Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Audio Początkujący -> Tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo
Autor
Wiadomość
michalprezes1
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 8

Post#1 Post autora tematu 24 Kwi 2009 18:01   

Tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo


Witam
Mam tuner Technics ST-610L, lecz trzeba go przestroić na górne pasmo.
Czytałem już posty na ten temat, ale mam pytanie !
Czy istnieje przestrojenie go na pełne górne pasmo, bez żadnych przełaczników ? Jeszcze pytanie się tyczy wyświetlacza, by wskazywał aktualną częstotliwość ?
Podajcie mi rozwiązanie jeżeli mieliście go w robocie !
Pozdrawiam, dzięki !

Proszę usunąć zbędne wykrzykniki.
GM

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Kwi 2009 18:01   





Powrót do góry
   
Artur k.
Admin grupy audio
Admin grupy audio


Dołączył: 25 Mar 2003
Posty: 19558
Miasto: Warszawa

Post#2 25 Kwi 2009 00:14   

Re: Tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo


Rozwiązanie jest proste - wymiana procesora. Inaczej się nie da.
Można co prawda przełączyć go na nowe pasmo, ale będzie inny krok strojenia (amerykański) przez co nie będzie można dostroić tunera do wielu polskich stacji. Poszukaj postów o ST-600L, kiedyś o tym już pisałem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Kwi 2009 00:14   





Powrót do góry
   
cytrus51
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 11 Lip 2005
Posty: 52
Miasto: Krotoszyn

Post#3 25 Kwi 2009 09:02   

Re: Tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo


Artur k. ma racje, ale jesli szukasz rozwiazania doraznego, to dobra alternatywa dla konwenterow UKF z przelacznikiem sa glowice, bodaj marki GLORIA. Sa tylko nieco wieksze od konwentera, a pozbedziesz sie problemu z przelacznikiem. pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Kwi 2009 09:02   





Powrót do góry
   
dybas
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 17 Kwi 2006
Posty: 2836
Miasto: Brwinów

Post#4 25 Kwi 2009 10:29   

Re: Tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo


Koledzy, temat był na forum 1001 razy. Jeszcze raz: można ten model przestroić w sposób, który podał Kolega-moderator, lub wstawiając cały moduł np. firmy MJM. W każdym przypadku koszt przewyższa wartość tunera. Jeszcze jakieś wątpliwości? Dla ambitnych: potrzebny procesor LC6512A z odpowiednią wersją programu sterującego.
Powrót do góry
   
Artur k.
Admin grupy audio
Admin grupy audio


Dołączył: 25 Mar 2003
Posty: 19558
Miasto: Warszawa

Post#5 25 Kwi 2009 11:42   

Re: Tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo


cytrus51 napisał:
dobra alternatywa dla konwenterow UKF z przelacznikiem sa glowice, bodaj marki GLORIA. Sa tylko nieco wieksze od konwentera, a pozbedziesz sie problemu z przelacznikiem. pozdrawiam

Nieprawda. W tym tunerze jest synteza PLL i stąd problem z jego przestrojeniem. Wymiana głowicy nic nie da!
Chyba, że zamontujemy potencjometr precyzyjny do regulacji napięcia strojenia (którym będziemy szukali stacji) i w ten sposób całkowicie pomniemy układ syntezy.
Przypomnę w skrócie zasadę działania syntezy:
Procesor porównuje zadaną wartość częstotliwości (widoczna na wyświetlaczu) z sygnałem otrzymanym z głowicy i będzie dotąd próbował regulować napięcie strojenia, aż uzyska zgodność obu wartości. Jeśli na wyświetlaczu widnieje np. 66Mhz, a sygnał z głowicy ma np. 87MHz, to procesor zmniejszy napięcie strojenia do minimum, ale i tak nie będzie w stanie wyrównać częstotliwości - dlatego też tuner nie będzie działał.

Problemem nie jest głowica - tą można przestroić, co w przypadku tunerów z syntezą jest stosunkowo proste (wystarczy woltomierz), ale właśnie częstotliwość sygnału jaką procesor dostaje z głowicy.

Do wypowiedzi Kolegi dybas dodam tylko jedno zdanie:
Procesor LC6512A jest procesorem z pamięcią typu OTP - czyli jednokrotnego programowania, więc nie ma możliwości zmiany oprogramowania procesora, ani też jego odczytania (np. z działającego tunera). To tak pro-forma, gdyby ktoś się próbował nad tym zastanawiać :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Audio Początkujący -> Tuner TECHNICS ST-610L - Przestrojenie na pełne pasmo
Strona 1 z 1
Podobne tematy
tuner technics st-610L-przestrojenie (7)
Technics ST-610L przestrojenie (3)
Przestrojenie tuner ST-610L (1)
Technics ST-610L - przestrojenie głowicy (3)
Tuner Technics ST-610L jak przestroić rozsądnie? (1)
Tuner technics St-610L, przestrojony kowerterm CCIR- (11)
Diora Stereo Tuner AS 6422 - przestrojenie na pasmo CCIR (1)
Tuner Technics st-gt550 przestrojenie (7)
Głowica GAL0005 w Technics ST-610L - pytania o cewki (2)
CB radio Uniden Pro 440 pełne pasmo AM. (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.039 seconds

elektroda.pl temat RSS