Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

automatyczny wlacznik swiatel dziennych


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> automatyczny wlacznik swiatel dziennych
Autor
Wiadomość
stiven11
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 3
Miasto: Gołkowice

Post#1 Post autora tematu 14 Maj 2009 21:19   

automatyczny wlacznik swiatel dziennych


Witam wszystkich! Mam problem z podlaczeniem swiatel dziennych pod automatyczny ich wlacznik a mianowicie:w schemacie napisano ze jeden plus z automatu podlaczyc do stalego 12V a drugi do sygnalu 12V by swiatla zalaczaly sie po uruchomieniu silnika a wiec podpiolem sie pod kontrolke ladowania i wszystko dziala ale lampka w aucie sie caly czas zarzy.Ladowanie akumulatora jest w porzadku (13,97) ale to zarzenie jest denerwujace.Probowalem podlaczenia przez diody prostownikowe i przekaznik swiatel bez rezultatu.Wtajemniczonych prosze o pomoc
( jezdze honda civic 5D 98r. )
Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
hobbyelektronik
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Paź 2004
Posty: 697
Miasto: podkarpacie.

Post#2 14 Maj 2009 21:29   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


Wszystko wskazuje na to że kupiłeś prymitywny układ typu przekaźnik z Allegro i dlatego tak się dzieje ,jest poprostu dodatkowym obciążeniem.
Najlepiej zrób sobie coś takiego w/g mojego pomysłu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic9162-120.html
Napisz coś więcej co to jest za "patent".


Pozdrawiam........
Powrót do góry
   
konstruktortrxcb4
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 113
Miasto: Trójmiasto

Post#3 14 Maj 2009 21:42pomocny post - solucja   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


Jeśli możesz to wrzuć schemat bo być może przewód zasilający jest zamieniony miejscem podłączenia z przewodem sygnałowym.
Powrót do góry
   
Duduś74
Moderator - Na Wesoło HydePark
Moderator - Na Wesoło HydePark


Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 4386
Miasto: ? nie, Wieś.

Post#4 14 Maj 2009 21:50   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


stiven11 napisał:
podpiolem sie pod kontrolke ladowania


A dlaczego pod kontrolkę a nie pod stacyjkę ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Maj 2009 21:50   





Powrót do góry
   
stiven11
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 3
Miasto: Gołkowice

Post#5 Post autora tematu 14 Maj 2009 22:02   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


hobbyelektronik-dokladnie z allegro wybulilem 90zl
konstruktortrxcb4-napiecie stale kolor czerwony sygnal niebieski
dudus74-pod ladowanie dlatego ze maja swiecic po uruchomieniu silnika a nie przekreceniu stacyjki
Powrót do góry
   
Duduś74
Moderator - Na Wesoło HydePark
Moderator - Na Wesoło HydePark


Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 4386
Miasto: ? nie, Wieś.

Post#6 14 Maj 2009 22:24pomocny post - solucja   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


stiven11 napisał:
jeden plus z automatu podlaczyc do stalego 12V a drugi do sygnalu 12V


Według mnie to znaczy że musisz podpiąć pod stacyjkę.
Powrót do góry
   
konstruktortrxcb4
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 113
Miasto: Trójmiasto

Post#7 15 Maj 2009 07:58   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


Za takie pieniądze to powinno być super urządzenie czyli powinno wykryć ,że silnik został uruchomiony i automat włącza światła.Sygnał sterujący powinie być pobierany z rozrusznika i powinien też automatycznie wyłączyć światła w sytuacji kiedy nie udało nam się uruchomić silnika pojazdu.Jeśli masz wszystko podłączone zgodnie z instrukcją a nie działa zgodnie z oczekiwaniami to proponuję to urządzenie zwrócić i kupić z http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/481416/automatyczny+wlacznik+swiatel+samochodowych automat zmontowany za 35zł-AVT990C lub do samodzielnego montażu za 20zł-AVT990B.Chyba,że masz to samo już kupione!?
Powrót do góry
   
stiven11
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 3
Miasto: Gołkowice

Post#8 Post autora tematu 15 Maj 2009 12:03   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


Podlaczylem tak jak radzil Dudus74 pod stacyjke ( p.II ) pomysle jeszcze o jakims przekazniku czasowym, chociaz przy tak niewielkim poborze pradu nie wiem czy to ma sens.Grunt ze ladowanie sie nie zarzy!
Dzieki wszystkim pozdro
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Maj 2009 12:03   





Powrót do góry
   
Duduś74
Moderator - Na Wesoło HydePark
Moderator - Na Wesoło HydePark


Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 4386
Miasto: ? nie, Wieś.

Post#9 15 Maj 2009 13:19   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


Włącz zapłon i światła mijania, następnie zakręć rozrusznikiem i zobacz czy w tym czasie wyłączają Ci się światła ( podczas kręcenia), jeśli tak to poszukaj przekaźnika który odłącza prąd do świateł podczas rozruchu i podłącz się do niego.Pzdr.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Maj 2009 13:19   





Powrót do góry
   
konstruktortrxcb4
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 113
Miasto: Trójmiasto

Post#10 15 Maj 2009 22:41   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


Kolego! Nie ma co kombinować w temacie czasu zapalenia tych świateł.Sprawa jest prosta -urządzenie ma wykryć jednoznaczną sytuację,czyli że masz uruchomiony silnik i chcesz jechać!Twoja uwaga jako kierowcy w tym momencie ma się skupić tylko na włączeniu się do ruchu a nie na tym czy te światła włączone!Za to odpowiada automat do którego masz mieć zaufanie!
Powrót do góry
   
borys_82
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 1
Miasto: Konin

Post#11 06 Gru 2009 19:46   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


Odświeże trochę wątek ponieważ w przepisach ruchu drogowego była mała zmiana i teraz ni muszą świecić postojówki ale jest też zapis że swiatła dzienne powinny zapalać się w momencie gdy umożliwione jest uruchomienie silnika (czyli jak najbardziej podłączenie pod stacyjke jest prawidlowe) i powinny gasnąć w momencie włączenie świateł mijania lub obrysowych (postojowych).
Powrót do góry
   
arek-dmange
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Paź 2011
Posty: 3
Miasto: Grudziadz

Post#12 12 Paź 2011 14:54   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


witam zakupilem swiatla dzienne + automat i byl bym wdzieczny gdyby ktos mi doradzil jak i gdzie podlaczyc aby owe swiatla zapalaly sie po uruchomnieniu silnika a gaslu po wlaczeniu swiatel mijania

http://obrazki.elektroda.pl/6920168000_1318424011.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/4137664300_1318424013.jpg
Powrót do góry
   
milejow
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 6398
Miasto: Lublin

Post#13 12 Paź 2011 15:22   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


Podłącz tam, gdzie po uruchomieniu silnika pojawia się plus
Powrót do góry
   
rucin_
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Maj 2009
Posty: 647

Post#14 12 Paź 2011 17:57   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


I zrób odcięcie przekaźnikiem żeby wyłączały się po włączeniu świateł mijania.
Powrót do góry
   
arek-dmange
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Paź 2011
Posty: 3
Miasto: Grudziadz

Post#15 12 Paź 2011 23:49   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


ale wlasnie ktore kable wychodzace sa plusowe a ktore nie bo jestem laik w tych sprawach
Powrót do góry
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4185
Miasto: Warszawa

Post#16 13 Paź 2011 08:28   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


Te światła uruchamiają się nie po uruchomieniu silnika, lecz po przekręceniu tzw stacyjki w położenie pracy silnika (silnik jako taki nie musi pracować). Reszta wydaje się być w miarę rozrysowana. Nie zgadzają się kolory przewodów, ale to nie jest klęska, ponieważ o działaniu zdecyduje biały (do instalacji oświetlenia postojowego) i ponoć żółty (do masy pojazdu). I dalej to już chyba czerwony zasilenie do instalacji po załączeniu zapłonu i filetowy pewno wyjście na lampy (pewno zamiana tych podłączeń niczym nie skutkuje). Trochę zagadkowy przewód czarny, lecz można przypuszczać, że chodzi o masę na lampy.Generalni z powodu braku elementów półprzewodnikowych brak wrażliwości na biegunowość podłączenia (nie dotyczy samych lamp). Wyłączenie świateł dziennych po załączeniu oświetlenia standardowego zapewnia właśnie to urządzenie jako, że światła mijania muszą się świecić razem ze światłami pozycyjnymi.
Powrót do góry
   
arek-dmange
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Paź 2011
Posty: 3
Miasto: Grudziadz

Post#17 13 Paź 2011 21:24   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


dzieki popróbuje jak cos odezwe sie ponownie dzieki
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Paź 2011 21:24   





Powrót do góry
   
zigi81
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 21 Lis 2011
Posty: 1
Miasto: LUBLIN

Post#18 21 Lis 2011 15:22   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


WITAM,
A może wie ktoś gdzie mogę znależć plus w komorze silnika w momencie zapłonu?
Powrót do góry
   
roman12345
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 3
Miasto: Wrocław

Post#19 15 Gru 2011 19:03   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


Witam kupiłem zestaw montażowy led + automatyczny wyłącznik/włącznik świateł PRE0004
http://allegro.pl/show_item.php?item=1981955403

Mozę ktoś podpowiedzieć jak mam zamontował ten automat aby działał poprawnie.
Niestety sprzedawca nie przysłał mi instrukcji i nie dopowiada na e-mail aby dosłał mi ją.

Dzięki za pomoc
Powrót do góry
   
kybernetes
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 4997

Post#20 15 Gru 2011 23:39   

Re: automatyczny wlacznik swiatel dziennych


Wg opisu pudełko zawiera m.in. "Automatyczny włącznik świateł wraz z instrukcją" - nie dostałeś jej? Na stronce masz podane 3 telefony, dwa maile i jeden nr GG - i co, żaden nie odpowiada?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> automatyczny wlacznik swiatel dziennych
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony