Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
ciomateusz
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 141
Miasto: krosno

ciomateusz
Poziom 13
Post#1 04 Maj 2009 20:36  Autor tematu   

silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


witam
Mam silnik 1.1kv na 220v ale nie wiem czy jest sprawny i i nie bardzo wiem jak go sprawdzić. Posiada on 2 uzwojenia (mierzyłem multimetrem i na jednym uzwojeniu pokazało około 2 omy a na drugim około 4 omy), oraz wyprowadzenia na wyłącznik chyba odśrodkowy (po zmierzeniu tych dwóch styków okazała się przerwa, uszkodzone?). Podłączony do niego jest kondensator 180-200 (nie jest podana jednostka ale to chyba mikrofarady).
Mógł by mi ktoś pomóc jak sprawdzić która cewka jest rozruchowa a która robocza? oraz czy kondensator ma odpowiednią pojemność (bo ktoś go wymieniał). Po podłączeniu cewki o mniejszej rezystancji jako roboczej a tej drugiej jako rozruchowej (przez chyba niesprawny wyłącznik) silnik buczy i zero obrotów (kręcenie ręką wału nic nie pomaga).
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi czy silnik jest sprawny, czy kondensator jest odpowiedni do mocy silnika, jak rozróżnić uzwojenia oraz czy ten wyłącznik jest uszkodzony (czy można go zastąpić wyłącznikiem ręcznym)?

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1754
Miasto: Poznań

sp3ots
Poziom 22
Post#2 04 Maj 2009 21:30    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Witam !
Sprawny silnik nawet jak ma odłączony kondensator i wyłącznik odśrodkowy gdy zostanie włączony bez obciążenia powinien się dać ręcznie zakręcić i wejść na obroty.
Mój silnik 1,1kW ma oporności 2,2ohm (robocze), 12ohm (pomocnicze), silnik jest sprawny. Kondensator 100 mikrofaradów.
Rozkręć silnik i sprawdź jak wyglądają uzwojenia, i czy nie ma zapachu spalenizny ?
Pozdrawiam. Stefan GG6293398

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zubel
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 829
Miasto: lublin

zubel
Warunkowo odblokowany
Post#3 04 Maj 2009 21:34    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Na wewnętrznej stronie dekla od zacisków podłączenia silnika powinien być schemat połączeń silnika a na tabliczce znamionowej chyba jest podana pojemność. Jeżeli jest uszkodzony wyłącznik odśrodkowy to można go zastąpić przełącznikiem

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ciomateusz
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 141
Miasto: krosno

ciomateusz
Poziom 13
Post#4 04 Maj 2009 21:55  Autor tematu   

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


faktycznie, na tabliczce znamionowej pisze kondensator 180mikro - więc wydaje się odpowiedni.
Co do wyłącznika odśrodkowego to rozumiem że mam najpierw złączyć jego styki a po osiągnięciu obrotów wyłączyć? czy spali się to uzwojenie jak będzie działać chwile po osiągnięciu pełnych obrotów silnika?
(zmierzyłem dokładnie i jedno uzwojenie ma 2,2oma a drugie 4,4oma)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1754
Miasto: Poznań

sp3ots
Poziom 22
Post#5 05 Maj 2009 08:06    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Witam !
Do rozruchu uzwojenie pomocnicze, kondensator i wyłącznik odśrodkowy łączone są szeregowo. Gdy silnik wejdzie na obroty wył odśrodkowy rozłącza tą część silnika.
4,4ohm to za mało prawdopodobnie jest spalone uzwojenie pomocnicze. Czasem to widać po rozkręceniu silnika.
Ze spalonym uzwojeniem rozruchowym silnik nie da się odpalić gdyż zwarte zwoje hamują silnik.
Powodzenia życzę. Pozdrawiam. Stefan

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zubel
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 829
Miasto: lublin

zubel
Warunkowo odblokowany
Post#6 05 Maj 2009 11:40    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Witam
Nic złego silnikowi się nie stanie jak pochodzi sobie dwie czy trzy sekundy dłużej. Tak jak napisałeś. Po rozruchu rozłączasz to uzwojenie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ciomateusz
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 141
Miasto: krosno

ciomateusz
Poziom 13
Post#7 06 Maj 2009 16:05  Autor tematu   

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Podłączyłem uzwojenie rozruchowe na sztywno (dla próby bo nie miałem wyłącznika), po włączeniu silnik ruszył i rozpędził się po czym wyłączyłem go (gdyż rozruch był na sztywno) po drugiej próbie też ruszył (też nie działał dłużej jak 2 sekundy) a po 3 zaczął tylko buczeć (zero obrotów). po sprawdzeniu co się stało stwierdzam że poszedł kondensator (miernik pokazuje że ma zwarcie). Kondensator był dokładnie taki jaki powinien być - jaki jest napisany na tabliczce znamionowej (180uF na 350V)
Co może być przyczyną że się coś takiego stało?
Może zastosować kondensator na większe napięcie?
Mam jeszcze pytanie jaki wyłącznik zastosować do wyłączania uzwojenia rozruchowego?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zubel
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 829
Miasto: lublin

zubel
Warunkowo odblokowany
Post#8 06 Maj 2009 17:36    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Witam. Kondensator mógł się uszkodzić ze starości. Możesz założyć na 400V.Jako przełącznik możesz zastosować przełącznik gwiazda-trójkąt lub zrobić samemu z przełącznika ŁK15

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
ciomateusz
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 141
Miasto: krosno

ciomateusz
Poziom 13
Post#9 06 Maj 2009 17:48  Autor tematu   

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


raczej uszkodzenie ze starości bym wykluczył (był prawie nowy) - ktoś go wymieniał lecz nie dało to rezultatów (bo uszkodzony był wyłącznik odśrodkowy) po czym silnik trafił do mnie.
Zapomniałem dodać że jak sprawdzałem to kondensator był gorący tuż po wyłączeniu silnika.
Może być jakaś inna przyczyna uszkodzenia kondensatora?
A co do tego wyłącznika ŁK15 to nie ma tańszego rozwiązania bo na Allegro koszt takiego wyłącznika to 90zł

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1754
Miasto: Poznań

sp3ots
Poziom 22
Post#10 06 Maj 2009 18:08    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Witam !
Kondensatory stosowane do rozruchu silników są kondensatorami do pracy krótkotrwałej. Podłączenie 230V na dłuższy czas niż rozruch silnika mogło doprowadzić do nagrzania kondensatora w efekcie do zwarcia kondensatora.
Skąd Ciomateusz wiesz że wyłącznik odśrodkowy jest uszkodzony ?, rozkręciłeś silnik ? 4,4ohm uzwojenia pomocniczego sugeruje zwarcie tego uzwojenia, przez co silnik nie wchodzi na obroty, jeśli silnik nie wchodzi na obroty to nawet dobry wyłącznik odśrodkowy nie odłączy
obwodu rozruchowego.
Powodzenia życzę. Stefan - były pracownik fabryki silników elektrycznych w Poznaniu EMA - Wiefamel

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
ciomateusz
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 141
Miasto: krosno

ciomateusz
Poziom 13
Post#11 06 Maj 2009 18:42  Autor tematu   

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Piałem kilka postów wyżej że podłączyłem silnik nie dłużej niż 2 sekundy.
Wyłącznik odśrodkowy jest uszkodzony ponieważ ma przerwę (nie przewodzi)- tak pisałem w pierwszym poście przy wyłączonym silniku.
Co do rezystancji uzwojenia rozruchowego to mierzyłem go miernikiem najprostszym i najtańszym i szczerze mówiąc bardziej wieże że to uzwojenie jest dobre niż że ten miernik pokazuje dobrze (szczególnie przy tak małych rezystancjach). Skoro silnik ruszył to nawet jak by było coś zwarte w tym uzwojeniu to nie będzie za bardzo przeszkadzało (bo i tak to uzwojenie jest rozłączane tuż po starcie a swoje zadanie spełnia-rozpędza silnik.
Martwi mnie jedynie sprawa tego kondensatora gdyż kolega zubel pisał że 2 sekundy nie wywrze na silniku wrażenia jak będzie chodził z dwiema uzwojeniami, a może się mylił?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1754
Miasto: Poznań

sp3ots
Poziom 22
Post#12 06 Maj 2009 19:56    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Witam !
Pomiar uzwojeń dobrego silnika robiłem najtańszym miernikiem za 15zł.
Pozdrawiam. Stefan

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ciomateusz
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 141
Miasto: krosno

ciomateusz
Poziom 13
Post#13 06 Maj 2009 20:01  Autor tematu   

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


spróbuje zmierzyć jeszcze to uzwojenie innym miernikiem
czy jeśli rozbiorę silnik to mogę zauważyć spalenie tego uzwojenia czy raczej to nie do zauważenia?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1754
Miasto: Poznań

sp3ots
Poziom 22
Post#14 06 Maj 2009 20:12    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Pomiar Metexem:
rob 1,4ohm
pom 8,2ohm
Czasem jest widać czasem nie widać .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
gimak
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 2084
Miasto: Jastrzębie Zdrój

gimak
Poziom 22
Post#15 06 Maj 2009 20:30    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Włączę się do tematu ponieważ mam też silnik o takich samych parametrach. Też dwa uzwojenia nawijane takim samym drutem. Jedno nawinięte jest pojedynczym drutem, a drugie podwójnym. Wyłącznika odśrodkowego nie ma. Podłączyłem go w ten sposób, że uzwojenie nawinięte podwójnym drutem potraktowałem jako robocze, a uzwojenie nawinięte pojedynczym drutem jako pomocnicze (rozruchowe) równolegle podłączone przez kondensator do uzwojenia rozruchowego. Silnik chodził tylko się zaczął grzać. Okazało się, że po odłączeniu uzwojenia rozruchowego silnik też sam rusza (również pod obciążeniem) z tym że raz w lewo a raz w prawo.
Nie wiem i już tego nie sprawdzę, czy na początku silnik ruszyłby bez obciążenia na jednym uzwojeniu.
Grzeje się również na biegu luzem. Przypuszczam, że któreś uzwojenie ma zwarcie między zwojowe i dlatego silnik rusza sam i to jest powodem jego grzania. I teraz po przeczytaniu postów na ten temat nie wiem czy silnik uszkodziłem przez trwałe połączenie przez kondensator drugiego uzwojenia, czy silnik od początku miał feler.
Zastanawiam się również czy ma sens jego przewijanie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1754
Miasto: Poznań

sp3ots
Poziom 22
Post#16 06 Maj 2009 20:43    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Witam !
Gimak, czy twój silnik nigdy nie miał wyłącznika odśrodkowego ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
gimak
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 2084
Miasto: Jastrzębie Zdrój

gimak
Poziom 22
Post#17 06 Maj 2009 21:02    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


sp3ots napisał:
Witam !
Gimak, czy twój silnik nigdy nie miał wyłącznika odśrodkowego ?

Nie, nie miał. Miałem go rozebrany i nic nie wskazywłoby, że czegoś brakuje. Na uzwojeniach nie widać żadnych zmian, żeby były przegrzane, tylko nici którymi oplecione były uzwojenia się od temperatury stopiły.
Mam drugi silnik z wyłącznikiem odśrodkowym, ale on chodzi bez kondensatora.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1754
Miasto: Poznań

sp3ots
Poziom 22
Post#18 07 Maj 2009 08:28    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Witam !

Gimak, czy twój silnik nigdy nie miał wyłącznika odśrodkowego ?
Cytat:

Nie, nie miał. Miałem go rozebrany i nic nie wskazywłoby, że czegoś brakuje. Na uzwojeniach nie widać żadnych zmian, żeby były przegrzane, tylko nici którymi oplecione były uzwojenia się od temperatury stopiły.
Mam drugi silnik z wyłącznikiem odśrodkowym, ale on chodzi bez kondensatora.

Jeśli silnik nigdy nie miał wyłącznika odśrodkowego to napięcie podajemy na uzwojenie robocze, uzwojenie pomocnicze łączymy szeregowo z kondensatorem PRACY i podłączamy na stałe do uzwojenia roboczego.
Jeśli nie było wył odśrodkowego to nigdy po rozruchu nie odłączamy tej gałęzi silnika.
Panie, Panowie !
Mam prośbę jeśli piszecie o problemach z silnikami to wstawiajcie jakieś zdjęcia, lub z tabliczki znamionowej (jeśli coś widać) przepiszcie dane tego silnika. Wtedy łatwiej doradzić.

Gimak !
Jeśli silnik nie miał wył odśrodkowego to moim zdaniem nie ma 1,1kW,
"zabawę" z silnikami zakończyłem w 1989roku, mogę się mylić ?

Pozdrawiam. Stefan

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zubel
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 829
Miasto: lublin

zubel
Warunkowo odblokowany
Post#19 07 Maj 2009 12:14    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Do. Ciomateusz. Pokręć wałem silnika i wtedy gdy się kręci podłącz go do sieci. Jeżeli nabierze obrotów to zostaw go niech sobie trochę pochodzi ale od czasu do czasu sprawdzaj temperaturę silnika. Jeżeli jest OK to tylko wymień kondensator, ale jak się grzeje to prawdopodobnie jest skrót w uzwojeniu rozruchowym i dlatego uszkodził się kondensator

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
gimak
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 2084
Miasto: Jastrzębie Zdrój

gimak
Poziom 22
Post#20 07 Maj 2009 12:30    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Witam
Obecnie nie jestem w domu więc nie dysponuję dokładnymi danymi z tabliczki znamionowej. Mogę tylko w tej chwili uzupełnić, że jest silnik ma obroty zbliżone do 3000 (poślizg) i rodowód ze wschodu (ukraiński lub rosyjski). Kupiłem go jako nowy - nieużywany parę lat temu. Grzanie w krótkim czasie po uruchomieniu.
To na razie tyle co mogę w tej chwili dodać.
Pozdrawiam. Maciej

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pawel0777
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 108

pawel0777
Poziom 12
Post#21 07 Maj 2009 16:11    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


gimak napisał:
I teraz po przeczytaniu postów na ten temat nie wiem czy silnik uszkodziłem przez trwałe połączenie przez kondensator drugiego uzwojenia, czy silnik od początku miał feler.
Zastanawiam się również czy ma sens jego przewijanie.


To że silnik jest na 230V wcale nie oznacza że musi być wyposażony w wyłącznik odśrodkowy.W żadnym w miarę nowym silniku nie ma takiego czegoś.Uzwojenie rozruchowe włączone na stałe poprzez kondensator pracuje cały czas.

To że jednofazowiec grzeje się bez obciążenia nie zawsze oznacza że jest uszkodzony...włącz amperomierz i zobacz ile prądu bierze Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
e2rd.o
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 139

e2rd.o
Poziom 13
Post#22 07 Maj 2009 22:18    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


ciomateusz napisał:

(czy można go zastąpić wyłącznikiem ręcznym)?

Można zastosować przycisk dzwonkowy lub inny przycisk o podobnym działaniu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zubel
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 829
Miasto: lublin

zubel
Warunkowo odblokowany
Post#23 08 Maj 2009 02:42    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


e2rd.o napisał:
ciomateusz napisał:

(czy można go zastąpić wyłącznikiem ręcznym)?

Można zastosować przycisk dzwonkowy lub inny przycisk o podobnym działaniu.
Nie da się takiego przycisku zastosować jak kolega pisze dlatego że on musi działać odwrotnie tzn musi odłączyć uzwojenie rozruchowe

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1754
Miasto: Poznań

sp3ots
Poziom 22
Post#24 08 Maj 2009 07:41    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Witam !
Procedura rozruchu z przyciskiem "dzwonkowym":
1. Przed włączeniem zasilania silnika wciskamy przycisk dzwonkowy.
2. włączamy zasilanie silnika
3. gdy silnik uzyska odpowiednie obroty puszczamy przycisk "dzwonkowy"

Powodzenia życzę. Stefan

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
darek1.65
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 379

darek1.65
Poziom 17
Post#25 08 Maj 2009 17:19    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Pomierz oporność między uzwojeniami. Wymień kondensator.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zubel
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 829
Miasto: lublin

zubel
Warunkowo odblokowany
Post#26 08 Maj 2009 20:01    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


darek1.65 napisał:
Pomierz oporność między uzwojeniami. Wymień kondensator.
Kondensator może ulec uszkodzeniu jeżeli będzie zwarte uzwojenie rozruchowe. Tak jak pisałem pchnij silnik obojętnie w którą stronę i podłącz go do sieci. Jeżeli się grzeje to jest padnięty

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
darek1.65
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 379

darek1.65
Poziom 17
Post#27 08 Maj 2009 20:31    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Pomierz prąd w czasie pracy silnika uruchomionego jak podał kolega zubel.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kubadj8
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 14 Wrz 2009
Posty: 3
Miasto: Wrocław

kubadj8
Poziom 2
Post#28 14 Wrz 2009 13:37    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Witam
Chciałbym sie włączyć do tematu gdyż mam podobny problem. Otóż mam silnik elektryczny od hydroforu 1.45kW na 230V, i w pewnym ustawieniu wirnika silnik nie kręci tylko buczy (na 1 zdjęciu białą taśmą zaznaczone ustawienie wirnika gdy buczy i nie kręci) w pozostałych ustawieniach wirnika silnik załącza się normalnie. Dołączam również zdjęcie schematu silnika. Sprawdziłem również rezystancje uzwojeń, które wynoszą odpowiednio 3,6 i 6,6 ohmów.
Z góry dzięki za pomoc.
silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie
silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1754
Miasto: Poznań

sp3ots
Poziom 22
Post#29 14 Wrz 2009 14:28    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


Witam !
Masz uszkodzone łożysko od strony napędu lub uszkodzony hydrofor.
Sprawdź silnik bez hydroforu.
Sprawdź dokręcenie śrub skręcających silnik.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kubadj8
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 14 Wrz 2009
Posty: 3
Miasto: Wrocław

kubadj8
Poziom 2
Post#30 14 Wrz 2009 14:46    

Re: silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie


dzieki zaraz zobacze.
Dodam tylko iż na początku buczenie trwało kilka sekund i silnik załączał się normalnie. Ale z czasem było coraz gorzej, aż w końcu buczał cały czas i nagrzewał się. Po rozkręceniu wnętrze silnika zwoje itd byly mokre (co mnie bardzi zdziwiło i zaniepokoiło).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> silnik 1.1kw na 220v sprawdzenie oraz podłączenie 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Jak prawidłowo podłączyć silnik 1,1KW/220V? (10)
Podłączenie silnika. ~50 Hz 220V 7,5A 1,1kW 2840 obr/min KMA 70%. (9)
Silnik jednofazowy 1,1kW sprawdzenie poprawności podłączenia (1)
silnik SAZ 7.3 110/220v podłączenie (3)
Silnik elektryczny. - Podłączenie silnika elektrycznego 3f 220V. (14)
sterowanie silnikiem prądu stałego 220V do 1KW (21)
Silnik indukcyjny saz 01-2 110/220V jak podłaczyć pod 220V (7)
silnik ? 220V - jak podłączy silnik, czy to silnik? (2)
Silnik 1,1KW jako prądnica (11)
Silnik 1.1kW jakie zabezpieczenie (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.046 seconds

elektroda.pl temat RSS