Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd
Autor
Wiadomość
Berni-lg
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 53

Post#1 Post autora tematu 23 Kwi 2009 10:24   

Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Witam. Interfejs po podłączeniu do komputera jest wykrywany, instalują sie sterowniki z CD, a potem przy uruchomieniu scantool.net w wersji 1.13 wyskakuje błąd "Interface was not found" czy przy podłączeniu do samochodu ten błąd zniknie czy jest to wadliwe urządzenie? (nie mam jak go teraz podłączyć do auta bo laptop mi sie rozleciał. Będe wdzięczny za odopwiedź ze strony posiadaczy tego ustrojstwa.
Powrót do góry
   
brandy-p
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Mar 2008
Posty: 1635
Miasto: Wrexham

Post#2 23 Kwi 2009 10:37pomocny post - solucja   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


podłącz +12V do pinu 16 (wtyczka obd) i -12V do pinu 4
i sprawdzisz bez auta
Powrót do góry
   
Berni-lg
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 53

Post#3 Post autora tematu 23 Kwi 2009 10:47   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


A u Ciebie też wyskakuje ten błąd jak nie masz podłączenia z autem?
Powrót do góry
   
brandy-p
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Mar 2008
Posty: 1635
Miasto: Wrexham

Post#4 23 Kwi 2009 10:53   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Nie pamiętam, bo bardzo rzadko używam tego badziewia, ale jak niema zasilania to jak może działać?
To tak jakbyś narzekał, że pralka nie działa z wyjętą wtyczką z gniazdka.
Powrót do góry
   
Berni-lg
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 53

Post#5 Post autora tematu 23 Kwi 2009 10:56   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Od strony komputera jest zasilanie, a z tego co piszesz to musi być zasilanie z obu stron. Nie znam się na tym i zastanawiam sie czy kupiłem sprawne urządzenie.
Powrót do góry
   
brandy-p
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Mar 2008
Posty: 1635
Miasto: Wrexham

Post#6 23 Kwi 2009 11:04   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Podłącz to zasilanie i sprawdź.
Aha w ustawieniach programu masz poprawnie ustawione porty com lub automatyczne wykrywanie urządzenia ?
Powrót do góry
   
Berni-lg
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 53

Post#7 Post autora tematu 23 Kwi 2009 11:16   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Podłączyłem i wyskakuje cały czas bład. Porty com są ustawine na takie wartosci jak w menedzerze urządzeń.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Kwi 2009 11:16   





Powrót do góry
   
brandy-p
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Mar 2008
Posty: 1635
Miasto: Wrexham

Post#8 23 Kwi 2009 11:33   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


spróbuj podłączyć "-" pod piny 4 i 5
Powrót do góry
   
Berni-lg
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 53

Post#9 Post autora tematu 23 Kwi 2009 11:42   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Troche kombinacji z tym jest. Dzięki za wszystkie wskazówki, ale wychodzi na to że jednak musze skombinować lapotpa i podłączyć go pod auto.
Powrót do góry
   
jacekseat
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 10

Post#10 24 Kwi 2009 06:13   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


elm działa dopiero po podłączeniu do auta!!!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Kwi 2009 06:13   





Powrót do góry
   
Berni-lg
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 53

Post#11 Post autora tematu 24 Kwi 2009 07:22   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


A na jakim programie prowadziłeś testy samochodu?
Powrót do góry
   
oktawia121
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 1

Post#12 14 Cze 2009 15:06   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


witam temat interfejsu elm327 mam dwa i za hiny ludowe nie moge ich zaistalowac caly cas mi wyskakuje nie zaistalowane sterowniki kod28 i w menadzerze urzadzen znak zapytania z wykrzyknikiem jak ktos moze to prosze o pomoc
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Cze 2009 15:06   





Powrót do góry
   
kata
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 2
Miasto: warszawa

Post#13 14 Cze 2009 19:44   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


nie potrzebujesz samochodu do wykrycia elm-a,musisz mieć zainstalowany sterownik kabelka,działa mi prawie z każdym autkiem.pod pcmscan chyba najlepiej albo scanmaster
Powrót do góry
   
mario-1306
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 19 Cze 2009
Posty: 5
Miasto: pilica

