Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Port podczerwieni IrDA do PC


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Port podczerwieni IrDA do PC
Autor
Wiadomość
FastProject
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Mar 2003
Posty: 1541
Miasto: Słupsk

Post#1 Post autora tematu 03 Maj 2004 15:59   

Port podczerwieni IrDA do PC


Nie jest to moj schemat (bo w sieci krazy juz dawno) ale zrobilem projekt plyki drukowanej (wraz z bibliotekami do TFDS4500).

Znajduje sie tam pelen schemat z filtrami zasilania i uproszczeny.Oba dzialaja.Jak narazie zrobilem 4 IrD-y w wresji uproszczonej i wszystkie dzialały.

Płytka PCB jest tak zrobiona ze Uklad smd TFDS4500 jaki i pozostale elementy (rezystory,kodensatory,itd) znajduja sie na jednej stronie plytki.

Do przegladania projektu potrzebny jest oczywiscie Protel np 99SE.

Załączniki:
Powrót do góry
   
ZAHYR
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Paź 2003
Posty: 2349
Miasto: Białystok

Post#2 04 Maj 2004 21:27   

Port podczerwieni IrDA do PC


A moze ktos to wrzucic np w *.jpg ??? bo nie chce mi sie sciagac protela
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Maj 2004 21:27   





Powrót do góry
   
sromotnik
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 15 Maj 2003
Posty: 197
Miasto: CZĘSTOCHOWA

Post#3 04 Maj 2004 21:34   

Port podczerwieni IrDA do PC


Też bym miał taką proźbe jac-sz(malpa)wp.pl
Powrót do góry
   
SIEKIERA_666
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 30 Paź 2002
Posty: 426
Miasto: DĄBROWA GÓRNICZA

Post#4 04 Maj 2004 22:32   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


A tu moja wersja w EAGLE.

:sm19:

Załączniki:
Powrót do góry
   
enigma
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Cze 2002
Posty: 51
Miasto: Rzeszów

Post#5 04 Maj 2004 22:56   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


SIEKIERA_666 napisał:
A tu moja wersja w EAGLE.

:sm19:


cos nie bardzo chce działać - mam eagla 4.11 i nie idzie nic z tym zrobić (może to u mnie tylko niech ktoś się wypowie)
Powrót do góry
   
djcrash
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Mar 2004
Posty: 107
Miasto: Birmingham / Zabrze

Post#6 04 Maj 2004 23:10   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


Ja też bym prosił *.jpg o wiele łatwiej dla leniwych uzytkowników!!! :D
Powrót do góry
   
SIEKIERA_666
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 30 Paź 2002
Posty: 426
Miasto: DĄBROWA GÓRNICZA

Post#7 05 Maj 2004 07:59   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


Mam starą wersję Eagle 3.55 r3. Poniżej zamieszczam jpg'a - niestety zrobionego ze zrzutu ekranu, gdyż nie umiem zrobić exportu z Eagle do jpg (nigdy nie było mi to potrzebne) :wink:

:sm19:

Załączniki:
Powrót do góry
   
djcrash
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Mar 2004
Posty: 107
Miasto: Birmingham / Zabrze

Post#8 05 Maj 2004 16:33   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


Masz dobry ekran :) bo zrzut super :D
Dzięki
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
speedy9
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Cze 2003
Posty: 3339
Miasto: Poznań

Post#9 06 Maj 2004 11:26   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


Zajmuję się produkcją portów na sporą skalę i mam jedną uwagę: ZAWSZE montujcie filtr zasialnia. Bez tego na jednej płycie port może działać a na drugiej nie. Poza tym występują czasem przekłamania w transmisji. Koszt portu przez to zbytnio nie wzrośnie.
Powrót do góry
   
lechoo
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 17 Wrz 2002
Posty: 4881
Miasto: łódzkie

Post#10 08 Maj 2004 16:47   

Port podczerwieni IrDA do PC


->GIERAPA
Mi to wygląda na reklamę swojej aukcji na Allegro !! Zbieżność miejscowości nie wydaje mi się przypadkowa.

Dla swoich potrzeb i dla znajomych wykonałem kilkanaście sztuk portów irda "na pająka", ale w moim wykonaniu nie ma prawa powstać żadne przypadkowe zwarcie, wyszystkie elementy mają końcówki skrócone do minimum, zaś wymiary to 14x15x6mm.
http://lechu.ath.cx/pub/irda
Powrót do góry
   
GIERAPA
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Gru 2002
Posty: 81
Miasto: łódź

Post#11 08 Maj 2004 21:43   

Port podczerwieni IrDA do PC


niestety nie jest to moja aukcja (choć nie ukrywam że bym chciał) :)

poprostu kiedyś przeglądałem allegro i dodałem to do ulubiopnych bo chciałem sobie kupić ( a że koleś jest tesh z łodzi (choć nie do końca bo w łodzi studiuje chyba) to mówie zadzwonie do gościa i odbiore osobiście)

no i prosze mi tu nie obrabiać dxxy :wink:

nio no spoko, bez obrazy, troche żeczywiście dziwnie wyszło tak jak bym sam sie reklamował ale serio to nie moja aukcja
Powrót do góry
   
asdek
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Maj 2003
Posty: 40
Miasto: Białystok

Post#12 09 Maj 2004 00:12   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


a ja mam pytanko... mam zrobiona irde bez filtra na wejsciu... i nie chce mi dzialac cudenko w zaden sposob... ale chyba mi sie uszkodzil tfds... no chyba ze jakichs specjalnbych zabiegow wymaga winxp bo to dranstwo nic nie widzi kompletnie oprocz irdy w menadzze urzadzen... wiecie moze gdzie mozna tfds'a kupic?
Powrót do góry
   
enigma
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Cze 2002
Posty: 51
Miasto: Rzeszów

Post#13 09 Maj 2004 10:46   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


asdek napisał:
wiecie moze gdzie mozna tfds'a kupic?


w sklepie elektronicznym :?:
Powrót do góry
   
PafnucyCB
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Mar 2003
Posty: 43
Miasto: Józefów k/Otwocka

Post#14 15 Maj 2004 21:47   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


enigma napisał:
w sklepie elektronicznym :?:


Nie do końca jest to prawdą. Układ TFDS4500 jest już w tej chwili nieprodukowny i w sklepach się go raczej nie dostanie. No chyba że są jeszcze pozostałości z zapasów magazynowych. TFDS4500 został zastąpiony układem TFDU4100, który generalnie jest identyczny pod względem funkcjonalnym ale ma inną obudowę.

Na karcie katalogowej można to sobie dokładnie obejrzeć:
http://www.infrarotport.de/tfd_4.pdf

Tak więc okazuje się że projekt płytki jest już trochę nieaktualny
:roll:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Maj 2004 21:47   





Powrót do góry
   
tknefel - GORKY
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Kwi 2003
Posty: 106
Miasto: Busko Zdroj

Post#15 16 Maj 2004 18:07   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


--------------------------------------------------------------------------------

Witam
Zrobilem IRDE na ukladzie TFDS 4500( wersja z dioda LED), noi teraz mam pytanie. Irda ma 4 wyprowadzenia Vcc GND Rxd Txd a na plycie sa odpowiednio odprowadzenia RX GND TX +5V RXH Vcc GND.
Jak to mam podpiac?
To jest obojetne ktore bedzie zasilanie Vcc czy +5V?
Czy mozna pominac RXH i do czego ono sluzy?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Maj 2004 18:07   





Powrót do góry
   
yapac
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 20

Post#16 18 Maj 2004 17:47   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


czy ktosmoglby odpowiedziec napytanko kolegi z gory ;) bo sam jestem ciekaw...
Powrót do góry
   
tknefel - GORKY
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Kwi 2003
Posty: 106
Miasto: Busko Zdroj

Post#17 18 Maj 2004 21:41   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


Rxh pominolem, natomiast Vcc IRDY dolaczylem do +5V na plycie. Uruchomilem w Biosie funcje IRDA v.1.0 w Windowsie 98 obok zegara mam juz ikonke, ale wyskakuje mi durny komunikat: Bład 45
IRDA zlozona jest poprawnie.
Powrót do góry
   
Loker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 1687
Miasto: Wrocław

Post#18 17 Sty 2005 20:27   

Port podczerwieni IrDA do PC


Mialem podobny problem (z obsluga pod 98). Kliknij prawym na ikonke podczerwieni, potem wlasciwosci czy jakos tak.. ;) Pojawi sie komunikat o bledzie, zmien zakladke na ustawienia (predkosc transmisji itp.), odznacz pole "podczerwien wlaczona", zaznacz znowu a na koniec przycisk "Zastosuj". U mnie dziala ;) Sorki za malo precyzyjny opis, ale na kompie z ktorego pisze podzczerwieni akurat nie ma ;)
Powrót do góry
   
CompacT
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Wrz 2004
Posty: 30

Post#19 21 Sty 2005 15:35   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


Ja mam male pytanko ile taka irda kosztuje

Dodano po 8 [sekundy]:

Ja mam male pytanko ile taka irda kosztuje
Powrót do góry
   
vulcano_gisz
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Lut 2004
Posty: 87
Miasto: Katowice

Post#20 29 Sty 2005 13:03   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


ja zrobiłem swoją irde za niecałe 13 zł. Najdrozszym elementem za którynzapłaciłem 11 zł był układ TFDU4100 uzylem tego poniewaz nigdzire niemogłęm dostac TFDS4500 poniewaz wycofano go ze sprzedazy. TFDU4100 ma identyczne parametry co TFDS4500 lecz jest w innej obudowie i jest o wiele mniejszy. Ponizej zamieszczam schemat z którego korzystałem oraz note katalogową TFDU4100 oraz TFDS4500. Schemat IRDA jest pod Ukłąd TFDS4500 ale za pomocą noty katalogowej mozna bez problemów przekształcic ten schemat pod TFDU410. Dodatkowo w schemacie jest zaprojektowana dioda która migając sygnalizuje przekaz danych za co na allegro musimy dopłacic ok 5 zł a budując swój port podczerwieni jest to jzu w kosztach. Cena 13 obejmuje wszystkie elementy wtyczkę do płyty oraz obudowe wiec jest to bardzo niska cena w porównaniu do sprzedawanych na allegro.
IRDA zbudowana w oparciu o ten schemat działa w 100% Sprawdziłęm I jest super

Załączniki:
tfd_4.pdf
tfd_4.pdf
Download (277.6 KB)
Punkty: 0.22 dla użytkownika
Powrót do góry
   
vulcano_gisz
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Lut 2004
Posty: 87
Miasto: Katowice

Post#21 01 Lut 2005 19:18   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


oto schemat irda przerobiony na TFDU4100 działa na 100%

Załączniki:
Powrót do góry
   
miki1406
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 75
Miasto: Skierniewice

Post#22 06 Lut 2005 22:20   

Port podczerwieni IrDA do PC


Robiłem ze schematem Vulcano dziaqła !!!
Powrót do góry
   
kazkaz
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 15 Maj 2003
Posty: 15
Miasto: bytom

Post#23 26 Lut 2005 12:13   

Port podczerwieni IrDA do PC


a jaka wersja acrobatreadera otworzyles plik: schemat budowy urzadzenia nadawczo odbiorczego irda.pdf /bo nie moge se dac rady z tym plikiem moja wersja to 5.0
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Lut 2005 12:13   





Powrót do góry
   
vulcano_gisz
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Lut 2004
Posty: 87
Miasto: Katowice

Post#24 26 Lut 2005 15:00   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


ja uzywam Acrobat Reader 6 na 5 niesprawdzałem ale tez bez problemu powinno otworzyc
Powrót do góry
   
Mac!
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 294
Miasto: Busko

Post#25 27 Lut 2005 21:58   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


Na wstępie mówię że jestem z elektroniki "lajkonikiem". Chciałbym sobie zrobić taki port IRDA do Nokii 7650 aby móc przeprowadzić transmisje
danych z kompa do komórki.
A więc prawidłowym schematem jest ten z zeskanowanej gazety "Schemat budowy urz±dzenia nadawczo-odbiorczego IrDA.pdf" lub ten nowszy pod TFDU4100 .
Czy moge tego nie robić na płytce drukowanej tylko połączyć kabelkami (lutownica)?. Rozumiem że ten kabel pokazany na rysunku nie jest wliczony
w "składniki" i sam musze go dokupić?
Zamierzam się oprzeć głównie na rysunku nr.1 - bo tylko ten rysunek w miarę rozumiem.
Kabel (4 żyły) mam podłączyć pod "VCC |+5V", "TXD", "GND", "RXL" - tylko teraz czy to jest obojętne w jakiej kolejności podłącze to do tej wtyczki pod płyte (goldpin x5) czy nie? Jeśli nie to jaka ma to być kolejność.
Co to jest "obudowa Z-43"? Lutownice mam taką pomarańczową z żaróweczką (Lutownica TRd-0,8, Typ LT-75/45 220v 50Hz 75/45w, grot 400C)
A czym otwierasz te pliczki? Zapodaj jakiegoś jpg-a jeśli to rysunek OK?
THX
Powrót do góry
   
vulcano_gisz
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Lut 2004
Posty: 87
Miasto: Katowice

Post#26 27 Lut 2005 22:58   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


No wiec tak MAC. jak juz ktos wczesniej wspominał układu tfds4500 juz raczej w sklepie niedostaniesz, ja tez swego czasu goszukałem i był tylko tfdu4100 wiec port irda zrobiłem na tfdu4100 to jest ten sam układ co tfds 4500 niczym sie nieróżni prócz obudowy (jest mniejszy)
Z racji tego ze niedostaniesz juz tfds4500 musisz kupic tfdu4100 i skorzystac z tego schematu którego szkic zrobiłem na podstawie tfds4500. Wystarczy ze przerysujesz te sciezki na płytkę i ją wytrawisz i potem przylutujesz elementy.

Co do lutowania to twoja lutownica moze byc tylko podczas lutowania uwazaj zeby niespalic tfdu4100 gdyz jest bardzo delikatny. Mozesz polutowac układ na tzw. pająka lecz najlepiej jest zrobic go na płytce gdyz jest bardziej trwały.

Te schematy które tam umiesciłem są w 100% poprawne sam robiłem irde według nich i z moim Sony Ericssonem t630 działa bezproblemowo, sprawdzałem równiez na Noki3200 oraz Siemensie S65 i tez działało.

Duze znaczenie ma w połączenie z komputerem gdyz niemozesz podpiąc sobie gdzie chcesz. Na schemacie masz zaznaczone sygnały jakie mają tam dochodzic i tylko wystarczy podpiąc je do płyty głównej w odpowiednie wyjscia. najlepiej sprawdz w instrukcji płyty które wyprowadzenia odpowiadaja odpowiedniemu sygnałowi aby uniknąc problemów lub uszkodzenia
za kabel uzyj uzyj kabla ze starej myszki pasuje w 100% bo jest 4 zyłowy i odpowiedniej grubości

Obudowa z-43 jest to obudowa do irda czyli te czerwone pudełeczko k którym miesci sie cały układ
Powrót do góry
   
Mac!
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 294
Miasto: Busko

Post#27 28 Lut 2005 17:38   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


[img][/img]
Udało mi się kupić TDFS 4500
Tylko treraz poczciwa kobieta w sklepie pytała się mnie jakie mają być te "R1, R2 i R3" (pokazałem jej kartke z wydrukiem - wykaz elementów)
Coś tam oprócz tych omów jeszcze jkakaś wielkość , ja niewiedziałem i dała mi tam jakieś swoje:
REZ 330R 1/2W
REZ 47R 1/2W
REZ 1/4W
Dołączam rysunek - bo nie zabardzo wiem które jest które.
Dzięki!

Załączniki:
Powrót do góry
   
vulcano_gisz
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Lut 2004
Posty: 87
Miasto: Katowice

Post#28 28 Lut 2005 18:43   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


no tobie by sie najpierw przydała wizyta w dziale dla poczatkujących bo jesli niewiesz jak zczytac wartosci rezystorów to po co sie bierzesz za składanie czego kolwiek. podpowiem ci ze rezystory odczytuje sie za pomoca narysowanych na nim kolorowych pasków(kod paskowy rezystora) i z nich wiemy jaką mają wartosc lub poprostu zmierzyc miernikiem to bedzie chyba najłatwiejsza metoda dlaciebie a na kondensatorach masz nadrukowane wartosci. ten pomaranczowy wlutowujesz bez polaryzacji a ten czarny musisz zwrócic uwage gdzie jest "-" minus jest zaznaczony paskiem wzdłóz kondensatora lub poprostu krótza nóżka to minus a dłuzsza to +
Powrót do góry
   
ZAHYR
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Paź 2003
Posty: 2349
Miasto: Białystok

Post#29 01 Mar 2005 11:43   

Port podczerwieni IrDA do PC


Co do tych oznaczeń 1/2W, 1/4W jest to oznaczenie na jaką moc jest rezystor - jaka maksymalna moc może być przeprowadzana przez ten półprzewodnik...
REZ 330R 1/2W - kolory: pomarańczowy, pomarańczowy, brązowy (na końcu prawdopodobnie złoty)
REZ 47R 1/2W - kolory: żółty, fioletowy, czarny, (tez prawdopodobnie złoty)
REZ 1/4W ??? - zapomniałeś chyba wpisać wartość ;)

Dla początkujących polecam program "Dekoder elektryka" można go pobrać z: http://www.dzyszla.aplus.pl/download/DekoderElektryka23Setup.exe
Powrót do góry
   
Mac!
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 294
Miasto: Busko

Post#30 01 Mar 2005 19:29   

Re: Port podczerwieni IrDA do PC


Nie wiem co to znaczy "na pająka", czy mogę to po prostu połączyć kabelkami? (postaram się coś zrobić aby to "nie wisiało w powierzu").
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Port podczerwieni IrDA do PC
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter
Strona 1 z 5 Idź do strony 12345  Następny



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.104 seconds

elektroda.pl temat RSS