Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności
Author
Message
rattus
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 15 Jun 2008
Posts: 6
Location: Wrocław

Post#1 Post from the author of the topic 12 May 2009 15:01   

połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


Witam Serdecznie,

mam następujący problem który objawia się jak w temacie, ale do rzeczy

posiadam neostradę 512 jako dostęp do internetu
ale zaraz za gniazdkiem telefonicznym postawiłem router adsl firmy PLANET

od routera są podłączone dwa komputery (jeden laptop i drugi PC)

Laptop jest w tym samym pokoju co router więc jest połączony bezpośrednio kablem z końcówką rj45 podłączoną standardowo i wszystko działa.

Natomiast PC-et jest podłączony troszkę inaczej.
Od routera idzie kabelek do gniazdka sieciowego w ścianie (kabelek oryginalny od routera ale we wtyczce rj45 ma tylko 4 przewody), później jest kabel w ścianie i gniazdko w drugim pokoju, od którego idzie normalny kabel z końcówką rj45 i wszystkimi 8 kabelkami.
I tutaj również wszystko działa.

Teraz chciałem podłączyć zamiast PC-eta na tym samym kablu laptopa. Okazuje się że dostaję właśnie komunikat połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności.
Więc dla pewności znowu podłączyłem kabel do laptopa bezpośrednio z routera i działa.
Skoro działa, zatem pomyślałem, że problemem może być ten dziwny kabel oryginalny od routera do gniazdka w ścianie, więc zmieniłem go na normalny, ale znowu nie działa.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

Trzeba skrosować kabel? czy jaki inny pieron

Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedzi

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 May 2009 15:01   





Back to top
   
vampire86
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 02 Apr 2008
Posts: 2520
Location: Warszawa

Post#2 12 May 2009 15:08   

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


1. Kable mają być bez crossa (czyt. normalne)
2. Ten kabel 4-żyłowy wymień na normalny 8-żyłowy. Nie mam pojęcia szczerze mówiąc, czemu taki okrojony Ci wcisneli.
3. Czy sam konfigurowałeś router?
4. Po przełączeniu kabli i komputerów wyłącz je z zasilania (dosłownie kabel z gniazda) i odczekaj kilkanaście sekund, po czym podłącz ponownie.

Helpful message? + -

Back to top
   
rattus
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 15 Jun 2008
Posts: 6
Location: Wrocław

Post#3 Post from the author of the topic 12 May 2009 15:18   

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


1. Zatem kable są bez krosa (to tylko taki mój domysł, widać chybiony)
2. Kabel 4 żyłowy wymieniłem i niestety nie pomogło
3. router konfigurował kolega informatyk i nie ma z nim żadnych problemów
4. Wyłączanie komputerów z sieci nie pomaga. To również robiłem, ale wydało mi się tak głupie że nawet tym nie wspominałem

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 May 2009 15:18   





Back to top
   
vampire86
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 02 Apr 2008
Posts: 2520
Location: Warszawa

Post#4 12 May 2009 15:23   

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


rattus wrote:
1. Zatem kable są bez krosa (to tylko taki mój domysł, widać chybiony)
2. Kabel 4 żyłowy wymieniłem i niestety nie pomogło
3. router konfigurował kolega informatyk i nie ma z nim żadnych problemów
4. Wyłączanie komputerów z sieci nie pomaga. To również robiłem, ale wydało mi się tak głupie że nawet tym nie wspominałem

ad.2. Chodzi o to, że pozbawianie kabla 4 żył nie ma najmniejszego sensu.
ad.3. Nie chodzi o żadne problemy. Dowiedz się, czy przypadkiem nie założył jakiś zabezpieczeń na porty, bo to podejrzewam.
Ewentualnie prosty test, przełącz komputery i kable tak żeby nie działało, a następnie przełącz też wtyczki między portami na switch'u i sprawdź czy zadziała.

Helpful message? + -

Back to top
   
rattus
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 15 Jun 2008
Posts: 6
Location: Wrocław

Post#5 Post from the author of the topic 13 May 2009 12:54   

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


Dotarłem do kolegi który ten router konfigurował i zrobiliśmy to jeszcze raz, i tym razem tak samo jak ostatnim razem nie założyliśmy żadnych zabezpieczeń na porty

wynikiem testu który zaproponowałeś było tylko to że ten komp który nie działał, dalej nie działa, a ten który działał to dalej działał
pobawiłem się kabelkami i jest tak, że nieważne do którego portu podłączę bezpośrednio do routera poprzez kabel 8żyłowy rj45 to działa
jak podłączę router do kabla w ścianie nieważne jakim kablem (czy z 4 żyłami czy z 8-mioma żyłami) to komputer PC w drugim pokoju działa, a laptop nie chce wyłapać połączenia

no cóż, niewiele to wszystko dało, ale wciąż mnie to zastsnawia jak to możliwe że PC chodzi a na tym samym kablu laptop już nie chce...

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie podpowiedzi
Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie to chętnie wysłucham

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 May 2009 12:54   





Back to top
   
c1h
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 16 Mar 2007
Posts: 52
Location: Luzino

Post#6 14 May 2009 15:04   

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


vampire86 wrote:

ad.2. Chodzi o to, że pozbawianie kabla 4 żył nie ma najmniejszego sensu.


Owszem ma sens. Producenci sprzętu sieciowego na szeroką skalę chcąc ograniczyć koszty, przygotowują patchcord dla klienta z kabla dwuparowego (czyli czterożyłowego) gdyż metr tego kabla jest o kilkadziesiąt groszy tańszy. Poza tym z punktu widzenia warstwy fizycznej do transmisji wykorzystywane są jedynie piny 1-2 i 3-6, także 4 żyły w zupełności wystarczają.

Natomiast wracając do tematu, moim zdaniem wina niedziałającego laptopa leży ewidentnie po stronie kabla w ścianie. Czy to jest typowa skrętka ? Jeżeli tak i przy założeniu że odcinek tego kabla to np. 10-30 metrów problemem może być jedynie źle rozszty kabel w gniazdach. Powinien być rozszty wg standardu B, czyli do transmisji wykorzystywane będą 2 pełne pary. Jeżeli instalator rozszył kabel w gnieździe sieciowym wg standardu A to do transmisji wykorzystywana jest jedna pełna para + dwie żyły rozbite z dwóch par. Efekt jest taki, że na odcinku np. 30 metrów sieć może działać ale nie musi.

Proponuję odkręcić oba gniazda sieciowe i przyjrzeć się oznaczeniom od wewnętrznej ich strony. Jeżeli są to typowe gniazda sieciowe, powinny mieć zaznaczone kolorami jakie żyły w jakim miejscu powinny się znajdować. Możliwe że będą tam także literki A i B, wg których kolory będą się różniły. Żyły powinny być po obu stronach identycznie jak kolory wg linii B.

Helpful message? + -

Back to top
   
rattus
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 15 Jun 2008
Posts: 6
Location: Wrocław

Post#7 Post from the author of the topic 18 Aug 2009 18:50   

Re: połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności


A więc problem rozwiązałem, może nie najszybciej jak się dało, ale rzeczywiście największym problemem było zrozumienie co poeta miał na myśli układając sieć w domu.

Otóż zostały pomieszane końcówki w gniazdach w ścianie, dlatego właśnie nowa karta sieciowa w PC-ecie spokojnie dawała sobie z tym radę, natomiast stara karta sieciowa mojego lapka już nie.

Zdecydowanie potrzebny był miernik, aby to wszystko posprawdzać i po podłączać, bo jak się okazało, dopasowanie kolorami nie wystarczyło, gdyż najprawdopodobniej w ścianie dokonał łączenia kabla i pomieszał tam kolorki.

Niestety ale minimum sprzętu posiadać trzeba bo inaczej to wróżenie z fusów.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności
Page 1 of 1
Similar topics
LAN - Połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności (8)
TL-WN422G - "To połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności" (4)
Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie... (13)
Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - POMOCY!! MAGII!! (2)
Brak internetu przez karte wifi Ograniczenie lub brak łączności (31)
Ograniczenie lub brak łączności, brak internetu gdy komputer podłączony do sieci (14)
TP-LINK: W340, W543 - Połączenie 2 sieci. Brak łączności pomiędzy komputerami (5)
Ograniczenie lub brak łączności. (3)
Ograniczenie lub brak łączności (5)
Ograniczenie lub brak łączności. (7)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl topic RSS feed