Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery FAQ -> Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?
Autor
Wiadomość
Xylometazolin!
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7515
Miasto: Górny Śląsk

Post#1 Post autora tematu 24 Kwi 2009 21:23   

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?
(w Microsoft Windows)

1. Klikamy klawisz "Print Screen" na naszej klawiaturze w momencie, gdy chcemy zapisać zrzut ekranu (zrzut ekranu znajduje się w schowku). W standardowych klawiaturach klawisz ten znajduje się w miejscu zaznaczonym na zdjęciu, lecz są klawiatury z całkiem innym rozmieszczeniem klawiszy - wtedy trzeba poszukać ;)

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


2. Następnie uruchamiamy jakiś prosty edytor graficzny (np: Microsoft Paint).

3. Teraz wybieramy kombinację klawiszy Ctrl + V (wklej) lub wybieramy tą opcję z menu Edycja:

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

4. Odpowiednio kadrujemy zrzut i z menu Plik wybieramy opcję Zapisz jako:

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

5. Następnie wybieramy lokalizację w której chcemy zapisać zrzut, w miejscu Nazwa pliku wpisujemy tytuł jaki będzie miał zrzut. Z menu Zapisz jako typ wybieramy JPEG i klikamy Zapisz.

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?




Zrzut ekranu w systemie Windows Vista / Windows 7 przy pomocy narzędzia Wycinanie.
(Home Premium, Business, Enterprise, Ultimate)

1. Klikamy Start -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> Narzędzie Wycinanie.

2. Teraz wybieramy rodzaj wycinka z rozwijanego menu (obok przycisku 'Nowy'):

 Wycinek dowolny: gdy wybierzemy ten rodzaj wycinku za pomocą kursora myszy możemy obrysować dowolny kształt który potem będzie można przechwycić.

 Wycinek prostokątny: tym razem przeciągając kursor tworzymy precyzyjny prostokąt.

 Wycinek okna: przy pomocy tej funkcji możemy przechwycić wybrane przez nas okno (dialogowe, przeglądarki itp.)

 Wycinek pełnoekranowy: wybranie tego typu powoduje zapisanie zrzutu całego ekranu (tak jak w przypadku przycisku Print Screen)

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

3. Gdy już wybierzemy i zrobimy dany wycinek klikamy w symbol dyskietki aby zapisać zrzut:

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

4. W następnym oknie wybieramy lokalizację, w której chcemy zapisać zrzut, wpisujemy jego tytuł oraz wybieramy rozszerzenie (domyślnie .JPG):

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

Jeśli chcemy wkleić zrzut na Forum Elektrody, to musimy postępować zgodnie z zasadami wklejania obrazków, które dostępne są tutaj.


---
ZAKAZ kopiowania bez zgody autora.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Kwi 2009 21:23   





Powrót do góry
   
jokrasa
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 1220
Miasto: Skierniewice

Post#2 25 Kwi 2009 12:00   

Re: Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


Jeśli chcemy zrobić zrzut tylko aktywnego okna to wciskamy najpierw klawisz ALT a następnie dodatkowo klawisz PrtScr .

Zrzut całego ekranu, gdy nie zadziała sam klawisz Print Screen robimy przy pomocy dodatkowo klawisz Ctrl.

CTRL + PrtScr
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Kwi 2009 12:00   





Powrót do góry
   
szaleniec
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 14 Kwi 2003
Posty: 3340
Miasto: Łódź

Post#3 25 Kwi 2009 16:00   

Re: Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


Zrzuty ekranu w Gentoo Linux.

Instalujemy program do robienia zrzutow ekranu:
Kod:
 emerge scrot

Następnie prosty edytor (coś jak Paint w MS Windows):
Kod:
 emerge kolourpaint


Jak mamy wszystko zainstalowane, możemy zrobić zrzut ekranu poleceniem:
Kod:
 scrot -d [opoźnienie w sekundach] nazwa_pliku.png

Opoźnienie przydaje się, jeśli chcemy schować okno z terminalem, aby nie znalazło się na zrzucie ekranu.

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

Następnie wykadrowanie w programie kolourpaint:

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

Wybieramy "zaznaczenie prostokątne" następnie edycja/kopiuj, edycja/eklej w nowym oknie, zapisz i gotowe :-)

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Kwi 2009 16:00   





Powrót do góry
   
CrashGT
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 28 Lip 2009
Posty: 2
Miasto: Tu i Tam

Post#4 28 Lip 2009 15:59   

Re: Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


Mozna uzyc GIMP'a.

Klikasz Plik->pobierz->zrzut ekranu.

PS. GIMP to taki bardzo dobry, darmowy edytor graficzny.
Powrót do góry
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 15078
Miasto: -... -.--

Post#5 10 Sty 2010 00:28   

Re: Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


Ja do tego celu już od kilku lat używam darmowego programu Captura ver. 1.0 - jest to bardzo specjalizowany programik, który poza zapisem zrzutu ekranu do pliku JPG:
Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?
w trzech opcjach - jak widać wyżej - nic innego zrobić nie potrafi.

Na koniec istotna uwaga przy instalacji z pliku InstallCaptura.exe, ponieważ program ten nie zakłada swojego folderu instalacyjnego, a domyślnie instaluje się do folderu Program Files na partycji systemowej Windows, więc przed uruchomieniem instalacji należy utworzyć dla niego docelowy folder, np. Captura 1.0 w w/w folderze.
Po zainstalowaniu go, plik wykonywalny Captura.exe - jeden plik o 'wadze' 1 396 337 bajtów - jest plikiem przenośnym (portable) i można go uruchamiać spod dowolnego nośnika, np. PenDrive, oraz chyba pod wszystkimi wersjami Windows.
Nie sprawdzałem jego działania pod Windows 7, oraz pod wersjami 64 bitowymi innych Systemów - ewentualnie proszę tu o uwagi pod jakim Systemem Windows program ten nie chce działać.
Powrót do góry
   
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 4022

Post#6 02 Cze 2011 09:10   

Re: Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


Można też używać programu FSScreen:

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

Przeznaczony był wstępnie dla symulatora "MS Flight Simulator", ale można go stosować też do innych celów.
Program to jeden plik EXE. Zrzuca cały ekran do pliku BMP w miejscu gdzie znajduje się sam program. Wystarczy wcisnąć klawisz PrintScreen i to wszystko. Pliki zapisuje pod nazwą FSSCRxxx.BMP, gdzie xxx to numer zrzutu. Co ciekawe, "łapie" też grafikę której nie potrafią chwytać inne grabbery (np. filmy, gry itp).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Cze 2011 09:10   





Powrót do góry
   
mike2323
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 69
Miasto: Warszawa

Post#7 19 Cze 2011 20:02   

Re: Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


Ja do zrzutów ekranu używam "Microsoft One Note" z pakietu MS Office 2010. Narzędzie to po pierwszym uruchomieniu i zamknięciu zostawia w tray'u swoją ikonkę do szybkiego robienia notatek.

Jeśli mamy tą ikonkę w zasobniku wystarczy nacisnąć kombinację klawiszy "Win + s" a naszym oczom ukaże się zamglony ekran w którym wycinamy prostokąt (przyciętego screena). Przy pierwszym takim wycinku One Note zapyta się nas gdzie ma znaleźć się zawartość wycinka, w tym przypadku wygodnie jest wybrać "do pamięci podręcznej" i żeby już więcej nie pytał. Uzyskujemy w ten sposób bardzo wygodne narzędzie do robienia od razu przyciętych zrzutów.

W ten sposób da się uchwycić również filmy.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery FAQ -> Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak można wykonać zrzut ekranu? (9)
st3500320AS - dysk 500 GB i HD Tune zrzut ekranu - co tu zrobić? (6)
Jak zrobić zrzut ekranu czegoś co nie mieści się na nim? (5)
PC i dwa monitory. Jak zrobić zrzut ekranu z pierwszego? (2)
Jak zrobić zrzut ekranu z filmu AVI? (8)
Jak zrobić zrzut z ekranu komputera? (3)
Jak zrobić zrzut obrazu np. z autodata ? (2)
zrzut z ekranu (5)
zrzut ekranu (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS