FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

komputer trudno uruchomić

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> komputer trudno uruchomić
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 18 May 2009 12:02   

komputer trudno uruchomić

Mam następujący problem ze starym komputerem (oryginalnie NTT kupiony w sklepie (nie) dla idiotów).
Wydaje mi się że problem nie był od nowości, lecz pojawił się później. Dlatego nie naprawiłam tego w ramach gwarancji.
Przy uruchamianiu systemu wciskam guzik uruchamiania komputera, zapalają się diody, chwilę startuje a potem się wyłącza. Trzeba ileś tam razy go tak startować, aby w końcu się uruchomił.

Podejrzewałam zasilacz lub płytę główną, wymieniłam już i jedno i drugie. W sumie to wymieniłam także i procesor i kości pamięci, bo nie współpracowałyby z nową płytą.

Tak więc większość istotnych podzespołów została wymieniona, ale problem z uruchamianiem pozostał. Moje pytanie jest następujące: czy jeżeli zamienię kabelki od guzika start i reset to problem zniknie, jeżeli to wina obudowy? I jak rozpoznać, który kabel jest od guzika start, a który od resetu.

No i drugie pytanie, co jeszcze może być powodem takiego problemu, jeżeli nie obudowa (innymi słowami czy to na pewno obudowa, bo już sporo wydałam na ten komputer, a okazało się że poprzednie wymiany nie rozwiązały tego problemu).

W razie czego parametry komputera
płyta główna Asrock P4i65G
pamięć DDR1 1 GB
zasilacz BeQuiet Dark Power 450 W
Procesor Pentium IV 3,06
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 May 2009 12:02   

Back to top

Zubowski
Poziom 12
Poziom 12

Post#2 18 May 2009 12:21helpful post - solution   

Re: komputer trudno uruchomić

Witaj skoro wymieniłaś wszystkie podzespoły wina leży najprawdopodobniej w guziku od załączania komputera.
Tak jak pisałaś możesz sprobowac zamienic guziki rozpoznasz je po napisach poszukaj kabelków wychodzących z tylnej czesci przedniego panela zwykle jest to po prawej stronie patrząc na oudowe od przodu, prowadzą one do płyty głównej jak znajdziesz to szukaj wtyczek z napisem power i reset i poprostu zamień je miejscami i spróbuj uruchomic komputer.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 May 2009 12:21helpful post - solution   

Back to top

wyrobekj
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 Post from the author of the topic 29 Nov 2009 22:21   

Re: komputer trudno uruchomić

Dziękuję za pomoc. W końcu serwis się ulitował i mi naprawili to p.... włączanie i guzik reset. Nie wiem co było źle, ale w końcu komputer normalnie działa.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> komputer trudno uruchomić
Page 1 of 1
Similar topics
Zawieszający się komputer - trudno określić przyczynę (3)
Nie chce się uruchomić komputer (18)
Zepsuty komputer - nie można uruchomić (14)
Dziwny komputer - co instalować? jak uruchomić? (5)
Jak uruchomić komputer bez klawiatury. (14)
Komputer nie chce się uruchomić (10)
Komputer nie chce się uruchomić. (26)
Pomóżcie uruchomić komputer ODRA 1305 (126)
Komputer nie chce się uruchomić (14)
Komputer nie chce sie uruchomić... (25)

Page generation time: 0.067 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed