Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy ->Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
wieswas
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 1973
Miasto: Pabianice

wieswas
Poziom 22
Post#1 30 Kwi 2009 09:32  Autor tematu   

Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder?


Czy do złącza CI odbiornika TV LCD SAMSUNG UA46B7000 można dokupić czytnik kart dostępu, zastępujący dekoder zewnętrzny?
Czy złącza CI (Common Interface) są znormalizowane ?
Podłączanie zewnętrznych dekoderów sprowadza telewizor do funkcji monitora, gdzie o możliwościach i jakości obrazu decyduje dekoder zewnętrzny (przeważnie najtańszy). Do sterowania zestawu potrzebne są dwa piloty. Niektóre funkcje wzajemnie sobie przeszkadzają (np: normalizacja rozmiaru obrazu w dekoderze, a następnie zmiana proporcji w telewizorze). Chodzi mi o telewizję kablową, ponieważ zdaję sobie sprawę, że indywidualny odbiór satelitarny wymaga sterowania konwerterem i żaden telewizor tego nie zrobi.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
ssss
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 18 Kwi 2004
Posty: 1184
Miasto: Frankfurt am Main

ssss
Poziom 21
Post#2 06 Maj 2009 19:19    

Re: Złącze CI (common interface) czy może zastąpić dekoder ?


Witam
Tak specjalnie firmy to zaczely montowac zeby klijen nie potrzebowal juz tak wiele sprzetu wszystkie CI sa znormalizowane i pasuja na 100% w zaleznosci co chcesz ogladac.Cyfra modul -Aston Polsat modul-nagra Tnk modul conax.A najlebiej podlaczyc sat poniewaz w kazdym takim TV jest mozliwosc odbioru wiecej niz jednej satelity Musisz wtedy zastosowac desigC.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
wieswas
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 1973
Miasto: Pabianice

wieswas
Poziom 22
Post#3 07 Maj 2009 10:58  Autor tematu   

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Nie wiem czy dobrze zrozumiałeś pytanie.
Czy te moduły wpięte w złącze CI umożliwiają włożenie do nich karty
dostępowej operatora CYFRY+ albo POLSATU i zdjęcie blokady wybranych
kanałów ? Oczywiście sygnały te zablokowane muszą być dostępne w sieci kablowej. Czyli muszą być spełnione warunki:
1-Operator sieci kablowej musi mieć w kablu zakodowane programy
wybranego dostawcy np:CANAL+ , HBO
2-Muszę kupić konkretny moduł pasujący do kart danego dostawcy.
3-Muszę podpisać umowę bezpośrednio z CANAL+ lub za pośrednictwem operatora sieci kablowej na dzierżawę karty dostępu.
Założenie własnego talerza z konwerterem wymaga i tak kupna pełnego dekodera gdyż odbiornik telewizyjny nie zasili konwertera, nie obróci talerza i
nie ma możliwości odbioru częstotliwości pośredniej wychodzącej z konwertera.
Jakiego rzędu jest cena takiego modułu wpinanego w złącze CI.
Nadmieniam ,że dekoder MPEG-4 i MPEG-2 mam już zawarty w telewizorze.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ssss
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 18 Kwi 2004
Posty: 1184
Miasto: Frankfurt am Main

ssss
Poziom 21
Post#4 07 Maj 2009 18:39    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Witam
Musisz poczytac jakie sa ceny modulow bo ja nie jestem w polsce cyfra-aston polsat-nagra tak wiec poszukaj na Allegro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
woodpecker
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 18 Paź 2005
Posty: 56
Miasto: Jaworze

woodpecker
Poziom 10
Post#5 12 Maj 2009 16:38    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Gniazdo modułu CI w telewizorze, jest przygotowane do obsługi modułów dostępu do płatnych kanałów DVB-T. Póki co, nie ma sensu rozglądać się za modułem, bo w Polsce nie ma takiego systemu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wieswas
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 1973
Miasto: Pabianice

