Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Piec Viessman Vitopend 100


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Piec Viessman Vitopend 100
Autor
Wiadomość
wiktor37
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 69
Miasto: Michałowice

Post#1 Post autora tematu 10 Maj 2009 10:16   

Piec Viessman Vitopend 100


Piec chodzi normalnie, ale coraz częściej zdarza mu się , że przy ponownym odkręceniu wody nie odpali, a zapali się lampka czerwona która świeci (piorun). Przy przekręceniu pokrętła z symb. grzejnik w prawo do oporu i z powrotem lampka czerwona mrugnie szybko dwa razy.
Za chwilę piec odpali i chodzi normalnie (ale zdarzy mu się to dwa trzy razy pod rząd). Co to może być ????
Dodatkowo niepokoi mnie fakt, jak się wyłączy płomień, i pompa jeszcze chodzi przez chwilę bo miesza wodę w wymienniku, bulgocze coś jakby nie było ciśnienia itp. dziwne odgłosy płynącej wody.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Maj 2009 10:16   





Powrót do góry
   
wawrzeczko_t
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 2125
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#2 10 Maj 2009 12:18   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


Może zabrudzenie, może faktycznie za mało wody, może uszkodzony czujnik i woda się przegrzewa (wtedy też bulgocze, a nawet gorzej). Jeżeli kocioł nie odpala przy zapotrzebowaniu na ciepło. to może znaczyć że kocioł jest z zamkniętą komorą spalania ("turbo") i presostat nie pozwala na załączenie palnika (problem z kominem).

Proszę o podanie dokładnego typu kotła (WHE..., WH0...) i czy jest to kocioł "turbo".
Powrót do góry
   
wiktor37
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 69
Miasto: Michałowice

Post#3 Post autora tematu 10 Maj 2009 12:39   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


zwykły z otwartą komorą spalania 24 kW , jakie powinno być ciśnienie ????
Powrót do góry
   
wawrzeczko_t
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 2125
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#4 10 Maj 2009 12:47   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


W zależności od wysokości instalacji. Ale ustaw teraz 1,5 bara i po odpowietrzeniu instalacji sprawdź czy kocioł działa. Jak ustawisz 2 bary, to też nic nie wybuchnie przecież.
Powrót do góry
   
wiktor37
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 69
Miasto: Michałowice

Post#5 Post autora tematu 10 Maj 2009 12:56   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


czy możliwe jest jak było 1 że będzie si wyłączał i będzie się świecić lampka czerwona piorun.
Powrót do góry
   
dario0
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 124

Post#6 10 Maj 2009 13:17   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


1bar jest idealnym cisnieniem dla tego kotła .Min.0,8 max na zimnej instalacji 1,2-1,3 wiecej nie dobijaj.
Co do usterki to napisz czy kocił wogule nie reaguje tzn.czy nawet pompa nie staruje czy pompa chodzi tylko palnik nie zapala.
Powrót do góry
   
wawrzeczko_t
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 2125
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#7 10 Maj 2009 14:23   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


wiktor37 napisał:
czy możliwe jest jak było 1 że będzie si wyłączał i będzie się świecić lampka czerwona piorun.


Jest to możliwe, jeżeli np. jakiś z czujników jest uszkodzony (np: czujnik temp. c.w.u.). Sprawdź, czy usterka ta ma też miejsce przy ogrzewaniu budynku, czy tylko podczas rozpoczęcia podgrzewu wody użytkowej.

Dodano po 2 [minuty]:

dario0 napisał:
1bar jest idealnym cisnieniem dla tego kotła .Min.0,8 max na zimnej instalacji 1,2-1,3 wiecej nie dobijaj.


Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Idealne ciśnienie 1 bar? Udowodnij to jakoś, poprzyj swoje ideologie obliczeniami.

