Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis ->Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Doominus
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Okolice Krakowa
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3108
Pomógł: 139
Ocena postów: 7
Doominus
Poziom 23
Post#31 17 Maj 2009 19:01    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


To może zwykły quad ok 60-80zł+ sumator do quada
http://omega-tv.net/?p=productsMore&iProduct=250&sName=sumator-quad-p.107-w-emp-centauri
http://omega-tv.net/?p=productsMore&iProduct=254&sName=sumator-quad-tv-sat-swe-4-01-axing

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Inowrocław
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1415
Pomógł: 40
Ocena postów: 5
patryk-84a
Poziom 21
Post#32 17 Maj 2009 19:09  Autor tematu   

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Multiswitch 5/4 oznacza że ma 5 wejść i 4 wyjścia? Ja potrzebował bym żeby rozesłać powiedzmy sygnał z 2 konwerterów i naziemnej na 3 pomieszczenia czyli 3/3, jest coś takiego?

Dodano po 2 [minuty]:

Doominus napisał:
To może zwykły quad ok 60-80zł+ sumator do quada
http://omega-tv.net/?p=productsMore&iProduct=250&sName=sumator-quad-p.107-w-emp-centauri
http://omega-tv.net/?p=productsMore&iProduct=254&sName=sumator-quad-tv-sat-swe-4-01-axing


Jak wyglądał by schemat na tych urządzeniach?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
@Kamil
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 14 Kwi 2006
Posty: 740
Pomógł: 17
Ocena postów: 2
@Kamil
Poziom 19
Post#33 17 Maj 2009 19:10    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Dwóch konwerterów czyli ? Chcesz 2 satelity ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Doominus
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Okolice Krakowa
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3108
Pomógł: 139
Ocena postów: 7
Doominus
Poziom 23
Post#34 17 Maj 2009 19:13    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Takiego multi nie ma bo po co takiego potworka robić.
A co dwóch konwerterów to potrzebne jest 8 wejść +naziemna.
Multi potrzebuje konwertera quattro , przecież dawałem linka do wiki :D Na dwie satelity dwa quatro.

Co do tych sumatorów z jednej strony wchodzą cztery kable od konwertera quad + antena naziemna a z drugiej wychodzą 4 kable do gniazdek.
Jest to zwykły sumator tv sat z tym ze poczwórny.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Inowrocław
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1415
Pomógł: 40
Ocena postów: 5
patryk-84a
Poziom 21
Post#35 17 Maj 2009 19:15  Autor tematu   

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


No powiedzmy, to chyba wystarczy do normalnego odbioru? Czy za mało lub za dużo? Wtedy mamy dwa kable od satelity i jeden od naziemnej. I trzeba to jakoś zsumować. Ale wtedy urządzenie musi przepuścić sygnał diseq?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
@Kamil
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 14 Kwi 2006
Posty: 740
Pomógł: 17
Ocena postów: 2
@Kamil
Poziom 19
Post#36 17 Maj 2009 19:16    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Jak chcesz 2 satelity to miltiswitch 9/4.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Inowrocław
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1415
Pomógł: 40
Ocena postów: 5
patryk-84a
Poziom 21
Post#37 17 Maj 2009 19:18  Autor tematu   

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


To może to by było najlepsze rozwiązanie i chyba najtańsze. Tylko wtedy na jedną satelite?
Chodzi o to: http://omega-tv.net/?p=productsMore&iProduct=254&sName=sumator-quad-tv-sat-swe-4-01-axing

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Doominus
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Okolice Krakowa
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3108
Pomógł: 139
Ocena postów: 7
Doominus
Poziom 23
Post#38 17 Maj 2009 19:24    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


To tylko jeden satelita ale rozprowadzony sygnał jest do 4 odbiorników.

Są też takie stworki na 2 satelity ale nie wiem jak to będzie z sumowaniem naziemnej jeśli sumator nie przepuści disqc.
http://omega-tv.net/?p=productsMore&iProduct=106&sName=konwerter-monoblock-quad-v-24-lnb-maximum

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Inowrocław
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1415
Pomógł: 40
Ocena postów: 5
patryk-84a
Poziom 21
Post#39 17 Maj 2009 19:26  Autor tematu   

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Gadałem z żoną i w przyszłości dobrze by by było w każdym pomieszczeniu tuner i tv, a na razie tylko w salonie tuner i tv a w pozostałych pomieszczeniach tylko tv. Tylko nie wiem czy dwa czy jeden konwerter? Doradźcie coś? Bo wtedy widać że instalacja trochę się zmienia.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
@Kamil
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 14 Kwi 2006
Posty: 740
Pomógł: 17
Ocena postów: 2
@Kamil
Poziom 19
Post#40 17 Maj 2009 19:28    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


To zależy co chcesz oglądać. Jeśli interesują cie tylko polskie to wystarczy tylko jeden konwerter, jak zagraniczne to może być więcej konwerterów. Jak jeden konwerter to multiswitch 5/4 jak dwa to 9/4

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Doominus
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Okolice Krakowa
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3108
Pomógł: 139
Ocena postów: 7
Doominus
Poziom 23
Post#41 17 Maj 2009 19:29Pomocny post    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Sam zdecyduj czy potrzebujesz astry czy nie :D
Sprawdź listę polskich fta na niej.

Acha doradziłbym zaplanowanie instalacji pod spliter* .
Jeżeli ma być kilka dekoderów to fajnie by było płacić tylko jeden abonament za pakiet C+ lub tnk.

*To jest prościutkie , wybieramy miejsce gdzieś po środku i od niego kable telefoniczne do dekoderów.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Inowrocław
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1415
Pomógł: 40
Ocena postów: 5
patryk-84a
Poziom 21
Post#42 17 Maj 2009 19:37  Autor tematu   

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Dobra to powiedzmy, że w przyszłości będą dwa konwertery i naziemna, w salonie będzie tuner telewizji płatnej a w sypialniach będą zwykłe fta i gdzieś spliter. Będę chciał odbierać płatną telewizję jak i niepłatną w każdym pomieszczeniu. Jak wyglądać będzie instalacja, gdzie montujemy poszczególne urządzenia, gdzie ewentualnie poprowadzić zasilanie 230V?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
@Kamil
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 14 Kwi 2006
Posty: 740
Pomógł: 17
Ocena postów: 2
@Kamil
Poziom 19
Post#43 17 Maj 2009 19:43    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Zrób tak jak jest w tym schemacie co ci dałem, będzie działać:) Tylko zamiast 4 gniazd zrób 3, do tego w tym w salonie daj 2 przewody i te jedno gniazdo podwójne bo może być w przyszłości tuner prv. Pomiń jeszcze ten modulator i kamerkę.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Inowrocław
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1415
Pomógł: 40
Ocena postów: 5
patryk-84a
Poziom 21
Post#44 17 Maj 2009 19:49  Autor tematu   

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


A co ze spliterem? Tak jak kolega napisał dać kable telefoniczne? Potem jest przy tunerze miejsce gdzie się je podłącza czy jak? Tak żeby rozdzielić telewizję płatną na pozostałe tunery które oprócz tego będą odbierać niepłatne kanały.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
@Kamil
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 14 Kwi 2006
Posty: 740
Pomógł: 17
Ocena postów: 2
@Kamil
Poziom 19
Post#45 17 Maj 2009 20:07Pomocny post    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Jak chcesz spliter to tak kable telefoniczne, do splitera nie bierz ani polsatu ani telewizji n - nie da rady podzielić, najlepiej cyfra. Przy zakupie splitera masz stacje którą umieszczasz na poddaszu tam wkładasz kartę i kupujesz też karty które wkładasz do tunera i tam właśnie podłączasz ten kabelek.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Inowrocław
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1415
Pomógł: 40
Ocena postów: 5
patryk-84a
Poziom 21
Post#46 17 Maj 2009 20:55  Autor tematu   

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Taki kabelek wtedy pod co się podłącza przy tunerze? Pod rs232 czy inne wejście bo kabelek ten także chciałbym wyprowadzić na jakieś gniazdo.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
@Kamil
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 14 Kwi 2006
Posty: 740
Pomógł: 17
Ocena postów: 2
@Kamil
Poziom 19
Post#47 17 Maj 2009 20:57    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Możesz zastosować gniazdo telefoniczne, ważne żeby miało 4 złącza ;) Jak kupujesz spliter to musisz kupić także kartę do splitera, tą kartę wkładasz w odbiornik, i w niej jest takie samo złącze jak telefoniczne rj11. Istnieją również splitery bezprzewodowe nie musisz wtedy stosować żadnego kabla. Są one niestety droższe.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Inowrocław
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1415
Pomógł: 40
Ocena postów: 5
patryk-84a
Poziom 21
Post#48 17 Maj 2009 21:06  Autor tematu   

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Multiswitch Blue Line MS SH94A będzie dobry? Na allegro po 277,5zł. Znalazłem też przewód również o żyle 1.13mm ale nazywa się digital 113, też będzie dobry?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
@Kamil
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 14 Kwi 2006
Posty: 740
Pomógł: 17
Ocena postów: 2
@Kamil
Poziom 19
Post#49 17 Maj 2009 21:24    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Nadać się nada choć to taki w sumie bez firmowy więc jak będzie działał i jak długo tego nie wiem. Najlepsze multiswitche to Triax , Hirshman i Telmor. Co do kabla jest dobry choć triset lepszy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany
Miasto: Mazowieckie
Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3510
Pomógł: 235
dzac4
Warunkowo odblokowany
Post#50 17 Maj 2009 23:30    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Reasumując cały temat;dwa koncentryki do gniazd po to aby był awaryjnie jeden lub wykożystać pod PVR czyli pod dekoder z zapisem na HDD.
Anteny naziemne zsumować zwrotnicą antenową(jeżeli jest takowa potrzeba)i to do multiswicha on już podzieli sygnał do gniazd.
Jeżeli potrzebny przełącznik z dwuch konwerterów to przed multiswichem i już śmiga cała instalacja.
Jeżeli nie jesteś w stanie sam tego dokonać to są spece od takich spraw.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Doominus
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Okolice Krakowa
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3108
Pomógł: 139
Ocena postów: 7
Doominus
Poziom 23
Post#51 18 Maj 2009 00:02    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


dzac4 napisał:

Jeżeli potrzebny przełącznik z dwuch konwerterów to przed multiswichem i już śmiga cała instalacja.


Co ? Trochę zakręcone to zdanie. Chyba że zakładasz że jeden dekoder ma HB i astrę a reszta tylko HB.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany
Miasto: Mazowieckie
Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3510
Pomógł: 235
dzac4
Warunkowo odblokowany
Post#52 18 Maj 2009 00:08    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Dwa konwertery quady i diseq do multiswicha i potem do gniazd.Czy widzisz jakiś problem kol.Doominus?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Doominus
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Okolice Krakowa
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3108
Pomógł: 139
Ocena postów: 7
Doominus
Poziom 23
Post#53 18 Maj 2009 00:18    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Multi pracuje na konwerterach quatro.Niektóre pójdą na quadach.
A disqc po co multi powinien mieć 8 wejść , jak pracuje na 2 satelity.
Właściwie to trochę dziwne używać multi tylko do sumowania sygnału tv naziemnej dla 4 odbiorników.

Dodano po 3 [minuty]:

Nie wiem czy nie taniej było by olać multi i sumatory i poprowadzić dodatkowy kabel tylko na TV.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany
Miasto: Mazowieckie
Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3510
Pomógł: 235
dzac4
Warunkowo odblokowany
Post#54 18 Maj 2009 01:52    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Teżtak może być jak piszesz kol.doominus.Napewno tańsze rozwiązanie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Inowrocław
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1415
Pomógł: 40
Ocena postów: 5
patryk-84a
Poziom 21
Post#55 18 Maj 2009 07:52  Autor tematu   

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Tak właśnie myślałem. Dwa konwertery quad potem 3 diseqi 2/1 i ewentualnie 3 zwrotnice żeby z naziemną zsumować. Chyba że coś będzie się gryzło jak jeden kabel od naziemnej dam na 3 zwrotnice. A znowu jak bym miał ciągnąć osobne kable do tv i sat to inne gniazda musiał bym mieć i po dwa na pokuj.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
GKVIDEO
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: "-"
Dołączył: 13 Lip 2004
Posty: 824
Pomógł: 62
Ocena postów: 7
GKVIDEO
Zasłużony dla elektroda
Post#56 20 Maj 2009 01:00    

Re: Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym


Temat zamykam bo już wyjątkowo się rozwinął i nie ma potrzeby dalszego pisania.
Do zakładającego temat sumując , do każdego pomieszczenia od jakiegoś punktu np. na strych przepuszczamy po dwa przewody ( w niektórych punktach dla rezerwy) np. w salonie trzy przewody chcąc uzyskać powrót sygnału np. z DVD lub jeszcze magnetowidu ( kamery) po przez modulator w celu zsumowania z sygnałem telewizji naziemnej .
Co do wyboru urządzeń do odbioru telewizji SAT to wybrać sposób który polecali Koledzy powyżej.
Mając wszystkie przewody w jednym punkcie możemy dowolnie kierować dany sygnał do różnych punktów w domu.
Odnośnie dzielenia np. Cyfry przepuścić przewody , o których także pisali Koledzy wyżej i na pewno instalacja na parę dobrych lat będzie dobrze przygotowana pod rozbudowę .
Pozdrawiam i życzę powodzenia GKVIDEO.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> Instalacja antenowa TV - SAT w domku jednorodzinnym Poprzedni  12
Strona 2 z 2
Podobne tematy
Instalacja antenowa w domku jednorodzinnym (14)
instalacja antenowa w domku jednorodzinnym- jakie gniazda? (9)
Planowana instalacja SAT/TV w domku jednorodzinnym (12)
Instalacja antenowa w domu jednorodzinnym z tunerem SAT (7)
Instalacja TV-SAT w domku jednorodzinnym jak ugryzc (7)
Projekt instalacji tv sat w domku jednorodzinnym. (2)
Sat w domku jednorodzinnym po przez multiswitch (4)
Sieć TV SAT i naziemnej w domku jednorodzinnym (6)
Instalacjia SAT w domku jednorodzinnym - prosze o pomoc (16)
Instalacja antenowa w domu jednorodzinnym (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.1 seconds

elektroda.pl temat RSS