wieswas
Poziom 22
Post#6 13 Maj 2009 10:11  Autor tematu   

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Telewizje kablowe nadają w kablu zakodowane sygnały satelitarnych kanałów
cyfrowych (np. Canal +). Do tego sprzedają zewnętrzne tunery z kartami odbezpieczającymi programy. Sygnał w kablu ma częstotliwość około 400MHz
-więc na kanale kablowym DVB-C lub czasem nadawany jest na kanałach specjalnych telewizji naziemnej DVB-T. Oba te zakresy posiada mój telewizor.
Chciałbym uniknąć kupowania do każdego zestawu programów oddzielnego
dekodera i wybierania każdej grupy programów oddzielnym pilotem.
Gdyby do złącza CI można było dokupić układ odbezpieczający odpowiedni
zestaw kanałów kodowanych w zależności od włożonej karty dostępowej to mógłbym wygodnie używać telewizor za pomocą jednego pilota.
Nie wiem tylko jaki moduł powinienem kupić i włączyć do CI aby akceptował
karty różnych dostawców.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#7 15 Maj 2009 13:07    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Trochę "pomieszałeś" zagadnienia.
Przeważnie wygląda to tak: operator odbiera programy cyfrowe, następnie koduje je "własnym" systemem i składa z nich mux'y (paczki)
System kodowania to zwykle conax, ale radzę przedzwonić do operatora i po prostu zapytać. Potrzebujesz takiego CAM'a: Conax TechniCrypt CX (hasło dla googla)
Ale może się okazać, że twój telewizor (pomimo wbudowanego DVB-C) nie będzie współpracował z kablówką, więc najlepiej byłoby gdyby operator dał ci CAM'a do przetestowania (np u mnie jest taka możliwość)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
wieswas
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 1973
Miasto: Pabianice

wieswas
Poziom 22
Post#8 15 Maj 2009 13:52  Autor tematu   

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Aktualny odbiór kablówki przez gniazdko antenowe telewizora :
-odbieram wszystkie kanały analogowe prawidłowo
-odbieram 12 programów cyfrowych SD nadawanych w jednym kanale 433MHz prawidłowo, choć jakość nie jest lepsza od analogowych
-odczytuje nazwy kilkudziesięciu programów cyfrowych SD na kilku kanałach
w okolicach 3xx MHz z komunikatem "Program zakodowany"
Brak dźwięku i obrazu. Jedynie można poczytać info.
Dotyczy to programów, które normalnie są bezpłatne.(TVP1, TVP2, POLSAT,
TVN itp)
Czy te 12 programów o jednakowej częstotliwości w kablu nie jest zbyt mocno upakowanych ? Czytałem, że w jednym kanale cyfrowym MPEG-4 może być max 7 programów jakości SD lub max. 4 jakości HD
Operatorzy kablówki sprzedają jedynie dekodery z kartą dostępu i wówczas
telewizor pracuje jedynie jako monitor.
Poszukuję jakiegoś rozwiązania przez złącze CI.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#9 15 Maj 2009 14:52    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


To może od poczatku: pracuje w kablówce i zajmuje się cyfrówką Smile

wieswas napisał:
Czy te 12 programów o jednakowej częstotliwości w kablu nie jest zbyt mocno upakowanych ? Czytałem, że w jednym kanale cyfrowym MPEG-4 może być max 7 programów jakości SD lub max. 4 jakości HD
- to wszystko zależy od przepływności (stream) poszczególnych programów. Mam mux'y w których jest 15 programów (SD), ale np na innym mam tylko 2 HD i 2 SD - co gorsze kilka razy zdarzyło się że dany kanał nagle zwiększył przepływność i pojawił się problem - zmrożenia pixeloza itd. Ale na ten temat można się doktoryzować Very Happy
Nic nie wykombinujesz bez informacji o systemie kodowania - na 99% to connax - napisz o jakiej kablówce piszemy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
marho760816
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 1
Miasto: Białystok

marho760816
Poziom 1
Post#10 15 Cze 2009 22:37    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Mam to samo pytanie. Jestem posiadaczem samsunga b650. Jak przeszukałem kanały cyfrowe na swojej kablówce znalazłem 4 lub 5 odkodowanych a pozostałe zakodowane jednak z dostępem do informacji o programie. Mam tuner od swojego operatora z kartą jednak wolał bym ją podłączyć bespośrednio do TV przez moduł. Czy ktoś ma już jakieś dośwadczenie w tym temacie? Telewizja Kablowa Elpos. System kodowania Conax.
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
klsoft
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 07 Lip 2007
Posty: 13
Miasto: Kielce

klsoft
Poziom 5
Post#11 13 Lip 2009 09:20    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


to ja też mam takie może troche glupie pytanie, ale nie bardzo wiem Wink

Mam TV z gniazdem na karty CI, Telewizorek nóweczka, wyprodukowany w zeszłym miesiącu.

Posiada Tuner DVB-T MPEG4 i wspomniane gniazdo. Moje pytanie jest takie - czy taki tuner załatwi kwestie odbioru np. CyfryPlus czy czegoś innego, skoro to nie będą wlasiwie DVB-T (bo domyslam sie ze T oznacza naziemną telewizję, a nie satelitarną czy kablową (DVB-C?)

Wiec moje pytanie jest takie - czy jest sens szukac karty CI do tego telewizora żeby potem połączyc to z anteną satelitarną, czy tuner DVB-T i tak uniemożliwi mi odbiór czegoś innego niż nadawanego drogą naziemną.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#12 13 Lip 2009 09:37    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


klsoft napisał:
Posiada Tuner DVB-T MPEG4
- więc tylko naziemna.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
redeck
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 09 Lip 2003
Posty: 197

redeck
Poziom 14
Post#13 12 Sie 2009 16:48    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Przepraszam A co jesli ja mieszkam np w Angli i mamy taki system tutaj...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#14 13 Sie 2009 09:48    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


redeck napisał:
mamy taki system tutaj...
- znaczy sie jaki?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
szymon189
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 667

szymon189
Poziom 19
Post#15 18 Paź 2009 20:43    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Mam takie pytanie, posiadam TV LCD Philips bez MPG4. Mam CI (common interface). Czy jest możliwość dokupienia modułu który będzie obsługiwał nową telewizję?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#16 19 Paź 2009 14:23    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Podaj dokładny typ/model telewizora.
Co to znaczy: "nowa telewizja"?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
szymon189
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 667

szymon189
Poziom 19
Post#17 19 Paź 2009 15:21    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Posiadam: PHILIPS 32 PF-L 5403 D 12

Chodzi mi o odbiór platformy cyfrowej TVP.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#18 19 Paź 2009 15:43    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Moduł Neotion FTA NP4 MPEG-4 pozwala na konwersję mpeg-4 na mpeg-2.
Twój telewizor posiada odbiornik DVB-T, więc teoretycznie mógłbyś odbierać naziemną telewizję cyfrową (niekodowaną) - o ile jesteś w zasięgu.
Piszę teoretycznie, bo w praktyce różnie to z takimi CAM'ami bywa (potrafią się wieszać)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
szymon189
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 667

szymon189
Poziom 19
Post#19 19 Paź 2009 17:10    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Tak DVB-T posiadam, ale nie posiadam MPEG-4? DVB-T wystarczy? Czyli moduł Neotion FTA NP4 MPEG-4 nie jest mi potrzebny? Jestem laikiem w tym i dlatego pytam.

Gdzie mogę znaleźć zasięg telewizji cyfrowej (niekodowanej).?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sewo22
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 64
Miasto: Poznań (Pyrlandia)

sewo22
Poziom 11
Post#20 29 Lis 2009 15:02    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Witam. Odgrzebuje temat mianowicie posiadam Cyfre+ z dekoderem Pioneer oraz 2 telewizory Sony Wega i Samsunga LE32B350 z wejściem CI (Common Interface) . Przymierzam się do kupna takiego zestawu żeby podzielić sygnał :
http://allegro.pl/item833840388_splitter_medium_iv_od_producenta_dobra_cena_nowos.html

I teraz moje pytanie mianowicie czy te "2 karty klienta" które dają w zestawie są kompatybilne z tym wejściem CI (Common Interface) w Samsungu? Tzn wsadzam ją w to wejście i czy wszystko będzie działać czy będzie coś jeszcze potrzebne np jakaś przejściówka? Nie chce kupować drugiego dekodera. Za dużo miejsca to zajmuje. Jeśli taki temat był już poruszany to proszę o łaskawy wymiar kary Neutral Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Karlitos
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 11
Miasto: Białystok

Karlitos
Poziom 5
Post#21 11 Gru 2009 19:32    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Odświeżę temat, aby podzielić się własnymi spostrzeżeniami.
Jestem użytkownikiem lcd Samsung serii B530 (DVB-C/T, MPEG4) oraz telewizji kablowej przez moduł dostępu warunkowego. Moja kablówka nadaje w systemie conax, tak więc zakupiłem moduł CI conax technicrypt. Wszystko działa bez zarzutu, a dekoder (podłączony był przez euro), który dostałem od tv kablowej wrócił do pudełka. Poprawa jakości obrazu, jeden pilot, a do tego mogę korzystać ze wszystkich możliwości, jakie daje mi lcd np. dolby, program tv. Szkoda tylko, że program telewizyjny wyświetlany jest bez polskich znaków - prawdopodobnie jest to wina modułu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#22 12 Gru 2009 08:58    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Karlitos napisał:
Szkoda tylko, że program telewizyjny wyświetlany jest bez polskich znaków - prawdopodobnie jest to wina modułu.
- niestety, jest to wina oprogramowania w telewizorku. Co ma wspólnego moduł CI z EPG? Absolutnie nic.
Problem ten występuje w sporej części telewizorków niestety. Pisz do samsunga Twisted Evil - ja pisze od roku.
Natomiast jeśli chodzi o jakość odbiorników zamontowanych w telewizorkach, w porównaniu z boxami dostarczanymi przez kablówki, to nie ma o czym rozmawiać.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Karlitos
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 11
Miasto: Białystok

Karlitos
Poziom 5
Post#23 12 Gru 2009 13:07    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Muszę sprostować, że polskie litery są wyświetlane na niektórych kanałach np. polsat, a na niektórych nie, tak więc nie jest to wina oprogramowania telewizora, a nadawanego sygnału. Z resztą ponad połowa z moich 80 cyfrowych kanałów nie ma w ogóle informacji o programie, a szkoda - bo jest to wygoda.
W serwisie Samsunga poradzili uaktualniać oprogramowanie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#24 12 Gru 2009 15:13    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


No to inaczej - wyjmij dekoder z pudełka, podłącz i popatrz na "polskie literki".
Idę o zakład, że będą OK.
Jakiego masz boxa? Technisat digit mfk-4, ABM, homecat, SND, A2B itd. itp. - w każdem razie slot CI posiada.
Włóż moduł do boxa, kartę do modułu i porównaj jak jest z polskimi znakami.
Z tem problemem klienci zwracają sie do mnie od roku (albo i dłużej), więc....
Producent box'a napisze dla mnie nowy soft. Np taki który pokazuje polskie znaki.
Ale producent telewizorka nie będzie pisał softu pod każdą kablówkę w europie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Karlitos
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 11
Miasto: Białystok

Karlitos
Poziom 5
Post#25 12 Gru 2009 20:33    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Posiadam moduł Technisat Digit Mf4-kx. Oczywiście - dobrze, że się nie założyłem, bo bym przegrał. Jednak pomimo braku na niektórych kanałach "polskich literek", jak również braku na innych informacji o programie tv, na tę chwilę delektuję się jakością obrazu i dźwięku w porównaniu do boxa. I pozostaje zaglądać na stronę producenta lcd i czekać na nowy soft, który rozwiąże problem.
A tak na marginesie to od czego zależy zupełny brak informacji o programie tv, np. na kanale TVN mam program, a na kanale TVN HD już nie?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#26 14 Gru 2009 20:55    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Karlitos napisał:
A tak na marginesie to od czego zależy zupełny brak informacji o programie tv, np. na kanale TVN mam program, a na kanale TVN HD już nie?
- a to zależy tylko od dobrej chęci twojego operatora. To on (w moim przypadku ja) decyduje o dostarczaniu/bądź nie EPG.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zborus
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 36
Miasto: Poznan

zborus
Poziom 9
Post#27 22 Gru 2009 20:49    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


tv kablowa u mnie na złączu CI działa doskonale gorąco polecam, HD rewela.(CI dostałem za !zl u operatora)
mam jednak niedosyt z EPG gdy w tytule sa polskie znaki to wyswietla brak informacji i tak co drugą rubryke. Samsung doradzil update, zrobilem i nic .
Dziwi mnie to bo spodziewałbym sie krzaka w miejscu polskiego znaku a tu zupełny brak tekstu. Czy cos zle ustawilem moze jakas lokalizacja jest zla ?

LE40B651

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Krzysztof_67
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 2
Miasto: Łódź

Krzysztof_67
Poziom 2
Post#28 06 Sty 2010 23:31    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Witam, czy ktoś z szanownych forumowiczów wie w jakim systemie musi pracować moduł CI aby odbierać TV TOYA (Łódź) za pomocą tunera telewizora?. Niestety "kochany" operator nie rozumie że nie wszystkim podobają się pudełka dekoderówCrying or Very sad

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
236759
Usunięty





236759
Usunięty
Post#29 11 Sty 2010 22:16    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Musicie zdawac sobie sprawe z ograniczen jakie sa zwiazane z odbiorem DTV przy pomocy TV z modulem (zazwyczaj CI+ a nie gole CI) - ogolnie sprowadza sie to ze wiele z rzeczy ktore sa w dekoderze zaimpelemntowane w tzw middleware nie bedzie dzialac poprawnie lub wcale.

W praktyce TV z modulem CI/CI+ umozliwa zbudowanie prostej bazy (listy kanalow), deszyfrowanie (system CA uzywany przez nadawce) i przesylanie strumieni do zdekodowania przez dekoder (dekompresja)

Zazwyczaj TV ma prosty middleware (MHEG), jesli nadawca nie stosuje rozbudowanego EPG, bazuje na standardzie DVB bez prywatnych deskryptorow (rozszerzenia standardu DVB by zapewnic dodatkowa funkcjonalnosc) to wlascwie nei ma roznicy.

Przypuszczalnie nie bedzie dzialac zadna usluga wymagajaca return channel (np bazujaca na DOCSIS) - brak VOD, aplikacji interaktywnych, rozbudowanych EPG.


Jak na razie CI+ nie dziala np w sieciach UPC.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
zorink
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 8

zorink
Poziom 4
Post#30 15 Sty 2010 00:07    

Re: Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder


Krzysztof_67 napisał:
Witam, czy ktoś z szanownych forumowiczów wie w jakim systemie musi pracować moduł CI aby odbierać TV TOYA (Łódź) za pomocą tunera telewizora?. Niestety "kochany" operator nie rozumie że nie wszystkim podobają się pudełka dekoderówCrying or Very sad


Tv Toya koduje sygnał w systemie Conax. Nie wiem jednak czy można go dekodować poprzez moduł CI gdyż karty są parowane z dekoderem który się dostaje od nich (dodatkowe pudełko na stoliku Sad( )

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Złącze CI (common interface) - czy może zastąpić dekoder? 1234  Następny
Strona 1 z 4
Podobne tematy
Common Interface do daewoo DLT-46U1FH (3)
Samsung LE40B530P7W - pytanie o common Interface! (9)
Programy kodowane w DVB-T przez Common Interface (4)
Samsung UE40D6750 - Common Interface - moduł CAM a EPG (2)
Sony KDL-40BX420 common interface i telewizja Toya (13)
Panasonic DVD-S35E-S - Moduł CAM - Common Interface. Gdzie kupić do DVB-T? (1)
Dekoder STB w TV kablowej. Jaki model? Czy da się zastąpić? (5)
Czy telewizor może zastąpić monitor komputerowy ? (15)
Jaki dekoder DVB MPEG4? Z polskim menu, prosta obsługa, złącze SCART. (12)
Dekoder KORR HD 128 - Rozdzielenie sygnału poprzez dekoder czy rozgałęźnik?? (9)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.05 seconds

elektroda.pl temat RSS