Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?
Author
Message
krzysiekdioda
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 25 Mar 2007
Posts: 123
Location: Strzelin

Post#1 Post from the author of the topic 27 May 2009 21:44   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Witam.
Właśnie znalazłem schemat kolejności faz

Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?

I teraz potrzebuję dołączyć do tego schematu wskaźnik obecności faz, ma to wyglądać tak:
Prosty układ, 3 diody D1- L1 D2-L2 D3-L3, gdy podłącze tester to widzę czy są wszystkie 3 fazy czy jest tylko jedna lub dwie. Ma być to w miarę jak najmniejsze (nie smd).

Proszę o odpowiedź, nie mam pomysłu jak to wykonać.
Z góry dziękuję za pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 May 2009 21:44   





Back to top
   
bruns
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 24 Sep 2006
Posts: 1499
Location: Whitestock

Post#2 27 May 2009 22:07   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Wskaźnik obecności 3 faz , 17,50 zł. Może być ?

http://www.damex.com.pl/sklep/index.php?p253,wskaznik-kontrolka-obecnosci-3-faz-led

Helpful message? + -

Back to top
   
krzysiekdioda
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 25 Mar 2007
Posts: 123
Location: Strzelin

Post#3 Post from the author of the topic 27 May 2009 22:10   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


ja nie potrzebuję gotowego urządzenia tylko schemat jak go zrobić.
Chce zrobić płytkę razem ze wskaźnikiem faz i testerem, ale dzięki za chęci.

Helpful message? + -

Back to top
   
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 14 Sep 2004
Posts: 7050
Location: Warszawa

Post#4 28 May 2009 01:57   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Nie chcę cię martwić ale ten układ co zamieściłeś to raczej nie zadziała. Nie będzie miał siły zapalić diody (za małe prądy) a poza tym przerzutnik progowy zrobiony na tym dolnym przerzutniku i 2 rezystorach 1M działa poprawnie tylko wtedy jak rezystor w sprzężeniu ma większą wartość od tego wejściowego (nie mogą być równe).

Helpful message? + -

Back to top
   
Markos85
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 31 Mar 2003
Posts: 269
Location: B-stok

Post#5 28 May 2009 10:16   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale czy nie wystarczą po prostu trzy kontrolki, podłączone między fazę a neutralny?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 May 2009 10:16   





Back to top
   
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 17 Jul 2008
Posts: 1960
Location: Podkarpacie

Post#6 28 May 2009 10:20   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Markos85 wrote:
czy nie wystarczą po prostu trzy kontrolki, podłączone między fazę a neutralny?

Dokładnie tak .
Pozdrawiam .

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 May 2009 10:20   





Back to top
   
henx
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 18 Nov 2003
Posts: 310
Location: "-"

Post#7 28 May 2009 15:32   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Paweł Es. wrote:
Nie chcę cię martwić ale ten układ co zamieściłeś to raczej nie zadziała.

Zmartwi Cię bardzo, że napiszę "ten układ działa".

Helpful message? + -

Back to top
   
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 14 Sep 2004
Posts: 7050
Location: Warszawa

Post#8 28 May 2009 16:06   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Przy tych konkretnie wartościach elementów ? I diody świecą w miarę widocznie ???? Jakie napięcie jest na kondensatorze filtrującym zasilanie ?

Helpful message? + -

Back to top
   
henx
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 18 Nov 2003
Posts: 310
Location: "-"

Post#9 28 May 2009 16:09   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Paweł Es. wrote:
Przy tych konkretnie wartościach elementów? I diody świecą w miarę widocznie ?
Tak, jakiś czas temu zmontowałem ten układ.
Paweł Es. wrote:
Jakie napięcie jest na kondensatorze filtrującym zasilanie ?
14.3V i rośnie powoli co 0.001V, podłączone na kilkanaście sekund (po coś tam ta dioda Zenera jest). To jest tylko tester zapinasz, sprawdzasz, koniec.

Helpful message? + -

Back to top
   
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 14 Sep 2004
Posts: 7050
Location: Warszawa

Post#10 28 May 2009 17:09   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


A zaraz, tam są te rezystory 33k czy 330k, bo na tym powiększeniu co tu widzę to jakieś robaczki mam ?

Helpful message? + -

Back to top
   
kuba989898
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 12 Jun 2002
Posts: 273
Location: Bukowno

Post#11 28 May 2009 18:06   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Rezystory są po 33k/0,5W, z rezystorami 47k/0,5W też działa.

Helpful message? + -

Back to top
   
krzysiekdioda
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 25 Mar 2007
Posts: 123
Location: Strzelin

Post#12 Post from the author of the topic 28 May 2009 18:19   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


właśnie o to chodzi aby nie podpinać się między fazę a neutral.
Kiedyś miałem takie urządzenie w rękach i wystarczyło podpiąć L1 L2 L3 i kontrolki świeciły. I dlatego nie wiem jak to wykonać.

A tak poza tym, widzę że jest więcej osób zainteresowanych tym schematem.
Może ktoś zrobi do niego płytkę?? tylko już jak będzie rozwiązanie jak zrobić ten tester obecności faz, tak aby można było wsadzić w takie pudło

OBUDOWA LINK !!!Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?

Helpful message? + -

Back to top
   
kuba989898
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 12 Jun 2002
Posts: 273
Location: Bukowno

Post#13 28 May 2009 18:54   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Co do wskaźnika obecności faz to można wykorzystać fakt że przy połączeniu w gwiazdę 3 rezystorów uzyskamy punkt (środek gwiazdy) w którym napięcie będzie równe 0V.
Toteż skrobnąłem kawałek schematu :
Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?
Nie sprawdzałem go w praktyce, na symulacji działa.
Pewnie problemy pojawiły by się przy asymetrii faz lub nierównomiernym ich obciążeniu.

Helpful message? + -

Back to top
   
krzysiekdioda
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 25 Mar 2007
Posts: 123
Location: Strzelin

Post#14 Post from the author of the topic 28 May 2009 19:14   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Ok, jeżeli są już schematy to można wykonać płytkę, tylko potrzebuję kogoś kto się na tym zna.
Wymiary płytki:
Długość: 130 mm
Szerokość: 65 mm

Mogą się różnić, ale takie wymiary ma obudowa.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 May 2009 19:14   





Back to top
   
rafal131313
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 30 Oct 2010
Posts: 699

Post#15 22 Nov 2013 21:19   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


http://ep.com.pl/files/6926.pdf

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?
Page 1 of 1
Similar topics
Sygnalizacja obecności 3 faz na diodach LED (23)
prosty wskaźnik kolejności faz - schemat (1)
Układ Arona. Wskaźnik kolejności faz oraz oszacowania charakteru odbiornika. (2)
Jak zrobić i podłączyć wskaźnik przesterowania?? (1)
Jak zrobić wskaźnik naładowania bateri? (2)
Jak zrobić świecący wskaźnik wiatru (16)
Jak zrobić prosty analogowy wskaźnik napięcia 0 - 5 V ? (3)
Wskaźnik wysterowania jak to zrobić proszę o pomoc. (5)
Jaka dioda? Wskaźnik napięcia, jak go zrobić? (22)
Jak zrobić diodowy wskaźnik spadku napięcia ? (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.112 seconds

elektroda.pl topic RSS feed