Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


  Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computer FAQ ->Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Location: Górny Śląsk
Joined: 18 Oct 2006
Posts: 7500
Helped: 264
Post rating: 203
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#1 24 Apr 2009 21:23  Topic author   

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?
(w Microsoft Windows)

1. Klikamy klawisz "Print Screen" na naszej klawiaturze w momencie, gdy chcemy zapisać zrzut ekranu (zrzut ekranu znajduje się w schowku). W standardowych klawiaturach klawisz ten znajduje się w miejscu zaznaczonym na zdjęciu, lecz są klawiatury z całkiem innym rozmieszczeniem klawiszy - wtedy trzeba poszukać ;)

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


2. Następnie uruchamiamy jakiś prosty edytor graficzny (np: Microsoft Paint).

3. Teraz wybieramy kombinację klawiszy Ctrl + V (wklej) lub wybieramy tą opcję z menu Edycja:

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

4. Odpowiednio kadrujemy zrzut i z menu Plik wybieramy opcję Zapisz jako:

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

5. Następnie wybieramy lokalizację w której chcemy zapisać zrzut, w miejscu Nazwa pliku wpisujemy tytuł jaki będzie miał zrzut. Z menu Zapisz jako typ wybieramy JPEG i klikamy Zapisz.

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?




Zrzut ekranu w systemie Windows Vista / Windows 7 przy pomocy narzędzia Wycinanie.
(Home Premium, Business, Enterprise, Ultimate)

1. Klikamy Start -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> Narzędzie Wycinanie.

2. Teraz wybieramy rodzaj wycinka z rozwijanego menu (obok przycisku 'Nowy'):

 Wycinek dowolny: gdy wybierzemy ten rodzaj wycinku za pomocą kursora myszy możemy obrysować dowolny kształt który potem będzie można przechwycić.

 Wycinek prostokątny: tym razem przeciągając kursor tworzymy precyzyjny prostokąt.

 Wycinek okna: przy pomocy tej funkcji możemy przechwycić wybrane przez nas okno (dialogowe, przeglądarki itp.)

 Wycinek pełnoekranowy: wybranie tego typu powoduje zapisanie zrzutu całego ekranu (tak jak w przypadku przycisku Print Screen)

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

3. Gdy już wybierzemy i zrobimy dany wycinek klikamy w symbol dyskietki aby zapisać zrzut:

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

4. W następnym oknie wybieramy lokalizację, w której chcemy zapisać zrzut, wpisujemy jego tytuł oraz wybieramy rozszerzenie (domyślnie .JPG):

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

Jeśli chcemy wkleić zrzut na Forum Elektrody, to musimy postępować zgodnie z zasadami wklejania obrazków, które dostępne są tutaj.


---
ZAKAZ kopiowania bez zgody autora.

Attachments:

Helpful post? + +4
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jokrasa
Level 29
Location: Skierniewice
Joined: 29 Nov 2005
Posts: 1198
Helped: 112
Post rating: 11
jokrasa
Level 29
Post#2 25 Apr 2009 12:00    

Re: Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


Jeśli chcemy zrobić zrzut tylko aktywnego okna to wciskamy najpierw klawisz ALT a następnie dodatkowo klawisz PrtScr .

Zrzut całego ekranu, gdy nie zadziała sam klawisz Print Screen robimy przy pomocy dodatkowo klawisz Ctrl.

CTRL + PrtScr

Helpful post? + +5
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
szaleniec
Zasłużony dla elektroda
Location: Łódź
Joined: 14 Apr 2003
Posts: 3318
Helped: 473
Post rating: 42
szaleniec
Zasłużony dla elektroda
Post#3 25 Apr 2009 16:00    

Re: Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


Zrzuty ekranu w Gentoo Linux.

Instalujemy program do robienia zrzutow ekranu:
Code:
 emerge scrot

Następnie prosty edytor (coś jak Paint w MS Windows):
Code:
 emerge kolourpaint


Jak mamy wszystko zainstalowane, możemy zrobić zrzut ekranu poleceniem:
Code:
 scrot -d [opoźnienie w sekundach] nazwa_pliku.png

Opoźnienie przydaje się, jeśli chcemy schować okno z terminalem, aby nie znalazło się na zrzucie ekranu.

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

Następnie wykadrowanie w programie kolourpaint:

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

Wybieramy "zaznaczenie prostokątne" następnie edycja/kopiuj, edycja/eklej w nowym oknie, zapisz i gotowe :-)

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
CrashGT
Level 2
Location: Tu i Tam
Joined: 28 Jul 2009
Posts: 2
CrashGT
Level 2
Post#4 28 Jul 2009 15:59    

Re: Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


Mozna uzyc GIMP'a.

Klikasz Plik->pobierz->zrzut ekranu.

PS. GIMP to taki bardzo dobry, darmowy edytor graficzny.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Quarz
Level 43
Location: -... -.--
Joined: 07 Oct 2006
Posts: 14812
Helped: 1636
Quarz
Level 43
Post#5 09 Jan 2010 23:28    

Re: Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


Ja do tego celu już od kilku lat używam darmowego programu Captura ver. 1.0 - jest to bardzo specjalizowany programik, który poza zapisem zrzutu ekranu do pliku JPG:
Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?
w trzech opcjach - jak widać wyżej - nic innego zrobić nie potrafi.

Na koniec istotna uwaga przy instalacji z pliku InstallCaptura.exe, ponieważ program ten nie zakłada swojego folderu instalacyjnego, a domyślnie instaluje się do folderu Program Files na partycji systemowej Windows, więc przed uruchomieniem instalacji należy utworzyć dla niego docelowy folder, np. Captura 1.0 w w/w folderze.
Po zainstalowaniu go, plik wykonywalny Captura.exe - jeden plik o 'wadze' 1 396 337 bajtów - jest plikiem przenośnym (portable) i można go uruchamiać spod dowolnego nośnika, np. PenDrive, oraz chyba pod wszystkimi wersjami Windows.
Nie sprawdzałem jego działania pod Windows 7, oraz pod wersjami 64 bitowymi innych Systemów - ewentualnie proszę tu o uwagi pod jakim Systemem Windows program ten nie chce działać.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Trabi
Level 36
Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4300
Helped: 161
Post rating: 218
Trabi
Level 36
Post#6 02 Jun 2011 09:10    

Re: Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


Można też używać programu FSScreen:

Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

Przeznaczony był wstępnie dla symulatora "MS Flight Simulator", ale można go stosować też do innych celów.
Program to jeden plik EXE. Zrzuca cały ekran do pliku BMP w miejscu gdzie znajduje się sam program. Wystarczy wcisnąć klawisz PrintScreen i to wszystko. Pliki zapisuje pod nazwą FSSCRxxx.BMP, gdzie xxx to numer zrzutu. Co ciekawe, "łapie" też grafikę której nie potrafią chwytać inne grabbery (np. filmy, gry itp).

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mike2323
Level 11
Location: Warszawa
Joined: 18 Mar 2010
Posts: 69
Helped: 3
Post rating: 2
mike2323
Level 11
Post#7 19 Jun 2011 20:02    

Re: Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?


Ja do zrzutów ekranu używam "Microsoft One Note" z pakietu MS Office 2010. Narzędzie to po pierwszym uruchomieniu i zamknięciu zostawia w tray'u swoją ikonkę do szybkiego robienia notatek.

Jeśli mamy tą ikonkę w zasobniku wystarczy nacisnąć kombinację klawiszy "Win + s" a naszym oczom ukaże się zamglony ekran w którym wycinamy prostokąt (przyciętego screena). Przy pierwszym takim wycinku One Note zapyta się nas gdzie ma znaleźć się zawartość wycinka, w tym przypadku wygodnie jest wybrać "do pamięci podręcznej" i żeby już więcej nie pytał. Uzyskujemy w ten sposób bardzo wygodne narzędzie do robienia od razu przyciętych zrzutów.

W ten sposób da się uchwycić również filmy.

Helpful post? + +1
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computer FAQ -> Jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?
Page 1 of 1

Similar topics to jak prawidłowo zrobić zrzut ekranu?

Jak zrobić zrzut z ekranu komputera? (3)
Jak zrobić zrzut ekranu z filmu AVI? (8)
PC i dwa monitory. Jak zrobić zrzut ekranu z pierwszego? (2)
Jak zrobić zrzut ekranu czegoś co nie mieści się na nim? (5)
st3500320AS - dysk 500 GB i HD Tune zrzut ekranu - co tu zrobić? (6)
Jak można wykonać zrzut ekranu? (9)
Jak wyraźnie wydrukować \'zrzut\' ekranu ? (3)
Jak zrobić zrzut obrazu np. z autodata ? (2)
zrzut z ekranu (5)
zrzut ekranu (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.086 seconds