Post#14 19 Cze 2009 21:13   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


ja mam podobny problem mój interfejs tez nie działa z żadnym programem a po podłączeniu samochodu tez nic, wychodzi że go nie wykrywa, i świeci się czerwona kontrolka, a tak w ogóle to czy on działa w oplach ,bo mam astrę 1.7dti 2000r.
Powrót do góry
   
Jacek79
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3111
Miasto: Pekin

Post#15 21 Cze 2009 13:03   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Chłopie, wsadź że sobie tego elemika w ubikację.
Lamerom można tak tłumaczyć bez końca co jest do czego.
Powrót do góry
   
mario-1306
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 19 Cze 2009
Posty: 5
Miasto: pilica

Post#16 23 Cze 2009 21:01   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


kolego a jest jakiś programik na Elm zeby zrobic coś przy oplu?
Powrót do góry
   
manieczek111
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 27 Maj 2006
Posty: 121
Miasto: MOdlin Twierdza

Post#17 10 Lip 2009 18:02   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Ople sprzed 2001 r. (benzynowe) i sprzed 2004 (diesle) nie wspolpracuja z ELM 327!
Powrót do góry
   
ociz
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 8198
Miasto: Zełwągi

Post#18 10 Lip 2009 21:49   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


manieczek111 napisał:
Ople sprzed 2001 r. (benzynowe) i sprzed 2004 (diesle) nie wspolpracuja z ELM 327!

Jak to nie, błędy odczytać i skasować się da, a to przeciętnemu użytkownikowi tego badziewia wystarczy :P.
Powrót do góry
   
_Hani_
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 23 Sie 2008
Posty: 43
Miasto: Dukla

Post#19 11 Lip 2009 21:18   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Hmm elm'a nie mam ale ze schematu na elektrodzie widać ze z portu wstaje tylko ftdi a z samochodu procek.
Powrót do góry
   
nick181
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 11 Gru 2008
Posty: 1

Post#20 19 Sie 2009 19:00   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Co do elm-a żeby programy działały i żeby komputer prawidłowo wykrywał interfejs nie wystarczy tylko zainstalować sterowniki i ustawić port. Trzeba również ustawić odpowiednią prędkość przesyłu na porcie. Jeżeli będzie zbyt duża lub zbyt mała interfejs nie będzie działał. w programie scantool 1.13 w opcjach trzeba ustawić na prędkość 38400 i powinno działać.
Powrót do góry
   
voytexg
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 52
Miasto: Głogów

Post#21 25 Paź 2009 12:39   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Cytat:
Co do elm-a żeby programy działały i żeby komputer prawidłowo wykrywał interfejs nie wystarczy tylko zainstalować sterowniki i ustawić port. Trzeba również ustawić odpowiednią prędkość przesyłu na porcie. Jeżeli będzie zbyt duża lub zbyt mała interfejs nie będzie działał. w programie scantool 1.13 w opcjach trzeba ustawić na prędkość 38400 i powinno działać.

wszystko tak zrobione i nic , u mnie po podłaczeniu do laptopa wyskakuje port com5
ustawiam w programie, menadżerze i d....a .
ma ktoś instalkę do tego fejsa.
Powrót do góry
   
voytexg
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 52
Miasto: Głogów

Post#22 25 Paź 2009 19:51   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


I wkońcu udało się zainstalować Interface
dzieki temu
Powrót do góry
   
Demon19
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 16 Cze 2008
Posty: 15
Miasto: Bydgoszcz

Post#23 26 Gru 2009 16:32   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Witam też mam problem z elm 327 1.3 samochód vectra b 97 2.0 16v benzyna nie działa żaden program esyobd scantool scanmaster pcmscan full wersja nic porty ustawione na com 2 prędkości nie zmieniałem
Powrót do góry
   
fotoneo
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 4

Post#24 15 Sty 2010 22:48   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


witam ponownie

mój fordzik został zakupiony z niemiec czyli UE powinien posiadać OBD2 i jest po liftingu

zakupiłem ten interfejs

http://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=1&prodid=151

obsłóguje protokuły

Zastosowanie
1.Obsługuje protokoły:
- ISO15765-4 (CAN)
- ISO14230-4 (KWP2000)
- ISO9141-2
- J1850 VPW
- J1850 PWM
2. Odczytuje kodów generyczne i charakterystyczne producenta,
3. Odczytuje statusu lampki MIL (CHECK ENGINE) i następujacych wskażników:
4. Odczyt parametrów online.
5. Kasuje lampki MIL (CHECK ENGINE)
6. Możliwość Podglądu zamrożonych ramek (FREEZE FRAME DATA)
7. Odczytuje numr VIN w autach wyprodukowanych po 2002r (auta z modułem 9)
8. Możliwość zapisania wyników sknowania (do 15 wyników)


standart OBD2

2.3 Standardy OBDII
Istnieją 4 standardy komunikacji z OBDII:
• ISO-9141-2, ISO-14230 (KWP2000)
Wiekszość pojazdów europejskich i azjatyckich:
Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Honda, Hyundai, Jaguar (X300 i XK), Jeep, Kia,
Land Rover, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Renault, Saab, Skoda, Subaru,
Toyota, Vauxhall, Volkswagen (VW), Volvo
• SAE J1850 VPW
General Motors, Chrysler, niektóre modele Toyoty i Lexusa
• SAE J1850 PWM
Ford do 2003 z systemem zarządzania silnikiem EEC-V.
Ford Cougar (wszystkie UK modele), Ford Puma (1.6 i 1.7), Ford Fiesta Zetec modele do
2003, Ford Mondeo Zetec modele do 2003, Ford Focus do 2003 (i niektóre nowe Jaguary,
np. S-Type i X-Type)
• ISO 15765/SAE J2480 CAN
Większość samochodów po 2003 roku
Norma nie pozwalała na stosowanie systemu CAN w samochodach osobowych wyprodukowanych
przed modelem roku 2003.
Obserwując obecność określonych pinów w gnieździe diagnostyczntym często można określić który
protokół został zastosowany w danym pojeździe. Należy przy tym pamiętać, że niektóre pojazdy wykorzystują
więcej niż jeden protokół.
Standard Piny
J1850 PWM Musi posiadać piny 2,4,5,10,16
J1850 VPW Musi posiadać piny 2,4,5,16 ale nie 10
ISO9441/ISO14230 Musi posiadać piny 4,5,7,16 oraz opcjonalnie 15
CAN Musi posiadać piny 4,5,6,14,16
Pin Opis
2 J1850 Bus+
4 Masa nadwozia
5 Masa sygnałowa
6 CAN High (J-2284)
7 ISO 9141/ISO14230 Linia K
10 J1850 Bus
14 CAN Low (J-2284)
15 ISO 9141/ISO14230 Linia L
16 Zasilanie (+)


Jak rozpoznać pojazd zgodny z OBDII
System OBDII obowiązkowo posiadają auta:
• sprzedawane po 1 stycznie 1996 w USA
• sprzedawane po 1 stycznia 2001 w Unii Europejskiej
• sprzedawane po 1 stycznia 2002 w Polsce
• auta z silnikiem diesla sprzedawane po 1 stycznia 2003
Samochody sprzedawane wcześniej mogły posiadać system OBDII, ale nie było to dla producentów
obowiązkowe.
Samochody wyposażone w system OBDII posiadają charakterystyczne 16-to pinowe złącze. Występowanie
złącza nie jest niestety wyznacznikiem posiadania systemu OBDII. Istnieje sporo pojazdów z
okresu przejściowego, posiadających identyczne złącze podłączone do sterowników starszego typu nie
obsługujących OBDII. Gniazdo takie służy do podłączania specyficznych dla producenta urządzeń diagnostycznych.
Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że te same modele samochodów bywały wposażane
w OBDII lub nie, zależnie od rynku na jaki były produkowane.


mój interfejs wygląda tak a obok jest schemat OBD2

Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd

do tych posiadam piny

J1850 PWM Musi posiadać piny 2,4,5,10,16
ISO9441/ISO14230 Musi posiadać piny 4,5,7,16 oraz opcjonalnie 15
CAN Musi posiadać piny 4,5,6,14,16

jest problem z komunikacją wyskakuje błąd w programie PCMSCAN.v2.4.12 że mam sprawdzic czy posiadam gniazdo OBD2

i nie dzierga na .ScanXL.J2534.v2.0.11 Ford FORmiDable FordSca

może wiecie o co chodzi??

pozdro
Powrót do góry
   
marszx
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 30 Mar 2006
Posty: 59

Post#25 12 Paź 2011 14:24   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Czy ten interfejs jest klonem z allegro? oryginalny ELM327 nazywa się ElmScan albo OBDLink i nie sprawia takich problemów jak taki allegrowy za 40 czy 50zł.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Paź 2011 14:24   





Powrót do góry
   
ewcia24
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 28 Kwi 2011
Posty: 1

Post#26 25 Paź 2011 10:05   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


witam posiadam interfejs elm 327 i kiedy podłączam kabel do kompa to nic nie ukazuje mi sie że jest podpiete jedynie dzwiek i nie wiem jak wtedy zainstalowac oprogramowanie!?
Powrót do góry
   
klexus
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Paź 2005
Posty: 126
Miasto: Katowice

Post#27 25 Lis 2011 23:25   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


u mnie przy ELM 327 1.3 przy lexus gs300 z 99 roku wywala taki komunikat

21:54:00.343] Otwieranie połączenia OBD-II...
[21:54:00.343] Searching for ELM interface...
[21:54:00.343] Checking COM0...
[21:54:00.343] ELM interface not found on COM0!
[21:54:00.343] Checking COM1...
[21:54:00.656] Found ELM interface on COM1!
[21:54:16.078] Nie można otworzyć połączenia OBD-II! Błąd 104: Error detecting OBD-II protocol


testowane na PCMSCAN i SCAN XL
Powrót do góry
   
artur.heise
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 14 Lip 2005
Posty: 151
Miasto: Bydgoszcz

Post#28 13 Lut 2012 12:16   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


ewcia24 napisał:
witam posiadam interfejs elm 327 i kiedy podłączam kabel do kompa to nic nie ukazuje mi sie że jest podpiete jedynie dzwiek i nie wiem jak wtedy zainstalowac oprogramowanie!?


Może już kiedyś miałeś podłączony kabelek USB, który miał w sobie USB-to-Serial, wtedy nie pyta o sterowniki. Sprawdź w menedżerze urządzeń, czy pojawia się nowy port COM.


klexus napisał:
[21:54:00.656] Found ELM interface on COM1!
[21:54:16.078] Nie można otworzyć połączenia OBD-II! Błąd 104: Error detecting OBD-II protocol


testowane na PCMSCAN i SCAN XL


To znaczy, że interfejs OK, tylko nie jest w stanie wykryć protokułu komunikacji z Twoim samochodem.
Powrót do góry
   
davidoff2306
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 12
Miasto: Poznań

Post#29 20 Lut 2012 22:22   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


też kupiłem to cholerstwo do mojej omegi '95 i nie działa. Mój błąd bo nie doczytałem że nie będzie działać. Jest jakiś sposób żeby przerobić elm-a tak żeby zaczął działać?
Powrót do góry
   
peres12
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 285
Miasto: Chalin,Stróżewo

Post#30 26 Lut 2012 00:52   

Re: Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd


Witam niedawno też zakupiłem elm327 1.4 i podłączyłem do opla omegi 2.0 16v 97r i wyskoczył mi taki błąd jak koledze klexus i nie mogę się połączyć przez program scanmaster dlaczego czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego nie chce się połączyć.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> Pytanie do posiadaczy interfejsu Elm 327 błąd
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
ford elm 327 focus (5)
Elm 327 nie widzi interfejsu - nie znaleziono intefejsu (6)
Ford Mondeo 2,0 TDCI - Szukam softu do interfejsu diagn. ELM 327 OBD II (3)
Problem z poprawną instalacją interfejsu ELM327 - Elm 327 Alfa Romeo 159 (2)
Nie widzi interfejsu bluetooth Elm 327 (1)
ELM 327 1.3 Instrukcja instalacji interfejsu PL (72)
elm 327 modyfikacja do lpg (1)
ELM 327 1.3a (cotroen5) oprogarmowanie (6)
Interface elm 327 z bluetooth (4)
Sterowniki do elm 327 1.3a Windows 7 (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.084 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony