FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

problem z HDD seagate u6

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> problem z HDD seagate u6
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 03 May 2004 00:20   

problem z HDD seagate u6

witam. ostatnio stala sie rzecz dla mnie straszna... padl mi dysk. tzn jak zalaczam komputer to kilka razy poklekota i staje, bios go niewidzi... powiedzcie mi co poczac,i na ile jest to usterka mechaniki a na ile elekrtoniki. elektronike przejzalem tak zgrubsza i jest oki. otwarlem rowniez dysk zeby wyeliminowac podejrzenie mechaniki. w srodku dysk w stanie idealnym. prosze o jakies wskazówki.dzieki
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 03 May 2004 00:20   

Back to top

roodzeek
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 03 May 2004 08:10   

Re: problem z HDD seagate u6

Jak otwarłeś dysk i pooglądałeś tależe to już masz z niego dekorację.
Małe (0.00[...]01%) szans by go naprawić.
Nie posiadając warunków do otwierania HDD (pomieszczenia o czystości klasy 100 lub wyższej) to każde otwarcie, uszkoszenie uszczelki zanieczyszcza wnętrze co we współczesnych dyskach jest dla nich zabójcze. Bezproblemowo jeszcze działa mi tylko otwierany dysk 40MB.
Back to top

overs
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 Post from the author of the topic 03 May 2004 10:15   

problem z HDD seagate u6

ja go tylko otworzylem na chwile, zobaczylem i zamknolem ... czy to juz jest kapa?? mysle nad kupnem elektroniki...co wy na to??
Back to top

roodzeek
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 03 May 2004 12:42   

Nie bronię ci kupować elektroniki ale na 99,99% już ci się nie przyda.
Sam kiedyś "tylko" zdjąłem pokrywę bo coś w środku latało i dysk zaczął klupać (WD100EB) a wcześniej się wykrywał.
Starsze hdd trochę wybaczały i można było szybko zczytać dane a potem już na śmietnik lub jako dekoracja. Bardzo stare (20-40MB) to nawet potrafiły jeszcze długo pochodzić. Ma to związek z technologią głowic, ich wymiarami i gęstością zapisu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 May 2004 12:42   

Back to top

Andrew^
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 03 May 2004 23:39   

Przestan straszyc z tym rozhermetyzowaniem, nie masz do konca racji, po podniesieniu pokrywy wkoncu nie wlatuje tam kurz z odkurzacza ani cisnienie sie jakos strasznie nie wyrownuje
To ze stuka to moze byc wina systmu pozycjnowania glowicy albo samej glowicy jesli go nie wykrywa
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 May 2004 23:39   

Back to top

roodzeek
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 04 May 2004 08:12   

Radzę lekturę:
http://www.pcguide.com/ref/hdd/op/heads/opHeight-c.html
Biorąc pod uwagę rozmiary jednej cząsteczki kurzu i wysokości lotu głowicy chyba nie muszę tłumaczyć co się stanie jak ów kurz wpadnie między tależ a głowicę. Pozatym chyba niektórzy producenci wpuszczają do środka mieszankę z jakimiś innymi gazami a nie tylko powietrze.

Z resztą tu są efekty kontaktu głowicy z tależem więc po co pomagać otwierając obudowę.
http://www.head-crash.org/hddcrsh_us.htm

Chcę tylko przestrzec czytających przed takimi numerami jak ktoś to robi bez zastanowienia i wiedzy o konsekwencjach - a wiadomo trzeba trochę postraszyć :D.
Z tych dysków co rozszczelniłem (a trochę tego było - na czymś trzeba się uczyć) to nadal działają dyski o głowicach ferromagnetycznych, każde hdd z nowszymi (cieńkowarstwowe, MR, GMR) to albo dostały tyle badów że nie dało się już ich używać albo zaczęły klupać i brak detekcji.
Generalnie im większa pojemność tym otwieranie mniej wskazane.

Ale to wolny kraj i nikomu niczego nie zabraniam...

:arrow: ^Andrew
Miałeś kiedyś dysk z uszkodzoną taśmą ochronną wokół obudowy? Taka mała dziurka załatwiła mi dysk więc już teraz jestem (może trochę przesadnie) sceptycznie nastawiony do tego że hdd będzie działał po rozhermetyzowaniu.
Quote:
To ze stuka to moze byc wina systmu pozycjnowania glowicy albo samej glowicy jesli go nie wykrywa

też prawda
Back to top

Andrew^
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 04 May 2004 09:19   

Oczywiscie popieram to co mowisz, ale nie mozemy zalozyc ze kazdy wiekszy dysk ktory zostanie otworzony dozna takich uszkodzen 8)
a tak po za tematem bardzo ladne zdjecia na tej stronce o head crash's :D
Na tym jednym zdjeciu to glowica pracowala chyba w trybie przecinak :D
Back to top

mocvas
Poziom 11
Poziom 11

Post#8 08 May 2004 09:50   

Zanim nie zobaczysz dysku w biosie nic nie możesz zrobić. Ale możesz utwożyć dyskietkę ratunkową disk wizarda segate pod DOS na komputerze u kolegi i odpalić na swoim komputerze i przeprowadzic formatowanie niskiego poziomu , czasami to pomaga.
ps.ustaw zworki w pozycji remote.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 May 2004 09:50   

Back to top

Andrew^
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 08 May 2004 17:43   

Quote:
Zanim nie zobaczysz dysku w biosie nic nie możesz zrobić. Ale możesz utwożyć dyskietkę ratunkową disk wizarda segate pod DOS na komputerze u kolegi i odpalić na swoim komputerze i przeprowadzic formatowanie niskiego poziomu , czasami to pomaga.

Troche to dziwne co on zrobic z ta dyskietka ??
Skoro dysku nie wykrywa bios to uwazasz ze seatools go wykryje ??
A Low Format - ciekawe jak ma go sformatowac skoro nawet nie widzi dysku :D
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#10 09 May 2004 01:22   

Powiem ci tak , jezeli tam zaglądałeś to mozesz mieć juz tylko nadzieje , ze kiedykolwiek użyjesz jeszcze tego dysku :P :P [/quote][/i]
Back to top

emil_m
Poziom 14
Poziom 14

Post#11 07 Jun 2004 01:39   

problem z HDD seagate u6

chcialem tylko wtracic swoje 3 grosze bedac kiedys na lekcji na ktorej sie wszystkim nudzilo kumpel wyjal z plecaka swojego hdd'ka (seagate barracuda 40 GB 7200 rpm) bo akurat mial przy sobie a ze klasa o profilu technicznym (technikum elektroniczne) to i srubokret sie znalazl :) fakt ze nie taki jak potrzeba ale jak sie potem okazalo plaskim tez sie da taki dysk rozkrecic, BDW: rozkrecilismy ten jego dysk kazdy sobie poogldal tak ze dysk byl rozkrecony dobre 10 minut i ogladany byl w takim stanie przez kilka osub( cale szczescie ze sie nikt nie domyslil talezami zakrecic ;) ) poczym zlozylismy go do kupy i dysk chodzi do tej pory czyli jakis rok czasu :) fakt ze po tej akcji zrobilo mu sie kilka mega bad'ow no ale czego sie nie robi dla zabicia nudy :)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> problem z HDD seagate u6
Page 1 of 1
Similar topics
HDD Seagate Beracuda, problem po skanie CHKDSK (3)
Problem z HDD: SEAGATE 7200.10 250GB ST3250620A (16)
Problem z HDD Seagate Barracuda ATA IV - 60GB (22)
seagate hdd st310000340ns problem z elektronika (1)
Problem z HDD Seagate Barracuda (1)
Problem z HDD Seagate ST3200822AS (2)
Problem z HDD Seagate 40GB! (10)
HDD Seagate 160 GB problem (3)
HDD ST340810A - 40GB Seagate - problem z szybkością zapisu. (14)
Hdd Seagate - transfer (10)

Page generation time: 0.139 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed