Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM
Author
Message
flop83
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 17 Feb 2007
Posts: 9

Post#1 Post from the author of the topic 11 May 2009 16:20   

Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Witam,nie wiem czy to ten dział ale mam ważne pytanie.
Mam acera extensa 5220 1.73Ghz,533.
Ile moge do niego najwięcej Ramu włożyc ?
Producent podaje max 2GB, ale czy da się wiecej ?
Prosze o odp.
Pozdrawiam!

Moderated by mat_ed:
Tytuł wątku oraz sam post poprawiłem. Kłania się 11 oraz 15 punkt regulaminu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 11 May 2009 16:20   





Back to top
   
skaktus
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 09 Jun 2005
Posts: 4940

Post#2 11 May 2009 16:53   

Re: ile ramu do extensa 5220 1.73Ghz 533FSB??


Czasem po zmianie biosu da się więcej, czasem nie. Wszystko zależy od chipsetu - sprawdź co pisze o nim producent.

A najlepiej iść samemu w sklepie sprawdzić na jakiejś kości.

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#3 12 May 2009 00:47   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


flop83 wrote:
... Producent podaje max 2GB ...

Max. 2GB na jeden slot - ten model obsługuje do 4GB pamięci RAM (2x2GB).

Helpful message? + -

Back to top
   
MiL999
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 30 Nov 2004
Posts: 1195

Post#4 18 May 2009 12:59   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Na pewno? Ktoś to sam sprawdzał? Wszędzie gdzie podawane są parametry tego laptopa jest napisane ze max to 2GB RAM.
Pytam bo mam 1GB i nie wiem czy kupić dodatkowo 1GB czy 2GB.

Helpful message? + -

Back to top
   
Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 04 Feb 2009
Posts: 14322
Location: Olsztyn

Post#5 18 May 2009 13:08   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Specyfikacje podają 2GB max, zaś jako kompatybilne wskazywane są kości 512MB i 1GB* (co dodatkowo uprawdapadabnia te dane), więc gdybyś sie miał decydować większy z modułów to warto się chwilę wstrzymać, by vogelek23 wskazał źródło informacji, którą upublicznił.

* Np.: http://www.ramcity.com.au/system/40219.htm

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#6 18 May 2009 22:42   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


flop83 - w 100% ten notebook obsługuje 2GB na slot, czyli do 4GB pamięci (testowałem już nie raz na modułach PC2-5300).

Pierdoła z Gądek - źródłem informacji jest moje wieloletnie doświadczenie w naprawach notebooków.

Helpful message? + -

Back to top
   
demrug
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 24 Apr 2009
Posts: 14

Post#7 04 Jun 2009 19:20   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Posiadam tego laptopa z wersją Biosu 1.35 i największa ilość pamięci ram jaką udało mi się zamontować to 3GB, i to w konfiguracji 1 slot(ten pod spodem 1GB) drugi slot(ten na górze kość 2GB).W odwrotnej kolejności niestety się nie uruchamiał.Jeżeli jakiemuś posiadaczowi tego modelu udało się z powodzeniem zamontować 4GB to proszę o wypowiedz i dokładną specyfikację zastosowanej pamięci.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Jun 2009 19:20   





Back to top
   
Removed






Post#8 04 Jun 2009 23:26   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


W każdym z chipsetów występujących w tych notebookach (z rodziny 965), czyli 965PM, 965GM, 960GL pracowały mi moduły 2GB/slot.
Moduły były różnych producentów (Samsung, Kingston, Hynix), wkładanie w różnych konfiguracjach.
Dobierałem jedynie pary pod względem częstotliwości (czyli 2x PC2-4200 lub 2x PC2-5300).
Za każdym razem płyta uruchamiała się poprawnie, jak i poprawnie wyświetlała się ilość pamięci.

Stąd mam pewność, że ten model notebooka obsłuży bez kłopotu moduły 2GB.

Helpful message? + -

Back to top
   
portal2
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 05 Aug 2006
Posts: 143
Location: Płock

Post#9 19 Jun 2009 19:58   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Z tym że próbowałem już chyba wszystkiego... Wkładałem 2x 2GB 800 MHz Apacera... nie działa. 2x 2GB 800 MHz Samsunga - nie działa. 2x 2GB 667 MHz Hynix + Samsung - nie działa.

Nie działa - tzn Bios widzi 4 GB w każdej konfiguracji, zainstalowane mam

1. Partycja - Windows XP SP2 (ładuje się, przed wyświetleniem tapety czarny ekran i tyle)
2. Partycja- Windows Vista Ultimate SP1 (po dwóch sekundach ładowania - mignie niebieski ekran i reset)
3. Partycja - Windows 7 (zawiesza się od razu przy łądowaniu i stoi przy bootowaniu)

Wszystkie systemy 32bitowe.

Zna ktoś rozwiązanie tej zagadki?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Jun 2009 19:58   





Back to top
   
Dzierzba
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 23 Jan 2009
Posts: 21
Location: Wieluń

Post#10 20 Jun 2009 06:38   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Ja działam na 3GB.
Windows 7 RC - działa pięknie
Wcześniejsze systemy też chodziły bardzo dobrze.

