| Author |
Bylek Poziom 9

|
27 May 2009 17:14 Gramofon Unitra GS 438 Bernard ramię za szybko opada |
|
|
|
Proszę o pomoc w sprawie jak w temacie. Za szybko opada ramię w gramofonie, a jak skończy się płyta lub chcę podnieść je dzwignią - to ramie trochę bezwładnie podskakuje. Dzieje się tak od momentu jak przerabiałem okabkowanie z DIN na chinche - rozdzielałem masy bo były połaczone i wyprowadzałem GND (wprawdzie zablokowałem ramię na czas obrócenia "do góry nogami", ale jak przypuszczam i tak się coś rozregulowało). Jak przywrócić stan poprzedni?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 May 2009 17:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Grzegorz Markowski Poziom 22

|
27 May 2009 17:25 Re: Gramofon Unitra GS 438 Bernard ramię za szybko opada |
|
|
|
Problem leży w braku smaru w tłumiku tzw. "windy", która podnosi ramię. Smar musi być specjalny, o dużej lepkości. Poszukaj w sieci informacji na ten temat.
GM
|
|
| Back to top |
|
 |
Bylek Poziom 9

|
27 May 2009 17:49 Re: Gramofon Unitra GS 438 Bernard ramię za szybko opada |
|
|
|
To może być to, bo przy okazji czyściłem to i owo. Prysnęłem też WD 40 w szparki w celach konserwacyjnych i pewnie wypłukało lub porządnie rozcieńczyło ten smar. Wyciągnąłem tą windę i rzeczywiście lata "luźno". Dzięki. (Niestety w sieci nie ma jednoznacznej odpowiedzi na temat takiego smaru, a z tego co widzę grafitowy nie za bardzo sie nadaje).
|
|
| Back to top |
|
 |

|
27 May 2009 18:17 Re: Gramofon Unitra GS 438 Bernard ramię za szybko opada |
|
|
|
Poczytaj http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=30989 Wątek stary, ale informacje nadal aktualne. W tłumikach "wind" polskich gramofonów, stosowano taki sam smar, jaki był używany do wypełniania hamulców spowalniających otwieranie kieszeni kasety w magnetofonach serii M-70..., 80... i 90...
Smar nie musi być gęsty, ważne aby był lepki.
GM
P.S. Stosowanie WD-40, do czyszczenia i konserwacji urządzeń elektronicznych, powinno być prawnie zakazane.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bylek Poziom 9

|
27 May 2009 20:16 Re: Gramofon Unitra GS 438 Bernard ramię za szybko opada |
|
|
|
Szukałem różnych mazideł w domu o jak największej lepkości i znalazłem - na razie się sprawdza i ramię opuszcza się jak wczesniej - zobaczę czy nie stwardnieje - jeśli nie to warto stosować masowo. Produkt ogólnie dostępny. Na alternatywę jest jeszcze drugie mazidło w tym samym produkcie - lepkość chyba jeszcze większa ale i większa gęstość.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 May 2009 20:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
27 May 2009 21:00 Re: Gramofon Unitra GS 438 Bernard ramię za szybko opada |
|
|
|
| Grzegorz Markowski wrote: |
P.S. Stosowanie WD-40, do czyszczenia i konserwacji urządzeń elektronicznych, powinno być prawnie zakazane. |
Popieram w całej rozciągłości... :)
Stężeje- jeśli "mazidło" jest pochodzenia roślinnego, lub zwierzęcego...
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bylek Poziom 9

|
27 May 2009 23:53 Re: Gramofon Unitra GS 438 Bernard ramię za szybko opada |
|
|
|
Kilka godzin minęło a mazidło nie zaschło - zastosowałem jeden ze składników kleju dwuskładnikowego - w konsystencji tłustawy, gęsty i lepki - (najważniejsze nie dodać teraz drugiego składnika - hehe)
|
|
| Back to top |
|
 |
elek555 Poziom 23

Joined: 19 Jan 2006 Posts: 3451 Location: between bad good and good evil
|
28 May 2009 18:14 Re: Gramofon Unitra GS 438 Bernard ramię za szybko opada |
|
|
|
pytaj o smary i oleje przekładniowe. Niektóre mechanizmy nie lubią obracania do góry nogami...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 May 2009 18:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bylek Poziom 9

|
28 May 2009 19:47 Re: Gramofon Unitra GS 438 Bernard ramię za szybko opada |
|
|
|
Popytam - właśnie jutro jadę do mechanika samochodowego - może będzie coś takiego miał (do skrzyni biegów czy coś). W sklepach niestety nie ma nic odpowiedniego :cry: Trudno - zastosowane tymczasowo mazidło zdaje egzamin. Docelowo napewno wymienię na inne. BTW jak macie ustawione windy w Fonice? czy nakrętka ma być tuż przy końcu gwintu (i sprężyna luźna) czy na max podkręcona żeby sprężynka była ściśnięta? Pokręciłem przy smarowaniu i nie zrobiłem sobie fotki jak to mam w zwyczaju. Teraz nie mogę wyregulować.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
28 May 2009 19:52 Re: Gramofon Unitra GS 438 Bernard ramię za szybko opada |
|
|
|
Sprężyna ma być "luźna". Wkręć nakrętkę na gwintowany trzpień tak, aby na końcu trzpienia było widać 2 - 3 nitki gwintu. Resztę regulacji "załatwia" się poprzez przesuwanie całej windy w podstawie ramienia.
GM
|
|
| Back to top |
|
 |
Bylek Poziom 9

|
04 Jun 2009 19:53 Re: Gramofon Unitra GS 438 Bernard ramię za szybko opada |
|
|
|
Czy jest mozliwość regulacji wysokości ramienia w GS 438 Bernard.
Czy wogóle jest możliwość przeprowadzenia standardowych regulacji - mam nową wkładkę i nie chcę jej zniszczyć. Regulację geomerii czy też nacisku dokonałem zgodnie z http://www.rcm.com.pl/hobby/phono/kalibracja/kalibracja_tekst.php Jakie można regulacje dokonać dla headshell-a z otworami bez możliwości regulacji (okrągłe o średnicy śrub mocujących). Czy dla tego modelu były jakieś szablony ustawienia wkładki?
|
|
| Back to top |
|
 |