X

Tuner TV LifeView LV5H - brak dźwięku

15 May 2009 11:26 HTHtomas
  • #1 15 May 2009 11:26
    Htomas
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Kupiłem właśnie ten tuner i męczę się z jego uruchomieniem. O ile obraz (z kablówki analogowej, dośc miernej jakości) udało mi sie uzyskac to dźwięku już nie. Co prawda raz się pojawił, ale szybko zniknął. Czasem zamiast głosu pojawia się tylko "pierdzenie". System Win XP. Próbowałem zmieniać ustawienia lokalizacji (Rumunia - znalezione gdzieś w necie), systemu na PAL D i PAL B, przekładałem tuner do innych gniazd USB i kicha.
    Poza tym dołączone do tunera oprogramowanie TotalMedia Monitor też jest do bani - można tylko regulowac głośność i zmieniać kanały. Nie ma natomiast regulacji jasności, nasycenia, kontrastu. Próbowałem uruchomic Chris TV Lite ale nawet obrazu nie udało mi sie uzyskac.
    Czy tuner jest moz euszkodzony czy potrzebna jest jakas sztuczka ? Pomózcie, bo mam ochote oddać to do sklepu:cry:
  • #2 15 May 2009 11:30
    vampire86
    Level 35  
    Helpful post? (0)
    Raczej nie jest uszkodzony, lecz nie jest łatwy w obsłudze. Aby był dźwięk musisz ustawić na system PAL D. W jaki sposób podłączyłeś do karty dźwiękowej?

    EDIT
    Dobra cofam pytanie, trochę się pośpieszyłem. Piszesz, że raz pojawił się dźwięk. W jakim momencie?
  • #3 15 May 2009 13:47
    Htomas
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    vampire86 wrote:
    Raczej nie jest uszkodzony, lecz nie jest łatwy w obsłudze. Aby był dźwięk musisz ustawić na system PAL D. W jaki sposób podłączyłeś do karty dźwiękowej?

    EDIT
    Dobra cofam pytanie, trochę się pośpieszyłem. Piszesz, że raz pojawił się dźwięk. W jakim momencie?


    Już nie pamiętam. Ale teraz właśnie zainstalowałem tuner na innym kompie - laptopie i jest k... to samo. Gdy jest PAL B to jest szum, gdy PAL D to cisza. W instrukcji do tunera jest aby jako audio wybrać "Audio Pin Source" i tak też zrobiłem. Co prawda do tunera dołączona była wiązka kabelków Chinch i jakis video, ale to co - mam kombinowac z podłączaniem tego do wejścia karty dxwiekowej? Przecież dzwiek powinien iśc do kompa po USB
  • #4 17 May 2009 18:19
    Htomas
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Spróbowałem jeszcze na innym laptopie - z Vista . I dźwięk się pojawił, ale chrypiący. System był ustawiony na PAL D. Z ciekawości zmieniłem na PAL B i dźwięk zniknął. Po ponownym przestawieniu na PAL D już się nie pojawił.
    Zamierzam oddać tę kartę do sklepu, bo dla mnie to są kpiny.
  • #5 22 May 2009 06:52
    Htomas
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Temat do zamknięcia, rozwiązaniem były oczywiście niedopracowane sterowniki
    Aktualizacje są tu, gdbyby ktos tez męczył się z tym tunerem
    http://www.notonlytv.net/pl/download_external.html
    Szkoda, że nikt nie chciał mi tu pomoc...
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products