Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(
Autor
Wiadomość
Szwarc3
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 359
Miasto: Polkowice

Post#1 Post autora tematu 23 Maj 2009 13:17   

Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Witam mam problem z włacznikiem klapkowym ( nie wiem dokładnie jak to sie nazywa ) przypomne ze instalacja jest stara. Z puszki pociagnołem zasilanie na włacznik i z tego włacznika chciałbym aby sie zapalały 2 lampy Prosze o pomoc jak to podłaczyc Czy fazy tylko podpiac pod włacznik a zero pod np kostke?? Moge tak zrobic?? Jezeli sie myle z pojeciami itp to prosze mnie poprawic, aha jestem poczatkowy;)
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 23 Maj 2009 13:17   



Powrót do góry
   
Duduś74
Moderator - Na Wesoło HydePark
Moderator - Na Wesoło HydePark


Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 4386
Miasto: ? nie, Wieś.

Post#2 23 Maj 2009 13:25   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Chodzi Ci o wyłącznik schodowy(klatkowy), tzn. jednym zapalasz a drugim gasisz ?
Powrót do góry
   
79Jarek
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 145
Miasto: okolice KOŁA

Post#3 23 Maj 2009 13:25   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Witam. Łącznik jest pojedynczy (obie lampy zapalają się równocześnie), czy podwójny ( można każdą osobno załączyć) ? Przewody do opraw są już położone? Jeśli tak to gdzie są doprowadzone? Czy do puszki z której pobrano fazę na łącznik?
Powrót do góry
   
Szwarc3
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 359
Miasto: Polkowice

Post#4 Post autora tematu 23 Maj 2009 13:30   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


To jest włacznik którym moge zapalic 2 osobne lampy ... Myslałem ze zrobie tak ... Faze z puszki pociagne do włacznika i z tego własnie zasilania od włacznika pociagne zasilanie na 2 lampy sa ta 2 małe halogeny wiec mysle ze problemu nie bedzie ... tylko czy moge tak zrobic i wogóle ...

Dodano po 41 [sekundy]:

To jest włacznik którym moge zapalic 2 osobne lampy ... Myslałem ze zrobie tak ... Faze z puszki pociagne do włacznika i z tego własnie zasilania od włacznika pociagne zasilanie na 2 lampy sa ta 2 małe halogeny wiec mysle ze problemu nie bedzie ... tylko czy moge tak zrobic i wogóle ...
Powrót do góry
   
Duduś74
Moderator - Na Wesoło HydePark
Moderator - Na Wesoło HydePark


Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 4386
Miasto: ? nie, Wieś.

Post#5 23 Maj 2009 13:35   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Tak zrób, faza do wyłącznika a zero do lamp.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 23 Maj 2009 13:35   


Powrót do góry
   
Szwarc3
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 359
Miasto: Polkowice

Post#6 Post autora tematu 23 Maj 2009 13:38   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Okey , jeszcze jedno pytanie a zero gdzie dokłądnie połaczyc bo pociagnołem juz do tych lamp 2 kable od włacznika zero i faze przy lampie wiem jak podłaczyc ale przy tym właczniku zero ?? czy moze na kostke?? nic sie nie stanie??
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 23 Maj 2009 13:38   


Powrót do góry
   
Duduś74
Moderator - Na Wesoło HydePark
Moderator - Na Wesoło HydePark


Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 4386
Miasto: ? nie, Wieś.

Post#7 23 Maj 2009 13:43   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Zero podłączasz do lamp, fazę do wyłącznika (podwójny) i od niego dwa przewody, jeden do jednej lampy a drugi do drugiej.
Powrót do góry
   
keszan
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 509
Miasto: Żyrardów

Post#8 23 Maj 2009 13:45   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Tak jest, skręć na kostkę lub inną złączkę.
Powrót do góry
   
cukras
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 08 Lis 2004
Posty: 289

Post#9 23 Maj 2009 13:50   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Witam, podłącz tak : zero z puszki do wspólnego zacisku lampek(obojetnie któergo),drugi zacisk lampek podłącz do jednego bieguna łącznika(obojętnie którego), drugi biegun łącznika połącz z fazą z puszki i będzie działać.
pzdr
Powrót do góry
   
jdjan1
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 462
Miasto: Banków, kościołów i marketów

Post#10 23 Maj 2009 14:00   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Witam!

Wszyscy piszą i piszą, niedługo powstanie dytyramb na ten temat, a językiem technicznym jest schemat — proszę bardzo: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany.
Prościej narysować się już nie da.

Pozdrawiam

Jan
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 23 Maj 2009 14:00   


Powrót do góry
   
Szwarc3
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 359
Miasto: Polkowice

Post#11 Post autora tematu 23 Maj 2009 14:08   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Okey Juz Wiem;) Dzieki
Powrót do góry
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 7156
Miasto: Wielkopolska

Post#12 23 Maj 2009 16:39   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Regulamin p. 8.1, 14, 15
Kosz
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podłaczyc telefon bez bateri, (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS