FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Hdd Seagate - transfer

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Hdd Seagate - transfer
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 02 May 2004 07:47   

Hdd Seagate - transfer

Mam problem z dyskiem Seagate 40GB. Drastycznie spadł mi transfer XP uruchamia się strasznie długo. Przyczyną jest to, że XP przełączył tryb pracy dysku na PIO i nie chce przełączyć na UDMA :cry:
Czy da się jakoś wymusic pracę na UDMA? Tasiemka sprawna , port sprawny (drugi dysk chodzi na tym kanale w UDMA4). CZy moze to być objaw uszkodzenia dysku? (parametry SMART w normie).
:?: :?:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 May 2004 07:47   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 02 May 2004 11:37   

Re: Hdd Seagate - transfer

Widze, ze nikt Ci nie odpisal a ja jestem przekonany, ze juz gdzies dokladnie ten problem widzialem i rade na niego, nie wiem gdzie ani na jakim forum...chociaz skoro drugi dysk chodzi..
..ale mocno mi sie wydaje, ze chodzilo o sterowniki IDE do chipsetu plyty glownej...podaj jaka masz plyte a jesli wiesz z gory o co biega to zainstaluj nowsze (starsze)..restart..proba zmiany na UDMA..restart ..i zobacz ;)
pzdr
Back to top

Ziemniak
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 Post from the author of the topic 02 May 2004 12:27   

Sterowniki są standartowe do XP i chodziło na nich bez zarzutu :? z resztą drugi dysk chodzi a sterowniki dla kanału są wspólne.
Sprawdzałem napięcia zasilacza i 12V jest zawyżone (13.18V). Czy może to mieć jakiś wpływ :?:
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 02 May 2004 13:00   

moze i moze...te napiecia zawsze sie wahaja.. a to stalo sie tak nagle bez niczego? najpierw nie doczytalem myslalem ze wlozyles nowy dysk

mimo wszystko sprobowalbym sterowniki zmienic a jak nie no tooooo format :D nie ma rady...ja zawsze przy takiego rodzaju problemach w systemie microshitu zakladam ze to system stroi jakies fochy 8)
pozdro
Back to top

Platon
Poziom 26
Poziom 26

Post#5 02 May 2004 19:14   

Hdd Seagate - transfer

hmmm w managerze urzadzen usuwasz kontrolery dyskow, po resecie wykryja sie na nowi i bedzue dobrze. zadnych sterownikow nie musisz zminiac.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 May 2004 19:14   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#6 02 May 2004 21:05   

..dokladnie chyba o to chodzilo....sorry za zamieszanie z tymi sterownikami :/
Back to top

dma
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 02 May 2004 21:05   

Jeśli posiadasz płytę główną na chipsecie Via to ściągnij sobie Via4in1 - pakiet sterowników do płyty głównej dostępny na kazej stronie producenta płyty głównej, to samo tyczy się intela.
Back to top

mocvas
Poziom 11
Poziom 11

Post#8 08 May 2004 10:23   

Poustawiaj w biosie wykrywanie dysków na auto zapisz bios,w windowsie wyłącz pracę dysków w trybie zgodności z MSDOS i włącz dma. zainstaluj najnowsze stery do płyty np. via hiperion lub intel zależy jaką masz płytę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 May 2004 10:23   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 15 May 2004 04:04   

Ziemniak wrote:
Mam problem z dyskiem Seagate 40GB. Drastycznie spadł mi transfer XP uruchamia się strasznie długo. Przyczyną jest to, że XP przełączył tryb pracy dysku na PIO i nie chce przełączyć na UDMA :cry:
Czy da się jakoś wymusic pracę na UDMA? Tasiemka sprawna , port sprawny (drugi dysk chodzi na tym kanale w UDMA4). CZy moze to być objaw uszkodzenia dysku? (parametry SMART w normie).
:?: :?:

tu natrafilem przypadkiem na to co wydawalo mi sie zwiazane z tematem:
http://allegro.pl/phorum/read.php?f=268&i=73035&t=73020&v=t

a temat byl juz wielokrotnei okazuje sie meczony na elektrodzie wystarczy wrzucic "PIO" do szukaj... pozdro
Back to top

Lutek8
Poziom 10
Poziom 10

Post#10 15 May 2004 12:29   

rozwiązanie twojego problemu to:

winxp manager urządzeń: sprzęt/ kontrolery pierwszego dysku (1 kanał) i włącz sobie dma zamiast pio. po resecie looknij czy nadal jest jak jest to ok :)
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 15 May 2004 15:20   

Lutek8 wrote:
rozwiązanie twojego problemu to:

winxp manager urządzeń: sprzęt/ kontrolery pierwszego dysku (1 kanał) i włącz sobie dma zamiast pio. po resecie looknij czy nadal jest jak jest to ok :)

mistrzowie .....przeporada :D sam na to nie wpadlem, naprawde gratuluje
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Hdd Seagate - transfer
Page 1 of 1
Similar topics
Vista - transfer systemu na większy HDD - jak to zrobić ? (5)
Posiadam HDD Samsunga 250GB SP2504C słaby transfer? (4)
HDD, nagle spadl transfer do 1.5MB/s z ok 35MB/s (9)
Niski transfer dvd-hdd, laptop Win7 (9)
LS K7VAT+ i niski transfer HDD WD800JB (4)
Seagate 250GB, 7200, ATA100, a transfer max 40MB/s ? (28)
Seagate st3160212ace HDD - wolny niski transfer - nie PIO (8)
problem z HDD seagate u6 (10)
HDD Seagate U6 - dymek (6)
HDD Seagate - uderzajace glowice (4)

Page generation time: 0.506 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed