| Oponeo - Prosta Droga do Nowych Opon |
| Author |
ozzy88 Poziom 9

|
16 May 2009 00:49 Instalator CCTV - Co potrzeba? |
|
|
|
Witam, chciałem się zająć systemami dozoru CCTV i alarmami... niech ktoś mi napisze jakie co muszę mieć(jakie warunki spełniać) aby wykonywać tą pracę i nie mieć żadnych kłopotów...
Chodzi mi o wszystko co jest niezbędne do wykonywania tego typu pracy we własnym zakresie... Pozdawiam...
|
|
| Back to top |
|
 |
bartez132 Poziom 16

|
16 May 2009 01:10 Re: Instalator CCTV - Co potrzeba? |
|
|
|
We własnym zakresie ? sie znaczy własna działaność ? w zasadzie nic nie potrzebujesz... Mozesz chodzić na jakieś szkolenia które organizują dystrybutorzy, by "łyknąć" wiedzy, praktycznie papierów upoważniających do wykonywania tego typu prac nie ma... Najważniejsze w tym fachu to chyba wiedza i doświadczenie... No i trzeba duuużo czytać wszak tego cholerstwa sie mnoży na okrągło... Jeśli chodzi o alarmy, to instalacje w domach prywatnych, czy w małcyh firmach, sklepach barach możesz wykonywać bezproblemu, jeszcze się nie spotkałem żeby ktoś chciał licencje zobaczyć.. Jesli trafi co się alarm powiedzmy w urzędzie państwowym, banku itp, itd to juz bez licencji ani rusz... tam już muszą być systemy odpowiedniej klasy, zgodnie z przepisami etc... a oprócz tego to licencja hmm mało który klient wie że coś takiego istnieje
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 May 2009 01:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 22

|
16 May 2009 01:57 Re: Instalator CCTV - Co potrzeba? |
|
|
|
Może i o licencje nikt nie pyta ale jest prawnie wymagana. A w urzędach czy bankach może być wymagana koncesja. Istnieje jeszcze coś takiego jak poświadczenie bezpieczeństwa. Poza tym podpinasz się pod 230V i wypadało by mieć "SEPa".
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 May 2009 01:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ozzy88 Poziom 9

|
16 May 2009 09:19 Re: Instalator CCTV - Co potrzeba? |
|
|
|
Będę otwierać działalność, a co do umiejętność to takowe posiadam :P bo już nie jedną instalacje CCTV zrobiłem...
Słyszałem, że trzeba mieć jakieś pozwolenie MSWiA które kosztuje ok 600zł i trzeba czekać około 6 miesięcy?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 May 2009 09:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bartez132 Poziom 16

|
16 May 2009 09:51 Re: Instalator CCTV - Co potrzeba? |
|
|
|
Crunky od 8 lat pracuje , rozdzielnie podłączam i sepa nie mam... licencja prawnie hmm nie orientuje się do końca bo tylko raz mnie ktoś o nią pytał...
|
|
| Back to top |
|
 |
freddd Poziom 15

|
16 May 2009 10:05 Re: Instalator CCTV - Co potrzeba? |
|
|
|
I jeszcze chyba tak jest że jak na drabinę wchodzisz powyżej trzeciego szczebelka to potrzebujesz zaświadczenie i pozwolenie na pracę na wysokości.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbych034 Poziom 22

Joined: 13 Oct 2005 Posts: 1743 Location: Okolice Białegostoku
|
16 May 2009 12:40 Re: Instalator CCTV - Co potrzeba? |
|
|
|
Jak pracujesz u kogoś to potrzebne zaświadczenie a jak w ramach własnej działalności to nie. Ale przy własnej działalności dochodzi ZUS i US.
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 22

|
16 May 2009 19:55 Re: Instalator CCTV - Co potrzeba? |
|
|
|
| Quote: |
Licencja pierwszego stopnia pozwala na wykonywanie czynności ochrony osób i mienia realizowanej w formie zabezpieczenia technicznego.
Licencja drugiego stopnia upoważnia do wykonywania ww. czynności oraz do:
* opracowywania projektów zabezpieczenia technicznego,
* organizowania i kierowania zespołami pracowników zabezpieczenia technicznego. |
To "pozwolenie" MSWiA to właśnie wspomniana przeze mnie koncesja. Ale to dopiero jak będziesz miał działalność.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 May 2009 19:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
suworow Poziom 20

|
16 May 2009 23:57 Re: Instalator CCTV - Co potrzeba? |
|
|
|
Panowie, co wy znowu z tymi licencjami. Nie tak dawno przewinął się podobny temat odnośnie SSWiN i chyba sprawa została wyjaśniona. Do kompletu brakuje mi tylko wpisu o odpowiedzialności finasowej w przypadku gdy np dojdzie do kradzieży a kamery nie zarejestryja sprawcy
Natomiast nie ignorowałbym SEP.Zawsze się człowiek czegoś dowie a otrzymany papierek w sytuacji gdy dojdzie na obiekcie do jakiegoś incydentu z prądem może nam naprawdę pomóc.
ps. ostatnio widziałem ogłoszenie firmy instalującej domofony która wskazywała że posiada ku temu odpowiednie uprawnienia w postaci licencji zabezpieczenia technicznego. (pomijam tu już fakt że licencja wystawiana jest na konkretną osobę a nie firmę)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbych034 Poziom 22

Joined: 13 Oct 2005 Posts: 1743 Location: Okolice Białegostoku
|
17 May 2009 16:19 Re: Instalator CCTV - Co potrzeba? |
|
|