Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware -> Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM
Autor
Wiadomość
flop83
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 12

Post#1 Post autora tematu 11 Maj 2009 16:20   

Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Witam,nie wiem czy to ten dział ale mam ważne pytanie.
Mam acera extensa 5220 1.73Ghz,533.
Ile moge do niego najwięcej Ramu włożyc ?
Producent podaje max 2GB, ale czy da się wiecej ?
Prosze o odp.
Pozdrawiam!

Moderowano przez mat_ed:
Tytuł wątku oraz sam post poprawiłem. Kłania się 11 oraz 15 punkt regulaminu.

Powrót do góry
   
skaktus
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 4914

Post#2 11 Maj 2009 16:53   

Re: ile ramu do extensa 5220 1.73Ghz 533FSB??


Czasem po zmianie biosu da się więcej, czasem nie. Wszystko zależy od chipsetu - sprawdź co pisze o nim producent.

A najlepiej iść samemu w sklepie sprawdzić na jakiejś kości.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Maj 2009 16:53   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#3 12 Maj 2009 00:47   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


flop83 napisał:
... Producent podaje max 2GB ...

Max. 2GB na jeden slot - ten model obsługuje do 4GB pamięci RAM (2x2GB).
Powrót do góry
   
MiL999
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 1202

Post#4 18 Maj 2009 12:59   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Na pewno? Ktoś to sam sprawdzał? Wszędzie gdzie podawane są parametry tego laptopa jest napisane ze max to 2GB RAM.
Pytam bo mam 1GB i nie wiem czy kupić dodatkowo 1GB czy 2GB.
Powrót do góry
   
Matuzalem
Admin grupy komputery
Admin grupy komputery


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 15468
Miasto: Olsztyn

Post#5 18 Maj 2009 13:08   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Specyfikacje podają 2GB max, zaś jako kompatybilne wskazywane są kości 512MB i 1GB* (co dodatkowo uprawdapadabnia te dane), więc gdybyś sie miał decydować większy z modułów to warto się chwilę wstrzymać, by vogelek23 wskazał źródło informacji, którą upublicznił.

* Np.: http://www.ramcity.com.au/system/40219.htm
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#6 18 Maj 2009 22:42   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


flop83 - w 100% ten notebook obsługuje 2GB na slot, czyli do 4GB pamięci (testowałem już nie raz na modułach PC2-5300).

Pierdoła z Gądek - źródłem informacji jest moje wieloletnie doświadczenie w naprawach notebooków.
Powrót do góry
   
demrug
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Kwi 2009
Posty: 14

Post#7 04 Cze 2009 19:20   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Posiadam tego laptopa z wersją Biosu 1.35 i największa ilość pamięci ram jaką udało mi się zamontować to 3GB, i to w konfiguracji 1 slot(ten pod spodem 1GB) drugi slot(ten na górze kość 2GB).W odwrotnej kolejności niestety się nie uruchamiał.Jeżeli jakiemuś posiadaczowi tego modelu udało się z powodzeniem zamontować 4GB to proszę o wypowiedz i dokładną specyfikację zastosowanej pamięci.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#8 04 Cze 2009 23:26   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


W każdym z chipsetów występujących w tych notebookach (z rodziny 965), czyli 965PM, 965GM, 960GL pracowały mi moduły 2GB/slot.
Moduły były różnych producentów (Samsung, Kingston, Hynix), wkładanie w różnych konfiguracjach.
Dobierałem jedynie pary pod względem częstotliwości (czyli 2x PC2-4200 lub 2x PC2-5300).
Za każdym razem płyta uruchamiała się poprawnie, jak i poprawnie wyświetlała się ilość pamięci.

Stąd mam pewność, że ten model notebooka obsłuży bez kłopotu moduły 2GB.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Cze 2009 23:26   





Powrót do góry
   
portal2
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 133
Miasto: Płock

Post#9 19 Cze 2009 19:58   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Z tym że próbowałem już chyba wszystkiego... Wkładałem 2x 2GB 800 MHz Apacera... nie działa. 2x 2GB 800 MHz Samsunga - nie działa. 2x 2GB 667 MHz Hynix + Samsung - nie działa.

Nie działa - tzn Bios widzi 4 GB w każdej konfiguracji, zainstalowane mam

1. Partycja - Windows XP SP2 (ładuje się, przed wyświetleniem tapety czarny ekran i tyle)
2. Partycja- Windows Vista Ultimate SP1 (po dwóch sekundach ładowania - mignie niebieski ekran i reset)
3. Partycja - Windows 7 (zawiesza się od razu przy łądowaniu i stoi przy bootowaniu)

Wszystkie systemy 32bitowe.

Zna ktoś rozwiązanie tej zagadki?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Cze 2009 19:58   





Powrót do góry
   
Dzierzba
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 21
Miasto: Wieluń

Post#10 20 Cze 2009 06:38   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Ja działam na 3GB.
Windows 7 RC - działa pięknie
Wcześniejsze systemy też chodziły bardzo dobrze.
Powrót do góry
   
grzechu@
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Lut 2009
Posty: 177

Post#11 21 Cze 2009 09:10   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


portal2, zainstalowałeś najnowszy BIOS ze strony Acera? ftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/extensa_5220/bios/v1.35.zip
Powrót do góry
   
portal2
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 133
Miasto: Płock

Post#12 21 Cze 2009 11:00   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Tak... zainstalowałem zanim zacząłem cokolwiek robić z tymi pamięciami Zastanawia mnie tylko to że laptop wykrywa pamięci.

Przy próbie instalacji XPka 32bity, przy próbie poszukiwania wcześniejszych wersji windows, robi się kratownica na ekranie i zwis.
Natomiast przy instalacji Visty 64bity - po załadowaniu plików (biały pasek z postępem) - wyświetla BLU SCREENA.
Powrót do góry
   
mm1972
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 7
Miasto: Toruń

Post#13 19 Sie 2009 23:20   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


grzechu@ napisał:
portal2, zainstalowałeś najnowszy BIOS ze strony Acera? ftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/extensa_5220/bios/v1.35.zip


Kolego czy mógłbyś dokładnie opisać jak zaktualizować biosa?
Próbuje i wyskakuje mi error

Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#14 20 Sie 2009 09:31   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Uruchamia Kolega aplikację 16-bitową (phlash16.exe) na systemie 32-bitowym, stąd ten błąd.

W paczce z linku jest folder Winflash32, a w nim plik CLB-135.exe - proszę go uruchomić i nie będzie problemów.

UWAGA: Przed uruchomieniem aplikacji należy się upewnić, czy bateria jest naładowana conajmniej w 20% oraz czy podłączony jest zasilacz sieciowy.
Bez spełnienia tych warunków aplikacja nie pozwoli na aktualizację BIOS.
Powrót do góry
   
speedo33
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 107
Miasto: Oława

Post#15 05 Wrz 2009 23:43   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Także posiadam tego laptopa i kiedyś wpadłem na pomysł że dołoże mu RAMu, więc zakupiłem dwie kości Kingstona po 2GB i zamotowałem ale przy próbie odpalenia system sie ładuje i wyskakuje BLUESCREEN. Testowałem na Win Vista i 7, na obu ten sam efekt. Bios mam zaktualizowany do v.1.35. Jakieś pomysły.
Powrót do góry
   
portal2
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 133
Miasto: Płock

Post#16 05 Wrz 2009 23:51   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Sam już nie wiem czego może być to wina. Moja dziewczyna ma Acera Extense 5220 ( ta sama pł. gł.), wkładałem do jej laptopa wszystkie kości które miałem w różnej konfoguracji i wszystko chodziło bez problemów... U mnie niestety jedna wielka lipa. Napisałem do serwisu acera to odpisali po miesiącu twierdząc że na niektóre RAMY płyta ta jest uczulona. Powiedział bym że to raczej pamięci RAM są uczulone na tą płytę bo skoro chodzi na innym laptopie... ehhh
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Wrz 2009 23:51   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#17 06 Wrz 2009 01:02   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


portal2 napisał:
Zastanawia mnie tylko to że laptop wykrywa pamięci.

W jakim trybie pracuje Koledze dysk twardy - IDE, czy AHCI?

Pytanie to jest również skierowane do Kolegi speedo33.
Powrót do góry
   
portal2
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 133
Miasto: Płock

Post#18 06 Wrz 2009 10:52   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Próby były prowadzone i na IDE i na AHCI
Powrót do góry
   
speedo33
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 107
Miasto: Oława

Post#19 06 Wrz 2009 15:23   

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


U mnie jest to samo
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware -> Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Acer Extensa 5620z - modernizacja pamięci RAM pytanie (9)
acer extensa 5220 - bios i modernizacja (4)
Acer Extensa 5220 - większa modernizacja kilka pytań (8)
Acer Extensa 5220 - Zmiana procesora na lepszy. Modernizacja. (6)
acer extensa 5220 intel celeron 1,7 GHz 2Gb RAM (7)
Acer Extensa 5220 - RAM PC2-5300 (333 mhz) - problem (3)
Extensa 5220 - Acer Extensa 5220 procesor t7700 błąd! (3)
Acer Extensa 5220 - Nie widzi połowy kości pamięci. (9)
ACER extensa 5220 - brak sterowników od kontrolera pamięci masowej (6)
Toshiba vs Acer Extensa - Przeszczep klapy, ramki, matrycy A200 do Extensa 5220 (19)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.078 seconds

elektroda.pl temat RSS