Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Zapłon do quada 110ccm.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący ->Zapłon do quada 110ccm. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
nowakus
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 438

nowakus
Poziom 17
Post#1 19 Kwi 2009 21:08  Autor tematu   

Zapłon do quada 110ccm.


Witam!
Mam quada który dostał kaprys. zabrakło mu iskry. Był u 5 mechaników i nic. Więc postanowiłem się sam za to wziąśc. Wymieniono mu czujnik, moduł, cewkę, świecę. to prawie cały zapłon i nadal nic. Ciekawi mnie jedna rzecz, mianowicie w magnecie są 2 cewki i czujnik. Jedna cewka zasila moduł a druga ładuje akku, i ta cewka od modułu przu kręceniu rozrusznikiem daje 3,5V na moje trochę mało. Czy posiada ktoś schemat elektryki quada lub tylko zapłonu?(moduł ma podłączone 5 kabli) Czy mogę podpiąc zamiast tej cewki akumulator 12V? I by było tak: akku + i - cewka zapłonowa, kabel do gaszenia, i czujnik?? czy moduł się nie sfajczy?
Proszę o pomoc lato idzie a ja mam maszynę rozwaloną.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
andy k
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Maj 2003
Posty: 38
Miasto: Sosnowiec

andy k
Poziom 9
Post#2 19 Kwi 2009 21:52    

Re: Zapłon do quada 110ccm.


Zależnie od budowy układu cewki zasilające dają napięcie od około 50V do ponad 200V. Ta cewka wymaga przezwojenia. Z akumulatora nie zasilisz tego układu zapłonowego.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
nowakus
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 438

nowakus
Poziom 17
Post#3 19 Kwi 2009 22:09  Autor tematu   

Re: Zapłon do quada 110ccm.


Ale po module jest jeszcze jedna cewka zapłonowa podłączona bezpośrednio do świecy. A czy da to się zasilić z czegoś zastępczego, bo jak nie będzie to to kasa na marne. Ale skoro cewka zapłonowa jest zasilana z 200V to dlaczego jest ogromna iskra po dotykaniu bezpośrednio do akku i poprostu myślałem, że ten moduł jest swego rodzaju przekaźnikiem. I jeszcze jedna sprawa ma ktoś schemat instalacji elektrycznej quada 110 bo kable były popalone i trzeba je nowe wstawić.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
andy k
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Maj 2003
Posty: 38
Miasto: Sosnowiec

andy k
Poziom 9
Post#4 19 Kwi 2009 22:51    

Re: Zapłon do quada 110ccm.


Jesli do akumulatora podpinałeś cewkę wysokiego napięcia to mogłeś ją dodatkowo uszkodzić (spalić uzwojenie pierwotne).
Ta cewka współpracuje z kondensatorem który jest wewnątrz modułu.
Iskra powstaje gdy kondensator jest rozładowywany.
Nie kombinuj z zastępczym układem bo koszt naprawy wzrośnie.
Moduł musi mieć zasilanie z cewki więc zacznij od przezwojenia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
nowakus
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 438

nowakus
Poziom 17
Post#5 20 Kwi 2009 16:12  Autor tematu   

Re: Zapłon do quada 110ccm.


Tak tylko nową cewkę trzeba kupic razem z całym zapłonem i to koszt ok 200 zł. Bo nie wiem jak się przewija. A może mi ktoś wyjaśnic na jakiej zasadzie działa ten czujnik zapłopnu?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> Zapłon do quada 110ccm.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
silnik 110ccm - SILNIK quad 110ccm NIE KRECI NA WYSOKICH OBROTACH (3)
Quad 110ccm - bezpiecznik. (12)
cross chiński 110ccm światła (7)
Silniki MORETTI 110ccm i 125ccm (3)
Mazda 626 2,0 zapłon. Jak ustawia się prawidłowo zapłon? (8)
Czy to pierścienie? Quad ATV 110ccm. (3)
Chiński quad 110ccm - brak iskry (3)
Gaźnik nie podaje paliwa (Dirt Bike 110ccm) (2)
Fiat 126p zapłon - przestawiony zapłon (12)
quad chińczyk 110ccm - Słaba moc przy niskich obrotach silnika (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS