Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access ->połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
rattus
Level 8
Location: Wrocław
Joined: 15 Jun 2008
Posts: 6
rattus
Level 8
Post#1 12 May 2009 15:01  Topic author   

połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


Witam Serdecznie,

mam następujący problem który objawia się jak w temacie, ale do rzeczy

posiadam neostradę 512 jako dostęp do internetu
ale zaraz za gniazdkiem telefonicznym postawiłem router adsl firmy PLANET

od routera są podłączone dwa komputery (jeden laptop i drugi PC)

Laptop jest w tym samym pokoju co router więc jest połączony bezpośrednio kablem z końcówką rj45 podłączoną standardowo i wszystko działa.

Natomiast PC-et jest podłączony troszkę inaczej.
Od routera idzie kabelek do gniazdka sieciowego w ścianie (kabelek oryginalny od routera ale we wtyczce rj45 ma tylko 4 przewody), później jest kabel w ścianie i gniazdko w drugim pokoju, od którego idzie normalny kabel z końcówką rj45 i wszystkimi 8 kabelkami.
I tutaj również wszystko działa.

Teraz chciałem podłączyć zamiast PC-eta na tym samym kablu laptopa. Okazuje się że dostaję właśnie komunikat połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności.
Więc dla pewności znowu podłączyłem kabel do laptopa bezpośrednio z routera i działa.
Skoro działa, zatem pomyślałem, że problemem może być ten dziwny kabel oryginalny od routera do gniazdka w ścianie, więc zmieniłem go na normalny, ale znowu nie działa.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

Trzeba skrosować kabel? czy jaki inny pieron

Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedzi

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
vampire86
Level 35
Location: Warszawa
Joined: 02 Apr 2008
Posts: 2965
Helped: 233
Post rating: 36
vampire86
Level 35
Post#2 12 May 2009 15:08    

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


1. Kable mają być bez crossa (czyt. normalne)
2. Ten kabel 4-żyłowy wymień na normalny 8-żyłowy. Nie mam pojęcia szczerze mówiąc, czemu taki okrojony Ci wcisneli.
3. Czy sam konfigurowałeś router?
4. Po przełączeniu kabli i komputerów wyłącz je z zasilania (dosłownie kabel z gniazda) i odczekaj kilkanaście sekund, po czym podłącz ponownie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rattus
Level 8
Location: Wrocław
Joined: 15 Jun 2008
Posts: 6
rattus
Level 8
Post#3 12 May 2009 15:18  Topic author   

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


1. Zatem kable są bez krosa (to tylko taki mój domysł, widać chybiony)
2. Kabel 4 żyłowy wymieniłem i niestety nie pomogło
3. router konfigurował kolega informatyk i nie ma z nim żadnych problemów
4. Wyłączanie komputerów z sieci nie pomaga. To również robiłem, ale wydało mi się tak głupie że nawet tym nie wspominałem

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
vampire86
Level 35
Location: Warszawa
Joined: 02 Apr 2008
Posts: 2965
Helped: 233
Post rating: 36
vampire86
Level 35
Post#4 12 May 2009 15:23    

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


rattus wrote:
1. Zatem kable są bez krosa (to tylko taki mój domysł, widać chybiony)
2. Kabel 4 żyłowy wymieniłem i niestety nie pomogło
3. router konfigurował kolega informatyk i nie ma z nim żadnych problemów
4. Wyłączanie komputerów z sieci nie pomaga. To również robiłem, ale wydało mi się tak głupie że nawet tym nie wspominałem

ad.2. Chodzi o to, że pozbawianie kabla 4 żył nie ma najmniejszego sensu.
ad.3. Nie chodzi o żadne problemy. Dowiedz się, czy przypadkiem nie założył jakiś zabezpieczeń na porty, bo to podejrzewam.
Ewentualnie prosty test, przełącz komputery i kable tak żeby nie działało, a następnie przełącz też wtyczki między portami na switch'u i sprawdź czy zadziała.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rattus
Level 8
Location: Wrocław
Joined: 15 Jun 2008
Posts: 6
rattus
Level 8
Post#5 13 May 2009 12:54  Topic author   

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


Dotarłem do kolegi który ten router konfigurował i zrobiliśmy to jeszcze raz, i tym razem tak samo jak ostatnim razem nie założyliśmy żadnych zabezpieczeń na porty

wynikiem testu który zaproponowałeś było tylko to że ten komp który nie działał, dalej nie działa, a ten który działał to dalej działał
pobawiłem się kabelkami i jest tak, że nieważne do którego portu podłączę bezpośrednio do routera poprzez kabel 8żyłowy rj45 to działa
jak podłączę router do kabla w ścianie nieważne jakim kablem (czy z 4 żyłami czy z 8-mioma żyłami) to komputer PC w drugim pokoju działa, a laptop nie chce wyłapać połączenia

no cóż, niewiele to wszystko dało, ale wciąż mnie to zastsnawia jak to możliwe że PC chodzi a na tym samym kablu laptop już nie chce...

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie podpowiedzi
Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie to chętnie wysłucham

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
c1h
Level 10
Location: Luzino
Joined: 16 Mar 2007
Posts: 52
Helped: 2
c1h
Level 10
Post#6 14 May 2009 15:04    

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


vampire86 wrote:

ad.2. Chodzi o to, że pozbawianie kabla 4 żył nie ma najmniejszego sensu.


Owszem ma sens. Producenci sprzętu sieciowego na szeroką skalę chcąc ograniczyć koszty, przygotowują patchcord dla klienta z kabla dwuparowego (czyli czterożyłowego) gdyż metr tego kabla jest o kilkadziesiąt groszy tańszy. Poza tym z punktu widzenia warstwy fizycznej do transmisji wykorzystywane są jedynie piny 1-2 i 3-6, także 4 żyły w zupełności wystarczają.

Natomiast wracając do tematu, moim zdaniem wina niedziałającego laptopa leży ewidentnie po stronie kabla w ścianie. Czy to jest typowa skrętka ? Jeżeli tak i przy założeniu że odcinek tego kabla to np. 10-30 metrów problemem może być jedynie źle rozszty kabel w gniazdach. Powinien być rozszty wg standardu B, czyli do transmisji wykorzystywane będą 2 pełne pary. Jeżeli instalator rozszył kabel w gnieździe sieciowym wg standardu A to do transmisji wykorzystywana jest jedna pełna para + dwie żyły rozbite z dwóch par. Efekt jest taki, że na odcinku np. 30 metrów sieć może działać ale nie musi.

Proponuję odkręcić oba gniazda sieciowe i przyjrzeć się oznaczeniom od wewnętrznej ich strony. Jeżeli są to typowe gniazda sieciowe, powinny mieć zaznaczone kolorami jakie żyły w jakim miejscu powinny się znajdować. Możliwe że będą tam także literki A i B, wg których kolory będą się różniły. Żyły powinny być po obu stronach identycznie jak kolory wg linii B.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rattus
Level 8
Location: Wrocław
Joined: 15 Jun 2008
Posts: 6
rattus
Level 8
Post#7 18 Aug 2009 18:50  Topic author   

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


A więc problem rozwiązałem, może nie najszybciej jak się dało, ale rzeczywiście największym problemem było zrozumienie co poeta miał na myśli układając sieć w domu.

Otóż zostały pomieszane końcówki w gniazdach w ścianie, dlatego właśnie nowa karta sieciowa w PC-ecie spokojnie dawała sobie z tym radę, natomiast stara karta sieciowa mojego lapka już nie.

Zdecydowanie potrzebny był miernik, aby to wszystko posprawdzać i po podłączać, bo jak się okazało, dopasowanie kolorami nie wystarczyło, gdyż najprawdopodobniej w ścianie dokonał łączenia kabla i pomieszał tam kolorki.

Niestety ale minimum sprzętu posiadać trzeba bo inaczej to wróżenie z fusów.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności
Page 1 of 1

Similar topics to połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności

LAN - Połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności (8)
TL-WN422G - "To połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności" (4)
Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie... (13)
Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - POMOCY!! MAGII!! (2)
Brak internetu przez karte wifi Ograniczenie lub brak łączności (31)
Ograniczenie lub brak łączności, brak internetu gdy komputer podłączony do sieci (14)
TP-LINK: W340, W543 - Połączenie 2 sieci. Brak łączności pomiędzy komputerami (5)
Ograniczenie lub brak łączności. (3)
Ograniczenie lub brak łączności (5)
Ograniczenie lub brak łączności. (7)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.259 seconds