| Author |
MaThiR Poziom 15

|
17 May 2009 17:50 Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
Witam, przedstawiam wzmacniacz oparty o końcówkę mocy zbudowaną na dobrze znanych lampach PCL86. Na samym początku miały być tylko lampy, jednakże później wpadłem na pomysł zbudowania przedwzmacniacz sterowanego cyfrowo. Wybór padł na opracowany projekt forumowicza kozli - http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=371961&highlight=kozli&sid=. Dodatkowo wykonałem wzmacniacz słuchawkowy pracujący w kl.A na bazie schematu z grudniowego EdW z 2007r. Zasilacze i cała reszta to typowe układy, więc nie ma sensu się nad nimi rozwodzić.
Budowa urządzenia była dosyć burzliwa i trwała bardzo długo. Większa część podzespołów była już wykonana i zamontowana w obudowie ponad półtorej roku temu. Zatrzymał mnie przedwzmacniacz, po wgraniu softu nie działał jak należy. W ten sposób wzmacniacz przeleżał na półce z dobrych 10 miesięcy dopiero po których moje umiejętności w programowaniu mikroprocesorów AVR pozwoliły mi na stworzenie własnego programu. Układ posiada małe menu, w którym można zmieniać wzmocnienie tonów wysokich i niskich, balans, wybierać kanały i ustawiać wzmocnienie, wyposażyłem go również w możliwość wyłączania i włączania podświetlenia i zasilania wzm. słuchawkowego (pracuje w kl. A i grzeje się bardzo). Nie wzorowałem się na panelu przednim z projektu kozli, bo nie odpowiadał mi kształt, wykonałem swój. Eksperymentowałem również z transmisją RS232 i sterowaniem wzmaka przez terminal, stąd port z tyłu. Ogólnie bardzo wiele do tego układu dorabiałem w trakcie składania całości, dlatego też mam kilka wersji programu i mam nadzieję że za niedługo jak czas pozwoli opracuję ostateczną wersję z RS232 i obsługą pilota IR. Zważywszy na przeróbki chyba nie ma sensu zamieszczać softu.
Końcówkę mocy wykonałem na płytce PCB, na szczęście miałem kilka egzemplarzy PCL86, jedna z lamp miała dziwne napięcia spoczynkowe i grała gorzej natomiast inna się wzbudzała. Kolejne trzy były OK. Zrobiłem źle łącząc wzory płytek dwóch kanałów masami razem, chociaż zasilacz miał masę rozdzieloną. Przez to pojawiły się przesłuchy między obiema kanałami.
Po stworzeniu własnego softu wzmacniacz już pracował poprawnie, ale duża obudowa i kiepski panel przedni zniechęcił mnie na tyle, że całość znów została skazana na leżakowanie. Podłączałem go od czasu do czasu, jednak ostatnio służył mi przez półtorej miesiąca, dzień w dzień, więc siłą rzeczy zmusiłem się do jego ukończenia. Ukończenie zajęło parę dni, efekty mojej pracy możemy oglądać na zdjęciach.
Ogólnie była to konstrukcja eksperymentalna, jest w niej wiele rzeczy dorobionych poza płytkami. Najbardziej zadowala mnie, że mogłem sprawdzić w praktyce moje umiejętności programowania i zdobyć nowe doświadczenia. W załączniku zamieszczam projekty płytek.
Zachęcam również do obejrzenia reszty zdjęć:
http://mathir.fotosik.pl/albumy/442816.html
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
Wzmacniacz lampowy+sluchawkowy+preamp.rar |
| Contents: |
|
| Filesize: |
493.66 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
STRAŻOK 99 Poziom 9

|
17 May 2009 20:34 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
Jeden z lepszych moim zdaniem, tylko dlaczego cyfrowy przedwzmacniacz a potem lampy?? Ehhh jak dla mnie to trochę woła o sprawiedliwość ale pomysł fajny :)
|
|
| Back to top |
|
 |
raczek3 Poziom 19

|
17 May 2009 20:56 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
Witam, projekt według mnie super, wykonanie bardzo staranne, tylko ten pusty przedni panel coś mi na nim brakuje. Kolego czy jeśli zrealizujesz tą obsługę przez RS232 to zamieścisz schemat i programy?
Mi się podoba to nietypowe połączenie techniki cyfrowej z lampową. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Daro_Elektronik Poziom 21

|
17 May 2009 21:15 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
Ogólnie to nie miałbym się do czego przyczepić, bo bardzo czysta i starannie wykonana konstrukcja, ale zawsze ejst jakieś ale.
Po 1 te wystające switch'e to jakoś peszą. Ja bym schował je nieco poniżej panelu i przykrył jakąś folią z opisem.
Po 2 to dlaczego masz tam aż 7 płytek drukowanych.Nie dało się z tego zrobić 3(1 na panel, 2 na cześć analogową wzmacniacza i przedwzmacniacza i 3 na część sterowania i zasilacz)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 May 2009 21:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mgsk8er Poziom 13

|
17 May 2009 21:19 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
Może to nietypowe połączenie techniki cyfrowej z lampową jest ciekawe, ale napewno lepsze efekty by dało na odwrót, czyli nadać jakąś namiastkę brzmienia lampowym przedwzmacniaczem, a następnie przepuścić to przez maksymalnie liniową końcówkę, nawet cyfrową.
A właściwie co Autor sądzi o swoim dziele? Bo widzę sporo opisu technicznego i wspomnień z budowy, nie doczytałem się jednak wrażeń odsłuchowych.
|
|
| Back to top |
|
 |
VaM VampirE Poziom 13

|
17 May 2009 22:02 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
Wzmacniacze lampowe swoją wyjątkowość zawdzięczają głównie koncówkom mocy. Transformator wyjściowy i ogółem stopień końcowy na pentodzie najbardziej zmieniają dźwięk.
No chybaże mowa to lampowych przedwzmacniaczach hi-gain, które same w sobie masakrują sygnał z gitary.
Chyba bardziej klasycznie było by jedynie wtedy gdy by się zrobiło do tego lampowy preamp z ptkami od Alpsa, do głośności i korektora, a to dopiero starowane z atemegi. No przełącznik wejść na przekaźnikach. Ale koszt byłby dramatycznie większy, (4 alpsy z silnikami).
|
|
| Back to top |
|
 |
narasta Poziom 17

|
17 May 2009 22:18 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
| Quote: |
Może to nietypowe połączenie techniki cyfrowej z lampową jest ciekawe, ale napewno lepsze efekty by dało na odwrót, czyli nadać jakąś namiastkę brzmienia lampowym przedwzmacniaczem, a następnie przepuścić to przez maksymalnie liniową końcówkę, nawet cyfrową.
|
Główne zniekształcenia powstają przez transformator wyjściowy... Strasznie dużo osób twierdzi, że wystarczy jedna lampa i już uzyskujemy "piękny i ciepły lampowy dźwięk". I jeszcze się przy tym upierają.
Jeśli chodzi o cały projekt, to sądzę, że wyszło to bardzo zgrabnie. Niby bardzo dużo nowoczesności (procesor dźwiękowy, AVR, wyświetlacz), ale jest ta nutka old-school'u :) Obudowa taka sobie, ale chociaż zgrabna. Podoba mi się to, że potrafiłeś połączyć tyle rzeczy, czyli coś tam zaprogramować, trochę zająć się lampami i złożyć obudowę do kupy.
|
|
| Back to top |
|
 |
mgsk8er Poziom 13

|
17 May 2009 22:38 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
Absolutnie się z wami zgadzam, że najważniejszy jest transformator i wcale nie twierdzę, że lampowy przedwzmacniacz da lampowy dźwięk, dlatego użyłem słów "namiastka lampowego brzmienia". Wolę jednak takie rozwiązanie niż użycie cyfrowego elementu kształtującego dźwięk w torze audio, bo to mi sie jakoś gryzie, zwłaszcza z lampą.
|
|
| Back to top |
|
 |
krzycho123 Poziom 22

|
17 May 2009 22:52 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
Konstrukcja bardzo ciekawa ale zarazem bardzo chaotyczna przez kilka płytek , przedwzmacniacz na TDA - ok , choć nie wiem po co budować Kraków od nowa skoro powstał już przynajmniej jeden kit na tej kostce i co najmniej 2 razy użyty był w konstrukcjach prezentowanych tu na elektrodzie.
Jednak sterowanie po rs'ie , dosyć ciekawa kwestia chętnie poczytam co ostatcznie z tego wynikło.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 May 2009 22:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
stanislaw56 Poziom 17

|
18 May 2009 13:51 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
Witam Napracowałeś się solidnie ,pogratulować pomysłowości i wytrwałości ,jest tylko jedno ale ,szkoda zaawansowanej elektroniki do dwóch lamp tv bo pasmo na pewno nie będzie lepsze od starego tv tyle że moc większa ale ogólnie bardzo ciekawe połączenie lampek z elektroniką cyfrową .
|
|
| Back to top |
|
 |
msichal Poziom 18

|
18 May 2009 14:28 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
Wybaczcie ze część posta poza tematem ale nie rozumiem ciągłego pisania o potencjometrach alps-a... Czy to naprawdę taka świetna firma że trzeba wydać kupę kasy zamiast 2-3zł? Co to da? To IMO jak stosowanie audiofilskich podkładek pod kable...
Do tematu... Ostatnio sporo myślałem o wzmacniaczu na pcl86... Możesz napisać jakie jest ich brzmienie i z jakiego schematu korzystałeś?
|
|
| Back to top |
|
 |
MaThiR Poziom 15

|
18 May 2009 15:56 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
Jak na 3W mocy na kanał wzmacniacz gra naprawdę dobrze, o ile jest podłączony do dobrych kolumn. U mnie pracował z kolumnami firmy TONSIL MaestroII 130W. Dźwięk wydaje się bardzo czysty, nie oszczędzałem na zasilaczu więc zakłóceń prawie w ogóle nie ma. W moim poprzednim wzmacniaczu obojętnie jak ustawiałem EQ zawsze miałem jakieś zastrzeżenia dotyczące dźwięku, słuchając muzyki przy użyciu tego sprzętu wystarczyło minimalne podbicie tonów wysokich i niskich, cechuje się zdecydowanie lepszą barwą dźwięku. Oczywiście nie chcę robić złudnych nadziei, do tych wniosków doszedłem po paru zamianach wzmacniaczy i wielu godzinach słuchania muzyki, przy czym skala porównawcza jest raczej uboga, bo jego poprzednik zapewne też nie ma najlepszych parametrów. Dodatkowo użyte transformatory TG2,5 mają katalogową dolną granicę na 100Hz, trzeba się więc liczyć z odcięciem najniższych częstotliwości. Ich podbicie mija się z celem, ponieważ wzmacniacz ma zbyt małą moc. Zauważyłem że w przypadku gitar elektrycznych zniekształcenia są bardzo mało słyszalne w przypadku przesterowania, stąd wrażenie że gra dosyć głośno. Problemy pojawiają się np. z muzyką Trip-Hop (Massive Attack, Portishead) gdzie jednak tych parę watów to mało. Duża dynamika i eksponowanie każdego dźwięku sprawia że zniekształcenia przy nawet minimalnym przesterowaniu są słyszalne, wystarczy ściszyć i wszystko OK :D.
Przez złącze RS umożliwiłem zmianę głośności i kanału wejściowego (taki prościutki interface w terminalu), na tym zaprzestałem, bo zabrakło mi miejsca w pamięci mikroprocesora. Musiałbym jeszcze raz wszystko zrobić od podstaw, a najlepiej zastosować ATmegę16 albo 32 i dodatkowo wyposażyć go w obsługę pilota IR. Przyciski załatwię nowe, tylko takie miałem na składzie, reszta była za mała. Koszty to ok. 100-150zł, kupiłem tylko mikroprocesor, TDA7318, stabilizatory, transformatory głośnikowe i parę kondensatorów oraz kilkanaście innych drobnych półprzewodników. Resztę udało mi się wygrzebać z mojego zaplecza :wink:, w końcu trochę urządzeń się porozbierało w przeszłości.
Końcówka mocy to jak już wcześniej wspomniałem typowy układ, ja wzorowałem się na artykule z EdW (9/2007), gdzie była zamieszczona przeróbka wzm. słuchawkowego na głośnikowy. Płytki zrobiłem sam, są w załączniku w pierwszym poście. Poniżej plik .lbr lampy CL86:
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
CL86.zip |
| Contents: |
|
| Filesize: |
1.45 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Alton88 Poziom 18

|
19 May 2009 15:25 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
Aluminum wykończone słabo .. surowe czy lakierowne ?
Cholerka namęczyłes sie człowieku , w środku wygląda doś dobrze ale z zewnątrz szczerze mówiąc porażka .
|
|
| Back to top |
|
 |
VaM VampirE Poziom 13

|
20 May 2009 22:12 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
@ msichal
Wspomniałem o potenciometrach ALPS, bo miałem na myśli sterowanie analogowym przedwzmacniaczem zdalnie z udziałem AVR-a.
A potki ALPS jak dla mnie są ok bo ciągle produkowane, mają wypasione sterowanie przez silnik i są dostępne na allegro.
Ale zainteresowałem się nimi tylko z powodu sterowania silnikiem, normalnie nie przykładam wielkiej uwagi na markę gruzu jaki idzie w skład układu.
|
|
| Back to top |
|
 |
msichal Poziom 18

|
21 May 2009 14:35 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
@up
Teraz rozumiem, dzięki. Myślałem ze to jakieś zwykłe potencjometry.
|
|
| Back to top |
|
 |
skoti123 Poziom 19

|
21 May 2009 21:36 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
W jaki sposób wykonywałeś otwory w przednim panelu?
|
|
| Back to top |
|
 |
MaThiR Poziom 15

|
24 May 2009 13:18 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
| Quote: |
| W jaki sposób wykonywałeś otwory w przednim panelu? |
Wiertarka z odpowiednimi wiertłami i zestaw pilników. Aluminium jest bardzo miękkim metalem.
|
|
| Back to top |
|
 |
skoti123 Poziom 19

|
25 May 2009 15:23 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
Tak też myślałem.
A potem co robiłeś z tym aluminium? wygląda jakby było zmatowione drobnym papierem ściernym?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 May 2009 15:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MaThiR Poziom 15

|
08 Jun 2009 20:04 Re: Wzmacniacz PCL86 + preamp TDA7318. |
|
|
|
Szlifowałem w jednym kierunku papierem o ziarnistości 200 albo 300, a później wygładzałem drobnoziarnistym.
|
|
| Back to top |
|
 |