Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware ->Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
flop83
Level 8
Joined: 17 Feb 2007
Posts: 9
flop83
Level 8
Post#1 11 May 2009 16:20  Topic author   

Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Witam,nie wiem czy to ten dział ale mam ważne pytanie.
Mam acera extensa 5220 1.73Ghz,533.
Ile moge do niego najwięcej Ramu włożyc ?
Producent podaje max 2GB, ale czy da się wiecej ?
Prosze o odp.
Pozdrawiam!

Moderated by mat_ed:
Tytuł wątku oraz sam post poprawiłem. Kłania się 11 oraz 15 punkt regulaminu.


Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
skaktus
Level 37
Joined: 09 Jun 2005
Posts: 5007
Helped: 88
Post rating: 26
skaktus
Level 37
Post#2 11 May 2009 16:53    

Re: ile ramu do extensa 5220 1.73Ghz 533FSB??


Czasem po zmianie biosu da się więcej, czasem nie. Wszystko zależy od chipsetu - sprawdź co pisze o nim producent.

A najlepiej iść samemu w sklepie sprawdzić na jakiejś kości.

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#3 12 May 2009 00:47    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


flop83 wrote:
... Producent podaje max 2GB ...

Max. 2GB na jeden slot - ten model obsługuje do 4GB pamięci RAM (2x2GB).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
MiL999
Level 26
Joined: 30 Nov 2004
Posts: 1195
Helped: 59
Post rating: 9
MiL999
Level 26
Post#4 18 May 2009 12:59    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Na pewno? Ktoś to sam sprawdzał? Wszędzie gdzie podawane są parametry tego laptopa jest napisane ze max to 2GB RAM.
Pytam bo mam 1GB i nie wiem czy kupić dodatkowo 1GB czy 2GB.

Helpful post? + 0
Back to top
Matuzalem
Level 43
Location: Olsztyn
Joined: 04 Feb 2009
Posts: 14902
Helped: 1280
Post rating: 6
Matuzalem
Level 43
Post#5 18 May 2009 13:08    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Specyfikacje podają 2GB max, zaś jako kompatybilne wskazywane są kości 512MB i 1GB* (co dodatkowo uprawdapadabnia te dane), więc gdybyś sie miał decydować większy z modułów to warto się chwilę wstrzymać, by vogelek23 wskazał źródło informacji, którą upublicznił.

* Np.: http://www.ramcity.com.au/system/40219.htm

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#6 18 May 2009 22:42    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


flop83 - w 100% ten notebook obsługuje 2GB na slot, czyli do 4GB pamięci (testowałem już nie raz na modułach PC2-5300).

Pierdoła z Gądek - źródłem informacji jest moje wieloletnie doświadczenie w naprawach notebooków.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
demrug
Level 9
Joined: 24 Apr 2009
Posts: 15
demrug
Level 9
Post#7 04 Jun 2009 19:20    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Posiadam tego laptopa z wersją Biosu 1.35 i największa ilość pamięci ram jaką udało mi się zamontować to 3GB, i to w konfiguracji 1 slot(ten pod spodem 1GB) drugi slot(ten na górze kość 2GB).W odwrotnej kolejności niestety się nie uruchamiał.Jeżeli jakiemuś posiadaczowi tego modelu udało się z powodzeniem zamontować 4GB to proszę o wypowiedz i dokładną specyfikację zastosowanej pamięci.

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#8 04 Jun 2009 23:26    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


W każdym z chipsetów występujących w tych notebookach (z rodziny 965), czyli 965PM, 965GM, 960GL pracowały mi moduły 2GB/slot.
Moduły były różnych producentów (Samsung, Kingston, Hynix), wkładanie w różnych konfiguracjach.
Dobierałem jedynie pary pod względem częstotliwości (czyli 2x PC2-4200 lub 2x PC2-5300).
Za każdym razem płyta uruchamiała się poprawnie, jak i poprawnie wyświetlała się ilość pamięci.

Stąd mam pewność, że ten model notebooka obsłuży bez kłopotu moduły 2GB.

Helpful post? + 0
Back to top
portal2
Level 13
Location: Płock
Joined: 05 Aug 2006
Posts: 147
Helped: 4
portal2
Level 13
Post#9 19 Jun 2009 19:58    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Z tym że próbowałem już chyba wszystkiego... Wkładałem 2x 2GB 800 MHz Apacera... nie działa. 2x 2GB 800 MHz Samsunga - nie działa. 2x 2GB 667 MHz Hynix + Samsung - nie działa.

Nie działa - tzn Bios widzi 4 GB w każdej konfiguracji, zainstalowane mam

1. Partycja - Windows XP SP2 (ładuje się, przed wyświetleniem tapety czarny ekran i tyle)
2. Partycja- Windows Vista Ultimate SP1 (po dwóch sekundach ładowania - mignie niebieski ekran i reset)
3. Partycja - Windows 7 (zawiesza się od razu przy łądowaniu i stoi przy bootowaniu)

Wszystkie systemy 32bitowe.

Zna ktoś rozwiązanie tej zagadki?

Helpful post? + 0
Back to top
Dzierzba
Level 8
Location: Wieluń
Joined: 23 Jan 2009
Posts: 21
Dzierzba
Level 8
Post#10 20 Jun 2009 06:38    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Ja działam na 3GB.
Windows 7 RC - działa pięknie
Wcześniejsze systemy też chodziły bardzo dobrze.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
grzechu@
Level 17
Joined: 12 Feb 2009
Posts: 177
Helped: 20
grzechu@
Level 17
Post#11 21 Jun 2009 09:10    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


portal2, zainstalowałeś najnowszy BIOS ze strony Acera? ftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/extensa 5220/bios/v1.35.zip

Helpful post? + 0
Back to top
portal2
Level 13
Location: Płock
Joined: 05 Aug 2006
Posts: 147
Helped: 4
portal2
Level 13
Post#12 21 Jun 2009 11:00    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Tak... zainstalowałem zanim zacząłem cokolwiek robić z tymi pamięciami Zastanawia mnie tylko to że laptop wykrywa pamięci.

Przy próbie instalacji XPka 32bity, przy próbie poszukiwania wcześniejszych wersji windows, robi się kratownica na ekranie i zwis.
Natomiast przy instalacji Visty 64bity - po załadowaniu plików (biały pasek z postępem) - wyświetla BLU SCREENA.

Helpful post? + 0
Back to top
mm1972
Level 9
Location: Toruń
Joined: 24 Apr 2006
Posts: 7
mm1972
Level 9
Post#13 19 Aug 2009 23:20    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


grzechu@ wrote:
portal2, zainstalowałeś najnowszy BIOS ze strony Acera? ftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/extensa 5220/bios/v1.35.zip


Kolego czy mógłbyś dokładnie opisać jak zaktualizować biosa?
Próbuje i wyskakuje mi error

Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#14 20 Aug 2009 09:31    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Uruchamia Kolega aplikację 16-bitową (phlash16.exe) na systemie 32-bitowym, stąd ten błąd.

W paczce z linku jest folder Winflash32, a w nim plik CLB-135.exe - proszę go uruchomić i nie będzie problemów.

UWAGA: Przed uruchomieniem aplikacji należy się upewnić, czy bateria jest naładowana conajmniej w 20% oraz czy podłączony jest zasilacz sieciowy.
Bez spełnienia tych warunków aplikacja nie pozwoli na aktualizację BIOS.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
speedo33
Level 12
Location: Oława
Joined: 28 Dec 2006
Posts: 108
Helped: 2
speedo33
Level 12
Post#15 05 Sep 2009 23:43    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Także posiadam tego laptopa i kiedyś wpadłem na pomysł że dołoże mu RAMu, więc zakupiłem dwie kości Kingstona po 2GB i zamotowałem ale przy próbie odpalenia system sie ładuje i wyskakuje BLUESCREEN. Testowałem na Win Vista i 7, na obu ten sam efekt. Bios mam zaktualizowany do v.1.35. Jakieś pomysły.

Helpful post? + -1
Back to top
portal2
Level 13
Location: Płock
Joined: 05 Aug 2006
Posts: 147
Helped: 4
portal2
Level 13
Post#16 05 Sep 2009 23:51    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Sam już nie wiem czego może być to wina. Moja dziewczyna ma Acera Extense 5220 ( ta sama pł. gł.), wkładałem do jej laptopa wszystkie kości które miałem w różnej konfoguracji i wszystko chodziło bez problemów... U mnie niestety jedna wielka lipa. Napisałem do serwisu acera to odpisali po miesiącu twierdząc że na niektóre RAMY płyta ta jest uczulona. Powiedział bym że to raczej pamięci RAM są uczulone na tą płytę bo skoro chodzi na innym laptopie... ehhh

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#17 06 Sep 2009 01:02    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


portal2 wrote:
Zastanawia mnie tylko to że laptop wykrywa pamięci.

W jakim trybie pracuje Koledze dysk twardy - IDE, czy AHCI?

Pytanie to jest również skierowane do Kolegi speedo33.

Helpful post? + 0
Back to top
portal2
Level 13
Location: Płock
Joined: 05 Aug 2006
Posts: 147
Helped: 4
portal2
Level 13
Post#18 06 Sep 2009 10:52    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


Próby były prowadzone i na IDE i na AHCI

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
speedo33
Level 12
Location: Oława
Joined: 28 Dec 2006
Posts: 108
Helped: 2
speedo33
Level 12
Post#19 06 Sep 2009 15:23    

Re: Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM


U mnie jest to samo

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM
Page 1 of 1

Similar topics to acer Extensa 5220 - modernizacja pamięci RAM

Acer Extensa 5620z - modernizacja pamięci RAM pytanie (9)
acer extensa 5220 - bios i modernizacja (4)
Acer Extensa 5220 - większa modernizacja kilka pytań (8)
Acer Extensa 5220 - Zmiana procesora na lepszy. Modernizacja. (6)
acer extensa 5220 intel celeron 1,7 GHz 2Gb RAM (7)
Acer Extensa 5220 - RAM PC2-5300 (333 mhz) - problem (3)
Extensa 5220 - Acer Extensa 5220 procesor t7700 błąd! (3)
Acer Extensa 5220 - Nie widzi połowy kości pamięci. (9)
ACER extensa 5220 - brak sterowników od kontrolera pamięci masowej (6)
Toshiba vs Acer Extensa - Przeszczep klapy, ramki, matrycy A200 do Extensa 5220 (19)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.067 seconds