| Author |
Jerzak666 Poziom 2

|
27 May 2009 04:52 jak podlaczyc Internet do laptopa?? - bezprzewodow?? |
|
|
|
Witam.
Chciałbym podlaczyc internet do laptopa- oczywiscie nie wiazac go na kablu. w okolicy dziala dostawca do ktorego mozna podpiac sie przez antene zewnetrzna np. Antena kierunkowa Helicall 15dBi TNC kabel od tej anteny zakonczony jest zlaczem RP-SMA(rsma) jak wiekszosc anten tego typu.
Owy uslugodawca dolacza do tej anteny AP ktory laczy sie z siecia (z AP leci juz kabe zakonczony wtyka RJ45-skretka) i potem dopiero w moim przypadku dolacza jeszcze ruter zebym sie laczyl bezprzewodowo. wszystko by bylo ok ale on za sprzet wola 500zl dzierzawy-podczas rozwiazania umowy kasa przepada. w sytuacji kiedy sprzet bede mial swoj moge sobie obnizyc koszty podlaczenia.
szukalem i znalazlem cos takiego
np.:
Antena kierunkowa Helicall 15dBi TNC
Access Point SparkLAN WX-7800A odpowiednik Tonze AW-6660
powinienem sie polaczyc z internetem i kozystac z niego bezprzewodowo w calym domu.
czy moze jest inne wyjcie czy to jest dobre czy musze szykac dalej??
Kolega zacznie używać wielkich liter i polskich "ogonków'. Proszę poprawić.
Gusioo.
|
|
| Back to top |
|
 |
fuutro Poziom 26

|
27 May 2009 07:24 Re: jak podlaczyc Internet do laptopa?? - bezprzewodow?? |
|
|
|
A nie ma zwykłego usługodawcy kablem? Koszt powinien być sporo niższy a router i tak ci się może przydać w takim wypadku. 500zł to gościa moim zdaniem (za przeproszeniem) p******o.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 May 2009 07:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
stanislaw56 Poziom 17

|
27 May 2009 08:11 Re: jak podlaczyc Internet do laptopa?? - bezprzewodow?? |
|
|
|
Widziałem na alegro antenki aktywne,czyli z wbudowanym ap,koszt tej antenki był chyba w granicach 100 zł,do tego dokupić jakiś ruter bez przewodowy i kłopot z głowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 May 2009 08:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
WMichał Poziom 21

Joined: 29 Dec 2007 Posts: 1275 Location: Ostrów Wielkopolski
|
27 May 2009 12:51 Re: jak podlaczyc Internet do laptopa?? - bezprzewodow?? |
|
|
|
Takich anten jak kolega pisze wyżej to na allegro się nie kupuje.
Potrzebny Ci Ap klient i router.
Zapoznaj się z tym .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 May 2009 12:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jerzak666 Poziom 2

|
27 May 2009 14:00 Re: jak podlaczyc Internet do laptopa?? - bezprzewodow?? |
|
|
|
Ten ruter co podałem w linkach ma Ap w sobie pisze tez ze możne łączyć się z internetem przez jedna antenkę a druga pracuje niezależnie, ale nie jestem pewien czy to mi wystarczy czy nie wyrzucę kasy w błoto - no i nie mogę znaleźć czy ten Ruter działa w trybie PPPoE
Znalazłem również router Ovislink WL-5460AP v2 który działa tez w trybie WISP+Universal Repeater:w tym trybie AP odbiera sygnał od dostawcy internetu bezprzewodowo, oraz równocześnie bezprzewodowo i przewodowo rozsyła go dalej do komputerów, ale tu powstaje pytanie czy jak podłącze antenę zewnętrzną czy ona mi roześle sygnał na dom czy muszę kupować antenę dookolną - to wtedy nie wiem czy antena dookolną odbierze mi internet z odległości 1km, i tez nie widzę żeby ten Ovislink miał protokół PPPoE :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Ficu Poziom 22

|
27 May 2009 14:31 Re: jak podlaczyc Internet do laptopa?? - bezprzewodow?? |
|
|
|
5GHz czy 2,4GHz?. Jeżeli 5GHz to NS5 + jakiś AP.
|
|
| Back to top |
|
 |
WMichał Poziom 21

Joined: 29 Dec 2007 Posts: 1275 Location: Ostrów Wielkopolski
|
27 May 2009 21:17 Re: jak podlaczyc Internet do laptopa?? - bezprzewodow?? |
|
|
|
A możesz podać jeśli znane Ci są te informacje, jakie dostawca daje urządzenia w ramach tych 500 zł?
|
|
| Back to top |
|
 |
Jerzak666 Poziom 2

|
28 May 2009 05:20 Re: jak podlaczyc Internet do laptopa?? - bezprzewodow?? |
|
|
|
Wiem ze daje antenę kierunkowa (jakaś jage) na krótkim kablu, AP zaraz koło niej i dalej kablem do routera. Ale firm nie znam bo wiem ze ceny tych urządzeń to nie będzie 500zł
Antena kosztuje okło 50-80zł Router+AP 100-200zł. Nie wiem tylko jakie urządzenia mam kupić żeby to wszystko działało bez problemów.
Ale dziś koło 16-tej będzie chyba finał bo pożyczam sprzęt i ma przyjechać koleś instalować żeby to chodziło. Napisze co miałem i czy poszło.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 May 2009 05:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jerzak666 Poziom 2

|
28 May 2009 20:17 Re: jak podlaczyc Internet do laptopa?? - bezprzewodow?? |
|
|
|
No i mam już rozwiązanie niestety nie tego oczekiwałem no ale cóż.
Kupiłem dwa urządzenia jedno to
Punkt dostępowy TP-Link w technologii eXtended Range TL-WA501G AP/APC/WDS 2,4GHz
a drugie to
Punkt dostępowy TP-Link w technologii eXtended Range TL-WR542G z wbudowanym routerem oraz 4 portowym switchem
no i oczywiście antenę na zewnątrz podpięta do pierwszego urządzenia
Antena ATK-16/2,4 GHz 14,5 dB + gniazdo N
Dogadałem się z właścicielem sieci i od nieg kupiłem sprzęt po kosztach - nie tak jak bym przez biuro kupował. Sprzęt mnie wyniósł 300zł a nie 500 zawsze na flaszkę zostało ;)
myślałem ze ktoś podpowie ze może coś takiego by szło
Ovislink WL-5460AP v2 ma 7 trybów pracy a w tym WISP+Universal Repeater:w tym trybie AP odbiera sygnał od dostawcy internetu bezprzewodowo, oraz równocześnie bezprzewodowo i przewodowo rozsyła go dalej do komputerów. no ale jest tak i tez dobrze działa - przy zasięgu sygnału 20% chodzi bez problemów - tylko 20% bo drzewo sąsiada stoi na drodze ;P
Dzięki z starania.
|
|
| Back to top |
|
 |