Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?
Autor
Wiadomość
krzysiekdioda
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Mar 2007
Posty: 131
Miasto: Strzelin

Post#1 Post autora tematu 27 Maj 2009 21:44   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Witam.
Właśnie znalazłem schemat kolejności faz

Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?

I teraz potrzebuję dołączyć do tego schematu wskaźnik obecności faz, ma to wyglądać tak:
Prosty układ, 3 diody D1- L1 D2-L2 D3-L3, gdy podłącze tester to widzę czy są wszystkie 3 fazy czy jest tylko jedna lub dwie. Ma być to w miarę jak najmniejsze (nie smd).

Proszę o odpowiedź, nie mam pomysłu jak to wykonać.
Z góry dziękuję za pomoc.
Powrót do góry
   
bruns
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 1544
Miasto: Whitestock

Post#2 27 Maj 2009 22:07   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Wskaźnik obecności 3 faz , 17,50 zł. Może być ?

http://www.damex.com.pl/sklep/index.php?p253,wskaznik-kontrolka-obecnosci-3-faz-led
Powrót do góry
   
krzysiekdioda
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Mar 2007
Posty: 131
Miasto: Strzelin

Post#3 Post autora tematu 27 Maj 2009 22:10   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


ja nie potrzebuję gotowego urządzenia tylko schemat jak go zrobić.
Chce zrobić płytkę razem ze wskaźnikiem faz i testerem, ale dzięki za chęci.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Maj 2009 22:10   





Powrót do góry
   
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7118
Miasto: Warszawa

Post#4 28 Maj 2009 01:57   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Nie chcę cię martwić ale ten układ co zamieściłeś to raczej nie zadziała. Nie będzie miał siły zapalić diody (za małe prądy) a poza tym przerzutnik progowy zrobiony na tym dolnym przerzutniku i 2 rezystorach 1M działa poprawnie tylko wtedy jak rezystor w sprzężeniu ma większą wartość od tego wejściowego (nie mogą być równe).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Maj 2009 01:57   





Powrót do góry
   
Markos85
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 31 Mar 2003
Posty: 270
Miasto: B-stok

Post#5 28 Maj 2009 10:16   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale czy nie wystarczą po prostu trzy kontrolki, podłączone między fazę a neutralny?
Powrót do góry
   
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 1996
Miasto: Podkarpacie

Post#6 28 Maj 2009 10:20   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Markos85 napisał:
czy nie wystarczą po prostu trzy kontrolki, podłączone między fazę a neutralny?

Dokładnie tak .
Pozdrawiam .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Maj 2009 10:20   





Powrót do góry
   
henx
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lis 2003
Posty: 310
Miasto: "-"

Post#7 28 Maj 2009 15:32   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Paweł Es. napisał:
Nie chcę cię martwić ale ten układ co zamieściłeś to raczej nie zadziała.

Zmartwi Cię bardzo, że napiszę "ten układ działa".
Powrót do góry
   
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7118
Miasto: Warszawa

Post#8 28 Maj 2009 16:06   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Przy tych konkretnie wartościach elementów ? I diody świecą w miarę widocznie ???? Jakie napięcie jest na kondensatorze filtrującym zasilanie ?
Powrót do góry
   
henx
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lis 2003
Posty: 310
Miasto: "-"

Post#9 28 Maj 2009 16:09   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Paweł Es. napisał:
Przy tych konkretnie wartościach elementów? I diody świecą w miarę widocznie ?
Tak, jakiś czas temu zmontowałem ten układ.
Paweł Es. napisał:
Jakie napięcie jest na kondensatorze filtrującym zasilanie ?
14.3V i rośnie powoli co 0.001V, podłączone na kilkanaście sekund (po coś tam ta dioda Zenera jest). To jest tylko tester zapinasz, sprawdzasz, koniec.
Powrót do góry
   
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7118
Miasto: Warszawa

Post#10 28 Maj 2009 17:09   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


A zaraz, tam są te rezystory 33k czy 330k, bo na tym powiększeniu co tu widzę to jakieś robaczki mam ?
Powrót do góry
   
kuba989898
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 12 Cze 2002
Posty: 275
Miasto: Bukowno

Post#11 28 Maj 2009 18:06   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Rezystory są po 33k/0,5W, z rezystorami 47k/0,5W też działa.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Maj 2009 18:06   





Powrót do góry
   
krzysiekdioda
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Mar 2007
Posty: 131
Miasto: Strzelin

Post#12 Post autora tematu 28 Maj 2009 18:19   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


właśnie o to chodzi aby nie podpinać się między fazę a neutral.
Kiedyś miałem takie urządzenie w rękach i wystarczyło podpiąć L1 L2 L3 i kontrolki świeciły. I dlatego nie wiem jak to wykonać.

A tak poza tym, widzę że jest więcej osób zainteresowanych tym schematem.
Może ktoś zrobi do niego płytkę?? tylko już jak będzie rozwiązanie jak zrobić ten tester obecności faz, tak aby można było wsadzić w takie pudło

OBUDOWA LINK !!!Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?
Powrót do góry
   
kuba989898
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 12 Cze 2002
Posty: 275
Miasto: Bukowno

Post#13 28 Maj 2009 18:54   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Co do wskaźnika obecności faz to można wykorzystać fakt że przy połączeniu w gwiazdę 3 rezystorów uzyskamy punkt (środek gwiazdy) w którym napięcie będzie równe 0V.
Toteż skrobnąłem kawałek schematu :
Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?
Nie sprawdzałem go w praktyce, na symulacji działa.
Pewnie problemy pojawiły by się przy asymetrii faz lub nierównomiernym ich obciążeniu.
Powrót do góry
   
krzysiekdioda
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Mar 2007
Posty: 131
Miasto: Strzelin

Post#14 Post autora tematu 28 Maj 2009 19:14   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Ok, jeżeli są już schematy to można wykonać płytkę, tylko potrzebuję kogoś kto się na tym zna.
Wymiary płytki:
Długość: 130 mm
Szerokość: 65 mm

Mogą się różnić, ale takie wymiary ma obudowa.
Powrót do góry
   
rafal131313
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Paź 2010
Posty: 627

Post#15 22 Lis 2013 22:19   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


http://ep.com.pl/files/6926.pdf
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Sygnalizacja obecności 3 faz na diodach LED (23)
Kontrola faz - Kontrola obecności fazy (9)
prosty wskaźnik kolejności faz - schemat (1)
Układ Arona. Wskaźnik kolejności faz oraz oszacowania charakteru odbiornika. (2)
Jak zrobić i podłączyć wskaźnik przesterowania?? (1)
Jak zrobić wskaźnik naładowania bateri? (2)
Jak zrobić świecący wskaźnik wiatru (16)
Jak zrobić prosty analogowy wskaźnik napięcia 0 - 5 V ? (3)
Wskaźnik wysterowania jak to zrobić proszę o pomoc. (5)
Jaka dioda? Wskaźnik napięcia, jak go zrobić? (22)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS