Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Instalator CCTV - Co potrzeba?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne ->Instalator CCTV - Co potrzeba? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
ozzy88
Poziom 10
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 21 Lis 2005
Posty: 36
ozzy88
Poziom 10
Post#1 16 Maj 2009 00:49  Autor tematu   

Instalator CCTV - Co potrzeba?


Witam, chciałem się zająć systemami dozoru CCTV i alarmami... niech ktoś mi napisze jakie co muszę mieć(jakie warunki spełniać) aby wykonywać tą pracę i nie mieć żadnych kłopotów...

Chodzi mi o wszystko co jest niezbędne do wykonywania tego typu pracy we własnym zakresie... Pozdawiam...

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bartez132
Poziom 18
Miasto: poznań
Dołączył: 02 Kwi 2006
Posty: 298
Pomógł: 14
Ocena postów: 7
bartez132
Poziom 18
Post#2 16 Maj 2009 01:10    

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


We własnym zakresie ? sie znaczy własna działaność ? w zasadzie nic nie potrzebujesz... Mozesz chodzić na jakieś szkolenia które organizują dystrybutorzy, by "łyknąć" wiedzy, praktycznie papierów upoważniających do wykonywania tego typu prac nie ma... Najważniejsze w tym fachu to chyba wiedza i doświadczenie... No i trzeba duuużo czytać wszak tego cholerstwa sie mnoży na okrągło... Jeśli chodzi o alarmy, to instalacje w domach prywatnych, czy w małcyh firmach, sklepach barach możesz wykonywać bezproblemu, jeszcze się nie spotkałem żeby ktoś chciał licencje zobaczyć.. Jesli trafi co się alarm powiedzmy w urzędzie państwowym, banku itp, itd to juz bez licencji ani rusz... tam już muszą być systemy odpowiedniej klasy, zgodnie z przepisami etc... a oprócz tego to licencja hmm mało który klient wie że coś takiego istnieje

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
crunky
Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1625
Pomógł: 177
Ocena postów: 13
crunky
Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
Post#3 16 Maj 2009 01:57    

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


Może i o licencje nikt nie pyta ale jest prawnie wymagana. A w urzędach czy bankach może być wymagana koncesja. Istnieje jeszcze coś takiego jak poświadczenie bezpieczeństwa. Poza tym podpinasz się pod 230V i wypadało by mieć "SEPa".

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ozzy88
Poziom 10
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 21 Lis 2005
Posty: 36
ozzy88
Poziom 10
Post#4 16 Maj 2009 09:19  Autor tematu   

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


Będę otwierać działalność, a co do umiejętność to takowe posiadam :P bo już nie jedną instalacje CCTV zrobiłem...

Słyszałem, że trzeba mieć jakieś pozwolenie MSWiA które kosztuje ok 600zł i trzeba czekać około 6 miesięcy?

Pomocny post? + -1
Powrót do góry
bartez132
Poziom 18
Miasto: poznań
Dołączył: 02 Kwi 2006
Posty: 298
Pomógł: 14
Ocena postów: 7
bartez132
Poziom 18
Post#5 16 Maj 2009 09:51    

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


Crunky od 8 lat pracuje , rozdzielnie podłączam i sepa nie mam... licencja prawnie hmm nie orientuje się do końca bo tylko raz mnie ktoś o nią pytał...

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
freddd
Poziom 15
Miasto: Cieciszew
Dołączył: 08 Kwi 2003
Posty: 210
Pomógł: 10
Ocena postów: 6
freddd
Poziom 15
Post#6 16 Maj 2009 10:05    

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


I jeszcze chyba tak jest że jak na drabinę wchodzisz powyżej trzeciego szczebelka to potrzebujesz zaświadczenie i pozwolenie na pracę na wysokości.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Zbych034
Poziom 34
Miasto: Okolice Białegostoku
Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 2207
Pomógł: 215
Ocena postów: 49
Zbych034
Poziom 34
Post#7 16 Maj 2009 12:40    

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


Jak pracujesz u kogoś to potrzebne zaświadczenie a jak w ramach własnej działalności to nie. Ale przy własnej działalności dochodzi ZUS i US.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
crunky
Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1625
Pomógł: 177
Ocena postów: 13
crunky
Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
Post#8 16 Maj 2009 19:55    

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


Cytat:

Licencja pierwszego stopnia pozwala na wykonywanie czynności ochrony osób i mienia realizowanej w formie zabezpieczenia technicznego.

Licencja drugiego stopnia upoważnia do wykonywania ww. czynności oraz do:

* opracowywania projektów zabezpieczenia technicznego,
* organizowania i kierowania zespołami pracowników zabezpieczenia technicznego.

To "pozwolenie" MSWiA to właśnie wspomniana przeze mnie koncesja. Ale to dopiero jak będziesz miał działalność.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
suworow
Admin Zabezpieczenia Stacjonarne
Miasto: Wołomin
Dołączył: 14 Maj 2006
Posty: 2451
Pomógł: 188
Ocena postów: 32
suworow
Admin Zabezpieczenia Stacjonarne
Post#9 16 Maj 2009 23:57    

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


Panowie, co wy znowu z tymi licencjami. Nie tak dawno przewinął się podobny temat odnośnie SSWiN i chyba sprawa została wyjaśniona. Do kompletu brakuje mi tylko wpisu o odpowiedzialności finasowej w przypadku gdy np dojdzie do kradzieży a kamery nie zarejestryja sprawcy

Natomiast nie ignorowałbym SEP.Zawsze się człowiek czegoś dowie a otrzymany papierek w sytuacji gdy dojdzie na obiekcie do jakiegoś incydentu z prądem może nam naprawdę pomóc.


ps. ostatnio widziałem ogłoszenie firmy instalującej domofony która wskazywała że posiada ku temu odpowiednie uprawnienia w postaci licencji zabezpieczenia technicznego. (pomijam tu już fakt że licencja wystawiana jest na konkretną osobę a nie firmę)
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Zbych034
Poziom 34
Miasto: Okolice Białegostoku
Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 2207
Pomógł: 215
Ocena postów: 49
Zbych034
Poziom 34
Post#10 17 Maj 2009 16:19    

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?


Reklama dźwignią handlu :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Instalator CCTV - Co potrzeba?
Strona 1 z 1



Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.169 seconds

elektroda.pl temat RSS