Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners -> Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd
Author
Message
Berni-lg
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 07 May 2007
Posts: 49

Post#1 Post from the author of the topic 23 Apr 2009 10:24   

Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Witam. Interfejs po podłączeniu do komputera jest wykrywany, instalują sie sterowniki z CD, a potem przy uruchomieniu scantool.net w wersji 1.13 wyskakuje błąd "Interface was not found" czy przy podłączeniu do samochodu ten błąd zniknie czy jest to wadliwe urządzenie? (nie mam jak go teraz podłączyć do auta bo laptop mi sie rozleciał. Będe wdzięczny za odopwiedź ze strony posiadaczy tego ustrojstwa.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Apr 2009 10:24   





Back to top
   
brandy-p
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 21 Mar 2008
Posts: 1602
Location: Wrexham

Post#2 23 Apr 2009 10:37helpful post - solution   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


podłącz +12V do pinu 16 (wtyczka obd) i -12V do pinu 4
i sprawdzisz bez auta

Helpful message? + -

Back to top
   
Berni-lg
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 07 May 2007
Posts: 49

Post#3 Post from the author of the topic 23 Apr 2009 10:47   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


A u Ciebie też wyskakuje ten błąd jak nie masz podłączenia z autem?

Helpful message? + -

Back to top
   
brandy-p
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 21 Mar 2008
Posts: 1602
Location: Wrexham

Post#4 23 Apr 2009 10:53   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Nie pamiętam, bo bardzo rzadko używam tego badziewia, ale jak niema zasilania to jak może działać?
To tak jakbyś narzekał, że pralka nie działa z wyjętą wtyczką z gniazdka.

Helpful message? + -

Back to top
   
Berni-lg
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 07 May 2007
Posts: 49

Post#5 Post from the author of the topic 23 Apr 2009 10:56   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Od strony komputera jest zasilanie, a z tego co piszesz to musi być zasilanie z obu stron. Nie znam się na tym i zastanawiam sie czy kupiłem sprawne urządzenie.

Helpful message? + -

Back to top
   
brandy-p
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 21 Mar 2008
Posts: 1602
Location: Wrexham

Post#6 23 Apr 2009 11:04   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Podłącz to zasilanie i sprawdź.
Aha w ustawieniach programu masz poprawnie ustawione porty com lub automatyczne wykrywanie urządzenia ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Berni-lg
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 07 May 2007
Posts: 49

Post#7 Post from the author of the topic 23 Apr 2009 11:16   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Podłączyłem i wyskakuje cały czas bład. Porty com są ustawine na takie wartosci jak w menedzerze urządzeń.

Helpful message? + -

Back to top
   
brandy-p
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 21 Mar 2008
Posts: 1602
Location: Wrexham

Post#8 23 Apr 2009 11:33   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


spróbuj podłączyć "-" pod piny 4 i 5

Helpful message? + -

Back to top
   
Berni-lg
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 07 May 2007
Posts: 49

Post#9 Post from the author of the topic 23 Apr 2009 11:42   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Troche kombinacji z tym jest. Dzięki za wszystkie wskazówki, ale wychodzi na to że jednak musze skombinować lapotpa i podłączyć go pod auto.

Helpful message? + -

Back to top
   
jacekseat
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 03 Oct 2004
Posts: 10

Post#10 24 Apr 2009 06:13   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


elm działa dopiero po podłączeniu do auta!!!

Helpful message? + -

Back to top
   
Berni-lg
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 07 May 2007
Posts: 49

Post#11 Post from the author of the topic 24 Apr 2009 07:22   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


A na jakim programie prowadziłeś testy samochodu?

Helpful message? + -

Back to top
   
oktawia121
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 14 Jun 2009
Posts: 1

Post#12 14 Jun 2009 15:06   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


witam temat interfejsu elm327 mam dwa i za hiny ludowe nie moge ich zaistalowac caly cas mi wyskakuje nie zaistalowane sterowniki kod28 i w menadzerze urzadzen znak zapytania z wykrzyknikiem jak ktos moze to prosze o pomoc

Helpful message? + -

Back to top
   
kata
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 23 May 2008
Posts: 2
Location: warszawa

Post#13 14 Jun 2009 19:44   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


nie potrzebujesz samochodu do wykrycia elm-a,musisz mieć zainstalowany sterownik kabelka,działa mi prawie z każdym autkiem.pod pcmscan chyba najlepiej albo scanmaster

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Jun 2009 19:44   





Back to top
   
mario-1306
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 19 Jun 2009
Posts: 5
Location: pilica

Post#14 19 Jun 2009 21:13   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


ja mam podobny problem mój interfejs tez nie działa z żadnym programem a po podłączeniu samochodu tez nic, wychodzi że go nie wykrywa, i świeci się czerwona kontrolka, a tak w ogóle to czy on działa w oplach ,bo mam astrę 1.7dti 2000r.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Jun 2009 21:13   





Back to top
   
Jacek79
spec od auto-elektro
spec od auto-elektro


Joined: 11 Aug 2005
Posts: 3464
Location: Pekin

Post#15 21 Jun 2009 13:03   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Chłopie, wsadź że sobie tego elemika w ubikację.
Lamerom można tak tłumaczyć bez końca co jest do czego.

Helpful message? + -

Back to top
   
mario-1306
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 19 Jun 2009
Posts: 5
Location: pilica

Post#16 23 Jun 2009 21:01   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


kolego a jest jakiś programik na Elm zeby zrobic coś przy oplu?

Helpful message? + -

Back to top
   
manieczek111
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 27 May 2006
Posts: 123
Location: MOdlin Twierdza

Post#17 10 Jul 2009 18:02   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Ople sprzed 2001 r. (benzynowe) i sprzed 2004 (diesle) nie wspolpracuja z ELM 327!

Helpful message? + -

Back to top
   
ociz
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Joined: 04 Dec 2006
Posts: 8583
Location: Zełwągi

Post#18 10 Jul 2009 21:49   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


manieczek111 wrote:
Ople sprzed 2001 r. (benzynowe) i sprzed 2004 (diesle) nie wspolpracuja z ELM 327!

Jak to nie, błędy odczytać i skasować się da, a to przeciętnemu użytkownikowi tego badziewia wystarczy Razz.

Helpful message? + -

Back to top
   
_Hani_
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 23 Aug 2008
Posts: 46
Location: Dukla

Post#19 11 Jul 2009 21:18   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Hmm elm'a nie mam ale ze schematu na elektrodzie widać ze z portu wstaje tylko ftdi a z samochodu procek.

Helpful message? + -

Back to top
   
nick181
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 11 Dec 2008
Posts: 1

Post#20 19 Aug 2009 19:00   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Co do elm-a żeby programy działały i żeby komputer prawidłowo wykrywał interfejs nie wystarczy tylko zainstalować sterowniki i ustawić port. Trzeba również ustawić odpowiednią prędkość przesyłu na porcie. Jeżeli będzie zbyt duża lub zbyt mała interfejs nie będzie działał. w programie scantool 1.13 w opcjach trzeba ustawić na prędkość 38400 i powinno działać.

Helpful message? + -

Back to top
   
voytexg
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 05 Feb 2007
Posts: 53
Location: Głogów

Post#21 25 Oct 2009 11:39   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Quote:
Co do elm-a żeby programy działały i żeby komputer prawidłowo wykrywał interfejs nie wystarczy tylko zainstalować sterowniki i ustawić port. Trzeba również ustawić odpowiednią prędkość przesyłu na porcie. Jeżeli będzie zbyt duża lub zbyt mała interfejs nie będzie działał. w programie scantool 1.13 w opcjach trzeba ustawić na prędkość 38400 i powinno działać.

wszystko tak zrobione i nic , u mnie po podłaczeniu do laptopa wyskakuje port com5
ustawiam w programie, menadżerze i d....a .
ma ktoś instalkę do tego fejsa.

Helpful message? + -

Back to top
   
voytexg
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 05 Feb 2007
Posts: 53
Location: Głogów

Post#22 25 Oct 2009 18:51   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


I wkońcu udało się zainstalować Interface
dzieki temu

Helpful message? + -

Back to top
   
Demon19
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 16 Jun 2008
Posts: 15
Location: Bydgoszcz

Post#23 26 Dec 2009 15:32   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Witam też mam problem z elm 327 1.3 samochód vectra b 97 2.0 16v benzyna nie działa żaden program esyobd scantool scanmaster pcmscan full wersja nic porty ustawione na com 2 prędkości nie zmieniałem

Helpful message? + -

Back to top
   
fotoneo
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 29 Sep 2009
Posts: 4

