FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#61 15 Dec 2011 22:48   

Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa

Można, będzie wręcz bardzo łatwo. Skeinforge, czyli standardowy soft do tworzenia g-code, ma też profil do plotera laserowego.
Back to top

codec
Poziom 10
Poziom 10

Post#62 15 Dec 2011 23:16   

To dobra informacja, bo będę miał większe pole pracy. Jeszcze jedno ważne pytanie odnośnie samej elektroniki: czy zamiast dedykowanej do RepRapa można zastosować typową płytę główną od maszynki CNC wraz ze sterownikami silników krokowych? Czy jest później jakiś większy problem w konfiguracji?
Back to top

kelow
Poziom 7
Poziom 7

Post#63 16 Dec 2011 09:22   

W konfiguracji nie ma problemu. Ale potrzebujesz jeszcze kontrolera temperatury głowicy drukującej, najlepiej z PID. Do tego kilka ciekawych funkcji, których nie ma żaden program sterujący na PC, jest zaszytych w firmware. Do tego masz dużo więcej opcji konfiguracji samego ruchu niż w programie Mach czy TurboCNC.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Dec 2011 09:22   

Back to top

codec
Poziom 10
Poziom 10

Post#64 16 Dec 2011 15:03   

Ok, sprawa jasna - lepiej więc stosować dedykowany układ - mniej komplikacji
Back to top

mario972
Poziom 11
Poziom 11

Post#65 26 Jan 2012 23:57   

@ 2UP
Za ile byłbyś skłonny sprzedać gotową drukarkę?
Back to top

kelow
Poziom 7
Poziom 7

Post#66 27 Jan 2012 00:18   

Złożoną i działającą? Za jakieś 1500-1800zł w zależności od konfiguracji.
Back to top

pave
Poziom 2
Poziom 2

Post#67 27 Jan 2012 00:50   

jakie są najmniejsze dysze do reprapa..? oglądalem zdjęcia modeli tworzonych na drukarce mają bardzo widoczne warstwy... czy może na dzień dzisiejszy rep rap jest w stanie tworzyć "gładkie modele"...
Back to top

kelow
Poziom 7
Poziom 7

Post#68 27 Jan 2012 02:30   

W tej chwili nikt nie używa mniejszych niż 0,3mm, bo zysk na jakości jest żaden a traci się na prędkości. Ja drukuję warstwy 0,1mm dyszą 0,5mm, efekt widoczny poniżej.
Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa
Metoda FDM słabo nadaje się do przedmiotów ozdobnych, za to przedmioty nią wykonane mają wytrzymałość ok. 5-10 razy większą niż naświetlane.
Jeśli chodzi o widoczność warstw to aktualnie na tej stronie dzieje się najwięcej: http://www.thingiverse.com/thing:1216
Polecam pooglądać w komentarzach co robią ludzie, żeby nie było widać warstw. Niektóre zdjęcia robią wrażenie :)
Back to top

Ruzby
Poziom 18
Poziom 18

Post#69 29 Jan 2012 19:21   

Szukam cierpliwej osoby która przedstawila by mi zasady dzialania i konstrukcji takiej drukarki :)
Back to top

pave
Poziom 2
Poziom 2

Post#70 04 Feb 2012 10:20   

warstwa to oś Z.. i regulowana jest wysokością głowicy więc tu średnica dyszy nie ma znaczenia. moje pytanie o średnicę dyszy wiązało się z dokładnością w osiach X oraz Y... innymi słowy.. czy jest możliwe wydrukowanie głowy Yody o średnicy 3mm..
Back to top

kelow
Poziom 7
Poziom 7

Post#71 04 Feb 2012 11:25   

Oczywiście, że wielkość dyszy ma znaczenie. Wyobraź sobie drukowanie plastikiem lanym z węża ogrodowego. Co z tego, że ustawisz go na wysokości 0,1mm nad stołem, skoro i tak otwór będzie większy od drukowanego przedmiotu?
Podział kroku daje teoretycznie dokładność pozycjonowania dyszy w standardowym Reprapie na poziomie 0,01mm. Oczywiście nie da się tego osiągnąć ze względu na samą mechanikę. Trzebaby stworzyć dyszę o średnicy 0,05mm i porównać dokładność.
Back to top

pave
Poziom 2
Poziom 2

Post#72 04 Feb 2012 23:27   

zgadza się.. ale wężem ogrodowym nadal kładziesz warstwę 0,1 mm... pytanie czy są dysze umożliwiające taką samą dokładność w osiach X i Y.. tzn: dysze 0,1 mm
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Feb 2012 23:27   

Back to top

1st
Poziom 13
Poziom 13

Post#73 18 Feb 2012 23:19   

Witam,
jak wygląda dokładność wydruku małych części?
Chodzi mi o element wielkości 20 mm długości, 10mm szerokości, ścianki o grubości ok 2mm. Stopień skomplikowania podobny do wtyku RJ45 (bez wewnętrznej struktury, oraz złączy) - coś jak RJ45 z zatrzaskiem, ale wypełnione. Jak sprawa z gładkością?

PS.
Czas wydruku nie jest istotny, może się drukować nawet "cały dzień", chodzi o dokładność
Back to top

kelow
Poziom 7
Poziom 7

Post#74 18 Feb 2012 23:22   

Troszkę nie rozumiem obydwóch pytań. Jeśli dostarczysz mi model to wydrukuję go i wrzucę zdjęcia.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Feb 2012 23:22   

Back to top

zbigniewpiat
Poziom 2
Poziom 2

Post#75 25 Feb 2012 06:54   

Witam!
Szanowni Koledzy, przekopałem co można szukając kompletnej(!!!!!!!) dokumentacji drukarki reprap.
Kompletnej a nie poszczególnych kawałków. Nie znalazłem schematów całej elektroniki, mechaniki podawacza tworzywa do ekstrudera itd.
Szukam też kogoś kto już sobie zrobił drukarkę tego typu i mógłby mi wydrukować komplet wszystkich plastikowych części (oczywiście nie za free)
Czy może mi ktoś pomóc w tym szukaniu?
Pozdrawiam Wszystkich pasjonatów druku 3D
To tyle
Back to top

kelow
Poziom 7
Poziom 7

Post#76 25 Feb 2012 09:55   

Jest tak jak z całym open source - trzeba pogrzebać:
http://reprap.org/wiki/Wade's_Geared_Extruder
http://reprap.org/wiki/Sanguinololu
Back to top

retner
Poziom 6
Poziom 6

Post#77 10 Mar 2012 16:19   

Kompletna dokumentacja jest na http://reprap.org . Problemem dla poczatkujacych jest masa opcji, nie ma jednej konkretnej drukarki. Mozna wybierac w roznych ekstruderach, glowicach, konstrukcjach. Generalnie trzeba poskladac z klockow to co najbardziej nam odpowiada. Jaka elektronike jetsesmy w stanie dostac, jaka sami polutowac. Jaka glowice mozemy wykonac, jaka kupic.
Na pierwsyz ogien polecam mendela w wersji prusa. A później pomysły same przychodza i w miare ulepszania drukarka staje sie taka jak nam odpowiada.
Jeśli ktoś ma pytania, lub chce, ale boi sie zaczac zabawe z reprapem to zglaszam chec pomocy. Wiem, bo sam tez sie tego bałem, ze wywale kupe kasy na zestaw plastikow, srub itp a pozniej bedzie to stalo bo nie bede umial tego poskladac. Ale dalo rade.
Back to top

qnik47
Poziom 1
Poziom 1

Post#78 12 Mar 2012 21:35   

znalazłem gotowy,"tani" w porównaniu do innych, zestaw jeszcze kilka lat i będzie w przystępnej cenie
http://www.wykop.pl/ramka/608969/drukarka-3d-ktora-trafi-na-twoje-biurko-wczesniej-niz-myslisz/
Back to top

kelow
Poziom 7
Poziom 7

Post#79 12 Mar 2012 23:32   

Gotowy Mendel Prusa (złożony) to koszt rzędu 2000zł. 1/3 taniej ;)
Back to top

codec
Poziom 10
Poziom 10

Post#80 25 Mar 2012 23:13   

A można nawet jeszcze taniej złożyć jeśli się samemu trochę podłubie (złożyć we własnym zakresie stół grzejny, częściowo głowicę drukującą, dobierze silniki z używki itp) ;)
Back to top

mantis_666
Poziom 1
Poziom 1

Post#81 11 May 2012 22:33   

Witam, jestem nowy na forum ale temat drukarki 3d mnie bardzo zaintrygował, myślę żeby spróbować przerobić zwykłą drukarkę na 3d, na początku z użyciem gipsu i wody (jestem studentem....automatyki i robotyki). Na razie jeszcze nie mamy takich przedmiotów, które dałyby możliwość i umiejętności skonstruowania drukary samemu. Jednak kto nie próbuje ten się nie uczy więc mam następujące pytania
1. Jaki model drukarki atramentowej będzie najbardziej odpowiedni do takiego pomysłu, chodzi mi o to żeby ciśnienie nie było za duże przy wtrysku wody, żeby strumień był stosunkowo wąski, drukarka powinna być stosunkowo łatwa w demontarzu, itd..
2. Czy jest może ktoś kto wspomoże biednego studenta? Nie marzę o podarowaniu drukarki ale chociaż może ktoś stworzy pdf-a "dla blondynek", w którym pokaże jak zrobić taką najprostszą z części ogólnodostępnych?

....i jeszcze jedna prośba, z tego powodu, że na elektrodzie użytkownicy są wyjątkowo nieprzyjemni dla laików proszę (licząc na uprzejmość) o wysłanie także wiadomości na adres mantis_666(malpa)wp.pl.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 3 of 3 Go to page Previous  1, 2, 3
Similar topics
Wytrawiarka natryskowa by SirKamil90 (61)
Kolejna wytrawiarka natryskowa (19)

Page generation time: 0.191 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed