Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum ->Jak to podłaczyc - Oswietlenie :( Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Szwarc3
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Polkowice
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 338
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
Szwarc3
Poziom 16
Post#1 23 Maj 2009 14:17  Autor tematu   

Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Witam mam problem z włacznikiem klapkowym ( nie wiem dokładnie jak to sie nazywa ) przypomne ze instalacja jest stara. Z puszki pociagnołem zasilanie na włacznik i z tego włacznika chciałbym aby sie zapalały 2 lampy Prosze o pomoc jak to podłaczyc Czy fazy tylko podpiac pod włacznik a zero pod np kostke?? Moge tak zrobic?? Jezeli sie myle z pojeciami itp to prosze mnie poprawic, aha jestem poczatkowy;)
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
Duduś74
Moderator - Na Wesoło HydePark
Moderator - Na Wesoło HydePark
Miasto: ? nie, Wieś.
Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 4152
Pomógł: 57
Ocena postów: 4
Duduś74
Moderator - Na Wesoło HydePark
Post#2 23 Maj 2009 14:25    

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Chodzi Ci o wyłącznik schodowy(klatkowy), tzn. jednym zapalasz a drugim gasisz ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
79Jarek
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: okolice KOŁA
Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 143
Pomógł: 12
Ocena postów: 6
79Jarek
Poziom 13
Post#3 23 Maj 2009 14:25    

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Witam. Łącznik jest pojedynczy (obie lampy zapalają się równocześnie), czy podwójny ( można każdą osobno załączyć) ? Przewody do opraw są już położone? Jeśli tak to gdzie są doprowadzone? Czy do puszki z której pobrano fazę na łącznik?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
Szwarc3
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Polkowice
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 338
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
Szwarc3
Poziom 16
Post#4 23 Maj 2009 14:30  Autor tematu   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


To jest włacznik którym moge zapalic 2 osobne lampy ... Myslałem ze zrobie tak ... Faze z puszki pociagne do włacznika i z tego własnie zasilania od włacznika pociagne zasilanie na 2 lampy sa ta 2 małe halogeny wiec mysle ze problemu nie bedzie ... tylko czy moge tak zrobic i wogóle ...

Dodano po 41 [sekundy]:

To jest włacznik którym moge zapalic 2 osobne lampy ... Myslałem ze zrobie tak ... Faze z puszki pociagne do włacznika i z tego własnie zasilania od włacznika pociagne zasilanie na 2 lampy sa ta 2 małe halogeny wiec mysle ze problemu nie bedzie ... tylko czy moge tak zrobic i wogóle ...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
Duduś74
Moderator - Na Wesoło HydePark
Moderator - Na Wesoło HydePark
Miasto: ? nie, Wieś.
Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 4152
Pomógł: 57
Ocena postów: 4
Duduś74
Moderator - Na Wesoło HydePark
Post#5 23 Maj 2009 14:35    

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Tak zrób, faza do wyłącznika a zero do lamp.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
Szwarc3
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Polkowice
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 338
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
Szwarc3
Poziom 16
Post#6 23 Maj 2009 14:38  Autor tematu   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Okey , jeszcze jedno pytanie a zero gdzie dokłądnie połaczyc bo pociagnołem juz do tych lamp 2 kable od włacznika zero i faze przy lampie wiem jak podłaczyc ale przy tym właczniku zero ?? czy moze na kostke?? nic sie nie stanie??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
Duduś74
Moderator - Na Wesoło HydePark
Moderator - Na Wesoło HydePark
Miasto: ? nie, Wieś.
Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 4152
Pomógł: 57
Ocena postów: 4
Duduś74
Moderator - Na Wesoło HydePark
Post#7 23 Maj 2009 14:43    

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Zero podłączasz do lamp, fazę do wyłącznika (podwójny) i od niego dwa przewody, jeden do jednej lampy a drugi do drugiej.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
keszan
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Żyrardów
Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 501
Pomógł: 32
Ocena postów: 11
keszan
Poziom 18
Post#8 23 Maj 2009 14:45    

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Tak jest, skręć na kostkę lub inną złączkę.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
cukras
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 08 Lis 2004
Posty: 282
Pomógł: 11
Ocena postów: 3
cukras
Poziom 16
Post#9 23 Maj 2009 14:50    

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Witam, podłącz tak : zero z puszki do wspólnego zacisku lampek(obojetnie któergo),drugi zacisk lampek podłącz do jednego bieguna łącznika(obojętnie którego), drugi biegun łącznika połącz z fazą z puszki i będzie działać.
pzdr

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jdjan1
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Banków, kościołów i marketów
Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 459
Pomógł: 116
Ocena postów: 35
jdjan1
Poziom 18
Post#10 23 Maj 2009 15:00    

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Witam!

Wszyscy piszą i piszą, niedługo powstanie dytyramb na ten temat, a językiem technicznym jest schemat — proszę bardzo: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany.
Prościej narysować się już nie da.

Pozdrawiam

Jan

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Szwarc3
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Polkowice
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 338
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
Szwarc3
Poziom 16
Post#11 23 Maj 2009 15:08  Autor tematu   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Okey Juz Wiem;) Dzieki

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika
Miasto: Wielkopolska
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6842
Pomógł: 294
Ocena postów: 26
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Post#12 23 Maj 2009 17:39    

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Regulamin p. 8.1, 14, 15
Kosz

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum -> Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podłaczyc telefon bez bateri, (6)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.048 seconds

elektroda.pl temat RSS