Helpful message? + -

Back to top
   
grzechu@
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 12 Feb 2009
Posts: 177

Post#11 21 Jun 2009 09:10   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


portal2, zainstalowałeś najnowszy BIOS ze strony Acera? ftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/extensa_5220/bios/v1.35.zip

Helpful message? + -

Back to top
   
portal2
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 05 Aug 2006
Posts: 143
Location: Płock

Post#12 21 Jun 2009 11:00   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Tak... zainstalowałem zanim zacząłem cokolwiek robić z tymi pamięciami Zastanawia mnie tylko to że laptop wykrywa pamięci.

Przy próbie instalacji XPka 32bity, przy próbie poszukiwania wcześniejszych wersji windows, robi się kratownica na ekranie i zwis.
Natomiast przy instalacji Visty 64bity - po załadowaniu plików (biały pasek z postępem) - wyświetla BLU SCREENA.

Helpful message? + -

Back to top
   
mm1972
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 24 Apr 2006
Posts: 7
Location: Toruń

Post#13 19 Aug 2009 23:20   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


grzechu@ wrote:
portal2, zainstalowałeś najnowszy BIOS ze strony Acera? ftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/extensa_5220/bios/v1.35.zip


Kolego czy mógłbyś dokładnie opisać jak zaktualizować biosa?
Próbuje i wyskakuje mi error

Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#14 20 Aug 2009 09:31   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Uruchamia Kolega aplikację 16-bitową (phlash16.exe) na systemie 32-bitowym, stąd ten błąd.

W paczce z linku jest folder Winflash32, a w nim plik CLB-135.exe - proszę go uruchomić i nie będzie problemów.

UWAGA: Przed uruchomieniem aplikacji należy się upewnić, czy bateria jest naładowana conajmniej w 20% oraz czy podłączony jest zasilacz sieciowy.
Bez spełnienia tych warunków aplikacja nie pozwoli na aktualizację BIOS.

Helpful message? + -

Back to top
   
speedo33
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 28 Dec 2006
Posts: 105
Location: Oława

Post#15 05 Sep 2009 23:43   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Także posiadam tego laptopa i kiedyś wpadłem na pomysł że dołoże mu RAMu, więc zakupiłem dwie kości Kingstona po 2GB i zamotowałem ale przy próbie odpalenia system sie ładuje i wyskakuje BLUESCREEN. Testowałem na Win Vista i 7, na obu ten sam efekt. Bios mam zaktualizowany do v.1.35. Jakieś pomysły.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sep 2009 23:43   





Back to top
   
portal2
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 05 Aug 2006
Posts: 143
Location: Płock

Post#16 05 Sep 2009 23:51   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Sam już nie wiem czego może być to wina. Moja dziewczyna ma Acera Extense 5220 ( ta sama pł. gł.), wkładałem do jej laptopa wszystkie kości które miałem w różnej konfoguracji i wszystko chodziło bez problemów... U mnie niestety jedna wielka lipa. Napisałem do serwisu acera to odpisali po miesiącu twierdząc że na niektóre RAMY płyta ta jest uczulona. Powiedział bym że to raczej pamięci RAM są uczulone na tą płytę bo skoro chodzi na innym laptopie... ehhh

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#17 06 Sep 2009 01:02   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


portal2 wrote:
Zastanawia mnie tylko to że laptop wykrywa pamięci.

W jakim trybie pracuje Koledze dysk twardy - IDE, czy AHCI?

Pytanie to jest również skierowane do Kolegi speedo33.

Helpful message? + -

Back to top
   
portal2
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 05 Aug 2006
Posts: 143
Location: Płock

Post#18 06 Sep 2009 10:52   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Próby były prowadzone i na IDE i na AHCI

Helpful message? + -

Back to top
   
speedo33
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 28 Dec 2006
Posts: 105
Location: Oława

Post#19 06 Sep 2009 15:23   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


U mnie jest to samo

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM
Page 1 of 1
Similar topics
Acer Extensa 5620z - modernizacja pamięci RAM pytanie (9)
acer extensa 5220 - bios i modernizacja (4)
Acer Extensa 5220 - większa modernizacja kilka pytań (8)
Acer Extensa 5220 - Zmiana procesora na lepszy. Modernizacja. (6)
acer extensa 5220 intel celeron 1,7 GHz 2Gb RAM (7)
Acer Extensa 5220 - RAM PC2-5300 (333 mhz) - problem (3)
Extensa 5220 - Acer Extensa 5220 procesor t7700 błąd! (3)
Acer Extensa 5220 - Nie widzi połowy kości pamięci. (9)
ACER extensa 5220 - brak sterowników od kontrolera pamięci masowej (6)
Toshiba vs Acer Extensa - Przeszczep klapy, ramki, matrycy A200 do Extensa 5220 (19)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.092 seconds

elektroda.pl topic RSS feed