| Author |
janko_wodnik Poziom 16

Joined: 23 Jan 2008 Posts: 338 Location: Kurów/Puławy/Wa-wa
|
05 May 2009 20:00 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
| slvestr wrote: |
| Win7 nie jest obowiązkowy. Nikt nie każe zmieniać nikomu systemu na inny. Chcesz to zmieniasz nie to nie, a nie od razu że MS każe, zmusza do kupna sprzętu itp. Masz XP podoba się to pracuj na nim dalej. Masz sprzęt który pociągnie 7 to " możesz" ją instalować nie musisz. |
Tak, to prawda, ale przy założeniu, że każdy program komputerowy możesz uruchomić pod Win XP, Win Vista, Win 7. Ale niestety, za sprawą firmy wypuszczającej te systemy operacyjne, programy napisane pod Win 7 nie będą chciały działać pod Win XP.
Podobnie było swego czasu z wolnością poglądów i swobód obywatelskich w konstytucji PRL. Jak się to miało do rzeczywistości, to chyba każdy z Nas wie.
Sedno tej dyskusji to nawet nie jest fakt wysokich wymagań sprzętowych Win 7, lecz wstępna informacja, że "miały być zbliżone" do wymagań Win XP. Jak jest faktycznie - każdy może sprawdzić samemu (na stornie producenta Win XP oraz Win 7, oraz empirycznie - oczywiście jeśli chce, a czasem po prostu nie ma wyboru).
Jeden z kolegów wyczerpująco opisał mechanizm, za sprawą którego informacja dotycząca zbliżonych wymagań sprzętowych Win XP oraz Win 7 była bezczelnym i w pełni przemyślanym kłamstwem obliczonym na krótką pamięć użytkowników.
Pociesza mnie fakt, że PC wyrasta nowa konkurencja - urządzenia mini. Co ciekawe, ta grupa rośnie niejako z dwóch stron jednocześnie: od góry poprzez pomniejszanie klasycznej architektury PC, od dołu poprzez podtuczenie telefonów komórkowych i podobnych gadżetów. To oczywiście rozmowa na oddzielny temat, ale zwycięstwo tych "mniej zgodnych z Win-PC" wydaje się kwestią czasu, chociażby za sprawą zapewnienia większej energooszczędności, niż w przypadku sprzętu, którego architektura musi zostać dopasowana do najnowszego Windows.
|
|
| Back to top |
|
 |
swiftgeek Poziom 12

|
05 May 2009 20:03 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Tak spojrzałem się na te wymagania... teoretycznie powinno dać się uruchomić na T23 z 2001 roku! ramu brakuje 256mega ale... system powinien się uruchomic ;P dysku jest akurat.... jeśli da się na architekturze PIII uruchomić to ... hmm powinno śmigać :P
|
|
| Back to top |
|
 |
ks_fenix Poziom 19

|
05 May 2009 20:43 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
W pełni zgadzam się ze zdaniem kolegi janko_wodnik dotyczącej nowej konkurencji. Już widać jak producenci rozglądają się za alternatywnymi systemami w stosunku do MS. Np w takiej motoroli E6 możemy znaleźć Linuksa. A dlaczego nie WM 6? Pewnie w tym przypadku chodziło o koszty, ale wg mnie motoroli wyszło to na dobre.
Popatrzmy na netbooki, są tam wpychane XP-ki. Podobno ma wyjść jakiś W7 special for netbooks ale jak będzie nie wiadomo. Może to będzie Xp bez Luny? Tylko nazwa się zmieni? Wszystko możliwe.
Aż mnie korci żeby ujrzeć jakiegoś netbooka z procesorem ARM na którym można by zainstalować jedynie coś linukso-podobnego.
Swoją droga powinno się coś zmienić w systemie edukacji. Bo teraz od młodego wszyscy są uczeni jedynie na produktach MS i jak tak zostanie to monopol dalej przetrwa.
|
|
| Back to top |
|
 |
dymbol1992 Poziom 16

|
05 May 2009 20:49 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Co do wersji beta sustemu powiem że taka nawet stabilna jest zobaczymy co wyjdzie w praniu orginała
|
|
| Back to top |
|
 |
dado00 Poziom 17

|
05 May 2009 21:10 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
przeczytałem cały ten wątek
1 przeraziły mnie wymagania systemu
2 przeraziła mnie jakaś maszyna wirtualna co będzie 2 giga ramu zajmować i 30 giga na dysku
3 pewnie przerazi mnie cena
moje korzystanie z kompa sprowadza się do oglądania tv (karta tv) buszowanie po necie gg jakiś film do tego i czasem jakaś gra
a kompa mam celeron 2.0 ghz 512 ram dysk 160 giga
moja konkluzja jest taka
nie wydam 2 tys zł(a i to pewnie mało będzie ) na nowego kompa bo mnie nie stać
a jak ktoś będzie chciał mnie do tego zmusić poprzez swoja politykę prowadzenia firmy to poprostu zmienię system na debiana i dalej będę płynnie przeglądał www :)
jedna rzecz mnie tylko boli ze i tak pewnie jako podatnik zasponsoruje zakup 7 do wszystkich urzędów itd a wszystko przez to ze jakaś starsza pani myśli ze linuks to jakiś kuzyn szatana jest
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 May 2009 21:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
swiftgeek Poziom 12

|
05 May 2009 21:28 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
...kuzyn szatana... a było albo i jeszcze jest takie szatańskie-satanistyczne distro oparte na ubuntu ;]
|
|
| Back to top |
|
 |
Trebuh Poziom 16

|
05 May 2009 22:42 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Niestety nie mogę się zgodzić z kolegami którzy mówią że każdy wybiera co chce. Osoby kupujące laptopa co mają do wyboru? albo vista (za niedługo 7) albo nie działa połowa sprzętu. Ciekawe dlaczego na np xp-ka nie ma pisanych sterowników, na pewno nie dlatego że większość użytkowników go używa (działania monopolistyczne - ja pisze wymagający system a ty sterowniki tylko do tego systemu) nie wspominając o linuxie który jest obecnie traktowany jak xp. Skanery z wyższej półki, karty muzyczne i dużo innego sprzętu przestaje działać żeby kupić nowy 2 letni sprzęt (2 letni bo tyle najprawdopodobniej pożyje).
Co do sterowników, to dlaczego użytkownicy tego cudu techniki jakim jest vista i 7 nie mogą wybierać które sterowniki mają zainstalować? mogą tylko podpisane i koniec (w stylu możesz iść gdzie chcesz ale musisz iść tu tą drogą).
Skoro cenią sobie klientów to dlaczego panowie programiści nie poświęcili uwagi na napisanie czegoś kompatybilnego w dół (nawet linux to ma, a jest całkiem innym systemem)
|
|
| Back to top |
|
 |
_eddie_ Poziom 22

|
06 May 2009 00:03 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Monopol i umowy z producentami hardwaru nie pozwolą na to by było zawsze tanio, dobrze, dla ludzi...
Microsoft od czasu XP liczy tylko zielone a nie uśmiechnięte michy użytkowwników.
|
|
| Back to top |
|
 |
5hekate6 Poziom 5

|
06 May 2009 07:07 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
A po co kupować Cad`a za te 8kzł, jeśli można mieć darmowego Qcad`a na Linuksie.
Większe projekty filmowe, animacyjne były i będą robione na OS-ie spod znaku pingwina, np. Shrek.
Seven to w zasadzie taki gwoźdź do trumny dla Microsoftu.
Mam legalnego XP-ka i Vistę, i używam jednak XP-ka, a 7-ki na pewno nie kupię, nie dam się tym razem zrobić w jajo, jak z Vistą.
Powoli też odchodzę od systemów z pod znaku M$, wolę Linuksa który z każdym wydaniem jest coraz lepszy, a i sam mogę wybrać który mi pasuje najbardziej.
|
|
| Back to top |
|
 |
_eddie_ Poziom 22

|
06 May 2009 08:20 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Linux świetnie ale ja lubie pograć. Takie moje kochane gta4 za chiny ludowe się nie będzie dało wyemulować na jakimkolwiek innym systemie. Wszystko teraz Windows Life - online do tego. Że nie wspomne o nowych officach nie kompatybilnych wstecz. Te wymagania siódemki gdyby były o połowe niższe to i tak za wysokie jak na OS.
|
|
| Back to top |
|
 |
Trebuh Poziom 16

|
06 May 2009 11:40 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Od małego siedziałem na windows i kiedyś marzyłem o systemie z serii NT, Wszedł 2000 później XP który z powyłączanymi okienkami działał całkiem nieźle. Zazwyczaj były 2 wersje systemu a teraz kasa im mózgi zasłania, żeby dołożyć więcej ram niż 4 to trzeba inna licencję kupić? za niedługo będziemy płacili za obsługę ram od GB, a za kilka edycji może za dyski się wezmą? dopłać jeśli będziesz chciał mieć dysk większy od xxTB.
Z nowym kompem będę wolał mieć XP-ka na wirtualu niż vistę normalnie. Instaluje nowe ubuntu i o dziwo, jak na system z 2008 roku działa na moim durniu 1600 512 mb ram (już 5 m-cy, a każda kolejna aktualizacja nie zwalnia), nie wspominając jeszcze że udaje się na wirtualu XP-ka otworzyć. Aż trudno uwierzyć że to systemy z tego samego roku
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

Joined: 25 Jan 2006 Posts: 690 Location: Tarnowiec k.Tarnowa
|
06 May 2009 22:49 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Dawniej nawet gry potrafiły działać na sprzęcie starszym niż data wydania gry. Kiedy to się zmieniło, gry napędzały popyt na nowe graty. Ale żeby OS, który ma możliwie wydajnie kierować pracą komputera wymagał kupowania nowego sprzętu?
|
|
| Back to top |
|
 |
PZ IX Poziom 22

Joined: 17 Jan 2006 Posts: 2075 Location: Rumia (koło Gdyni)
|
10 May 2009 11:07 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Fakt, wymagania Windowsa 7 są wysokie. Szkoda, że nie da się tego systemu skonfigurować tak ,aby był mniej zasobożerny. Tylko to nie jest na rekę Microsoftowi. Zresztą czego się należy spodziewać amerykańskim gigancie niż chachmenciarstwa, robionym po to, aby zarobić pełno pieniędzy?
Ostatnio padłem ofiarą producenta przez chamskie wciskanie Windowsa Visty Home Basic do laptopa BENQ R55VE. 512 MB RAM fabrycznie, system ledwo zipie. Totalnie bezsensowny wybór. XP chodzi jak złotko, ale kłopoty są ze sterownikai do Wi-Fi, dźwięku i adaptera kart SD. W końcu zainstalowałem Mandrivę 2009.1 - po konfiguracji urpmi wszystko się aktualizuje automatycznie, ale system czasem potrafi zamulć. Po włączonym Compiz Fusion filmy w formacie RMVB czasem przytną, a ogólna wydajność nieco spada.
Reansumując, to sądzę, że Windows 7 nie będzie zbyt udanym produktem zważywszy na niepotwierdzone informacje, że jest to poprawka na Vistę. A M$ bedzie jeszcze bardziej tracił klientów. Do wielu zadań, prócz grania i profesjonalnej pracy Linux ma przyszłość i rzeczywiście jest coraz lepiej. Opierając swe zdanie na w/w Mandrivie stwierdzam, że wystarczy poprawić sporo małych błędów, a system będzie jeszcze bardziej popularny. Szkoda tylko, że konfiguracja bez internetu nie jest łatwa, a nad niektórymi drobnostkami można się nieźle naciąć (np. moja karta HD Audio w notebooku).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 May 2009 11:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_eddie_ Poziom 22

|
10 May 2009 20:12 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Bo MS ma solidne wsparcie producentów sprzętu jeżeli chodzi o sterowniki. I tylko o nie się najbardziej boje myśląc o ucieczce od Windows. I dokładnie - gdy MS zacznie tracic zaufanie klientów (a przy okazji ich samych) może coś z tym zrobią. A może i nie. Tak czy siak ja już jestem całkowicie przeciwny MS Win se7en. Nie tak miało być. Obym się mylił.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kajtek_170 Poziom 18

|
10 May 2009 21:31 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Nizgodze sie że na Linuksie nie dział sprzęt.
na najnowszych wydaniach dystrybucji działa wszystko. Ściągnij sobie Ubuntu/Kubuntu 9.04 i wszystko będzie działać. Ba. nawet sprzęt który nie diząła pod Window$em pod Linuksem śmiga. Przykład?? Moja karta Tv czy mój Joystick. Na xp nie dało rady uruchomić, a na Linuksie nic nie trzeba było instalować. wgrałem system i działało ;)
Jedyne co, to aplikacje nie działają spod Windowsa, a WINE słabo sobie radzi ze specjalistycznym oprogramowaniem ;/ Ale to wina producentów aplikacji...
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
karwo Poziom 17

|
11 May 2009 01:21 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Tak czytam te wypowiedzi i powiem tak: "ja wiedziałem że tak będzie" cytując G. Halamę....wymagania jak XP wodotryski jak Vista to nie mogło się udać w takiej korporacji jak MS nastawionej wyłącznie na zysk.
Osobiście nie mam nic czy do Visty czy też Siódemki jeśli ktoś ma życzenie niech się przesiada, ja nie zamierzam kupować nowego sprzętu, przyjaznego środowisku - jak twierdzą producenci (a ile elektrośmieci powstaje w ten sposób...), pobierającego kilowaty po to by być cool i zaspokoić zapotrzebowanie najnowszego systemu operacyjnego skoro będę na min tylko surfował w sieci, programował AVR'ki (na razie dosyć nie udolnie, ale ciągle się uczę), czasem słuchał muzyczki czy podejrzał jakiś filmik.
Kolejne co mi się nasuwa teraz na myśl to, że nie będę oddawał moich ciężko zarabianych pieniążków cwaniakom, którzy będą się i tak ze mnie śmieli że dałem się nabrać i zapłaciłem za ich błędy i pozycje na rynku.
Dodam jeszcze że gdzieś w garażu leży mój pierwszy komp AMD K6 300MHz z 196MB RAM i 6GB HDD i jak rok temu w wakacje go z ciekawości uruchomiłem to działał i zgadnijcie pod kontrolą czego? - a no XPeka. A jako ciekawostkę dodam jeszcze iż uruchamia sie szybciej niż Vista na HP Pawilon dv 6500 z 2,5GB RAM i Intel Core coś tam (nie pamiętam już).
System powinien zachwycać mnie wydajnością, stabilnością i bezpieczeństwem a nie wodotryskami itp po których to dostane słynny BlueScreen z komunikatem że coś tam jest nie kompatybilne. Ale to moje prywatne zdanie
|
|
| Back to top |
|
 |