| Author |
MaWo Poziom 14

|
12 Dec 2002 01:00 Jak odczytać zabezpieczonego PIC16F876 |
|
|
|
Jak odczytać zabezpieczonego PIC16F876 ??? , żeby nie stracić zawartośći tego scalaka !!!
Pozdrawiam MaWo
gadu-gadu :176969
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
13 Dec 2002 18:19 |
|
|
|
Firma twierdzi ze sie nieda ale sa ludzie ktorzy piszą że to możliwe ja osobiscie zkłaniałbym się w kierunku firmy bo nawet jeśłi istnieje jakiś dziwny trick to trzeba wiele kasy na badania jak go wykorzystac a nikt za free nie da informacji ;(
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Dec 2002 18:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gregoire Poziom 9

|
26 Mar 2003 12:27 |
|
|
|
jeżeli ktoś mówi że odczytał zabezpieczonego PIC-a albo Atmel-a to po prostu się przechwala...
|
|
| Back to top |
|
 |
benchmarek Poziom 19

|
10 Apr 2003 17:46 re |
|
|
|
nie robiłem tego nigdy ale czytałem, że jest to możliwe poprzez obniżenie napięcia zasilania procesora, wtedy mechanizm zabezpieczający przestaje działać bądź działa nieprawidłowo. nadmienie ze obniżanie napięcia powinno odbywać sie w sposób kontrolowany do momentu kiedy procesor przestaje działać wtedy trzeba podnieść minimalnie napięcie tak żeby procek zaczą ł funkcjonować. Tak wynika z przeczytnego przeze mnie opisu na temat zabezpieczen. Dodam jeszcze ze latwiej jest zlamac atmela niz pica.
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
10 Apr 2003 18:03 Re: re |
|
|
|
| BenchMarek wrote: |
| nie robiłem tego nigdy ale czytałem, że jest to możliwe poprzez obniżenie napięcia zasilania procesora, wtedy mechanizm zabezpieczający przestaje działać bądź działa nieprawidłowo. nadmienie ze obniżanie napięcia powinno odbywać sie w sposób kontrolowany do momentu kiedy procesor przestaje działać wtedy trzeba podnieść minimalnie napięcie tak żeby procek zaczą ł funkcjonować.. |
Jest kilka innych technik łamania np zapis bitu zabezpieczenie przy obniżonym zasilania, generowanie "szpilek" w impulsach zasilania i programowania
| BenchMarek wrote: |
| Dodam jeszcze ze latwiej jest zlamac atmela niz pica. |
Uwierze jak zobacze, ale zawsze jest to ciekawy argument w dyskusji dlaczego pice są lepsze od atmeli
PS o jakie atmele Ci chodzi 90Sxxxxx 89SXXX czy AVR?
|
|
| Back to top |
|
 |
D.M Poziom 15

|
10 Apr 2003 18:21 |
|
|
|
Z tego co słyszałem to raczej pice są łatwiejsze do odczytu niż Atmele ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Apr 2003 18:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Olon Poziom 11

|
10 Apr 2003 19:07 |
|
|
|
Myślę że powinieneś przeczytać serię artykułów pt " atak na mikrokontrolery" zamieszczonego w trzech kolejnych nr-ach EP > 8/9/10 , 2002. Rosyjski spec od łamania zabezpieczeń w mikrokontrolerach ( Siergiej Skorobogatow) wykłada " kawę na ławę". Z lektury w/w nasunął mi się jeden wniosek: " wszystko da się zrobić !!!...tylko za ile ???"
|
|
| Back to top |
|
 |
Nemo Poziom 22

|
10 Apr 2003 19:30 |
|
|
|
Odczytać można wszystko, lecz pytanie po co? Np. jeśli ktoś chce skopiować program z układu, który można kupić za 50 PLN, to zdecydowanie nie warto. Koszty sprzętu opisanego w ww artykułach to kilka tysięcy USD i do tego wiele godzin ciężkiej pracy specjalisty, który zna architekturę (fizyczną) procesora. Zastanawiam się, czy warto. Taniej natomiast wyciagnąć układ i zlecić jego skopiowanie metodą reverse engeneering. Tzn. obserwujemy jego działanie i piszemy program, który z grubsza tak samo działa. Metodą kolejnych przybliżeń dochodzimy do 99% (lub nawet 100%) funkcjonalności oryginału. To jest dużo tańsze, legalne i na dodatek mamy program w garści (nasz własny).
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
D.M Poziom 15

|
10 Apr 2003 20:49 |
|
|
|
Jesli sądzisz, że w ogólnodostepnej gazeci będziesz miał algorytm "wyciagania" programu z zabezpieczonej kosci to jestes w duzym błędzie.
Poza tym w necie mozna znależć znacznie bardziej dokładne opisy "włamań"
Poki co, wszystko co w jaki kolwiek sposób służy do łamania zabezpieczeń przed ingerencją osób niepowaołanych
nie jest odrazu ot tak publikowane do wszelakiej wiadomości.
Powiem tylko tyle - wiem co mówię...
|
|
| Back to top |
|
 |
benchmarek Poziom 19

|
11 Apr 2003 10:28 |
|
|
|
chodzi mi atmele at89xxxx z tej prozaicznej przyczyny ze sa mniej rozbudowanymi procesorami niz pierszy lepszy pic, pozatym maja grubsza strukture wykonania czataj mniejsza skale integracji i napewno sa podatniejsze na wszelkiego rodzaju ataki
|
|
| Back to top |
|
 |
benchmarek Poziom 19

|
11 Apr 2003 10:32 |
|
|
|
nie jestem tu strona, w lamaniu zabezpieczen, a nie robie tego z uwagi ze sam pisze rozne programy i nie cieszylbym sie gdyby ktos bez mojej wiedzy grzebal sie w kodzie napisanym przeze mnie przez wiele godzin pracy spedzonej przy komputerze. chociaz czesem jest to kuszace jesli program nie zostyal zabezpieczony w zaden sposob
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Apr 2003 10:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sybulek Poziom 13

|
11 Apr 2003 13:08 |
|
|
|
Nie każdy włam do proca ma na celu wydarcie kasy, ja osobiście poprawiłbym czasem np. funkcjonowanie resetu, klawiatury albo wyświetlanie w czymś-tam, a nie mogę i muszę się męczyć z czyimś knotem, za który i tak zapłaciłem...
|
|
| Back to top |
|
 |
Nemo Poziom 22

|
11 Apr 2003 19:34 |
|
|
|
:arrow: sybulek: Masz całkowitą rację. Powinno być tak, że ci, którzy piszą takie programy z czasem je rozwiajają i dają użytkownikom w ramach gwarancji. Tyle, że kto chciałby się w dzisiejszych czasach tym bawić. Zgarnąć kasę i koniec. Całe szczęście, że nie wszyscy sa tacy.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |