wyrobekj Poziom 20

|
18 May 2009 12:02 komputer trudno uruchomić |
|
|
|
Mam następujący problem ze starym komputerem (oryginalnie NTT kupiony w sklepie (nie) dla idiotów).
Wydaje mi się że problem nie był od nowości, lecz pojawił się później. Dlatego nie naprawiłam tego w ramach gwarancji.
Przy uruchamianiu systemu wciskam guzik uruchamiania komputera, zapalają się diody, chwilę startuje a potem się wyłącza. Trzeba ileś tam razy go tak startować, aby w końcu się uruchomił.
Podejrzewałam zasilacz lub płytę główną, wymieniłam już i jedno i drugie. W sumie to wymieniłam także i procesor i kości pamięci, bo nie współpracowałyby z nową płytą.
Tak więc większość istotnych podzespołów została wymieniona, ale problem z uruchamianiem pozostał. Moje pytanie jest następujące: czy jeżeli zamienię kabelki od guzika start i reset to problem zniknie, jeżeli to wina obudowy? I jak rozpoznać, który kabel jest od guzika start, a który od resetu.
No i drugie pytanie, co jeszcze może być powodem takiego problemu, jeżeli nie obudowa (innymi słowami czy to na pewno obudowa, bo już sporo wydałam na ten komputer, a okazało się że poprzednie wymiany nie rozwiązały tego problemu).
W razie czego parametry komputera
płyta główna Asrock P4i65G
pamięć DDR1 1 GB
zasilacz BeQuiet Dark Power 450 W
Procesor Pentium IV 3,06
|
|