FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

DAC z wyjściem prądowym. Zasilacz laboratoryjny.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> DAC z wyjściem prądowym. Zasilacz laboratoryjny.
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 18 May 2009 14:36   

DAC z wyjściem prądowym

Witam, mam pytanie, czy w układzie sterującym wartość napięcia i prądu w zasilaczu laboratoryjnym lepiej jest stosować przetworniki DAC z wyjściem prądowym czy z wyjściem napięciowym. Przeglądałem praktycznie wszystkie konstrukcję na DIY dotyczące zasilaczy, i praktycznie w każdym który ma sterowanie cyfrowe zastosowane są przetworniki DAC napięciowe, ale po przejrzeniu profesjonalnych konstrukcji z firmy agilent zasilaczy laboratoryjnych sterowanie jest zrobione na DAC prądowym po którym jest przetwornik prąd napięcie na wzm. operacyjnym. Ciekawi mnie dlaczego zastosowali DAC z prądowymi wyjściami.Chcę zaprojektować zasilacz który będzie służył również jako sterowane źródło prądowe. Z założenia chce zastosować boczniki kasy 0,5% oraz rezystory w kluczowych obwodach związanych z wzmocnieniem klasy 0,1%.
Czy stosując napięciowe DAC uzyskuję się gorsze parametry dynamiczne ??, większą nieliniowość ??.
Chce po prostu zrobić swoją konstrukcję zasilacza, a nie powielać kolejny raz Kit czy zasilacz oparty na LM317.
Mam już skompletowane wzm. oper LT1013/1051 garść precyzyjnych rezystorów. Zestaw fabrycznych boczników na 10A 0,5%.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 May 2009 14:36   

Back to top

rezasurmar
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 Post from the author of the topic 19 May 2009 09:16   

Re: DAC z wyjściem prądowym

Widać muszę sobie odpowiedzieć sam na pierwszą część pytania. Tzn. cytując za książką "sztuka elektroniki". 'Chociaż napięcie jest często najwygodniejszą wielkością wyjściową przetwornika, trzeba mieć świadomość, że wzmacniacz operacyjny jest najwolniejszym elementem przetwornika, a więc jego parametry decydują o szybkości przetwarzania. W przypadku, gdy sygnałem wyjściowym przetwornika może być prąd, uzyskuję się lepsze parametry za niższą, zazwyczaj, cenę.'
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> DAC z wyjściem prądowym. Zasilacz laboratoryjny.
Page 1 of 1
Similar topics
Zasilacz laboratoryjny 4 zaciski (5)
Zasilacz laboratoryjny 0-30/5A NE301-K (25)
zasilacz warsztatowy (laboratoryjny?) (8)
- Zasilacz czterozaciskowy laboratoryjny (34)
Zasilacz laboratoryjny 0-30v - 5a (z PE) (1)
zasilacz laboratoryjny (8)
zasilacz laboratoryjny (6)
przetwornik c/a z wyjściem prądowym (1)
Zasilacz laboratoryjny - Problem (10)
Zasilacz laboratoryjny cyfrowy (8)

Page generation time: 0.067 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed