Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


  Main Page -> Forum Index -> Beginner Science ->Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
krzysiekdioda
Level 13
Location: Strzelin
Joined: 25 Mar 2007
Posts: 123
Post rating: 1
krzysiekdioda
Level 13
Post#1 27 May 2009 21:44  Topic author   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Witam.
Właśnie znalazłem schemat kolejności faz

Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?

I teraz potrzebuję dołączyć do tego schematu wskaźnik obecności faz, ma to wyglądać tak:
Prosty układ, 3 diody D1- L1 D2-L2 D3-L3, gdy podłącze tester to widzę czy są wszystkie 3 fazy czy jest tylko jedna lub dwie. Ma być to w miarę jak najmniejsze (nie smd).

Proszę o odpowiedź, nie mam pomysłu jak to wykonać.
Z góry dziękuję za pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bruns
Level 30
Location: Whitestock
Joined: 24 Sep 2006
Posts: 1500
Helped: 96
Post rating: 27
bruns
Level 30
Post#2 27 May 2009 22:07    

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Wskaźnik obecności 3 faz , 17,50 zł. Może być ?

http://www.damex.com.pl/sklep/index.php?p253,wskaznik-kontrolka-obecnosci-3-faz-led

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
krzysiekdioda
Level 13
Location: Strzelin
Joined: 25 Mar 2007
Posts: 123
Post rating: 1
krzysiekdioda
Level 13
Post#3 27 May 2009 22:10  Topic author   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


ja nie potrzebuję gotowego urządzenia tylko schemat jak go zrobić.
Chce zrobić płytkę razem ze wskaźnikiem faz i testerem, ale dzięki za chęci.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Location: Warszawa
Joined: 14 Sep 2004
Posts: 7071
Helped: 1232
Post rating: 147
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Post#4 28 May 2009 01:57    

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Nie chcę cię martwić ale ten układ co zamieściłeś to raczej nie zadziała. Nie będzie miał siły zapalić diody (za małe prądy) a poza tym przerzutnik progowy zrobiony na tym dolnym przerzutniku i 2 rezystorach 1M działa poprawnie tylko wtedy jak rezystor w sprzężeniu ma większą wartość od tego wejściowego (nie mogą być równe).

Helpful post? + 0
Back to top
Markos85
Level 17
Location: B-stok
Joined: 31 Mar 2003
Posts: 271
Helped: 9
Post rating: 1
Markos85
Level 17
Post#5 28 May 2009 10:16    

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale czy nie wystarczą po prostu trzy kontrolki, podłączone między fazę a neutralny?

Helpful post? + 0
Back to top
Stary1952
Level 33
Location: Podkarpacie
Joined: 17 Jul 2008
Posts: 1959
Helped: 163
Post rating: 48
Stary1952
Level 33
Post#6 28 May 2009 10:20    

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Markos85 wrote:
czy nie wystarczą po prostu trzy kontrolki, podłączone między fazę a neutralny?

Dokładnie tak .
Pozdrawiam .

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
henx
Level 20
Location: "-"
Joined: 18 Nov 2003
Posts: 310
Helped: 27
Post rating: 3
henx
Level 20
Post#7 28 May 2009 15:32    

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Paweł Es. wrote:
Nie chcę cię martwić ale ten układ co zamieściłeś to raczej nie zadziała.

Zmartwi Cię bardzo, że napiszę "ten układ działa".

Helpful post? + 0
Back to top
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Location: Warszawa
Joined: 14 Sep 2004
Posts: 7071
Helped: 1232
Post rating: 147
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Post#8 28 May 2009 16:06    

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Przy tych konkretnie wartościach elementów ? I diody świecą w miarę widocznie ???? Jakie napięcie jest na kondensatorze filtrującym zasilanie ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
henx
Level 20
Location: "-"
Joined: 18 Nov 2003
Posts: 310
Helped: 27
Post rating: 3
henx
Level 20
Post#9 28 May 2009 16:09    

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Paweł Es. wrote:
Przy tych konkretnie wartościach elementów? I diody świecą w miarę widocznie ?
Tak, jakiś czas temu zmontowałem ten układ.
Paweł Es. wrote:
Jakie napięcie jest na kondensatorze filtrującym zasilanie ?
14.3V i rośnie powoli co 0.001V, podłączone na kilkanaście sekund (po coś tam ta dioda Zenera jest). To jest tylko tester zapinasz, sprawdzasz, koniec.

Helpful post? + 0
Back to top
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Location: Warszawa
Joined: 14 Sep 2004
Posts: 7071
Helped: 1232
Post rating: 147
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Post#10 28 May 2009 17:09    

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


A zaraz, tam są te rezystory 33k czy 330k, bo na tym powiększeniu co tu widzę to jakieś robaczki mam ?

Helpful post? + 0
Back to top
kuba989898
Level 19
Location: Bukowno
Joined: 12 Jun 2002
Posts: 272
Helped: 29
Post rating: 6
kuba989898
Level 19
Post#11 28 May 2009 18:06    

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Rezystory są po 33k/0,5W, z rezystorami 47k/0,5W też działa.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
krzysiekdioda
Level 13
Location: Strzelin
Joined: 25 Mar 2007
Posts: 123
Post rating: 1
krzysiekdioda
Level 13
Post#12 28 May 2009 18:19  Topic author   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


właśnie o to chodzi aby nie podpinać się między fazę a neutral.
Kiedyś miałem takie urządzenie w rękach i wystarczyło podpiąć L1 L2 L3 i kontrolki świeciły. I dlatego nie wiem jak to wykonać.

A tak poza tym, widzę że jest więcej osób zainteresowanych tym schematem.
Może ktoś zrobi do niego płytkę?? tylko już jak będzie rozwiązanie jak zrobić ten tester obecności faz, tak aby można było wsadzić w takie pudło

OBUDOWA LINK !!!Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?

Helpful post? + 0
Back to top
kuba989898
Level 19
Location: Bukowno
Joined: 12 Jun 2002
Posts: 272
Helped: 29
Post rating: 6
kuba989898
Level 19
Post#13 28 May 2009 18:54    

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Co do wskaźnika obecności faz to można wykorzystać fakt że przy połączeniu w gwiazdę 3 rezystorów uzyskamy punkt (środek gwiazdy) w którym napięcie będzie równe 0V.
Toteż skrobnąłem kawałek schematu :
Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?
Nie sprawdzałem go w praktyce, na symulacji działa.
Pewnie problemy pojawiły by się przy asymetrii faz lub nierównomiernym ich obciążeniu.

Helpful post? + 0
Back to top
krzysiekdioda
Level 13
Location: Strzelin
Joined: 25 Mar 2007
Posts: 123
Post rating: 1
krzysiekdioda
Level 13
Post#14 28 May 2009 19:14  Topic author   

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


Ok, jeżeli są już schematy to można wykonać płytkę, tylko potrzebuję kogoś kto się na tym zna.
Wymiary płytki:
Długość: 130 mm
Szerokość: 65 mm

Mogą się różnić, ale takie wymiary ma obudowa.

Helpful post? + 0
Back to top
rafal131313
Level 24
Joined: 30 Oct 2010
Posts: 840
Helped: 19
Post rating: 59
rafal131313
Level 24
Post#15 22 Nov 2013 21:19    

Re: Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?


http://ep.com.pl/files/6926.pdf

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?
Page 1 of 1

Similar topics to wskaźnik obecności 3 faz - jak to zrobić?

Sygnalizacja obecności 3 faz na diodach LED (23)
prosty wskaźnik kolejności faz - schemat (1)
Układ Arona. Wskaźnik kolejności faz oraz oszacowania charakteru odbiornika. (2)
Jak zrobić i podłączyć wskaźnik przesterowania?? (1)
Jak zrobić wskaźnik naładowania bateri? (2)
Jak zrobić świecący wskaźnik wiatru (16)
Jak zrobić prosty analogowy wskaźnik napięcia 0 - 5 V ? (3)
Wskaźnik wysterowania jak to zrobić proszę o pomoc. (5)
Jaka dioda? Wskaźnik napięcia, jak go zrobić? (22)
Jak zrobić diodowy wskaźnik spadku napięcia ? (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.171 seconds