Post#24 15 Jan 2010 21:48   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


witam ponownie

mój fordzik został zakupiony z niemiec czyli UE powinien posiadać OBD2 i jest po liftingu

zakupiłem ten interfejs

http://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=1&prodid=151

obsłóguje protokuły

Zastosowanie
1.Obsługuje protokoły:
- ISO15765-4 (CAN)
- ISO14230-4 (KWP2000)
- ISO9141-2
- J1850 VPW
- J1850 PWM
2. Odczytuje kodów generyczne i charakterystyczne producenta,
3. Odczytuje statusu lampki MIL (CHECK ENGINE) i następujacych wskażników:
4. Odczyt parametrów online.
5. Kasuje lampki MIL (CHECK ENGINE)
6. Możliwość Podglądu zamrożonych ramek (FREEZE FRAME DATA)
7. Odczytuje numr VIN w autach wyprodukowanych po 2002r (auta z modułem 9)
8. Możliwość zapisania wyników sknowania (do 15 wyników)


standart OBD2

2.3 Standardy OBDII
Istnieją 4 standardy komunikacji z OBDII:
• ISO-9141-2, ISO-14230 (KWP2000)
Wiekszość pojazdów europejskich i azjatyckich:
Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Honda, Hyundai, Jaguar (X300 i XK), Jeep, Kia,
Land Rover, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Renault, Saab, Skoda, Subaru,
Toyota, Vauxhall, Volkswagen (VW), Volvo
• SAE J1850 VPW
General Motors, Chrysler, niektóre modele Toyoty i Lexusa
• SAE J1850 PWM
Ford do 2003 z systemem zarządzania silnikiem EEC-V.
Ford Cougar (wszystkie UK modele), Ford Puma (1.6 i 1.7), Ford Fiesta Zetec modele do
2003, Ford Mondeo Zetec modele do 2003, Ford Focus do 2003 (i niektóre nowe Jaguary,
np. S-Type i X-Type)
• ISO 15765/SAE J2480 CAN
Większość samochodów po 2003 roku
Norma nie pozwalała na stosowanie systemu CAN w samochodach osobowych wyprodukowanych
przed modelem roku 2003.
Obserwując obecność określonych pinów w gnieździe diagnostyczntym często można określić który
protokół został zastosowany w danym pojeździe. Należy przy tym pamiętać, że niektóre pojazdy wykorzystują
więcej niż jeden protokół.
Standard Piny
J1850 PWM Musi posiadać piny 2,4,5,10,16
J1850 VPW Musi posiadać piny 2,4,5,16 ale nie 10
ISO9441/ISO14230 Musi posiadać piny 4,5,7,16 oraz opcjonalnie 15
CAN Musi posiadać piny 4,5,6,14,16
Pin Opis
2 J1850 Bus+
4 Masa nadwozia
5 Masa sygnałowa
6 CAN High (J-2284)
7 ISO 9141/ISO14230 Linia K
10 J1850 Bus
14 CAN Low (J-2284)
15 ISO 9141/ISO14230 Linia L
16 Zasilanie (+)


Jak rozpoznać pojazd zgodny z OBDII
System OBDII obowiązkowo posiadają auta:
• sprzedawane po 1 stycznie 1996 w USA
• sprzedawane po 1 stycznia 2001 w Unii Europejskiej
• sprzedawane po 1 stycznia 2002 w Polsce
• auta z silnikiem diesla sprzedawane po 1 stycznia 2003
Samochody sprzedawane wcześniej mogły posiadać system OBDII, ale nie było to dla producentów
obowiązkowe.
Samochody wyposażone w system OBDII posiadają charakterystyczne 16-to pinowe złącze. Występowanie
złącza nie jest niestety wyznacznikiem posiadania systemu OBDII. Istnieje sporo pojazdów z
okresu przejściowego, posiadających identyczne złącze podłączone do sterowników starszego typu nie
obsługujących OBDII. Gniazdo takie służy do podłączania specyficznych dla producenta urządzeń diagnostycznych.
Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że te same modele samochodów bywały wposażane
w OBDII lub nie, zależnie od rynku na jaki były produkowane.


mój interfejs wygląda tak a obok jest schemat OBD2

Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd

do tych posiadam piny

J1850 PWM Musi posiadać piny 2,4,5,10,16
ISO9441/ISO14230 Musi posiadać piny 4,5,7,16 oraz opcjonalnie 15
CAN Musi posiadać piny 4,5,6,14,16

jest problem z komunikacją wyskakuje błąd w programie PCMSCAN.v2.4.12 że mam sprawdzic czy posiadam gniazdo OBD2

i nie dzierga na .ScanXL.J2534.v2.0.11 Ford FORmiDable FordSca

może wiecie o co chodzi??

pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Jan 2010 21:48   





Back to top
   
marszx
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 30 Mar 2006
Posts: 59

Post#25 12 Oct 2011 14:24   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Czy ten interfejs jest klonem z allegro? oryginalny ELM327 nazywa się ElmScan albo OBDLink i nie sprawia takich problemów jak taki allegrowy za 40 czy 50zł.

Helpful message? + -

Back to top
   
ewcia24
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 28 Apr 2011
Posts: 1

Post#26 25 Oct 2011 10:05   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


witam posiadam interfejs elm 327 i kiedy podłączam kabel do kompa to nic nie ukazuje mi sie że jest podpiete jedynie dzwiek i nie wiem jak wtedy zainstalowac oprogramowanie!?

Helpful message? + -

Back to top
   
klexus
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 14 Oct 2005
Posts: 129
Location: Katowice

Post#27 25 Nov 2011 22:25   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


u mnie przy ELM 327 1.3 przy lexus gs300 z 99 roku wywala taki komunikat

21:54:00.343] Otwieranie połączenia OBD-II...
[21:54:00.343] Searching for ELM interface...
[21:54:00.343] Checking COM0...
[21:54:00.343] ELM interface not found on COM0!
[21:54:00.343] Checking COM1...
[21:54:00.656] Found ELM interface on COM1!
[21:54:16.078] Nie można otworzyć połączenia OBD-II! Błąd 104: Error detecting OBD-II protocol


testowane na PCMSCAN i SCAN XL

Helpful message? + -

Back to top
   
artur.heise
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 14 Jul 2005
Posts: 161
Location: Bydgoszcz

Post#28 13 Feb 2012 11:16   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


ewcia24 wrote:
witam posiadam interfejs elm 327 i kiedy podłączam kabel do kompa to nic nie ukazuje mi sie że jest podpiete jedynie dzwiek i nie wiem jak wtedy zainstalowac oprogramowanie!?


Może już kiedyś miałeś podłączony kabelek USB, który miał w sobie USB-to-Serial, wtedy nie pyta o sterowniki. Sprawdź w menedżerze urządzeń, czy pojawia się nowy port COM.


klexus wrote:
[21:54:00.656] Found ELM interface on COM1!
[21:54:16.078] Nie można otworzyć połączenia OBD-II! Błąd 104: Error detecting OBD-II protocol


testowane na PCMSCAN i SCAN XL


To znaczy, że interfejs OK, tylko nie jest w stanie wykryć protokułu komunikacji z Twoim samochodem.

Helpful message? + -

Back to top
   
davidoff2306
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 29 Jan 2009
Posts: 12
Location: Poznań

Post#29 20 Feb 2012 21:22   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


też kupiłem to cholerstwo do mojej omegi '95 i nie działa. Mój błąd bo nie doczytałem że nie będzie działać. Jest jakiś sposób żeby przerobić elm-a tak żeby zaczął działać?

Helpful message? + -

Back to top
   
peres12
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 18 Apr 2008
Posts: 282
Location: Chalin,Stróżewo

Post#30 25 Feb 2012 23:52   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Witam niedawno też zakupiłem elm327 1.4 i podłączyłem do opla omegi 2.0 16v 97r i wyskoczył mi taki błąd jak koledze klexus i nie mogę się połączyć przez program scanmaster dlaczego czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego nie chce się połączyć.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners -> Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
ELM 327 1.3 Instrukcja instalacji interfejsu PL (72)
Nie widzi interfejsu bluetooth Elm 327 (1)
Problem z poprawną instalacją interfejsu ELM327 - Elm 327 Alfa Romeo 159 (2)
Ford Mondeo 2,0 TDCI - Szukam softu do interfejsu diagn. ELM 327 OBD II (6)
Elm 327 nie widzi interfejsu - nie znaleziono intefejsu (6)
ford elm 327 focus (5)
elm 327 modyfikacja do lpg (1)
Nie działający ELM 327 (4)
ELM 327 1.3a (cotroen5) oprogarmowanie (6)
Interface elm 327 z bluetooth (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl topic RSS feed