50Hz.
Tak więc, stosując dławik o indukcyjności powyżej 2-3mH i kondensator o pojemności powyżej 2.000uF mamy wystarczające wygładzenie prądu zapobiegające nadmiernym rozpryskom metalu i mamy spokojny, stabilny jarzący się łuk.
Można oczywiście i bez dławika, ale nawet w większości fabrycznych konstrukcji jest zastosowany dławik. Dlatego proponowałbym go zastosować. Nie jestem praktykiem, ale mający na codzień kontakt z TIGiem, też raczej będą mieli podobne zdanie.
Pozdrawiam.
Powrót do góry

lechoo
Poziom 24
Poziom 24

Miasto: łódzkie

Post 04 Paź 2007 21:59   

Kondensatory w spawarce, a tym bardziej w TIG-u to nieporozumienie... Elektrody wolframowe są delikatne i nie należy ich tak traktować przy zajarzaniu łuku - w tym krytycznym dla nich momencie prąd powinien być jak najmniejszy, rzędu kilku A.

Na temat TIG-ów transformatorowych powiedziano w tym wątku prawie wszystko... Przydałby się teraz jakiś ciekawy projekcik sterownika do inwerterowego TIG-a :)
Powrót do góry

-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Miasto: Opole

Post 04 Paź 2007 22:49   

Ja liczę, że jednak zrobisz ten projekt na UC3846 i porządnych driverach. Jakby co, to rdzenie na transformatory i dławiki, to nie problem ;)
Powrót do góry

DS
Poziom 13
Poziom 13

Post 05 Paź 2007 07:24   

Lechoo napisał :
Cytat:
Kondensatory w spawarce, a tym bardziej w TIG-u to nieporozumienie...

W spawarce elektrodowej tak to prawda, w TIGu (konstrukcji amatorskiej) i tak i nie.
Kondensator filtrujacy jest jakimś kompromisem pomiędzy warunkami pracy elektrody, a możliwością zajarzania łuku za pomocą metody HF.
Jeżeli posiadamy porządny jonizator o energii i częstotliwości wysokiego napięcia wystarczajacej do zjonizowania przestrzeni pomiędzy materiałem i elektrodą i główny łuk startuje nam za każdym razem - to kondensator jest zbędny. Ale w większości konstrukcji amatorskich nie mamy możliwości zmierzenia ani nie wiemy jak to poprawić i w tych przypadkach zastosowanie kondensatora o pojemności rzędu 1500-2000uF na tyle poprawia nam zajarzanie łuku(zwłaszcza przy małych prądach), że startuje za każdym razem, a energia rozładowania jest na tyle niewielka, że większej szkody elektrodzie nie robimy.
Nawet jak jonizator jest najprostszy i posiada często błędy popełnione przy budowie, zmniejszające dodatkowo i tak niewielką energię wyładowania - co w przypadku konstrukcji amatorskich jest b. częste - brak kondensatora wręcz uniemożliwia zajarzanie, lub na wskutek zajarzania ze zbyt małej odległości lub dotykowo z materiałem czynimy o wiele większą szkodę elektrodzie.
Aby nie być gołosłownym to wystarczy nabyć na allegro taki jonizator i sprawdzić to praktycznie. Ciekawe ilu osobom po nabyciu tej płytki i nawinięciu transformatora WN, udało się zajarzać za każdym razem łuk i komfortowo pracować. Przećwiczyłem ten temat praktycznie i po ilości otrzymywanych maili z zapytaniem dot. tego, wiem ,że nie był to tylko jednostkowy problem.
Dlatego, może nie do końca jest to zgodne ze sztuką, ale z uwagi na to, że jest to konstrukcja amatorska, z całą masą innych nie do końca poprawnych rozwiązań, kondensator 1.800uF został tam umieszczony i znacząco poprawia zajarzanie i stabilność łuku.
Pozdrawiam.
Powrót do góry

Yarko74
Poziom 5
Poziom 5

Miasto: Szczecin

Post 10 Paź 2007 14:19   

DS to skoro jesteśmy przy kondensatorze filtrującym, to czy ma jakieś znaczenie sposób jego wpięcia do układu? na rysunkach Pana Stanisława Krasickiego elektrolit wpięty jest pomiędzy diody D3/D4 a plus układu:

a u Ciebie bezpośrednio pomiędzy plus/minus prostownika ???
Powrót do góry

ro 67
Poziom 11
Poziom 11

Miasto: epj

Post 10 Paź 2007 19:24   

zrobiłem półałtomat 230V 180A .chcę go wykorzystać jako źródło prądowe do tiga .nierdzewke idzie ok. przetop ,lico. super ale alu. nie mogę rozgryść materiał topi się pięknie ale nie mogę połączyć .próbuje różne gatunki alu i nic.nie posiadam jonizatora czy to ma jakiś wpływ na spaw? ług zapalam przez potarcie elektrody po zapaleniu jest stabilny i nie gaśnie. gaz argon elektroda zielona na minusie i lipa .
Powrót do góry

DS
Poziom 13
Poziom 13

Post 10 Paź 2007 20:25   

=> Yarko74
Sposób wpięcia kondensatora ma pewne znaczenie z uwagi na prąd udarowy dla elektrody wolframowej w momencie zajarzania. Pisał o tym problemie parę postów wcześniej Lechoo. Jeżeli używamy elektrody 2,4mm (taką też mam u siebie) i grubszych, to sposób wpięcia kondensatora nie ma większego znaczenia. Ale przy elektrodzie 1,6mm bardziej poprawny jest taki, jak w załączonym schemacie u Pana Krasickiego.
Rezystor R1 (6 - 10omów/0,5 - 1 KW)pełni dwojaką rolę : rezystora rozruchowego dla tyrystorów (tak jak w spawarce PSP630) i jednocześnie rezystora ograniczającego prąd udarowy na elektrodzie wolframowej przy zajarzaniu łuku. Krótko mówiąc, sposób wpięcia kondensatora, tak jak na załączonym schemacie pozwala na bardziej łagodne "traktowanie" elektrody.

=> ro 67
Do spawania aluminium używamy prądu PRZEMIENNEGO. Spawanie aluminium prądem stałym jest bezcelowe. Spawarki AC do aluminium to zupełnie inna półka, niż spawarki DC do stali, nierdzewki itp.
Pozdrawiam.
Powrót do góry

ro 67
Poziom 11
Poziom 11

Miasto: epj

Post 10 Paź 2007 20:40   

próbowałem prądem zmiennym ,ale bez jonizatora trudno utrzymać ług .ale spaw też nie wychodził
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Wykonanie spawarki TIG AC/DC (projekt z EP)
Strona 10 z 14 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następny
Skok:

[ Page generation time: 0.103 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS