| Author |
KSWing Poziom 8

|
02 May 2009 17:27 WIN RAR kłopot z otwarciem. |
|
|
|
Witam wszystkich, potrzebuję szybkiej pomocy, mianowicie:
Mam dwa archiwa które udało mi się odzyskać z maila po nie chcianym formacie :/ problem polega na:
Archiwa wyglądają normalnie, do momentu ich wypakowania. Wszystko działa sprawnie, sprawnie się wypakowuje, nie ma żadnych błędów (również po testowaniu w poszukiwaniu błędów (dane naprawcze), nie ma błędów CRC) komunikaty:
podczas próby wejścia w folder:" C:\ble ble ble nie jest dostępny.
Odmowa dostępu.
rozmiar folderu: 0 bajtów.
podczas przeglądania plików w winrar widzę je, ich rozmiar itp podczas ich uruchomienia każdy program nie jest w stanie go uruchomić pokazując to brak dostępu lub niemożliwość w zdekodowaniu (zdjęcie).
Wbijam więc do TEMPA gdy fotka jest otwarta z błędem i widzę plik, nazwa, rozmiar - wszystko działa - ALE: w zakładce podsumowanie w rozwinięciu o zaawansowane widzę:
"Wartości podsumowujące nie są dostępne dla wybranych źródeł"
Aha najważniejsze:
Właściwości archiwum: wszystko jest ok, jakieś info ble ble i:
Dane naprawcze: istnieje
Blokada: istnieje
Osobiście zdjagnozowałem to, że kiedy robiłem to archiwum zaznaczyłem opcję "Zachowaj dane bezpieczeństwa" w zakładce Zaawansowane.
Przypuszczam (o ile pamięć mnie nie myli) że chodzi właśnie o owe zabezpieczenie NTFS :D
Pytanie: jak to ominąć? :/
P.S. Żaden sposób z przypisaniem praw do folderu i plików mojej nazwie użytkownika nie daje bo nie mogę w ogole tego zrobić :/
Proszę o pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Matuzalem Poziom 26

|
02 May 2009 17:39 Re: WIN RAR kłopot z otwarciem. |
|
|
|
Przejąć uprawnienia próbowałeś? - Po komunikacie i rozmiarze sądząc pliki mogą być "cudze".
|
|
| Back to top |
|
 |
KSWing Poziom 8

|
02 May 2009 17:54 Re: WIN RAR kłopot z otwarciem. |
|
|
|
Nein...pliki owszem są "cudze dla systemu" xD to moje stare pliki z PRZEDFORMATA ;[ dlatego zawierają inne informacje do szyfrowania i nie mam do nich praw, a jak te uprawnienia się przejmuje? kombinuje już na różne sposoby. Od razu muszę przyznać, że certyfikatu nie mam :/
Czytałem kiedyś że jednak mimo wszystko można to zrobić przez jakiś certyfikat odzyskiwania danych ale nie mogę go znaleść. Dałbym się pociąć że można to zrobić :D...albo może z tym pocięciem się wsztrzymam :]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 May 2009 17:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Matuzalem Poziom 26

|
02 May 2009 18:02 Re: WIN RAR kłopot z otwarciem. |
|
|
|
Zaraz - one były szyfrowane EFS-em? - Daj sobie spokój, chyba że masz na zbyciu trochę więcej niż trochę pieniędzy, by Advanced EFS Data Recovery kupić i sprawdzić czy coś z tego będzie (gwarancji nie ma).
Inna sprawa, że po opisie co z tymi archiwami wyczyniasz sądząc prędzej były one jakieś prywatne niż szyfrowane.
PS.
Wczoraj cytowałem pomoc systemu nt. uprawnień - nie widzę powodu by i dziś to robić.
|
|
| Back to top |
|
 |
KSWing Poziom 8

|
02 May 2009 18:08 Re: WIN RAR kłopot z otwarciem. |
|
|
|
Tak tak...wiem jak to wygląda hehe...jakbym dobierał się nie do swoich plików, ale macie poczucie humoru ;]
To są moje pliki, a raczej były, kiedyś :D Były i prywatne i szyfrowane bo zawsze włączam szyfrowanie a jeśli archiwum było robione w moich dokumentach (a ten folder jest standardowo szyfrowany, więc siłą rzeczy te pliki były prywatne :D
Wrzućcie plik zaszyfrowany np na wrzute zobaczymy czy Wam zadziała. Nie w tym problem. Tylko problem jak to odzyskać. Może jest jakiś sposób na WIN RARa bezpośrednio?
|
|
| Back to top |
|
 |
Matuzalem Poziom 26

|
02 May 2009 18:19 Re: WIN RAR kłopot z otwarciem. |
|
|
|
Nie podejrzewam Cię o "kradzież" plików - tak są, np. po formacie, traktowane niektóre zasoby - poprzedni i obecny "właściciel" mimo, ze jest to ta sama osoba i ten sam Użytkownik dla systemu nie są tożsami.
Nic nie wiem o "standardowym szyfrowaniu" jako funkcji domyślnej (i nie przypuszczam, by to była luka w mojej wiedzy).
Raz jeszcze sugeruję nadanie uprawnień do pliku - już byś to parę razy zrobił i nabrał pewności jak to rzeczywiście wygląda.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 May 2009 18:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
KSWing Poziom 8

|
02 May 2009 18:24 Re: WIN RAR kłopot z otwarciem. |
|
|
|
ech...chodzi o to, że jeśli jest włączona funkcja plików prywatnych, to na innych kompach lub inni użytkownicy się do nich nie dostaną i to nie pamiętam ale uruchamia się chyba po włączeniu szyfrowania jeśli się nie mylę.
Tak czy inaczej, jak mam dodać siebie do uprawnień ? Pisałem że nie mogę ;p
Czekajcie, podobno linux nie trawi zabezpieczeń EFS, brzmi głupio ale spróbować nie zaskodzi :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Matuzalem Poziom 26

|
02 May 2009 18:28 Re: WIN RAR kłopot z otwarciem. |
|
|
|
| Quote: |
| dodać siebie do uprawnień ... nie mogę |
Jednak poproszę o rozwinięcie i uszczegółowienie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 May 2009 18:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
02 May 2009 18:32 Re: WIN RAR kłopot z otwarciem. |
|
|
|
| KSWing wrote: |
| Tak czy inaczej, jak mam dodać siebie do uprawnień ? Pisałem że nie mogę ;p |
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1280592.html
| KSWing wrote: |
| Czekajcie, podobno linux nie trawi zabezpieczeń EFS, brzmi głupio ale spróbować nie zaskodzi :D |
Faktycznie, brzmi głupio.
|
|
| Back to top |
|
 |
KSWing Poziom 8

|
02 May 2009 18:59 Re: WIN RAR kłopot z otwarciem. |
|
|
|
Odpowiem sam sobie: KSW, jesteś głupi, czy pierd...echem ten nięty...?!
Gusioo: nidyrydy: zakładka nieaktywna (na siwo).
Ogólnie byłem w szoku mogąc wejść na swój pulpit...w moje dokumenty...<szok> a więc ktoś z tego posiał plote o EFS-ie hehe ;]. Temat uważam za zamknięty, EFS nawet magiczny linux nie trawi :(. Jeszcze by brakowało, żeby umiał frytki robić ;p
Podsumowując: Microsoft jedyną usługę/program/proces jaki zrobił raz, porządnie i poprawnie to system szyfrowania EFS (choć przypuszczam że jeśli dobre to nie ich- jak debuger xD). Koniec końców krótkie brawo za wutrwałość w głupocie mi się nalężą ;]
Temat zamknięty - do kasacji bo siara :D
Jeśli mógłbym zaproponować coś na te problemy to pyfko, format c: ,potem get mandriva kde i po kłopocie :]
|
|
| Back to top |
|
 |