Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności
Autor
Wiadomość
rattus
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 6
Miasto: Wrocław

Post#1 Post autora tematu 12 Maj 2009 15:01   

połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


Witam Serdecznie,

mam następujący problem który objawia się jak w temacie, ale do rzeczy

posiadam neostradę 512 jako dostęp do internetu
ale zaraz za gniazdkiem telefonicznym postawiłem router adsl firmy PLANET

od routera są podłączone dwa komputery (jeden laptop i drugi PC)

Laptop jest w tym samym pokoju co router więc jest połączony bezpośrednio kablem z końcówką rj45 podłączoną standardowo i wszystko działa.

Natomiast PC-et jest podłączony troszkę inaczej.
Od routera idzie kabelek do gniazdka sieciowego w ścianie (kabelek oryginalny od routera ale we wtyczce rj45 ma tylko 4 przewody), później jest kabel w ścianie i gniazdko w drugim pokoju, od którego idzie normalny kabel z końcówką rj45 i wszystkimi 8 kabelkami.
I tutaj również wszystko działa.

Teraz chciałem podłączyć zamiast PC-eta na tym samym kablu laptopa. Okazuje się że dostaję właśnie komunikat połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności.
Więc dla pewności znowu podłączyłem kabel do laptopa bezpośrednio z routera i działa.
Skoro działa, zatem pomyślałem, że problemem może być ten dziwny kabel oryginalny od routera do gniazdka w ścianie, więc zmieniłem go na normalny, ale znowu nie działa.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

Trzeba skrosować kabel? czy jaki inny pieron

Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedzi
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Maj 2009 15:01   





Powrót do góry
   
vampire86
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 2401
Miasto: Warszawa

Post#2 12 Maj 2009 15:08   

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


1. Kable mają być bez crossa (czyt. normalne)
2. Ten kabel 4-żyłowy wymień na normalny 8-żyłowy. Nie mam pojęcia szczerze mówiąc, czemu taki okrojony Ci wcisneli.
3. Czy sam konfigurowałeś router?
4. Po przełączeniu kabli i komputerów wyłącz je z zasilania (dosłownie kabel z gniazda) i odczekaj kilkanaście sekund, po czym podłącz ponownie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Maj 2009 15:08   





Powrót do góry
   
rattus
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 6
Miasto: Wrocław

Post#3 Post autora tematu 12 Maj 2009 15:18   

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


1. Zatem kable są bez krosa (to tylko taki mój domysł, widać chybiony)
2. Kabel 4 żyłowy wymieniłem i niestety nie pomogło
3. router konfigurował kolega informatyk i nie ma z nim żadnych problemów
4. Wyłączanie komputerów z sieci nie pomaga. To również robiłem, ale wydało mi się tak głupie że nawet tym nie wspominałem
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Maj 2009 15:18   





Powrót do góry
   
vampire86
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 2401
Miasto: Warszawa

Post#4 12 Maj 2009 15:23   

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


rattus napisał:
1. Zatem kable są bez krosa (to tylko taki mój domysł, widać chybiony)
2. Kabel 4 żyłowy wymieniłem i niestety nie pomogło
3. router konfigurował kolega informatyk i nie ma z nim żadnych problemów
4. Wyłączanie komputerów z sieci nie pomaga. To również robiłem, ale wydało mi się tak głupie że nawet tym nie wspominałem

ad.2. Chodzi o to, że pozbawianie kabla 4 żył nie ma najmniejszego sensu.
ad.3. Nie chodzi o żadne problemy. Dowiedz się, czy przypadkiem nie założył jakiś zabezpieczeń na porty, bo to podejrzewam.
Ewentualnie prosty test, przełącz komputery i kable tak żeby nie działało, a następnie przełącz też wtyczki między portami na switch'u i sprawdź czy zadziała.
Powrót do góry
   
rattus
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 6
Miasto: Wrocław

Post#5 Post autora tematu 13 Maj 2009 12:54   

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


Dotarłem do kolegi który ten router konfigurował i zrobiliśmy to jeszcze raz, i tym razem tak samo jak ostatnim razem nie założyliśmy żadnych zabezpieczeń na porty

wynikiem testu który zaproponowałeś było tylko to że ten komp który nie działał, dalej nie działa, a ten który działał to dalej działał
pobawiłem się kabelkami i jest tak, że nieważne do którego portu podłączę bezpośrednio do routera poprzez kabel 8żyłowy rj45 to działa
jak podłączę router do kabla w ścianie nieważne jakim kablem (czy z 4 żyłami czy z 8-mioma żyłami) to komputer PC w drugim pokoju działa, a laptop nie chce wyłapać połączenia

no cóż, niewiele to wszystko dało, ale wciąż mnie to zastsnawia jak to możliwe że PC chodzi a na tym samym kablu laptop już nie chce...

