Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Kondensator rozruchowy. Jaka pojemność ?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Kondensator rozruchowy. Jaka pojemność ? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
michalf26
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 15 Gru 2003
Posty: 12
Miasto: Pruszków

michalf26
Poziom 5
Post#1 06 Maj 2004 15:58  Autor tematu   

Kondensator rozruchowy. Jaka pojemność ?


Jaką powinien mieć pojemność kondensator rozruchowy w silniku jednofazowym o mocy 600 W ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Raaf
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lut 2003
Posty: 435
Miasto: Biała Podlaska

Raaf
Poziom 17
Post#2 07 Maj 2004 08:54    

Re: Kondensator rozruchowy. Jaka pojemność ?


może to ci pomoże:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=216193&highlight=kondensator+rozruchowy#216193
poszukaj jeszcze na Elektrodzie

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
darko123
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Lis 2003
Posty: 29
Miasto: Szczecin

darko123
Poziom 8
Post#3 19 Maj 2004 11:25    

Re: Kondensator rozruchowy. Jaka pojemność ?


Przyjmuje się wartość pojemności kondensatora ok. 70 mikroF na 1 kW mocy silnika przy napięciu sieci 220 V. Nie powinno popełnić się dużego błedu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
@lbert
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 152
Miasto: Jedlina Zdrój

@lbert
Poziom 14
Post#4 19 Maj 2004 11:41    

Re: Kondensator rozruchowy. Jaka pojemność ?


ja sie spotkalem z kondesatorami rzedu mikro sprobuj mi poszlo

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
POL02
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 15 Gru 2002
Posty: 2045
Miasto: Lubelskie

POL02
Moderator AGD
Post#5 19 Maj 2004 21:41    

Re: Kondensator rozruchowy. Jaka pojemność ?


Witam.
A jaki jest kondensator pracy przy silniku?
Jak kondensator rozruchowy jest odłączany po dokonaniu rozruch przez silnik?
A może kondensator rozruchowy to dla Ciebie kondensayor pracy?
Kondensator pracy to taki,który pracuje przez cały czas.Rozruchowy to taki,który dołącza sie go na czas rozruch do kondensatora pracy w celu zwiększenia momentu rozruchowego silnika.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
michalf26
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 15 Gru 2003
Posty: 12
Miasto: Pruszków

michalf26
Poziom 5
Post#6 24 Maj 2004 15:06  Autor tematu   

Re: Kondensator rozruchowy. Jaka pojemność ?


Ten kondensator jest podłączony do uzwojenia silnika na stałe.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
darson51
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 05 Wrz 2008
Posty: 10

darson51
Poziom 4
Post#7 09 Wrz 2008 07:44    

Re: Kondensator rozruchowy. Jaka pojemność ?


A więc tak, mam silnik 4 kW-3fazy i chce go podłączyć na 1 fazę, z tego co tu wyczytałem kondensator wylicz się tak 70 mikroF na 1 kW , ale o ile dobrze zrozumiałem to jest kondensator tylko do rozruchu, a jaki do pracy? I jak to wszystko połączyć? Chcę złożyć sobie piłą stołową i raczej potrzebowałbym aby był w miarę silny.Proszę o odpowiedź na maila.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Kondensator rozruchowy. Jaka pojemność ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Kondensator rozruchowy do silnika - jaka pojemność? (6)
kondensator rozruchowy (2)
:: Kondensator rozruchowy - silniki (5)
Kondensator rozruchowy zbiorczy? (5)
Jak połączyć kondensator rozruchowy. (5)
Gdzie kupić taki kondensator rozruchowy? (3)
Roschell SP-04 sprężarka - uszkadza (pali ) kondensator rozruchowy (2)
Siłownik Nice Robo1000 - gdzie jest kondensator rozruchowy? (4)
Jak podłączyć kondensator rozruchowy napędu bramy w centrali 452MPS? (9)
Kondensator rozruchowy - czy może być na wyższe napięcie pracy? (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl temat RSS