Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


  Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives ->Jak to podłaczyc - Oswietlenie :( Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Szwarc3
Level 17
Location: Polkowice
Joined: 18 Feb 2008
Posts: 338
Helped: 2
Post rating: 2
Szwarc3
Level 17
Post#1 23 May 2009 14:17  Topic author   

Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Witam mam problem z włacznikiem klapkowym ( nie wiem dokładnie jak to sie nazywa ) przypomne ze instalacja jest stara. Z puszki pociagnołem zasilanie na włacznik i z tego włacznika chciałbym aby sie zapalały 2 lampy Prosze o pomoc jak to podłaczyc Czy fazy tylko podpiac pod włacznik a zero pod np kostke?? Moge tak zrobic?? Jezeli sie myle z pojeciami itp to prosze mnie poprawic, aha jestem poczatkowy;)
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
Duduś74
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: ? nie, Wieś.
Joined: 03 Feb 2009
Posts: 4165
Helped: 57
Post rating: 10
Duduś74
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#2 23 May 2009 14:25    

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Chodzi Ci o wyłącznik schodowy(klatkowy), tzn. jednym zapalasz a drugim gasisz ?

Helpful post? + 0
Back to top
79Jarek
Level 16
Location: okolice KOŁA
Joined: 28 Mar 2008
Posts: 143
Helped: 13
Post rating: 7
79Jarek
Level 16
Post#3 23 May 2009 14:25    

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Witam. Łącznik jest pojedynczy (obie lampy zapalają się równocześnie), czy podwójny ( można każdą osobno załączyć) ? Przewody do opraw są już położone? Jeśli tak to gdzie są doprowadzone? Czy do puszki z której pobrano fazę na łącznik?

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
Szwarc3
Level 17
Location: Polkowice
Joined: 18 Feb 2008
Posts: 338
Helped: 2
Post rating: 2
Szwarc3
Level 17
Post#4 23 May 2009 14:30  Topic author   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


To jest włacznik którym moge zapalic 2 osobne lampy ... Myslałem ze zrobie tak ... Faze z puszki pociagne do włacznika i z tego własnie zasilania od włacznika pociagne zasilanie na 2 lampy sa ta 2 małe halogeny wiec mysle ze problemu nie bedzie ... tylko czy moge tak zrobic i wogóle ...

Dodano po 41 [sekundy]:

To jest włacznik którym moge zapalic 2 osobne lampy ... Myslałem ze zrobie tak ... Faze z puszki pociagne do włacznika i z tego własnie zasilania od włacznika pociagne zasilanie na 2 lampy sa ta 2 małe halogeny wiec mysle ze problemu nie bedzie ... tylko czy moge tak zrobic i wogóle ...

Helpful post? + 0
Back to top
Duduś74
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: ? nie, Wieś.
Joined: 03 Feb 2009
Posts: 4165
Helped: 57
Post rating: 10
Duduś74
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#5 23 May 2009 14:35    

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Tak zrób, faza do wyłącznika a zero do lamp.

Helpful post? + 0
Back to top
Szwarc3
Level 17
Location: Polkowice
Joined: 18 Feb 2008
Posts: 338
Helped: 2
Post rating: 2
Szwarc3
Level 17
Post#6 23 May 2009 14:38  Topic author   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Okey , jeszcze jedno pytanie a zero gdzie dokłądnie połaczyc bo pociagnołem juz do tych lamp 2 kable od włacznika zero i faze przy lampie wiem jak podłaczyc ale przy tym właczniku zero ?? czy moze na kostke?? nic sie nie stanie??

Helpful post? + 0
Back to top
Duduś74
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: ? nie, Wieś.
Joined: 03 Feb 2009
Posts: 4165
Helped: 57
Post rating: 10
Duduś74
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#7 23 May 2009 14:43    

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Zero podłączasz do lamp, fazę do wyłącznika (podwójny) i od niego dwa przewody, jeden do jednej lampy a drugi do drugiej.

Helpful post? + 0
Back to top
keszan
Level 20
Location: Żyrardów
Joined: 23 Mar 2009
Posts: 508
Helped: 32
Post rating: 15
keszan
Level 20
Post#8 23 May 2009 14:45    

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Tak jest, skręć na kostkę lub inną złączkę.

Helpful post? + 0
Back to top
cukras
Level 17
Joined: 08 Nov 2004
Posts: 282
Helped: 11
Post rating: 3
cukras
Level 17
Post#9 23 May 2009 14:50    

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Witam, podłącz tak : zero z puszki do wspólnego zacisku lampek(obojetnie któergo),drugi zacisk lampek podłącz do jednego bieguna łącznika(obojętnie którego), drugi biegun łącznika połącz z fazą z puszki i będzie działać.
pzdr

Helpful post? + 0
Back to top
jdjan1
Level 25
Location: Banków, kościołów i marketów
Joined: 04 May 2005
Posts: 460
Helped: 117
Post rating: 46
jdjan1
Level 25
Post#10 23 May 2009 15:00    

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Witam!

Wszyscy piszą i piszą, niedługo powstanie dytyramb na ten temat, a językiem technicznym jest schemat — proszę bardzo: To view the material on this forum you must be logged in..
Prościej narysować się już nie da.

Pozdrawiam

Jan

Helpful post? + 0
Back to top
Szwarc3
Level 17
Location: Polkowice
Joined: 18 Feb 2008
Posts: 338
Helped: 2
Post rating: 2
Szwarc3
Level 17
Post#11 23 May 2009 15:08  Topic author   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Okey Juz Wiem;) Dzieki

Helpful post? + 0
Back to top
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Location: Wielkopolska
Joined: 25 Oct 2007
Posts: 7068
Helped: 301
Post rating: 78
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Post#12 23 May 2009 17:39    

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Regulamin p. 8.1, 14, 15
Kosz

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(
Page 1 of 1

Similar topics to jak to podłaczyc - Oswietlenie :(

Jak podłaczyc telefon bez bateri, (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.079 seconds