| Author |
overs Poziom 15

|
03 May 2004 00:20 problem z HDD seagate u6 |
|
|
|
witam. ostatnio stala sie rzecz dla mnie straszna... padl mi dysk. tzn jak zalaczam komputer to kilka razy poklekota i staje, bios go niewidzi... powiedzcie mi co poczac,i na ile jest to usterka mechaniki a na ile elekrtoniki. elektronike przejzalem tak zgrubsza i jest oki. otwarlem rowniez dysk zeby wyeliminowac podejrzenie mechaniki. w srodku dysk w stanie idealnym. prosze o jakies wskazówki.dzieki
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 May 2004 00:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
roodzeek Poziom 18

|
03 May 2004 08:10 Re: problem z HDD seagate u6 |
|
|
|
Jak otwarłeś dysk i pooglądałeś tależe to już masz z niego dekorację.
Małe (0.00[...]01%) szans by go naprawić.
Nie posiadając warunków do otwierania HDD (pomieszczenia o czystości klasy 100 lub wyższej) to każde otwarcie, uszkoszenie uszczelki zanieczyszcza wnętrze co we współczesnych dyskach jest dla nich zabójcze. Bezproblemowo jeszcze działa mi tylko otwierany dysk 40MB.
|
|
| Back to top |
|
 |
overs Poziom 15

|
03 May 2004 10:15 problem z HDD seagate u6 |
|
|
|
ja go tylko otworzylem na chwile, zobaczylem i zamknolem ... czy to juz jest kapa?? mysle nad kupnem elektroniki...co wy na to??
|
|
| Back to top |
|
 |
roodzeek Poziom 18

|
03 May 2004 12:42 Re: problem z HDD seagate u6 |
|
|
|
Nie bronię ci kupować elektroniki ale na 99,99% już ci się nie przyda.
Sam kiedyś "tylko" zdjąłem pokrywę bo coś w środku latało i dysk zaczął klupać (WD100EB) a wcześniej się wykrywał.
Starsze hdd trochę wybaczały i można było szybko zczytać dane a potem już na śmietnik lub jako dekoracja. Bardzo stare (20-40MB) to nawet potrafiły jeszcze długo pochodzić. Ma to związek z technologią głowic, ich wymiarami i gęstością zapisu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 May 2004 12:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrew^ Poziom 15

|
03 May 2004 23:39 Re: problem z HDD seagate u6 |
|
|
|
Przestan straszyc z tym rozhermetyzowaniem, nie masz do konca racji, po podniesieniu pokrywy wkoncu nie wlatuje tam kurz z odkurzacza ani cisnienie sie jakos strasznie nie wyrownuje
To ze stuka to moze byc wina systmu pozycjnowania glowicy albo samej glowicy jesli go nie wykrywa
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 May 2004 23:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
roodzeek Poziom 18

|
04 May 2004 08:12 Re: problem z HDD seagate u6 |
|
|
|
Radzę lekturę:
http://www.pcguide.com/ref/hdd/op/heads/opHeight-c.html
Biorąc pod uwagę rozmiary jednej cząsteczki kurzu i wysokości lotu głowicy chyba nie muszę tłumaczyć co się stanie jak ów kurz wpadnie między tależ a głowicę. Pozatym chyba niektórzy producenci wpuszczają do środka mieszankę z jakimiś innymi gazami a nie tylko powietrze.
Z resztą tu są efekty kontaktu głowicy z tależem więc po co pomagać otwierając obudowę.
http://www.head-crash.org/hddcrsh_us.htm
Chcę tylko przestrzec czytających przed takimi numerami jak ktoś to robi bez zastanowienia i wiedzy o konsekwencjach - a wiadomo trzeba trochę postraszyć :D.
Z tych dysków co rozszczelniłem (a trochę tego było - na czymś trzeba się uczyć) to nadal działają dyski o głowicach ferromagnetycznych, każde hdd z nowszymi (cieńkowarstwowe, MR, GMR) to albo dostały tyle badów że nie dało się już ich używać albo zaczęły klupać i brak detekcji.
Generalnie im większa pojemność tym otwieranie mniej wskazane.
Ale to wolny kraj i nikomu niczego nie zabraniam...
:arrow: ^Andrew
Miałeś kiedyś dysk z uszkodzoną taśmą ochronną wokół obudowy? Taka mała dziurka załatwiła mi dysk więc już teraz jestem (może trochę przesadnie) sceptycznie nastawiony do tego że hdd będzie działał po rozhermetyzowaniu.
| Quote: |
| To ze stuka to moze byc wina systmu pozycjnowania glowicy albo samej glowicy jesli go nie wykrywa |
też prawda
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrew^ Poziom 15

|
04 May 2004 09:19 Re: problem z HDD seagate u6 |
|
|
|
Oczywiscie popieram to co mowisz, ale nie mozemy zalozyc ze kazdy wiekszy dysk ktory zostanie otworzony dozna takich uszkodzen 8)
a tak po za tematem bardzo ladne zdjecia na tej stronce o head crash's :D
Na tym jednym zdjeciu to glowica pracowala chyba w trybie przecinak :D
|
|
| Back to top |
|
 |
mocvas Poziom 11

|
08 May 2004 09:50 Re: problem z HDD seagate u6 |
|
|
|
Zanim nie zobaczysz dysku w biosie nic nie możesz zrobić. Ale możesz utwożyć dyskietkę ratunkową disk wizarda segate pod DOS na komputerze u kolegi i odpalić na swoim komputerze i przeprowadzic formatowanie niskiego poziomu , czasami to pomaga.
ps.ustaw zworki w pozycji remote.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 May 2004 09:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrew^ Poziom 15

|
08 May 2004 17:43 Re: problem z HDD seagate u6 |
|
|
|
| Quote: |
| Zanim nie zobaczysz dysku w biosie nic nie możesz zrobić. Ale możesz utwożyć dyskietkę ratunkową disk wizarda segate pod DOS na komputerze u kolegi i odpalić na swoim komputerze i przeprowadzic formatowanie niskiego poziomu , czasami to pomaga. |
Troche to dziwne co on zrobic z ta dyskietka ??
Skoro dysku nie wykrywa bios to uwazasz ze seatools go wykryje ??
A Low Format - ciekawe jak ma go sformatowac skoro nawet nie widzi dysku :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
09 May 2004 01:22 Re: problem z HDD seagate u6 |
|
|
|
Powiem ci tak , jezeli tam zaglądałeś to mozesz mieć juz tylko nadzieje , ze kiedykolwiek użyjesz jeszcze tego dysku :P :P [/quote][/i]
|
|
| Back to top |
|
 |
emil_m Poziom 14

|
07 Jun 2004 01:39 problem z HDD seagate u6 |
|
|
|
chcialem tylko wtracic swoje 3 grosze bedac kiedys na lekcji na ktorej sie wszystkim nudzilo kumpel wyjal z plecaka swojego hdd'ka (seagate barracuda 40 GB 7200 rpm) bo akurat mial przy sobie a ze klasa o profilu technicznym (technikum elektroniczne) to i srubokret sie znalazl :) fakt ze nie taki jak potrzeba ale jak sie potem okazalo plaskim tez sie da taki dysk rozkrecic, BDW: rozkrecilismy ten jego dysk kazdy sobie poogldal tak ze dysk byl rozkrecony dobre 10 minut i ogladany byl w takim stanie przez kilka osub( cale szczescie ze sie nikt nie domyslil talezami zakrecic ;) ) poczym zlozylismy go do kupy i dysk chodzi do tej pory czyli jakis rok czasu :) fakt ze po tej akcji zrobilo mu sie kilka mega bad'ow no ale czego sie nie robi dla zabicia nudy :)
|
|
| Back to top |
|
 |