FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 20 Apr 2009 07:35   

Domowa drukarka 3d

W internecie pojawiło sie juz kilka ciekawych artykułów dotyczących budowy drukarek 3d. Rzadko jednak pojawiały sie konstrukcje oparte o metodę natryskową. Poniżej znajduje się wspaniały przykład takiej konstrukcji. Zamiast nakładania kolejnych warstw rozgrzanego plastiku, urządzenie wykorzystuje system nakładania kolejnych warstw substancji klejopodobnej. Urządzenie charakteryzuje się dość wysoką rozdzielczością jak na inne tego typu konstrukcje.

Źrodło http://homemade3dprinter.blogspot.com/
Back to top

skaktus
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 20 Apr 2009 12:37   

Re: Domowa drukarka 3d

No kurcze genialne ;)

Z tego co widzę to bazuje to na zwykłej drukarce. Ciekaw jestem czy dysze po 1 dniu stania nie zaklejają się.

Brawo za pomysł.
Back to top

Gigantor
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 20 Apr 2009 13:23   

"Proszek" to mieszanka gipsu dentystycznego i maltodekstryny (jako kleju), a w kartridżu znajduje się tylko woda (aktywująca klej).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Apr 2009 13:23   

Back to top

_JAG_
Poziom 12
Poziom 12

Post#4 20 Apr 2009 14:00   

Widziałem jak profesjonalna, operująca laserem drukarka zrobiła model łańcucha, który normalnie działał jak odpowiednik metalowy.
Ale koszt tamtej drukarki to 2miliony złotych.
Może kiedyś ktoś mądry coś takiego zbuduje z laserówki???
Back to top

tomekw31
Poziom 10
Poziom 10

Post#5 20 Apr 2009 20:52   

Fajnie by było też jakby zamiast wody był jednak specjalny atrament by nadać jeszcze kolory takiemu druku. Myśle że nie było by z tym większego problemu.
Back to top

---Ryba---
Poziom 9
Poziom 9

Post#6 20 Apr 2009 22:47   

Ta przekładnia też jest dziełem print 3D
http://www.youtube.com/watch?v=h6ozSqo3lfw&feature=related
Back to top

fortronik
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 20 Apr 2009 22:49   

Fajna sprawa. Ja widziałem podobne urządzenie przy pomocy którego produkowano kostki akrylowe z 3D figurkami w środku. Głowica posiadała źródło światła (możliwe ze laser), które w czasie przesuwu utwardzało akryl płynny po czym zanurzało w tym akrylu tworząc kolejną warstwę. Prawdopodobnie w taki sposób obecnie tworzone są elementy bolidów F1.
Back to top

Doominus
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 21 Apr 2009 00:37   

Było :P
Ten projekt już się tu kiedyś pojawił.Gdzieś siedzi dyskusja na temat drukarek 3D.
Jest jeszcze jeden większy projekt drukarki DIY oparty chyba o sylikon.

Główne rozwiązania w drukarkach 3d to :
żywica foto utwardzalna
proszek
roztopiony plastik (dokładność dyszy wylotowej , dość mała)
sylikon
wycinanie i sklejanie warstw folii / papieru

Dodano po 1 [minuty]:

Z folia raczej to jest 2,5D niż 3D
http://www.youtube.com/watch?v=iBT0KP8vRP0&feature=channel_page
Back to top

sTERYDZIOCH
Poziom 9
Poziom 9

Post#9 21 Apr 2009 13:22   

Wszystkie drukarki 3D są raczej 2,5D niż 3D bo zawsze jest używana stała grubość nakładanej/utwardzanej warstwy. ;)
Tutaj większym problemem wydaje mi się przygotowanie danych dla takiej drukarki. Czy ten ktoś kto to zbudował napisał też oprogramowanie generujące kolejne warstwy, czy trzeba to samemu przygotować? A może korzysta z gotowych programów typu magics, które niestety są drogawe dość :/
Back to top

thur
Poziom 8
Poziom 8

Post#10 21 Apr 2009 20:43   

Widziałem taką drukarkę w "beyond tommorow'. Bryła była skanowana laserem, program przetwarzał dane i zapisywał w pliku do wydruku ( na takiej drukarce).
Back to top

hindoos
Poziom 16
Poziom 16

Post#11 21 Apr 2009 21:02   

Ale oni to chyba utwardzali za pomocą lasera również, tam gdzie 3 wiązki się przecięły następowało zespojenie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Apr 2009 21:02   

Back to top

280hp
Poziom 5
Poziom 5

Post#12 21 Apr 2009 22:42   

Ciekawe :D cały artykuł o drukarkach 3D Link
Back to top

MADevil
Poziom 17
Poziom 17

Post#13 21 Apr 2009 22:45   

_JAG_ wrote:
Widziałem jak profesjonalna, operująca laserem drukarka zrobiła model łańcucha, który normalnie działał jak odpowiednik metalowy.
Ale koszt tamtej drukarki to 2miliony złotych.
Może kiedyś ktoś mądry coś takiego zbuduje z laserówki???

Laserówka jest oddalona od drukarki 3D aktywowanej laserem o miliony kilometrów.
No i oczywiście cena materiałów (specjalny polime) oraz moc i długość fali samego lasera...
Back to top

OldSkull
Poziom 19
Poziom 19

Post#14 22 Apr 2009 16:08   

Bardzo ciekawy projekt - szczególnie podoba mi się to, że materiał się nie marnuje tak jak w przypadku drukarek "potnij i sklej".

Zastanawiam się jaką ma dokładność - np. czy jak się zrobi 2 elementy mające pasować do siebie z luzem 0.1mm (w projekcie) to czy będą pasować i będzie się je dało włożyć jeden w drugi?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Apr 2009 16:08   

Back to top

hindoos
Poziom 16
Poziom 16

Post#15 22 Apr 2009 17:24   

Zawsze można małe różnice dotrzeć pilnikiem ;) Wątpię, żeby z tak małym luzem to zadziałało, popatrz na ten model silnika - widać, że po bokach jest dość chropowaty i nie zawsze dokładny w niektórych miejscach - w końcu woda nie jest najprecyzyjniejszym narzędziem do modelowania :P
Back to top

matam
Poziom 10
Poziom 10

Post#16 23 Apr 2009 21:31   

sTERYDZIOCH wrote:
Wszystkie drukarki 3D są raczej 2,5D niż 3D bo zawsze jest używana stała grubość nakładanej/utwardzanej warstwy. ;)
Tutaj większym problemem wydaje mi się przygotowanie danych dla takiej drukarki. Czy ten ktoś kto to zbudował napisał też oprogramowanie generujące kolejne warstwy, czy trzeba to samemu przygotować? A może korzysta z gotowych programów typu magics, które niestety są drogawe dość :/

A czy zadałeś sobie w ogóle "trud" strony projektu? Nie, bo w przeciwnym razie nie pytałbyś się jakiego programu użył do stworzenia projektu [generowania warstw, ergo stworzenie projektu i wysłanie do drukarki].
Jakby ktoś chciał, to można skorzystać z wersji demo Rhinocerosa, która pozwala na 24 zapisy, po tym czasie nie można zapisać gotowych projektów.

Co ciekawe ten klej, którego autor użył jako jeden z głównych surowców, to najzwyklejsza odzywka dla mięśniaków.
Back to top

submariner
Poziom 22
Poziom 22

Post#17 24 Apr 2009 09:03   

Jestem w trakcie budowy takiej drukarki 3d wiec troche zapoznalem sie z tematem , sa bardzo precyzyjne drukarki drukujace metoda spiekania proszkow metali i to na gotowo , mechanizm dziala po wyjeciu z maszyny i powierzchnia wyglada jak po polerowaniu.
Jedna z metod takiego precyzyjnego druku polega na spiekaniu proszku ktory podawany jest strumieniem sprezonego powietrza tak jak przy piaskowaniu tyle , ze dioda laserowa przypieka ten proszek do drukowanego elementu.
Typowe wydruku metoda extrudowania tworzyw to dokladnosc 0.1mm i calkowicie to wystarcza tyle ,ze surowiec w postaci preta-zylki o srednicy ok 1mm jest potwornie drogi - ok 400e za chyba 0,5kg-wklad co nie ma nic wspolnego z faktyczna cena ABS , PC-ABS , czy jeszcze tanszych poliolefin.
Back to top

bestler
Poziom 22
Poziom 22

Post#18 25 Apr 2009 09:02   

Mnie ciekawi to rozwiązanie pod kątem programowym. Jak mając trójwymiarowy model czegoś stworzony np w inwentorze lub innych programie przełożyc to na warstwy. Przecież normalne programy tego nie robią - to musi byc jakaś specjalistyczna platforma do tego.

Może ktoś ma jakieś info na ten temat...

Paweł
Back to top

leonow32
Poziom 20
Poziom 20

Post#19 25 Apr 2009 10:13   

Co się dzieje w 2 minucie filmu? To białe tworzywo też jest nakładane przez drukarkę?
Back to top

bestler
Poziom 22
Poziom 22

Post#20 25 Apr 2009 11:12   

Ten proszek nakładany jest przez ten korpus/prowadnicę tej drukarki. Spójrz na 16 - 22 sek filmy, widać wyraźnie, że po przejechaniu korpusu ten wyraźny wcześniej model staje się niewidoczny.

Paweł
Back to top

Doominus
Poziom 23
Poziom 23

Post#21 25 Apr 2009 12:16   

Ano tak to działa
Back to top

Nacrob
Poziom 9
Poziom 9

Post#22 28 Apr 2009 14:34   

Pomysł fantastyczny tylko mam kilka pytań a dokładniej jakich materiałów można użyć w takiej drukarce może jakiś z rodziny PET,PP,HD-PE.... no i podstawowe pytanko jakie są koszty takiego cudeńka?
Back to top

MADevil
Poziom 17
Poziom 17

Post#23 28 Apr 2009 18:38   

W tej dokładnie w zasadzie tylko tego. CHyba, że masz sposób na upłynnienie PETa bez uszkodzenia głowicy drukującej, no i chyba by były problemy z gęstością płynnego PETa.
Do wytrzymalszych materiałów są bardziej profesjonalne maszyny, za grube pieniądze.
Wpisz w 'google' to wyskoczy co i jak.
Back to top

kukulkatom
Poziom 6
Poziom 6

Post#24 18 May 2009 20:51   

Witam. Przymierzam się do budowy drukarki 3D podobnej do tej przedstawianej na początku tego tematu. Wszystko już wiem jak zrobić tylko jednego nie moge nigdzie znaleźć. Potrzebuje program który model 3D np. z AutoCada potnie mi na warstwy o danej grubości- tak żeby wysyłał sygnały do drukarki żeby drukowała pokolei strony ( kolejne warstwy). Reszta w takiej drukarce 3D jest stosunkowo mało skomplikowana Ale takiego programu sam nie napisze, a bez niego niema co zaczynać budowy. Widze że na takiej zasadzie musi działać program przygotowujący modele 3D do wydruku na początku tematu ale nie znalazłem możliwości pobrania tego programu ( mimo ze teoretycznie jest link do programu). Jeśli komuś się udało pobrać ten program albo taki program posiada to będe bardzo wdzięczny za kontakt ( ewentualnie przesłanie programu lub linku) kukulkatom(malpa)wp.pl GG:647113. Z góry wielkie dzięki.
Back to top

linuxbus
Poziom 4
Poziom 4

Post#25 31 Aug 2009 19:38   

Czy ktoś zna koszty wydruku obiektów 3d z ABS metodą FDM

http://www.youtube.com/watch?v=0pPvAjwq6qM

Przykładowy projekt i koszt

Wycena bez modelu jest skomplikowana a ja jeszcze nie stworzyłem modelu interesuje mnie rząd wielkości za sześcian 250mm x 50mm x 60 mm ile trzeba zapłacić
Back to top

lizi0
Poziom 11
Poziom 11

Post#26 28 Feb 2010 21:56   

Witam,

Czy może ktoś podać link do jakiegoś programu dzięki któremu będzie można przygotować podzielony model 3D na warstwy??

Dodano po 2 [minuty]:

Przyłączam się do prośby poprzednika. Poszukuję programu dzięki któremu można dokonać podziału modelu 3D na warstwy.

Proszę o pomoc.
Back to top

Maciej CADbloger
Poziom 1
Poziom 1

Post#27 28 May 2010 23:08   

Witam serdecznie (pierwszy raz na tym forum) i służę pomocą.
Otóż osoby realizujące program budowy drukarki 3D open source (RepRap - vide link tutaj: http://reprap.org/wiki/Main_Page
i tutaj: http://www.cadblog.pl/Drukarka_3D_open_source.htm)

zadbały oczywiście o to, by podczas pracy z nią korzystać najchętniej także z oprogramowania ze free. Polecane przez nich aplikacje można znaleźć na stronie:
http://reprap.org/wiki/Software_Tools

Pozdrawiam i powodzenia,
Maciej CADbloger

P.S.
A nieco więcej o RepRap i innych tego typu maszynach już wkrótce na CADblog.pl i w najnowszym wydaniu.
Back to top

3-2-1-zwarcie
Poziom 12
Poziom 12

Post#28 18 Jul 2010 18:43   

Witam,

Jest już dostępna drukarka 3-D RepRap drugiej generacji (Mendel).
Więcej info w poniższym linku:
http://reprap.org/wiki/Mendel

Szczególnie zachęcająco wyglądają ceny:
400 euronów za całą maszynę,
11 - 22 euronów za kilogram materiału eksplotacyjnego.

Niedawno rozglądałem się za usługą wydruku 3-D i za 1 szt cienkościennego walcowatego (fi 5 cm, h 4 cm) przedmiotu facet zaśpiewał mi 100 zł.

Gdyby zrobić to na Mendelu wyszłoby chyba kilkadziesiąt razy taniej.

Czy jest już ktoś w Warszawie, kto ma tą maszynę i oferuje sensowne ceny ?

Pozdrawiam

Sławek
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Jul 2010 18:43   

Back to top

designfutures
Poziom 3
Poziom 3

Post#29 05 May 2011 11:01   

Witam,

Zbudowałem RepRapa w wersji Mendel, w tej chwili wreszcie udało mi się skonfigurować go do takiego stanu, że drukuje z prędkością 3000mm ekstrudatu na minutę (średni obiekt 2x2x3cm to kwestia ok 10-15 minut), i przymierzam się do budowy następnej.. załączam zdjęcia.

Obecnie oferuję na allegro elektronikę do wersji Mendel (lub Prusa), a już wkrótce wystawię też plastikowe części... jakby coś to chętnie odpowiem na pytania :-)

pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

Przemek

[/img]

IMGP1249_.jpg
 Filesize:  180.58 KB

IMGP1249_.jpg

IMGP1248_.jpg
 Filesize:  78.75 KB

IMGP1248_.jpg

Back to top

leonow32
Poziom 20
Poziom 20

Post#30 05 May 2011 13:16   

Ale bajeranckie :) ciekawi mnie czym to sterujesz. Masz tu jakiś interpreter HPGL albo Gkodów czy czegoś? Co to za elektronika sobie "zwisa" z góry? :) Skąd bierzesz pliki do wykonania i w jaki sposób maszyna je trawi?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 3 Go to page 1, 2, 3  Next
Similar topics
Wytrawiarka natryskowa by SirKamil90 (61)
Kolejna wytrawiarka natryskowa (19)

Page generation time: 0.207 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed