Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo


  Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Beginners Audio ->Tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
michalprezes1
Level 9
Joined: 10 Jan 2008
Posts: 16
michalprezes1
Level 9
Post#1 24 Apr 2009 18:01  Topic author   

Tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo


Witam
Mam tuner Technics ST-610L, lecz trzeba go przestroić na górne pasmo.
Czytałem już posty na ten temat, ale mam pytanie !
Czy istnieje przestrojenie go na pełne górne pasmo, bez żadnych przełaczników ? Jeszcze pytanie się tyczy wyświetlacza, by wskazywał aktualną częstotliwość ?
Podajcie mi rozwiązanie jeżeli mieliście go w robocie !
Pozdrawiam, dzięki !

Proszę usunąć zbędne wykrzykniki.
GM


Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Artur k.
Admin grupy audio
Location: Warszawa
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 22631
Helped: 1006
Post rating: 417
Artur k.
Admin grupy audio
Post#2 25 Apr 2009 00:14    

Re: Tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo


Rozwiązanie jest proste - wymiana procesora. Inaczej się nie da.
Można co prawda przełączyć go na nowe pasmo, ale będzie inny krok strojenia (amerykański) przez co nie będzie można dostroić tunera do wielu polskich stacji. Poszukaj postów o ST-600L, kiedyś o tym już pisałem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
cytrus51
Level 10
Location: Krotoszyn
Joined: 11 Jul 2005
Posts: 52
cytrus51
Level 10
Post#3 25 Apr 2009 09:02    

Re: Tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo


Artur k. ma racje, ale jesli szukasz rozwiazania doraznego, to dobra alternatywa dla konwenterow UKF z przelacznikiem sa glowice, bodaj marki GLORIA. Sa tylko nieco wieksze od konwentera, a pozbedziesz sie problemu z przelacznikiem. pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dybas
Level 37
Location: Brwinów
Joined: 17 Apr 2006
Posts: 2961
Helped: 393
Post rating: 34
dybas
Level 37
Post#4 25 Apr 2009 10:29    

Re: Tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo


Koledzy, temat był na forum 1001 razy. Jeszcze raz: można ten model przestroić w sposób, który podał Kolega-moderator, lub wstawiając cały moduł np. firmy MJM. W każdym przypadku koszt przewyższa wartość tunera. Jeszcze jakieś wątpliwości? Dla ambitnych: potrzebny procesor LC6512A z odpowiednią wersją programu sterującego.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Artur k.
Admin grupy audio
Location: Warszawa
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 22631
Helped: 1006
Post rating: 417
Artur k.
Admin grupy audio
Post#5 25 Apr 2009 11:42    

Re: Tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo


cytrus51 wrote:
dobra alternatywa dla konwenterow UKF z przelacznikiem sa glowice, bodaj marki GLORIA. Sa tylko nieco wieksze od konwentera, a pozbedziesz sie problemu z przelacznikiem. pozdrawiam

Nieprawda. W tym tunerze jest synteza PLL i stąd problem z jego przestrojeniem. Wymiana głowicy nic nie da!
Chyba, że zamontujemy potencjometr precyzyjny do regulacji napięcia strojenia (którym będziemy szukali stacji) i w ten sposób całkowicie pomniemy układ syntezy.
Przypomnę w skrócie zasadę działania syntezy:
Procesor porównuje zadaną wartość częstotliwości (widoczna na wyświetlaczu) z sygnałem otrzymanym z głowicy i będzie dotąd próbował regulować napięcie strojenia, aż uzyska zgodność obu wartości. Jeśli na wyświetlaczu widnieje np. 66Mhz, a sygnał z głowicy ma np. 87MHz, to procesor zmniejszy napięcie strojenia do minimum, ale i tak nie będzie w stanie wyrównać częstotliwości - dlatego też tuner nie będzie działał.

Problemem nie jest głowica - tą można przestroić, co w przypadku tunerów z syntezą jest stosunkowo proste (wystarczy woltomierz), ale właśnie częstotliwość sygnału jaką procesor dostaje z głowicy.

Do wypowiedzi Kolegi dybas dodam tylko jedno zdanie:
Procesor LC6512A jest procesorem z pamięcią typu OTP - czyli jednokrotnego programowania, więc nie ma możliwości zmiany oprogramowania procesora, ani też jego odczytania (np. z działającego tunera). To tak pro-forma, gdyby ktoś się próbował nad tym zastanawiać :)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Beginners Audio -> Tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo
Page 1 of 1

Similar topics to tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo

tuner technics st-610L-przestrojenie (7)
Technics ST-610L przestrojenie (3)
Przestrojenie tuner ST-610L (1)
Technics ST-610L - przestrojenie głowicy (3)
Tuner Technics ST-610L jak przestroić rozsądnie? (1)
Tuner technics St-610L, przestrojony kowerterm CCIR- (11)
Diora Stereo Tuner AS 6422 - przestrojenie na pasmo CCIR (1)
Tuner Technics st-gt550 przestrojenie (7)
Głowica GAL0005 w Technics ST-610L - pytania o cewki (2)
CB radio Uniden Pro 440 pełne pasmo AM. (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.113 seconds