Forum Index

Rules | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.
Using this website you agree to cookies in accordance with the current browser settings.

Instalator CCTV - Co potrzeba?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Instalator CCTV - Co potrzeba?
Oponeo - Prosta Droga do Nowych Opon
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 16 May 2009 00:49   

Instalator CCTV - Co potrzeba?

Witam, chciałem się zająć systemami dozoru CCTV i alarmami... niech ktoś mi napisze jakie co muszę mieć(jakie warunki spełniać) aby wykonywać tą pracę i nie mieć żadnych kłopotów...

Chodzi mi o wszystko co jest niezbędne do wykonywania tego typu pracy we własnym zakresie... Pozdawiam...
Back to top

bartez132
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 16 May 2009 01:10   

Re: Instalator CCTV - Co potrzeba?

We własnym zakresie ? sie znaczy własna działaność ? w zasadzie nic nie potrzebujesz... Mozesz chodzić na jakieś szkolenia które organizują dystrybutorzy, by "łyknąć" wiedzy, praktycznie papierów upoważniających do wykonywania tego typu prac nie ma... Najważniejsze w tym fachu to chyba wiedza i doświadczenie... No i trzeba duuużo czytać wszak tego cholerstwa sie mnoży na okrągło... Jeśli chodzi o alarmy, to instalacje w domach prywatnych, czy w małcyh firmach, sklepach barach możesz wykonywać bezproblemu, jeszcze się nie spotkałem żeby ktoś chciał licencje zobaczyć.. Jesli trafi co się alarm powiedzmy w urzędzie państwowym, banku itp, itd to juz bez licencji ani rusz... tam już muszą być systemy odpowiedniej klasy, zgodnie z przepisami etc... a oprócz tego to licencja hmm mało który klient wie że coś takiego istnieje
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 May 2009 01:10   

Back to top

crunky
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 16 May 2009 01:57   

Może i o licencje nikt nie pyta ale jest prawnie wymagana. A w urzędach czy bankach może być wymagana koncesja. Istnieje jeszcze coś takiego jak poświadczenie bezpieczeństwa. Poza tym podpinasz się pod 230V i wypadało by mieć "SEPa".
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 May 2009 01:57   

Back to top

ozzy88
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 Post from the author of the topic 16 May 2009 09:19   

Będę otwierać działalność, a co do umiejętność to takowe posiadam :P bo już nie jedną instalacje CCTV zrobiłem...

Słyszałem, że trzeba mieć jakieś pozwolenie MSWiA które kosztuje ok 600zł i trzeba czekać około 6 miesięcy?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 May 2009 09:19   

Back to top

bartez132
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 16 May 2009 09:51   

Crunky od 8 lat pracuje , rozdzielnie podłączam i sepa nie mam... licencja prawnie hmm nie orientuje się do końca bo tylko raz mnie ktoś o nią pytał...
Back to top

freddd
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 16 May 2009 10:05   

I jeszcze chyba tak jest że jak na drabinę wchodzisz powyżej trzeciego szczebelka to potrzebujesz zaświadczenie i pozwolenie na pracę na wysokości.
Back to top

Zbych034
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 16 May 2009 12:40   

Jak pracujesz u kogoś to potrzebne zaświadczenie a jak w ramach własnej działalności to nie. Ale przy własnej działalności dochodzi ZUS i US.
Back to top

crunky
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 16 May 2009 19:55   

Quote:

Licencja pierwszego stopnia pozwala na wykonywanie czynności ochrony osób i mienia realizowanej w formie zabezpieczenia technicznego.

Licencja drugiego stopnia upoważnia do wykonywania ww. czynności oraz do:

* opracowywania projektów zabezpieczenia technicznego,
* organizowania i kierowania zespołami pracowników zabezpieczenia technicznego.

To "pozwolenie" MSWiA to właśnie wspomniana przeze mnie koncesja. Ale to dopiero jak będziesz miał działalność.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 May 2009 19:55   

Back to top

suworow
Poziom 20
Poziom 20

Post#9 16 May 2009 23:57   

Panowie, co wy znowu z tymi licencjami. Nie tak dawno przewinął się podobny temat odnośnie SSWiN i chyba sprawa została wyjaśniona. Do kompletu brakuje mi tylko wpisu o odpowiedzialności finasowej w przypadku gdy np dojdzie do kradzieży a kamery nie zarejestryja sprawcy

Natomiast nie ignorowałbym SEP.Zawsze się człowiek czegoś dowie a otrzymany papierek w sytuacji gdy dojdzie na obiekcie do jakiegoś incydentu z prądem może nam naprawdę pomóc.

ps. ostatnio widziałem ogłoszenie firmy instalującej domofony która wskazywała że posiada ku temu odpowiednie uprawnienia w postaci licencji zabezpieczenia technicznego. (pomijam tu już fakt że licencja wystawiana jest na konkretną osobę a nie firmę)
Pozdrawiam
Back to top

Zbych034
Poziom 22
Poziom 22

Post#10 17 May 2009 16:19   

Reklama dźwignią handlu :)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Instalator CCTV - Co potrzeba?
Page 1 of 1

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Widgets and banners || Contact

Page generation time: 0.145 seconds

elektroda.pl topic RSS feed