PS: Górne ciśnienie wody w instalacji c.o. nie zależy od typu zastosowanego kotła.
Powrót do góry
   
wiktor37
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 69
Miasto: Michałowice

Post#8 Post autora tematu 10 Maj 2009 18:02   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


pompa chodzi itp. odpala dobrze ale zdarzy mu się że nie odpali ( pompa chodzi) ale swieci czerwona lampka
Powrót do góry
   
wawrzeczko_t
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 2125
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#9 10 Maj 2009 20:50   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


Jeszcze napisz czy w czasie kiedy nie odpala słychać elektrody zapłonowe? Jeśli słychać próbę zapłonu a kocioł nie odpala, albo odpala ale tylko na chwilkę to może być zanieczyszczona elektroda jonizacyjna. Wtedy trzeba czyścić kocioł (wezwać serwis).
Powrót do góry
   
dario0
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 124

Post#10 11 Maj 2009 18:16   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


Czytaj kolego dokładnie posty.Poza tym obliczenia nie zastąpią praktyki ,nie sądzisz ?
Wiktor podaj numer kotła , coś wymyslimy .Były rózne modele i rózne w nich przyczyny tych samych problemów.
Powrót do góry
   
wiktor37
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 69
Miasto: Michałowice

Post#11 Post autora tematu 11 Maj 2009 19:08   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


dzięki Dario, że chcesz mi pomóc jest to Vitopend 100 typ WH1B dwufunkcyjny 24 kW. Piec ogólnie sprawuje się super ale od pewnego czasu, niecodziennie, ale zdarza się że zapali rano kilka razy dobrze a później tylko zapali się czerwona lampka która cały czas świeci. Po obrocie pokrętła (kaloryfer z termometrem) w lewo a później w prawo włączy się i jest dobrze. Działa do następnego razu.
Co o tym sądzisz ???
Powrót do góry
   
wawrzeczko_t
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 2125
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#12 12 Maj 2009 09:57   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


dario0 napisał:
Poza tym obliczenia nie zastąpią praktyki, nie sądzisz ?


W tym przypadku tak nie sądzę.
Powrót do góry
   
wiktor37
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 69
Miasto: Michałowice

Post#13 Post autora tematu 12 Maj 2009 18:12   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


No to co o tym myślisz ???
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7031
Miasto: MOJE Miasto

Post#14 12 Maj 2009 20:37   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


Myślę, że należy wyczyścić wymiennik płytowy po stronie CO
Powrót do góry
   
wawrzeczko_t
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 2125
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#15 12 Maj 2009 21:00   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


Uważam, jak na wstępie (patrz powyżej), że to czujnik temperatury (jakikolwiek, a najprawdopodobniej czujnik c.w.u. na wypływie). Ale może też być że usterka, którą wskazuje regulator pochodzi od zakłócenia związanego ze sterownikiem palnika (czyli regulatorem kotła). Tak więc, bez części zamiennych nic już raczej nie zdziałasz. Opis usterki w serwisówce kotła jest dokładnie taki:

Piec Viessman Vitopend 100

Tak więc nikt więcej z żadnej instrukcji nic więcej nie wyczyta. Usterkę sterownika palnika powodują też różnego rodzaju przepięcia, wyłączenia/załączenia sieci energetycznej, przeciążenia. Ale przed szukaniem przyczyny powyższej usterki należy przeczyścić dokładnie kocioł. To najważniejsze na początku.

Szczerze powiem, że jeśli chcesz naprawić kocioł obchodząc konieczność corocznej konserwacji urządzenia, to przyznam brutalnie, że raczej nie uda się. Ale powodzenia.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Maj 2009 21:00   





Powrót do góry
   
wiktor37
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 69
Miasto: Michałowice

Post#16 Post autora tematu 13 Maj 2009 15:50   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


kocioł jest nowy, czyszczenie odpada
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Maj 2009 15:50   





Powrót do góry
   
dario0
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 124

Post#17 13 Maj 2009 17:55   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


Jeśli przy odpalaniu to napewno nie jest to wymiennik , czujnik temperatury wogule odpada nie ten typ usterki.Jesli wchodzi blokada palnika (zapala się czewona lampka) to mozliwosci moga byc tylko z dwóch powodów ,przegrzanie -ale nie ma mozliwości zeby się przegrzał jeśli wogule nie odpalił (chyba logiczne) drugi to usterka od układu zapłonowego. Sprawdź jak napisał wcześniej kolega Wawrzeczko_t czy słychac iskrownik ,jest to bardzo istotne.Jesli nie to układ napieciowy -regulator,trafo , elektrody.Jesli słychać iskrownik to układ gazowy lub regulator, bywało przy 1B że jesli miał zabardzo obniżoną moc to nie odpalił ze wzgledu na specyficzna budowę palnika ,ale często też zawiesza się elektrozawór w armaturze (zbyt wolno otwiera) i jesli to nie wina regulatora a iskrownik chodzi to stawiam na moc lub armaturę.
Jesli jestś techniczny to dasz sobie rdę sam jesli nie bardzo to sugeruje wezwać serwis.Sorry za taką litanię ale długo by pisać:)
Powrót do góry
   
wawrzeczko_t
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 2125
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#18 13 Maj 2009 22:05   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


wiktor37 napisał:
kocioł jest nowy, czyszczenie odpada


W takim razie nie wiem na co czekasz! Dzwoń do serwisu fabrycznego Viessmann. Będą u Ciebie do 24 godzin! www.viessmann-serwis.pl
Powrót do góry
   
rrobertn
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 16
Miasto: Klucze/Olkusza

Post#19 03 Paź 2009 18:40   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


Witam także mam problem z tym piecem- >> Vitopend 100 typ WHE <<. Podobnie działo się wcześniej z piecem Beretta Super Exclusive .
Ogrzewa samo c.o. bez problemów.
Jest natomiast problem z grzaniem wody ciepłej, użytkowej. Czasem piec załącza się samoistnie- bez problemów. Częściej, nie chce się załączyć w ogóle. Iskrownik w tym czasie nie działa, wyskakuje błąd usterki ? temperatura ? 127( tak cały czas świeci się na wyświetlaczu kiedy palnik działa i czasem kiedy nie działa) . Aby piec się uruchomił i woda zaczęła się grzać, trzeba go "zresetować" na twardo. Trzeba go wyłączyć wyłącznikiem głównym na około 10-15 sek, przy puszczonej dość szybko wodzie z kranu. Przez chwilę po włączeniu pojawia się na wyświetlaczu E:02. Wtedy iskrownik działa i odpala gaz. W tym czasie należy ograniczyć prędkość, płynącej wody, ponieważ jeśli woda leci szybciej, piec włącza się i wyłącza, albo wyłącza się całkiem, woda zaczyna lecieć letnia, zimna . Coś też nie w porządku jest z nim z c.o. dlatego, że czasem przy puszczeniu wody z kranu zaczyna mi grzać wodę w kaloryferach, mimo, że na piecu mam ustawioną wodę użytkową. Kiedy jest ustawiona woda na c.o/ woda użytkowa - czasem piec działa poprawnie. W tej chwili puszczam sobie wodę do wanny, która leci dość powoli, jest ogrzewana, świeci zielona lampka palnika i miga kod usterki "A = 1" (poziome trzy kreski zamiast znaku równości), palnik czasem się wyłącza, kod ten mruga też,kiedy palnik nie działa dłuższy czas. Po całkowitym zakręceniu wody czasem przez jakiś czas słychać działającą pompę, mimo, że piec jest ustawiony na grzanie wody użytkowej.
Wymiennik wody jest odkamieniony, elektroda jonizacyjna wyczyszczona, kaloryfery odpowietrzone. Ciśnienie na piecu 1,3 do 1,5 bar , ciśnienie w sieci wodociągowej 5 bar. Dom parterowy, kocioł w piwnicy.
Czy tylko serwis ?? Usterki zaczynały się tak po około roku normalnego użytkowania. Niestety gwarancji już dawno nie ma. Był kiedyś serwisant do poprzedniego kotła "Beretty" , powiedział, że najlepiej wymienić jakiś tam komputer- koszt około 1000 zł, i że nie potrafi nic wymyślić. Kazał sobie zapłacić za przyjazd 2x9km w wysokości 50 zł.

pozdr Robert
Powrót do góry
   
dario0
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 124

Post#20 04 Paź 2009 08:10   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


Trochę Ci się tego nazbierało. Po pierwsze w tym kotle nie ma czegoś takiego jak reset twardy przez wyłączenie zasilania i nigdy nie było. Po drugie, jeśli wychodzi 127 po ponownym włączeniu zasilania na moment to jest prawidłowe i tak ma być. Jeśli zaświeca w czasie pracy kotła, to wskazuje na uszkodzenie panela obsługowego. Po trzecie, 02 to przegrzanie wymiennika a 01 to usterka czujnika temp zewn., ale nie wiem czy masz reg. pogodowy, sądzę raczej że stałą temperaturówkę BT2, więc ogólnie wygląda to na jego uszkodzenie.
Powrót do góry
   
systemgaz
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 633
Miasto: Warszawa / Nidda DE

Post#21 04 Paź 2009 08:52   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


Kotły serii Vitopend są to urządzenia o prostej konstrukcji. Przyjazne dla użytkownika i serwisowania. Niestety ulegają awarii jak wszystko...
Normalna gwarancja to 2 lata. Niektórzy producenci prześcigają się w rozdawaniu "okresów gwarancji fabrycznej" 2-3-5 lat. W Viessmanie, Buderusie, Ulrich (może jeszcze kogoś pominąłem) jest tak: serwis gwarancyjny zapewniają sprzedawcy i dalszą obsługę pogwarancyjną. Co do kosztów za części zamienne i serwisu, to firma Viessmann jest jedną z najdroższych. Do tego worka można wrzucić jeszcze kilka firm - producentów kotłów.
Powrót do góry
   
rrobertn
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 16
Miasto: Klucze/Olkusza

Post#22 04 Paź 2009 10:16   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


Ja sam sobie nazwałem to "twardym resetem" ;) . Po wyłączeniu , nie włączającego się pieca do grzania wody użytkowej po prostu zaczyna działać.
127- świeci cały czas podczas grzania wody użytkowej- nie pokazuje prawidłowej temperatury wody.
E:02 zaczyna świecić właśnie chyba jak się przegrzewa, kiedy puszczam dość wolno wodę i świeci cały czas.
Mam regulator pogodowy Euroster 2000, który działa poprawnie włącza i wyłącza piec.
A=1 pokazuje nawet przy ogrzewaniu mieszkania, mimo działającego prawidłowo regulatora pogodowego.
No i niepokoi mnie to równoczesne grzanie wody użytkowej i do c.o. które czasem występuje- grzeje się jednocześnie woda lecąca do wanny (tak jak powinno być) ;) i woda w kaloryferach, niezależnie od nastawów na kotle (nie ważne czy ustawię na samą wodę użytkową, czy na użytkową i co)- przy chłodach to jeszcze ujdzie bo ogrzewa mieszkanie, ale w lecie po co mi gorące kaloryfery ?

Woda jest u nas twarda i jest w niej dużo kamienia

pozdr Robert
Powrót do góry
   
dario0
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 124

Post#23 04 Paź 2009 12:11   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


Wygląda to na zakamieniony wymiennik w/w .W momenicie kiedy kocioł grzeje cwu woda nie może przejść przez wymiennik w/w wzrasta cisnienie przed wymiennikiem i poprzez zawór trójdrozny wypycha ja do co.Może zacznik od ogladnięcia (może trzeba będzie odkamienić)wymiennika ,zobaczysz efekty i podejmiesz decyzję co dalej.Zobacz też fizycznie czy cewka przełacza zawór ,jest po prawej stronie pod pompą.Za pompą jest czarna plastikowa puszka,u dołu niej jest dzwignia ze sprężyną zobacz ręką czy pracuje.Napisz spostrzeżenia i będziemy główkować dalej.
Powrót do góry
   
rrobertn
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 16
Miasto: Klucze/Olkusza

Post#24 04 Paź 2009 16:25   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


Wymiennik od wody użytkowej mam odkameniony , jeśli to o niego chodzi, bo jakiś czas temu woda nie chciała lecieć ciepła, tylko leciała małym strumieniem-ten wymiennik (płytowy) to taka metalowa prostokątna puszka( jeśli dobrze go określiłem) była cała w środku zarośnięta kamieniem. Cewka przełączająca zawór- chodzi luźno naciskałem ją śrubokrętem, po ściągnięciu jakiejś żółtej plastikowej osłonki.
Tej czarnej plastikowej puszki za pompą nie znalazłem- jest coś plastikowego czarnego na wysokości pompy po przeciwnej,-o lewej stronie, ale nie ma żadnej sprężyny.
Poczytałem jeszcze kilka wątków- może mam membranę uszkodzoną, albo zakamieniałą ?? Gdzie można kupić taką membranę i jaki jest jej koszt ? Ponadto prawie na wszystkich kaloryferach w domu mam założone regulatory temperatury "Herz"- regulatorów nie mam założonych w tym pomieszczeniu/przedpokoju, w którym jest Euroster 2000 i w łazience, gdzie jest "kaloryfer suszarka". Czy te zawory coś dają czy tylko mieszają, jest jakieś optymalne ich ustawienie czy lepiej wyrzucić ?
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, kiedy grzeje wodę w kaloryfera, a kran od ciepłej wody mam niedokręcony, zaczyna szybciej kapać z niego woda.
pozdr Robert
Powrót do góry
   
dario0
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 124

Post#25 04 Paź 2009 21:56   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


Przy grzaniu cwu niema żadnej membramy.Jedyna membrama w tym kotle jest w naczyniu wzbiorczym ale to raczej nie jest związane z twoimi problemami.Co do kapania szybciej z niedokręconego kranu to grzanie CO niema nic z tym wspólnego jest to kompletnie niezależny układ wodny , chyba że wymiennik ten o którym piszesz w/w jest dziurawy co jest mało prawdopodobne i jeszcze nie było takiego przypadku.Może być wygnieciony oring uszczelniający w zaworze trójdrogowym (z czasem się wygniataja) i może przepuszczać, to częsta usterka,ale nie wychodzą z tego powodu usterki sygnalizowane.Może gdzieś coś być przytkane ale z tego co widzę to bez fachowca ciężka sprawa.Można taki kocioł naprawić od ręki ale trzeba być przy nim i naocznie zaobserwować pracę.
A wyszła Ci kiedyś usterka 97 ?
Powrót do góry
   
rrobertn
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 16
Miasto: Klucze/Olkusza

Post#26 04 Paź 2009 22:25   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


dario0 napisał:
(..........)
A wyszła Ci kiedyś usterka 97 ?

Nie zauważyłem takiej usterki.
Teraz zauważyłem, że cały czas miga usterka "A = 1" w miejscu znaku = trzy kreski. Piec włączony na grzanie mieszkania i wody użytkowej. Iskrownik nie staruje sam od siebie po puszczeniu wody użytkowej. Startuje tylko po wyłączeniu pieca odczekaniu 10-15 sek i ponownym jego włączeniu, przy płynącej wodzie. Mniej więcej wygląda to tak, jakby piec nie wykrywał że płynie przez niego woda. Po odpaleniu pieca do grzania wody należy zmniejszyć jej strumień płynący z kranu na nieduży, ponieważ, gdy woda płynie szybciej, palnik na przemian włącza się i wyłącza, albo wyłącza całkiem, co w sumie daje nalanie zimnej albo letniej wody do wanny. Nawet pod prysznicem trudno się wymyć, bo można albo się co gorsze poparzyć, albo co jest mniej niebezpieczne , tylko schłodzić... biegamy tylko między piwnicą a łazienką.......
Po wyłączeniu i włączeniu pieca obecnie przez około 30 sek wyświetla się wartość "0", apotem znów zmienia się na tą usterkę "A=1", która miga nawet podczas pracy pieca.
C.O. włącza się normalnie. Co tu zrobić :roll: baterie zmienić poprawnie działającym w Euroster 2000 na nowe, a może ten Euroster jest źle ustawiony- obok diody reset po prawej stronie są takie mikro przełączniki z oznaczone 1,2,3- są one w położeniu na dół :?:

pozdr Robert
Powrót do góry
   
dario0
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 124

Post#27 05 Paź 2009 06:35   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


Euroster niema z tym nic wspólnego,możesz go wykluczyć.Co do usterki trochę dziwna sprawa .Powinieneś mieć np.1 obok trzy lub dwie kreski (oznaczają zwarcie lub przerwę w czujniku temperatury) i jeszcze jedna cyfrę za nimi .Jedynka to numer kolejny usterki a ta ostatnia cyfra to czujnik który jest uszkodzony.
Powrót do góry
   
rrobertn
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 16
Miasto: Klucze/Olkusza

Post#28 05 Paź 2009 08:06   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


dario0 napisał:
Euroster niema z tym nic wspólnego,możesz go wykluczyć.Co do usterki trochę dziwna sprawa .Powinieneś mieć np.1 obok trzy lub dwie kreski (oznaczają zwarcie lub przerwę w czujniku temperatury) i jeszcze jedna cyfrę za nimi .Jedynka to numer kolejny usterki a ta ostatnia cyfra to czujnik który jest uszkodzony.

Cały czas miga "A trzy poziome kreski 1" Ciepła woda użytkowa nie chce włączyć się samoistnie. A gdzie się znajduje ten czujnik temperatury ?

pozdr Robert
Powrót do góry
   
dario0
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 124

Post#29 05 Paź 2009 18:39   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


No widzisz jest jeszcze A.Taka usterka oznacza uszkodzenie modułu obsługowego ,elentualnie płyty głównej regulatora LGM27.Ale przyczyną może też być brak styku na połączeniach jednego z drugim.Wyciąg moduł obsługowy sprawdź styki ,później zdemontuj przednią część regulatora tak jest szeroka listwa połączeniowa (koło 6cm) tam styki częśto śniedzieją.Wyczyść wszysko i sprawdź.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Paź 2009 18:39   





Powrót do góry
   
rrobertn
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 16
Miasto: Klucze/Olkusza

Post#30 05 Paź 2009 21:09   

Re: Piec Viessman Vitopend 100


dario0 napisał:
No widzisz jest jeszcze A.Taka usterka oznacza uszkodzenie modułu obsługowego ,ewentualnie płyty głównej regulatora LGM27.Ale przyczyną może też być brak styku na połączeniach jednego z drugim.Wyciąg moduł obsługowy sprawdź styki ,później zdemontuj przednią część regulatora tak jest szeroka listwa połączeniowa (koło 6cm) tam styki często śniedzieją.Wyczyść wszystko i sprawdź.


Rozebrałem te części, wtyki nie są zaśniedziałe.

Po włączeniu pieca,bez przepływu wody przez około 30 sekund na wyświetlaczu pokazuje wartość "0" później już cały czas miga "A trzy kreski 1". Jeśli się puści wodę użytkową, płomień się nie odpala, nic nie stuka. Jeśli się puści wodę wyłączy i włączy piec, coś w środku stuka, słychać, że coś się przełącza i zaczyna płynąć ciepła woda przy wskazaniu na wyświetlaczu cyfry "0", później po około 30 sek pojawia się "A trzy kreski 1" i piec zaczyna wyłączać i za chwilę włączać płomień, przy średnio płynącym strumieniu wody. Ponadto w tym czasie piec ogrzewa mi wodę kaloryferze ( w jego górnej części), ale tylko w tym najbliższym, pompa się nie włącza w tym czasie.

Może ten czujnik temperatury jest niesprawny , tylko który -> po prawej stronie jest jeden, a po lewej 2 czujniki, z czego czujnik "tylny" po lewej jakiś taki obruszany nienaturalnie.

Coś się nie przełącza tak jak trzeba- działa jakby było połączenie miedzy c.o. a c.w.u.

Wyczyszczę jeszcze jak mi się uda jutro wymiennik c.w.u. , bo może od wiosny się zakamienił i może stąd te wariactwa.
Z tym modułem obsługowym może pójdę jutro do sąsiada, który ma laboratorium elektroniczne, żeby sprawdził czy wszytko ok.

A i poruszałem tą sprężyną pod plastikową puszką- działa

pozdr Robert
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Piec Viessman Vitopend 100
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Piec viessman vitopend 100 (11)
viessman vitopend 100 piec zapala się po 4-5 sek. (3)
piec Viessman Vitopend 100 nie reaguje na nastawy temperatur (6)
Piec Viessman Vitopend 100 - palą się obie lampki palnik nie startuje (4)
vitopend 100 - viessman vitopend 100 przeciwne obroty pompy? (2)
Viessman Vitopend 100 WH0-4 (4)
Viessman Vitopend 100+ zasobnik (21)
VIESSMAN Vitopend 100 silnik krokowy (1)
Viessman Vitopend 100 -brak iskry. (9)
Viessman Vitopend 100 - ciagle awarie (10)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS