Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Instalator CCTV - Co potrzeba?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Instalator CCTV - Co potrzeba?
Author
Message
ozzy88
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 21 Nov 2005
Posts: 38
Location: Zielona Góra

Post#1 Post from the author of the topic 16 May 2009 00:49   

Instalator CCTV - Co potrzeba?


Witam, chciałem się zająć systemami dozoru CCTV i alarmami... niech ktoś mi napisze jakie co muszę mieć(jakie warunki spełniać) aby wykonywać tą pracę i nie mieć żadnych kłopotów...

Chodzi mi o wszystko co jest niezbędne do wykonywania tego typu pracy we własnym zakresie... Pozdawiam...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 May 2009 00:49   





Back to top
   
bartez132
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 02 Apr 2006
Posts: 298
Location: poznań

Post#2 16 May 2009 01:10   

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


We własnym zakresie ? sie znaczy własna działaność ? w zasadzie nic nie potrzebujesz... Mozesz chodzić na jakieś szkolenia które organizują dystrybutorzy, by "łyknąć" wiedzy, praktycznie papierów upoważniających do wykonywania tego typu prac nie ma... Najważniejsze w tym fachu to chyba wiedza i doświadczenie... No i trzeba duuużo czytać wszak tego cholerstwa sie mnoży na okrągło... Jeśli chodzi o alarmy, to instalacje w domach prywatnych, czy w małcyh firmach, sklepach barach możesz wykonywać bezproblemu, jeszcze się nie spotkałem żeby ktoś chciał licencje zobaczyć.. Jesli trafi co się alarm powiedzmy w urzędzie państwowym, banku itp, itd to juz bez licencji ani rusz... tam już muszą być systemy odpowiedniej klasy, zgodnie z przepisami etc... a oprócz tego to licencja hmm mało który klient wie że coś takiego istnieje

Helpful message? + -

Back to top
   
crunky
Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne


Joined: 13 Sep 2005
Posts: 1622
Location: Rzeszów

Post#3 16 May 2009 01:57   

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


Może i o licencje nikt nie pyta ale jest prawnie wymagana. A w urzędach czy bankach może być wymagana koncesja. Istnieje jeszcze coś takiego jak poświadczenie bezpieczeństwa. Poza tym podpinasz się pod 230V i wypadało by mieć "SEPa".

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 May 2009 01:57   





Back to top
   
ozzy88
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 21 Nov 2005
Posts: 38
Location: Zielona Góra

Post#4 Post from the author of the topic 16 May 2009 09:19   

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


Będę otwierać działalność, a co do umiejętność to takowe posiadam Razz bo już nie jedną instalacje CCTV zrobiłem...

Słyszałem, że trzeba mieć jakieś pozwolenie MSWiA które kosztuje ok 600zł i trzeba czekać około 6 miesięcy?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 May 2009 09:19   





Back to top
   
bartez132
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 02 Apr 2006
Posts: 298
Location: poznań

Post#5 16 May 2009 09:51   

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


Crunky od 8 lat pracuje , rozdzielnie podłączam i sepa nie mam... licencja prawnie hmm nie orientuje się do końca bo tylko raz mnie ktoś o nią pytał...

Helpful message? + -

Back to top
   
freddd
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 08 Apr 2003
Posts: 206
Location: Cieciszew

Post#6 16 May 2009 10:05   

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


I jeszcze chyba tak jest że jak na drabinę wchodzisz powyżej trzeciego szczebelka to potrzebujesz zaświadczenie i pozwolenie na pracę na wysokości.

Helpful message? + -

Back to top
   
Zbych034
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 13 Oct 2005
Posts: 2013
Location: Okolice Białegostoku

Post#7 16 May 2009 12:40   

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


Jak pracujesz u kogoś to potrzebne zaświadczenie a jak w ramach własnej działalności to nie. Ale przy własnej działalności dochodzi ZUS i US.

Helpful message? + -

Back to top
   
crunky
Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne


Joined: 13 Sep 2005
Posts: 1622
Location: Rzeszów

Post#8 16 May 2009 19:55   

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


Quote:

Licencja pierwszego stopnia pozwala na wykonywanie czynności ochrony osób i mienia realizowanej w formie zabezpieczenia technicznego.

Licencja drugiego stopnia upoważnia do wykonywania ww. czynności oraz do:

* opracowywania projektów zabezpieczenia technicznego,
* organizowania i kierowania zespołami pracowników zabezpieczenia technicznego.

To "pozwolenie" MSWiA to właśnie wspomniana przeze mnie koncesja. Ale to dopiero jak będziesz miał działalność.

Helpful message? + -

Back to top
   
suworow
Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne


Joined: 14 May 2006
Posts: 1759
Location: Wołomin, Warszawa

Post#9 16 May 2009 23:57   

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


Panowie, co wy znowu z tymi licencjami. Nie tak dawno przewinął się podobny temat odnośnie SSWiN i chyba sprawa została wyjaśniona. Do kompletu brakuje mi tylko wpisu o odpowiedzialności finasowej w przypadku gdy np dojdzie do kradzieży a kamery nie zarejestryja sprawcy

Natomiast nie ignorowałbym SEP.Zawsze się człowiek czegoś dowie a otrzymany papierek w sytuacji gdy dojdzie na obiekcie do jakiegoś incydentu z prądem może nam naprawdę pomóc.


ps. ostatnio widziałem ogłoszenie firmy instalującej domofony która wskazywała że posiada ku temu odpowiednie uprawnienia w postaci licencji zabezpieczenia technicznego. (pomijam tu już fakt że licencja wystawiana jest na konkretną osobę a nie firmę)
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 May 2009 23:57   





Back to top
   
Zbych034
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 13 Oct 2005
Posts: 2013
Location: Okolice Białegostoku

Post#10 17 May 2009 16:19   

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


Reklama dźwignią handlu Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Instalator CCTV - Co potrzeba?
Page 1 of 1



Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl topic RSS feed