| Author |
kelow Poziom 7

|
15 Dec 2011 22:48 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
Można, będzie wręcz bardzo łatwo. Skeinforge, czyli standardowy soft do tworzenia g-code, ma też profil do plotera laserowego.
|
|
| Back to top |
|
 |
codec Poziom 10

|
15 Dec 2011 23:16 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
To dobra informacja, bo będę miał większe pole pracy. Jeszcze jedno ważne pytanie odnośnie samej elektroniki: czy zamiast dedykowanej do RepRapa można zastosować typową płytę główną od maszynki CNC wraz ze sterownikami silników krokowych? Czy jest później jakiś większy problem w konfiguracji?
|
|
| Back to top |
|
 |
kelow Poziom 7

|
16 Dec 2011 09:22 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
W konfiguracji nie ma problemu. Ale potrzebujesz jeszcze kontrolera temperatury głowicy drukującej, najlepiej z PID. Do tego kilka ciekawych funkcji, których nie ma żaden program sterujący na PC, jest zaszytych w firmware. Do tego masz dużo więcej opcji konfiguracji samego ruchu niż w programie Mach czy TurboCNC.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Dec 2011 09:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
codec Poziom 10

|
16 Dec 2011 15:03 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
Ok, sprawa jasna - lepiej więc stosować dedykowany układ - mniej komplikacji
|
|
| Back to top |
|
 |
mario972 Poziom 11

|
26 Jan 2012 23:57 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
@ 2UP
Za ile byłbyś skłonny sprzedać gotową drukarkę?
|
|
| Back to top |
|
 |
kelow Poziom 7

|
27 Jan 2012 00:18 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
Złożoną i działającą? Za jakieś 1500-1800zł w zależności od konfiguracji.
|
|
| Back to top |
|
 |
pave Poziom 2

|
27 Jan 2012 00:50 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
jakie są najmniejsze dysze do reprapa..? oglądalem zdjęcia modeli tworzonych na drukarce mają bardzo widoczne warstwy... czy może na dzień dzisiejszy rep rap jest w stanie tworzyć "gładkie modele"...
|
|
| Back to top |
|
 |
kelow Poziom 7

|
27 Jan 2012 02:30 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
W tej chwili nikt nie używa mniejszych niż 0,3mm, bo zysk na jakości jest żaden a traci się na prędkości. Ja drukuję warstwy 0,1mm dyszą 0,5mm, efekt widoczny poniżej.
Metoda FDM słabo nadaje się do przedmiotów ozdobnych, za to przedmioty nią wykonane mają wytrzymałość ok. 5-10 razy większą niż naświetlane.
Jeśli chodzi o widoczność warstw to aktualnie na tej stronie dzieje się najwięcej: http://www.thingiverse.com/thing:1216
Polecam pooglądać w komentarzach co robią ludzie, żeby nie było widać warstw. Niektóre zdjęcia robią wrażenie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Ruzby Poziom 18

|
29 Jan 2012 19:21 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
Szukam cierpliwej osoby która przedstawila by mi zasady dzialania i konstrukcji takiej drukarki :)
|
|
| Back to top |
|
 |
pave Poziom 2

|
04 Feb 2012 10:20 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
warstwa to oś Z.. i regulowana jest wysokością głowicy więc tu średnica dyszy nie ma znaczenia. moje pytanie o średnicę dyszy wiązało się z dokładnością w osiach X oraz Y... innymi słowy.. czy jest możliwe wydrukowanie głowy Yody o średnicy 3mm..
|
|
| Back to top |
|
 |
kelow Poziom 7

|
04 Feb 2012 11:25 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
Oczywiście, że wielkość dyszy ma znaczenie. Wyobraź sobie drukowanie plastikiem lanym z węża ogrodowego. Co z tego, że ustawisz go na wysokości 0,1mm nad stołem, skoro i tak otwór będzie większy od drukowanego przedmiotu?
Podział kroku daje teoretycznie dokładność pozycjonowania dyszy w standardowym Reprapie na poziomie 0,01mm. Oczywiście nie da się tego osiągnąć ze względu na samą mechanikę. Trzebaby stworzyć dyszę o średnicy 0,05mm i porównać dokładność.
|
|
| Back to top |
|
 |
pave Poziom 2

|
04 Feb 2012 23:27 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
zgadza się.. ale wężem ogrodowym nadal kładziesz warstwę 0,1 mm... pytanie czy są dysze umożliwiające taką samą dokładność w osiach X i Y.. tzn: dysze 0,1 mm
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Feb 2012 23:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
1st Poziom 13

|
18 Feb 2012 23:19 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
Witam,
jak wygląda dokładność wydruku małych części?
Chodzi mi o element wielkości 20 mm długości, 10mm szerokości, ścianki o grubości ok 2mm. Stopień skomplikowania podobny do wtyku RJ45 (bez wewnętrznej struktury, oraz złączy) - coś jak RJ45 z zatrzaskiem, ale wypełnione. Jak sprawa z gładkością?
PS.
Czas wydruku nie jest istotny, może się drukować nawet "cały dzień", chodzi o dokładność
|
|
| Back to top |
|
 |
kelow Poziom 7

|
18 Feb 2012 23:22 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
Troszkę nie rozumiem obydwóch pytań. Jeśli dostarczysz mi model to wydrukuję go i wrzucę zdjęcia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Feb 2012 23:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zbigniewpiat Poziom 2

|
25 Feb 2012 06:54 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
Witam!
Szanowni Koledzy, przekopałem co można szukając kompletnej(!!!!!!!) dokumentacji drukarki reprap.
Kompletnej a nie poszczególnych kawałków. Nie znalazłem schematów całej elektroniki, mechaniki podawacza tworzywa do ekstrudera itd.
Szukam też kogoś kto już sobie zrobił drukarkę tego typu i mógłby mi wydrukować komplet wszystkich plastikowych części (oczywiście nie za free)
Czy może mi ktoś pomóc w tym szukaniu?
Pozdrawiam Wszystkich pasjonatów druku 3D
To tyle
|
|
| Back to top |
|
 |
kelow Poziom 7

|
|
| Back to top |
|
 |
retner Poziom 6

|
10 Mar 2012 16:19 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
Kompletna dokumentacja jest na http://reprap.org . Problemem dla poczatkujacych jest masa opcji, nie ma jednej konkretnej drukarki. Mozna wybierac w roznych ekstruderach, glowicach, konstrukcjach. Generalnie trzeba poskladac z klockow to co najbardziej nam odpowiada. Jaka elektronike jetsesmy w stanie dostac, jaka sami polutowac. Jaka glowice mozemy wykonac, jaka kupic.
Na pierwsyz ogien polecam mendela w wersji prusa. A później pomysły same przychodza i w miare ulepszania drukarka staje sie taka jak nam odpowiada.
Jeśli ktoś ma pytania, lub chce, ale boi sie zaczac zabawe z reprapem to zglaszam chec pomocy. Wiem, bo sam tez sie tego bałem, ze wywale kupe kasy na zestaw plastikow, srub itp a pozniej bedzie to stalo bo nie bede umial tego poskladac. Ale dalo rade.
|
|
| Back to top |
|
 |
qnik47 Poziom 1

|
|
| Back to top |
|
 |
kelow Poziom 7

|
12 Mar 2012 23:32 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
Gotowy Mendel Prusa (złożony) to koszt rzędu 2000zł. 1/3 taniej ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
codec Poziom 10

|
25 Mar 2012 23:13 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
A można nawet jeszcze taniej złożyć jeśli się samemu trochę podłubie (złożyć we własnym zakresie stół grzejny, częściowo głowicę drukującą, dobierze silniki z używki itp) ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
mantis_666 Poziom 1

|
11 May 2012 22:33 Re: Domowa drukarka 3d, metoda natryskowa |
|
|
|
Witam, jestem nowy na forum ale temat drukarki 3d mnie bardzo zaintrygował, myślę żeby spróbować przerobić zwykłą drukarkę na 3d, na początku z użyciem gipsu i wody (jestem studentem....automatyki i robotyki). Na razie jeszcze nie mamy takich przedmiotów, które dałyby możliwość i umiejętności skonstruowania drukary samemu. Jednak kto nie próbuje ten się nie uczy więc mam następujące pytania
1. Jaki model drukarki atramentowej będzie najbardziej odpowiedni do takiego pomysłu, chodzi mi o to żeby ciśnienie nie było za duże przy wtrysku wody, żeby strumień był stosunkowo wąski, drukarka powinna być stosunkowo łatwa w demontarzu, itd..
2. Czy jest może ktoś kto wspomoże biednego studenta? Nie marzę o podarowaniu drukarki ale chociaż może ktoś stworzy pdf-a "dla blondynek", w którym pokaże jak zrobić taką najprostszą z części ogólnodostępnych?
....i jeszcze jedna prośba, z tego powodu, że na elektrodzie użytkownicy są wyjątkowo nieprzyjemni dla laików proszę (licząc na uprzejmość) o wysłanie także wiadomości na adres mantis_666(malpa)wp.pl.
|
|
| Back to top |
|
 |