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie podpowiedzi
Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie to chętnie wysłucham
Powrót do góry
   
c1h
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Mar 2007
Posty: 52
Miasto: Luzino

Post#6 14 Maj 2009 15:04   

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


vampire86 napisał:

ad.2. Chodzi o to, że pozbawianie kabla 4 żył nie ma najmniejszego sensu.


Owszem ma sens. Producenci sprzętu sieciowego na szeroką skalę chcąc ograniczyć koszty, przygotowują patchcord dla klienta z kabla dwuparowego (czyli czterożyłowego) gdyż metr tego kabla jest o kilkadziesiąt groszy tańszy. Poza tym z punktu widzenia warstwy fizycznej do transmisji wykorzystywane są jedynie piny 1-2 i 3-6, także 4 żyły w zupełności wystarczają.

Natomiast wracając do tematu, moim zdaniem wina niedziałającego laptopa leży ewidentnie po stronie kabla w ścianie. Czy to jest typowa skrętka ? Jeżeli tak i przy założeniu że odcinek tego kabla to np. 10-30 metrów problemem może być jedynie źle rozszty kabel w gniazdach. Powinien być rozszty wg standardu B, czyli do transmisji wykorzystywane będą 2 pełne pary. Jeżeli instalator rozszył kabel w gnieździe sieciowym wg standardu A to do transmisji wykorzystywana jest jedna pełna para + dwie żyły rozbite z dwóch par. Efekt jest taki, że na odcinku np. 30 metrów sieć może działać ale nie musi.

Proponuję odkręcić oba gniazda sieciowe i przyjrzeć się oznaczeniom od wewnętrznej ich strony. Jeżeli są to typowe gniazda sieciowe, powinny mieć zaznaczone kolorami jakie żyły w jakim miejscu powinny się znajdować. Możliwe że będą tam także literki A i B, wg których kolory będą się różniły. Żyły powinny być po obu stronach identycznie jak kolory wg linii B.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Maj 2009 15:04   





Powrót do góry
   
rattus
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 6
Miasto: Wrocław

Post#7 Post autora tematu 18 Sie 2009 18:50   

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


A więc problem rozwiązałem, może nie najszybciej jak się dało, ale rzeczywiście największym problemem było zrozumienie co poeta miał na myśli układając sieć w domu.

Otóż zostały pomieszane końcówki w gniazdach w ścianie, dlatego właśnie nowa karta sieciowa w PC-ecie spokojnie dawała sobie z tym radę, natomiast stara karta sieciowa mojego lapka już nie.

Zdecydowanie potrzebny był miernik, aby to wszystko posprawdzać i po podłączać, bo jak się okazało, dopasowanie kolorami nie wystarczyło, gdyż najprawdopodobniej w ścianie dokonał łączenia kabla i pomieszał tam kolorki.

Niestety ale minimum sprzętu posiadać trzeba bo inaczej to wróżenie z fusów.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności
Strona 1 z 1
Podobne tematy
LAN - Połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności (8)
TL-WN422G - "To połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności" (4)
Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie... (13)
Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - POMOCY!! MAGII!! (2)
Brak internetu przez karte wifi Ograniczenie lub brak łączności (31)
Ograniczenie lub brak łączności, brak internetu gdy komputer podłączony do sieci (14)
TP-LINK: W340, W543 - Połączenie 2 sieci. Brak łączności pomiędzy komputerami (5)
Ograniczenie lub brak łączności. (3)
Ograniczenie lub brak łączności (5)
Ograniczenie lub brak łączności. (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.095 seconds

elektroda.pl temat RSS