Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(
Author
Message
Szwarc3
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 18 Feb 2008
Posts: 341
Location: Polkowice

Post#1 Post from the author of the topic 23 May 2009 14:17   

Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Witam mam problem z włacznikiem klapkowym ( nie wiem dokładnie jak to sie nazywa ) przypomne ze instalacja jest stara. Z puszki pociagnołem zasilanie na włacznik i z tego włacznika chciałbym aby sie zapalały 2 lampy Prosze o pomoc jak to podłaczyc Czy fazy tylko podpiac pod włacznik a zero pod np kostke?? Moge tak zrobic?? Jezeli sie myle z pojeciami itp to prosze mnie poprawic, aha jestem poczatkowy;)
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 23 May 2009 14:17   



Back to top
   
Duduś74
Moderator - Na Wesoło HydePark
Moderator - Na Wesoło HydePark


Joined: 03 Feb 2009
Posts: 4182
Location: ? nie, Wieś.

Post#2 23 May 2009 14:25   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Chodzi Ci o wyłącznik schodowy(klatkowy), tzn. jednym zapalasz a drugim gasisz ?

Helpful message? + -

Back to top
   
79Jarek
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 28 Mar 2008
Posts: 144
Location: okolice KOŁA

Post#3 23 May 2009 14:25   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Witam. Łącznik jest pojedynczy (obie lampy zapalają się równocześnie), czy podwójny ( można każdą osobno załączyć) ? Przewody do opraw są już położone? Jeśli tak to gdzie są doprowadzone? Czy do puszki z której pobrano fazę na łącznik?

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 23 May 2009 14:25   



Back to top
   
Szwarc3
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 18 Feb 2008
Posts: 341
Location: Polkowice

Post#4 Post from the author of the topic 23 May 2009 14:30   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


To jest włacznik którym moge zapalic 2 osobne lampy ... Myslałem ze zrobie tak ... Faze z puszki pociagne do włacznika i z tego własnie zasilania od włacznika pociagne zasilanie na 2 lampy sa ta 2 małe halogeny wiec mysle ze problemu nie bedzie ... tylko czy moge tak zrobic i wogóle ...

Dodano po 41 [sekundy]:

To jest włacznik którym moge zapalic 2 osobne lampy ... Myslałem ze zrobie tak ... Faze z puszki pociagne do włacznika i z tego własnie zasilania od włacznika pociagne zasilanie na 2 lampy sa ta 2 małe halogeny wiec mysle ze problemu nie bedzie ... tylko czy moge tak zrobic i wogóle ...

Helpful message? + -

Back to top
   
Duduś74
Moderator - Na Wesoło HydePark
Moderator - Na Wesoło HydePark


Joined: 03 Feb 2009
Posts: 4182
Location: ? nie, Wieś.

Post#5 23 May 2009 14:35   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Tak zrób, faza do wyłącznika a zero do lamp.

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 23 May 2009 14:35   



Back to top
   
Szwarc3
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 18 Feb 2008
Posts: 341
Location: Polkowice

Post#6 Post from the author of the topic 23 May 2009 14:38   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Okey , jeszcze jedno pytanie a zero gdzie dokłądnie połaczyc bo pociagnołem juz do tych lamp 2 kable od włacznika zero i faze przy lampie wiem jak podłaczyc ale przy tym właczniku zero ?? czy moze na kostke?? nic sie nie stanie??

Helpful message? + -

Back to top
   
Duduś74
Moderator - Na Wesoło HydePark
Moderator - Na Wesoło HydePark


Joined: 03 Feb 2009
Posts: 4182
Location: ? nie, Wieś.

Post#7 23 May 2009 14:43   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Zero podłączasz do lamp, fazę do wyłącznika (podwójny) i od niego dwa przewody, jeden do jednej lampy a drugi do drugiej.

Helpful message? + -

Back to top
   
keszan
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 23 Mar 2009
Posts: 499
Location: Żyrardów

Post#8 23 May 2009 14:45   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Tak jest, skręć na kostkę lub inną złączkę.

Helpful message? + -

Back to top
   
cukras
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 08 Nov 2004
Posts: 283

Post#9 23 May 2009 14:50   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Witam, podłącz tak : zero z puszki do wspólnego zacisku lampek(obojetnie któergo),drugi zacisk lampek podłącz do jednego bieguna łącznika(obojętnie którego), drugi biegun łącznika połącz z fazą z puszki i będzie działać.
pzdr

Helpful message? + -

Back to top
   
jdjan1
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 04 May 2005
Posts: 459
Location: Banków, kościołów i marketów

Post#10 23 May 2009 15:00   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Witam!

Wszyscy piszą i piszą, niedługo powstanie dytyramb na ten temat, a językiem technicznym jest schemat — proszę bardzo: To view the material on this forum you must be logged in..
Prościej narysować się już nie da.

Pozdrawiam

Jan

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 23 May 2009 15:00   



Back to top
   
Szwarc3
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 18 Feb 2008
Posts: 341
Location: Polkowice

Post#11 Post from the author of the topic 23 May 2009 15:08   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Okey Juz Wiem;) Dzieki

Helpful message? + -

Back to top
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 6667
Location: Wielkopolska

Post#12 23 May 2009 17:39   

Re: Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(


Regulamin p. 8.1, 14, 15
Kosz

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Jak to podłaczyc - Oswietlenie :(
Page 1 of 1
Similar topics
Jak podłaczyc telefon bez bateri, (6)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl topic RSS feed