Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jednostkowe zużycie paliwa przez agregat prądotwórczy


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Jednostkowe zużycie paliwa przez agregat prądotwórczy Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany
Miasto: Małopolska
Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Pomógł: 241
Ocena postów: 28
romoo
Użytkownik obserwowany
Post#1 10 Maj 2009 12:26  Autor tematu   

Jednostkowe zużycie paliwa przez agregat prądotwórczy


Mianowicie z racji przeprowadzki do budynku gdzie jest instalacjia 1 fazowa, jestem zmuszony zorganizować sobie 3 fazy.
mam prądnice synchro ok 10kW i tylko silnika brakuje.
Moge tez miec silnik ze złomu po cenia za kg. np z mondea czy astry.
Tylko nie wiem ile zużywa gazu silnik taki przy obciążeniu JW i obrotach 3000obr/min.
Jako zasilanie była by butla 11kg
W diesla nie chce inwestować bo gaz jako paliwo taniej wychodzi na pewno, może też służyć to innych celów.
Prądnica jest mi potrzebna do spawarki 12kW, kerchera 4,5kW i innych silniejszych urządzeń.
Ewentualnie wyjscie na koło pasowe wprost z silnika.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
czesiu
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Bełchatów
Dołączył: 07 Maj 2003
Posty: 1501
Pomógł: 183
Ocena postów: 39
czesiu
Poziom 22
Post#2 10 Maj 2009 12:39Pomocny post    

Re: Jednostkowe zużycie paliwa przez agregat prądotwórczy


Czy prądnica nie będzie za mała? 10kW to może być moc na wale maszyny, a po stronie elektrycznej może być 7-8kW i to przy symetrycznym obciążeniu czynnym.
Jak masz duże zabezpieczenie na tej jednej fazie, to zasil prądnicę silnikiem elektrycznym jednofazowym - tak wyjdzie najtaniej. Wyciąganie silnika z zezłomowanego samochodu to chyba gra nie warta świeczki - po jednej budowie raczej się nie zwróci włożony czas. Poza tym będziesz musiał pokombinować z chłodzeniem silnika (na postoju fabryczna chłodnica raczej nie wystarczy przy obciążeniu) no i wiesz jak głośno pracuje silnik przy 3tys obrotów. Sąsiedzi (jeśli tacy są) na pewno będą mieli dosyć po jednym dniu pracy takiego agregatu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany
Miasto: Małopolska
Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Pomógł: 241
Ocena postów: 28
romoo
Użytkownik obserwowany
Post#3 10 Maj 2009 13:08  Autor tematu   

Re: Jednostkowe zużycie paliwa przez agregat prądotwórczy


Mam 1 faza 16 A.
Praca agregatu jedynie dorywcza .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Dąbrowa
Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 413
Pomógł: 6
Ocena postów: 6
Mariuszczs
Poziom 17
Post#4 10 Maj 2009 20:58Pomocny post    

Re: Jednostkowe zużycie paliwa przez agregat prądotwórczy


10 kW to jakiś mały silnik
musisz popatrzeć na wykresy który będzie miał tak małą moc przy 3000 obr, ale to chyba raczej z tico a nie mondeo

silnik nie może miec koła pasowego - nie jest skonstruowany na takie obciążenie w bok

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany
Miasto: Małopolska
Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Pomógł: 241
Ocena postów: 28
romoo
Użytkownik obserwowany
Post#5 10 Maj 2009 21:27  Autor tematu   

Re: Jednostkowe zużycie paliwa przez agregat prądotwórczy


A napęd akcesoriów?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
sp5wcx
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa
Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 2296
Pomógł: 170
Ocena postów: 42
sp5wcx
Poziom 22
Post#6 11 Maj 2009 11:12    

Re: Jednostkowe zużycie paliwa przez agregat prądotwórczy


romoo napisał:

...
Moge tez mieć silnik ze złomu po cenie za kg. np z mondea czy astry.


A jak zrealizujesz regulator obrotów do takiego silnika? Przecież nie będziesz stał przy agregacie i ręcznie dodawał lub odejmował "gazu" w zależności od obciążenia.
Agregaty benzynowe tej mocy są stosunkowo tanie i ogólnie dostępne, między innymi na Alledrogo. Oczywiście chodzi o używane "demobilowe".

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany
Miasto: Małopolska
Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Pomógł: 241
Ocena postów: 28
romoo
Użytkownik obserwowany
Post#7 11 Maj 2009 21:02  Autor tematu   

Re: Jednostkowe zużycie paliwa przez agregat prądotwórczy


Przeczyszczę silniczek krokowy .:) i nie będzie spadał z obrotów.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika
Miasto: Wielkopolska
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6854
Pomógł: 294
Ocena postów: 27
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Post#8 11 Maj 2009 21:33Pomocny post    

Re: Jednostkowe zużycie paliwa przez agregat prądotwórczy


Zaraz mi się przypomniało, jak to w dziale samochodowym pierwszą odpowiedź jaką dostałem- przeczyść silnik krokowy (miałem diesla :D). Elektrit go zmieszał z błotem...

Cytat:
Tylko nie wiem ile zużywa gazu silnik taki przy obciążeniu JW i obrotach 3000obr/min.

Ile mu wlejesz, tyle spali :wink:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Narek 1
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Jelenia Góra
Dołączył: 26 Wrz 2006
Posty: 331
Pomógł: 4
Ocena postów: 5
Narek 1
Poziom 16
Post#9 11 Maj 2009 21:38    

Re: Jednostkowe zużycie paliwa przez agregat prądotwórczy


[quote="czesiu"]
Jak masz duże zabezpieczenie na tej jednej fazie, to zasil prądnicę silnikiem elektrycznym jednofazowym - tak wyjdzie najtaniej.

Napisz, że jesteś przekonany o tym, drożej wyjdzie wymontowywanie silnika ze złomowanego samochodu niż znalezienie silnika jednofazowego o mocy 10 kW.

Spawarka o mocy 12 kW? Chyba wirowa na rozruchu ale sądzę, że spawanie blach gr 16 mm możesz sobie odpuścić. W normalnej pracy 12 kW to prąd spawania 500A i elektroda fi 6

Wypada mi tylko przytaknąć dopiskowi pod postami romoo: należy włączać szare komórki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany
Miasto: Małopolska
Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Pomógł: 241
Ocena postów: 28
romoo
Użytkownik obserwowany
Post#10 11 Maj 2009 22:02  Autor tematu   

Re: Jednostkowe zużycie paliwa przez agregat prądotwórczy


Nie wirowa i nie na najwyższym prądowym zakresie tylko inverter Messer 500A TIG AC.
Kto widziła silnik 1 fazowy 10kW Niech podniesie środkowy palec do lustra.
Projekt dojrzewa- nic konkretnego nie ma na placu.

Sorry ale Enion u mnie nie pozwala na zasilanie 1 fazowe z zabezpieczeniem 80A.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Dąbrowa
Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 413
Pomógł: 6
Ocena postów: 6
Mariuszczs
Poziom 17
Post#11 12 Maj 2009 22:38    

Re: Jednostkowe zużycie paliwa przez agregat prądotwórczy


romoo - myślę że niżej jak 10 litrów na godzinę LPG nie zejdziesz, a najgorsze to pobór kilku litrów na godzinę nawet bez obciążenia

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
filip.s
Poziom 20
Poziom 20
Dołączył: 30 Cze 2003
Posty: 818
Pomógł: 49
Ocena postów: 7
filip.s
Poziom 20
Post#12 13 Maj 2009 00:04    

Re: Jednostkowe zużycie paliwa przez agregat prądotwórczy


Ja wlaśnie taki patencik buduje :) prądnica od stara i silnik Andori S-320 okazyjnie kupiony :) cena calości wyjdzie okolo 1000zl, za silnik dalem 350zl, to praktycznie tyle co 1kg zlomu :) silnik spala okolo 250 gram paliwa na oddaną 1kW. popatrz pod tym względem, silnik w miare cichy i bardzo malo awaryjny, a bedzie pracowal na to co mu wlejesz :)

Pozdrawiam!

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jednostkowe zużycie paliwa przez agregat prądotwórczy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Einhell agregat prądotwórczy 3 - Agregat nie zwiększa obrotów pod obciążeniem (4)
Agregat pab 2 - Agregat prądotwórczy PAB-2 Gdzie faza ?? (11)
agregat prądotwórczy (2)
Mini agregat prądotwórczy. (5)
niesprawny agregat prądotwórczy (4)
Agregat prądotwórczy - (problem) (4)
Agregat prądotwórczy /dokumentacja/ (5)
Agregat prądotwórczy AB-1/220 (2)
Falownik i agregat prądotwórczy (17)
Agregat prądotwórczy a UPS (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.107 seconds

elektroda.pl temat RSS