| Author |
Ziemniak Poziom 15

|
02 May 2004 07:47 Hdd Seagate - transfer |
|
|
|
Mam problem z dyskiem Seagate 40GB. Drastycznie spadł mi transfer XP uruchamia się strasznie długo. Przyczyną jest to, że XP przełączył tryb pracy dysku na PIO i nie chce przełączyć na UDMA :cry:
Czy da się jakoś wymusic pracę na UDMA? Tasiemka sprawna , port sprawny (drugi dysk chodzi na tym kanale w UDMA4). CZy moze to być objaw uszkodzenia dysku? (parametry SMART w normie).
:?: :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 May 2004 07:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
02 May 2004 11:37 Re: Hdd Seagate - transfer |
|
|
|
Widze, ze nikt Ci nie odpisal a ja jestem przekonany, ze juz gdzies dokladnie ten problem widzialem i rade na niego, nie wiem gdzie ani na jakim forum...chociaz skoro drugi dysk chodzi..
..ale mocno mi sie wydaje, ze chodzilo o sterowniki IDE do chipsetu plyty glownej...podaj jaka masz plyte a jesli wiesz z gory o co biega to zainstaluj nowsze (starsze)..restart..proba zmiany na UDMA..restart ..i zobacz ;)
pzdr
|
|
| Back to top |
|
 |
Ziemniak Poziom 15

|
02 May 2004 12:27 Re: Hdd Seagate - transfer |
|
|
|
Sterowniki są standartowe do XP i chodziło na nich bez zarzutu :? z resztą drugi dysk chodzi a sterowniki dla kanału są wspólne.
Sprawdzałem napięcia zasilacza i 12V jest zawyżone (13.18V). Czy może to mieć jakiś wpływ :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
02 May 2004 13:00 Re: Hdd Seagate - transfer |
|
|
|
moze i moze...te napiecia zawsze sie wahaja.. a to stalo sie tak nagle bez niczego? najpierw nie doczytalem myslalem ze wlozyles nowy dysk
mimo wszystko sprobowalbym sterowniki zmienic a jak nie no tooooo format :D nie ma rady...ja zawsze przy takiego rodzaju problemach w systemie microshitu zakladam ze to system stroi jakies fochy 8)
pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
Platon Poziom 26

|
02 May 2004 19:14 Hdd Seagate - transfer |
|
|
|
hmmm w managerze urzadzen usuwasz kontrolery dyskow, po resecie wykryja sie na nowi i bedzue dobrze. zadnych sterownikow nie musisz zminiac.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 May 2004 19:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
02 May 2004 21:05 Re: Hdd Seagate - transfer |
|
|
|
..dokladnie chyba o to chodzilo....sorry za zamieszanie z tymi sterownikami :/
|
|
| Back to top |
|
 |
dma Poziom 13

|
02 May 2004 21:05 Re: Hdd Seagate - transfer |
|
|
|
Jeśli posiadasz płytę główną na chipsecie Via to ściągnij sobie Via4in1 - pakiet sterowników do płyty głównej dostępny na kazej stronie producenta płyty głównej, to samo tyczy się intela.
|
|
| Back to top |
|
 |
mocvas Poziom 11

|
08 May 2004 10:23 Re: Hdd Seagate - transfer |
|
|
|
Poustawiaj w biosie wykrywanie dysków na auto zapisz bios,w windowsie wyłącz pracę dysków w trybie zgodności z MSDOS i włącz dma. zainstaluj najnowsze stery do płyty np. via hiperion lub intel zależy jaką masz płytę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 May 2004 10:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
15 May 2004 04:04 Re: Hdd Seagate - transfer |
|
|
|
| Ziemniak wrote: |
Mam problem z dyskiem Seagate 40GB. Drastycznie spadł mi transfer XP uruchamia się strasznie długo. Przyczyną jest to, że XP przełączył tryb pracy dysku na PIO i nie chce przełączyć na UDMA :cry:
Czy da się jakoś wymusic pracę na UDMA? Tasiemka sprawna , port sprawny (drugi dysk chodzi na tym kanale w UDMA4). CZy moze to być objaw uszkodzenia dysku? (parametry SMART w normie).
:?: :?: |
tu natrafilem przypadkiem na to co wydawalo mi sie zwiazane z tematem:
http://allegro.pl/phorum/read.php?f=268&i=73035&t=73020&v=t
a temat byl juz wielokrotnei okazuje sie meczony na elektrodzie wystarczy wrzucic "PIO" do szukaj... pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
Lutek8 Poziom 10

|
15 May 2004 12:29 Re: Hdd Seagate - transfer |
|
|
|
rozwiązanie twojego problemu to:
winxp manager urządzeń: sprzęt/ kontrolery pierwszego dysku (1 kanał) i włącz sobie dma zamiast pio. po resecie looknij czy nadal jest jak jest to ok :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
15 May 2004 15:20 Re: Hdd Seagate - transfer |
|
|
|
| Lutek8 wrote: |
rozwiązanie twojego problemu to:
winxp manager urządzeń: sprzęt/ kontrolery pierwszego dysku (1 kanał) i włącz sobie dma zamiast pio. po resecie looknij czy nadal jest jak jest to ok :) |
mistrzowie .....przeporada :D sam na to nie wpadlem, naprawde gratuluje
|
|
| Back to top |
|
 |