FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wiatrak na filtr powietrza.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Car Archive -> Wiatrak na filtr powietrza.
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 11 May 2004 14:46   

Czy pomysł z zamontowaniem wiatraka, który będzie dodatkowo wdmuchiwał powietrze do rury prowadzącej do filtra jest poroniony?
Back to top

Bzzz
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 11 May 2004 16:41   

Re: Wiatrak na filtr powietrza.

Chyba raczej tak.powietrze bedzie bardzo szybko wtłaczane i silnik będzie się dusił.Kiedyś próbowałem ,ale tylko z rura do której nawiewało powietrze.Nie zauważyłem nic nadzwyczajnego. Próbuj może na coś lepszego wpadniesz;)
Back to top

mkos1
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 11 May 2004 17:27   

8O
Chcesz sobie dorobić "turbinkę" ? Do jakiego pojazdu ?

Raczej nie za bardzo chyba jest to dobry pomysł, gdyż wtłaczając dodatkowo powietrze do otworu na filtrze w kolektorze dolotowym zmniejsza się podciśnienie co może mieć wpływ na zubożenie mieszanki - przynajmniej mi się tak wydaje. Trzeba byłoby podawać dodatkowe paliwo do silnika.
Przy zastosowaniu instalacji LPG napewno byłby zauważalny ale ...znaczny spadek mocy !
Ilość gazu pobierana przez mikser gazowy jest poza śrubą regulacyjną także uzależniony od podciśnienia w układzie dolotowym. Kiedyś się nawet spotkałem z silnikiem w wózku widłowym, który nie miał żadnego elektrozaworu w instalacji LPG a tylko blokowanie wypływu gazu było zrealizowane podciśnieniowo ! Zauważ, że często się rurę ssącą chowa w takich silnikach w celu nienawiewania powietrza przy szybszej jeździe.
Tyle o LPG ale sądzę, że z benzyną może być podobnie.
Zauważ też, że w silnikach, które mają zamontowaną turbinę (najlepiej to widać w "zwykłych" dieslach) jeden z węży łączących się z kolektorem ssącym jest odpowiedzialny za zwiększenie dawki paliwa.

Pozdrawiam !
Back to top

Falco76
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 Post from the author of the topic 12 May 2004 00:44   

Właśnie sie zastanawiam. Mam Uno 1.0 Fire. Oglądałem ostatnio silnik w Seat Ibiza 1.5 SXI System Porsche tam jest turbina (tylko zamontowana za filtrem), jest połączona z komputerem kablem. Nie wiem na czym polega ten system Porsche.
Tak jak piszesz mkos1, u mnie w samochodzie wlot rury jest z przodu, ale w takim miejscu, żeby nie wiało bezpośrednio do niego. Czyli, jeżeli włączałbym wiatrak to automatycznie musiałoby iść więcej paliwa? Dobrze rozumiem? Ale przecież filtry stożkowe montują po to, aby powietrze łatwiej przedostawało się do kolektora. Chyba z ciekawości zrobie jakąś prowizorke na spróbowanie. Napisze Wam potem co się działo.

Pozdrawiam
Back to top

szymtro
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 12 May 2004 00:55   

w ten sposób napewno wepchniesz więcej powietrza do cylindra. Jeżeli auto ma przepływomierz powietrza to zero problemu - układ sam określi ile dostał powietrza i odpowiednio doda paliwa(tylko zeby nie pomyślał że gdzieś jest dziura i żeby nie zapalił kontrolki). Jeżeli natomiast jest czujnik podciśnienia to on też powinien zauwazyć że podciśnienie jest mniejsze i powinien dodac paliwa więcej. Trzeba tylko wziąśc pod uwagę sposób dodkonywania obliczeń w ECU - żeby nie przekroczyć ograniczeń(wyjaśnienie procedur nie jest łatwe i należy poszukać odpowiednich książek na ten temat).
Z drugiej strony - pewnie każdy widział silnik chevrolet'a V8 ze sprężarką(taki duży ze srebrnym wlotem na samej górze)(super charged) więc to napewno coś pomaga - wkońcu poco by się w to bawili?
Back to top

4x4
Poziom 5
Poziom 5

Post#6 12 May 2004 22:56   

tak pomaga jeśli wydajność takiego wiatraka jest wystarczająca!!!!!
panowie taka turbina - bo o tym mowa - musi dawać ciśnienie koło jednego bara żeby było coś czuć
uno fire ma wtrysk i czy ma przepływomierz czy nie niema to znaczenia bo sonda lambda doda składu mieszance

opel ma takie pompki w serii - vectra omega itd ale z duzymi pojemnościami

musisz dać taki wiatrak by przy maksymalnych obrotach silnika nie hamowal dolotu powietrza!!!

napewno cos pomoże ale nieodczujesz tego w żaden sposób
prostrzym rozwiązaniem jest zastosowanie filtra stożkowego i zmienienie dolotu powietrza bez kombinacji z pompkami
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 May 2004 22:56   

Back to top

djlj24
Poziom 26
Poziom 26

Post#7 12 May 2004 23:53   

A może jeszcze chłodzić powietrze ciekłym azotem. Byłby super interCOOLer. Nie wiem czy tego ktoś próbował ale to może mieć sens.
Back to top

4x4
Poziom 5
Poziom 5

Post#8 13 May 2004 01:26   

wystarczy że dolot powietrza zrobisz na dole auta + filtr stożkowy i odizolujesz rurę ssącą od ciepłego powietrza wyprostujesz w miarę możliwości i wygładzisz jej wnętrze i będzie lepiej niż z jakąkolwiek turbinka kowalskiego

a co do chlodzenia to kiedyś w team'ach rajdowych stosowano taką metodę - chłodzono dodatkowo kolektor ssący
przed startem okładano go lodem - dawało to bdb efekt ale niestety na krutka metę

więc jakby kolektor chłodzić azotem to może by i bylo cisik z tego
tylko podejrzewam że waga takiej unstalacji wraz ze zbiornikiem była by więkrza i straty na przyśpieszeniu przez to tez niz zysk z leprzego spalania sie tlenu

:cry:

pozdrawiam
Back to top

djlj24
Poziom 26
Poziom 26

Post#9 13 May 2004 13:04   

W sumie ciekły azot można by wozić w termosie z polimerów. Nie byłby ciężki.
Acha - ciekawe, czy kiedyś wprowadzą kategorie wagowe kierowców na 1/4 mili. Wiadomo im większy tym więcej waży ;).
Back to top

4x4
Poziom 5
Poziom 5

Post#10 14 May 2004 00:35   

djlj24 wrote:
W sumie ciekły azot można by wozić w termosie z polimerów. Nie byłby ciężki.
Acha - ciekawe, czy kiedyś wprowadzą kategorie wagowe kierowców na 1/4 mili. Wiadomo im większy tym więcej waży ;).

na 1,4 mili niema zbyt więkrzych badań technicznych...

tylko są klasy

postaram sie dać namiar zainteresowanym
Back to top

nikos4x4
Poziom 7
Poziom 7

Post#11 17 May 2004 02:39   

4x4 Stozek to ty se do mozgu wsadz....

Wg. mnie wszelkie wiatraki w filtrze powietrza to zmota jak ch.j dlaczego?
ciekawie by wygladal twoj silnik jezeli taki wiatrak by sie rozlecial i jego kawalki poszly ba do kolektora, oczywiscie jezeli bys go zamontowal na odcinku miedzy filtrem a silnikiem.

4x4. Ja nie mam nic do stozkow bo sam mam k&n ale pamietaj ze stozki pochodza z rajdow samochodowych gdzie po kazdym odcinku byly zmieniane. Ludzie twojego pokroju zakladaja stozki i pyca pyca..... a potem w kolektorze syf jest....... bo zapomnial go zregenerowac olejkiem

Pozdrawiam
Nikos(1999 Toyota 4Runner 4x4 3.4V6 supercharged)
Back to top

Quaki
Poziom 17
Poziom 17

Post#12 17 May 2004 10:52   

:arrow: 4x4 ty wez sie zastanow co piszesz albo poczytaj troche :evil:
innym kolegom tez polecam poczytanie troche a nie wymyslanie jakichs niestworzynych rzeczy
1. Turbinka elektryczna to mżonka bo zadne urzadzenie odpowiedniej wielkosci (ktore zmiesciloby sie do autka) nie da wam odpowiedniej wydajnosci czyli tlumzcac na polski wiatrak z odkurzacza itp. po prostu beda dlawic silnik i tyle efekt odwrotny do zamirzonego
2. turbinka kowalskiego nigdy nie doladowywala silnika tylko pozwalała na lepsze wymieszanie powietrza z tlenem co dawalo lepsze spalanie
3. Ludzie jaki ciekly azot co wy bredzicie pomijam juz kwestje techniczne wykonania takiej instalacji (mzonka i dotego nieoplacalna moznka) skad go wezmiecie z lodowki babci przeciez cieklago azotu nie sprzedaja na bazarze ani w miesnym Na to sa inne sposoby kto chce niech poszuka czegos nazwanego N-tercooler firmy NX (do zastosowania w silnikach turbo z intercoolerem)
4.doaldowanie o 1bar ludzie czy wywiecie jakich to zmian w silniku wymaga i jeszcze do tego stwierdzenie ze zeby bylo cos czuc to minimum hehehehehe doladowanie o 1 bar to juz bardzo duzo wyamag to odprezeznia silnika innych tlokow innych korbowodow (opcjonalnie zaleznie od wytrzymalosci) zmian w ukladzie wtryskowym i w ECU inne mapy paliwa i wielu jeszcze rzeczy. Ja osobiscie znam tylko jedbna firma robiaca dodatki typu electric superchargers (strona producenta http://www.electricsupercharger.com/ )ale te dmuchawy doladowuja o cale 1Psi czyli 0,06 bara
Doaldowanie bez zmain w silniku mozecie przeprowadzac do 0,4-0,5 bara czyli tak zwane soft turbo do ktorego powinny wystarczyc zwykle wtryski
tloki i korbowod itp. Powyzej tej wartosci zmiany sa nieodzowne no chyba ze ktos bardzo nie lubi swojego silnika
Reasumujac zanim ktokolwiek wezmie sie za tuning polecam lekture kiku ksiazek i poczytanie troszke na stronach panow Chojanckiego Grabowskiego, Goduli itp.
Pozdrawiam[/list]
Back to top

Falco76
Poziom 18
Poziom 18

Post#13 Post from the author of the topic 17 May 2004 13:33   

Quaki - czyli ten electricsupercharger to jest coś w rodzaju wiatraka (turbiny), który dodatkowo wtłacza powietrze do kolektora.
Back to top

Quaki
Poziom 17
Poziom 17

Post#14 17 May 2004 17:22   

Tak tylko o mizernej wydajnosci zreszta o tym wszystkim mozna poczytac na stronie producenta
pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 May 2004 17:22   

Back to top

nikos4x4
Poziom 7
Poziom 7

Post#15 18 May 2004 00:11   

Quaki widze ze masz leb na karku, mi sie niechce tutaj zabardzo rozpisywac na temat ,,wentylatorkow,,w ukladzie dolotowym bo jest to wg. mnie smieszne. Powiem tak zamontujecie sobie neony na podwoziu a da wam to gdzies statystycznie 3.5 procenta, Bo jak by nie patrzec aerodynamika sie zmieni ale niestety powstana zawirowania powietrza powodujace nadsterownosc w szybkosci ponad dzwiekowej :D

Pozdro
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 May 2004 00:11   

Back to top

mkaminski100
Poziom 16
Poziom 16

Post#16 18 May 2004 05:03   

Proponuje odkurzacz, ale tylko marki Zelmer. A co do tej rury ssacej, umieszczonej pod samochodem to ciekawi mnie jak czesto zmieniasz filtr i co zrobisz jak dostanie sie cos stalego? Widzialem takiego "fachowca" i jak mu wlecial kamyk, rozerwal filtr i o malo nie dostal sie do cylindra to zmienil zdanie.
Z tego co mi wiadomo to silnik potrzebuje i cieplego powietrza, bo inaczej jest problem z rozgrzaniem go w zimie. On sam to reguluje, a filtry stozkowe poprawiaja przeplyw, a nie sprezaja powietrze...
Back to top

Quaki
Poziom 17
Poziom 17

Post#17 18 May 2004 10:58   

:arrow: mkaminski100 w sumie pomysl umieszczenia "rurki ssacej " jak najblizej podloza (no tylko bez przesady hehehe zeby wam nie szorowalo po asfalcie) nie jest glupi powoduje to zasysanie gęstszego (bo zimnego) powietrza co za tym idzie w trakcie wymiany ladunku w cylindrze dochodzi do pelniejszego spalania paliwa. Oczywiscie nikt tu nie mowi zeby wytkac rure od puszki z filtrem pod samochodem bo najczesciej konczy sie to zassaniem czegos do ukladu ssania i tragedia w silniku ale bardzie chodzi o to by w silnikach w ktorych nie ma miejsca pod maska(aby dalo sie zastosowac odizolowanie od komory silnika albo nawiew zimnego powietrza tak aby izolowało ciplnie filtr najczesciej stożek) zastosowac pobor zimnego powietrza z miejsca gdzie ono wystepuje czyli i ma jakis ped nadany przez jadacy pojazd a opływajac stożek izoluje od cieplego powietrza.
Hmmm tak czytajac to widze ze jest to troche metne ale ci co wiedza o co chodzi to zrozumieja.
pozdrawiam
ps. ta rurka ssaca to najczescie rura (np ze stali nierdzewnej) zakonczona filtrem stozkowym w stanach nazywaja to cold intake
Back to top

mkaminski100
Poziom 16
Poziom 16

Post#18 18 May 2004 15:22   

Czy zauwazysz roznice w osiagach? Mysle ze nie, bardziej polepszenie samoswiadomosci "tunera".
Wez pod uwage rowniez to ze przy nawierzchni jest bardziej wilgotno i to jest bardziej odczuwalne niz obnizenie temperatury. Obnizajac waz o powiedzmy 40 cm (maksymalnie) nie osiagniesz nawet spadku o 1 oC!. Latem to asfalt jest cieplejszy, a zima nizsza temperatura to duzo wieksza wilgotnosc, a to mysle ze sumarycznie pogorszy niz polepszy moc bo wilgotna mieszanka gorzej sie spala. W wiekszosci samochodow pobor i tak umieszczony jest na pasie przednim wiec i tak powietrze tloczone jest pod cisnieniem podczas szybkiej jazdy. Umieszczenie rury ssacej powietrza nisko np w samochodach rajdowych podyktowane jest 1.Brakiem miejsca w komorze silnika i 2.Ogromna temperatura w tejze komorze, ktorej auto "cywilne" nigdy nie osiagnie, wiec mysle zeby dac sobie spokoj z tym tematem.
Dla niedowiarkow: Jezdzilem Uno z rura podpieta normalnie i pod zderzakiem i jakos nie zauwazylem zadnej roznicy. Bardziej odczuwalne polepszenie dynamiki odczulem po zmianie swiec, oleju, filtra i regulacji zaplonu!! Dbajmy o to bardziej.
Back to top

Quaki
Poziom 17
Poziom 17

Post#19 18 May 2004 19:09   

no coz jasne ze tak nie odczujesz polepszenia bo jest one mierzone na 3-4% mocy silnika (przy zastosownaiu stozka bez niego jeszcze mniej )czyli w uno ile to jest 0,5 kM moje autko ma taki wlot (znaczy filtr mam w komorze silnika tylko ze odizolowany i nawiew od spodu) i roznica jest zdecydowalnie odczuwalna ( i zmierzalna na hamowni podwoziowej) tylko ze ja mam pod maska kolo 200kM bez podtlenku
pozdrawiam
Back to top

mkaminski100
Poziom 16
Poziom 16

Post#20 19 May 2004 05:45   

Ile masz wiecej mocy? Jakie konkretnie masz rozwiazanie, bo o ile wiem to mowimy o wyprowadzeniu rury doprowadzajacej powietrze pod samochod.
Jaka jest roznica jesli wlot jest na pasie przednim (powietrze wpychane pod cisnieniem) czy pod samochodem? Przeciez prawa aerodynamiki sa tak wykorzystywane ze pod samochodem ma byc lekkie podcisnienie, zeby auto trzymalo sie lepiej drogi? Po to masz maly spojler pod zderzakiem! Zgadzam sie, ze w aucie majacym ok 200KM odizolowanie ukladu doprowadzenia powietrza da rezultat (silnik wytwarza duzo wieksza temperature i nawet 0,5% to juz moc), ale juz widze Poldki i Fiaciory z takim "dopalaczem" :sm15:
Gdyby polepszenie bylo na poziomie 3-4% to wierz mi ze wszyscy tunerzy stosowaliby takie rozwiazania, a nawet filtr stozkowy nie da Ci tyle. (0,5-1%). Gdyby bylo to 3-4% to Uno (majace 45 KM) mialoby 1,35-1,8KM wiecej co na pewno byloby odczuwalne!
Back to top

Quaki
Poziom 17
Poziom 17

Post#21 19 May 2004 11:19   

Rozwiazanie u mnie to filtr stozkowy z wyprowadzonym nawiewem z pod samochoodu (ale rura umieszczona jest pod zderzakiem) zeby pęd powietrza wprowadzal do komory zimne pwoeietrze z zewnatrz i filtr nie ssie pwoeietrza ze srodka komory silnika (nie ma efektu doladowania dynamicznego bo powietrze swobodnie oplywa filtr stożkowy i nie spreża sie w zaden sposob) U mnie przyrost mocy o 4% i momentu o 1,8%. Kto chce poczytac o tym dokladniej odsylm do Gazety GT z maja 2002 r gdzie przeprowadzono test na hamowni filtrow BMC i samochodów Alfa Romeo
Pozdrawiam
Back to top

mkaminski100
Poziom 16
Poziom 16

Post#22 19 May 2004 12:04   

Chyba sie nie rozumiemy. Czy masz waz pod autem ktory doprowadza powietrze w okolice filtra stozkowego? To w ktorym miejscu masz filtr?
Jesli zalozyles filtr stozkowy, ktory nie ma ssaka (po prostu jest w komorze i stamtad pobiera powietrze) to zgadzam sie ze wyprowadzajac rure na zewnatrz masz zimniejsze powietrze, ale tu chyba bardziej chodzi o normalne auta ze ssakiem. Zreszta to prawie to samo jak normalne rozwiazanie tyle ze sprawniejszym filtrem.
Pewnie gdybys przestawil nawiew na normalny poziom pozwalajac na zasysanie powietrza z zewnatrz to pewnie nie byloby zbytniej roznicy. Normalne auta maja ssak na grillu i to powoduje nadcisnienie w trakcie jazdy i filtry stozkowe jedynie usprawniaja przeplyw i nie ma ssaka ktory tworzy cisnienie. Filtr stozkowy+ powietrze z zewnatrz to normalne, ale pamietaj ze to wlasnie przy asfalcie jest najwilgotniej i tam samochody tworza najwiecej kurzu i pary wodnej (rozgrzane rury i opony) wiec to rowniez wtlaczasz do silnika. Czy nie bezpieczniej jest podniesc rure na wysokosc ok 30-40cm (grill)?
Marcin
Back to top

Quaki
Poziom 17
Poziom 17

Post#23 19 May 2004 13:51   

Filtr mam w komorze silnika natomiast rure nawiewu(ktora tworzy izolacje cieplna nawiewajac zimne pwoietrze prosto na filtr) ma pod samochodem z kilku przyczyn: pierwsza i najwazniejsza dlatego ze nie ma grila i raczej trudno by mi bylo tam umiescic koniec weza(ogolnie wiekszosc aut ma grill tak usadowiony ze raczej ciezko wmontowac tam cokolweik wiekszego a taka rurka ma swoja srednice i to nie malą) druga ze moglbym go umiescic w specjalnym miejscu na zdezraku tylko ze musialbym go przerobic odpwoeidnio a mi sie nie chce i nie mam na to czasu trzecia ze w ten sposób dostaje najzimniejsze powietrze podczas jazdy samochodem a ze wraz ztym troche kurzu to co z tego w koncu po to mam filtr zeby ten kurz i inne smieci nie dostawaly sie do cylindrow (zreszta dosc czesto myje i konserwuje moj filterek)
pozdrawiam
Back to top

mkaminski100
Poziom 16
Poziom 16

Post#24 19 May 2004 15:10   

Z tym sie zgadzam. Izolacja cieplna,bo masz albo duzy albo wysilony silnik ktory tworzy duuuzo wiecej ciepla od zwyklego 1.4. Rura pod samochodem-kwestia gustu,ale jesli nie ma innej mozliwosci...to jak mus to mus. Masz racje, ale powiedz sam czy nie wyglada smiesznie jak ktos w Poldku czy Fiaciorze wyprowadza rure od ssaka pod zderzak? Ty swoj filtr mozesz myc, a raczej watpie zeby taki "tjunigowiec" swoj wymienial. Watpie zeby mial stozkowy, co najwyzej wlasnej roboty ze szmaty (widzialem takowy!!). Jesli podchodzi sie to tuningu kompleksowo to jest, ale jesli ktos zabiera sie do krecenia to rzadko konczy sie to z pozytywnym skutkiem...
Pozdrawiam
Marcin
Back to top

szymtro
Poziom 21
Poziom 21

Post#25 19 May 2004 20:54   

Panowie ten cały wlot to chyba tylko pic na wodę. Dokonałem paru obliczeń i:
1. powiedzmy że auto ma silnik dwulitrowy(2.0) czterocylindrowy
2. pracuje na wolnych obrotach 1000RPM(około 33 zpłonów na sekundę)
3. powiedzmy że przepustnica jest zamknięta

i teraz nagle otwieramy przepustnicę na maksa(pominiemy opory przepływu powietrza)

w tym momencie silnik będzie ciągnął 0,5l(2litry/4) 33 razy na sekundę a to jest 16,5litra/sekundę(cholernie dużo a to dopiero 1000 obrotów na sekundę). przy 6000RPM będzie 6 razy więcej(prawie 100 litrów/sekundę)

powiedzmy że auto jedzie 100km/h i wlot skierowany jest całkiem do przodu i ma średnicę około 10cm=1dm(0,78 dm kwadratowych powierzchni)
100km/h=28metrów/sek=280 dm/sek
280*0,78=220dm sześcian = 220 litrów/sek

oczywiście tosą obliczenia przybliżone(nawet mocno przybliżone) zastanawiam się jak bardzo odbiegają one od rzeczywistości. Jeżeli przyjąć powiedzmy że wyniki są o połowe mniejsze od obliczeń to otrzymamy ok 100 litrów/sekundę powietrza przy 100km/h czyli mniej więcej tyle ile silnik potrzebuje(no może troszkę wqięcej bo kto jeździ 100km/h przy 6000RPM?). oznacza to że jeżeli pominiemy gęstość powietrza to otrzymamy zerową różnicę ciśnień a jezeli uwzględnimy gęstośc i jeszcze parę innych to chyba będzie jednak podciśnienie(czyli silnik sam sobie będzie ciągnął powietrze)
Ponieważ gdyby nam wyszło że powietrza b ędzie ze 10 razy więcej niż silnik potrzebuje to może by warto było się zastanawiać gdzie dokładnie umieścić wlot powietrza.
Z drugiej strony stosowanie długich rur dolotowych do gażnika pogarsza przepływ(tworzy się większy opór a więc i większe podciśnienie) i można to próbować zniwelować montując wlot powietrza na zewnątrz pojazdu tak aby powietrze było wpychane. Dobrym pomysłem było by również zastosowanie przyspieszacza w kształcie lejka tak aby łapać więcej powietrza. Sam nie wiem. Niech wypowie się jeszcze ktoś kto zajmuje się fizyką gazów w kwesti przepływu i obliczeń tegoż przepływu.
Back to top

mkaminski100
Poziom 16
Poziom 16

Post#26 20 May 2004 04:22   

W kazdym aucie wlot powietrza jest na zewnatrz. Jest on na grillu chlodnicy, wiec powietrze jest wtlaczane. Zanim trafi do filtra przechodzi prze komore rezonansowa. Po pierwsze, zeby nie bylo tego tak slychac, a po drugie, chyba wazniejsze jest to rodzaj strumienicy, ktory niweluje falowosc i zmiany cisnienia (zawory wielokrotnie na sekunde zamykaja sie i otwieraja, wiec powietrze nie idzie jednolicie). Mozna kombinowac z bezposrednim zasilaniem= ssak, filtr, mikser (gaznik), ale jesli pominiesz komore to silnik jest troszke glosniejszy i ma nizsza kulture pracy. Tak wiec zakladajac filtr stozkowy instalujemy go zamiast komory filtra, komory rezonansowej i ssaka przy grillu to potrzebujemy zasilania w powietrze z zewnatrz, bo zasysa cieple z komory silnika. Tutaj jest to przydatne. Zakladanie tegoz przy normalnym filtrze doprowadzi tylko do jego szybszego zabrudzenia.
A tak a'propos. Quaki, jakie masz auto i co juz w nim zrobiles?
Pozdrawiam
Marcin
Back to top

Quaki
Poziom 17
Poziom 17

Post#27 20 May 2004 18:20   

No coz auto to Ford Probe 2,5 V6 24v co zrobilem ano kilka rzeczy
-inne walki rozrzadu
-inny komputer sterujacy
-filtr stozkowy
-wydech o wiekszej srednicy ze stali kwaso odpornej
W palanch mam na ten sezon zmontowanie ponownie instalacji z podtlenkiem (mialem NX ale popsuly sie selenoidy i sprzedalem)
Obecnie konstruje (w sumie system juz jest tylko selenoid brakuje bo trzeba na nie czekac) sytem oparty na innych podzespołach w wiekszosci Polskich o mocy +75kM. na razie policzylem ze bedzie mnie on kosztowal 1800zł i praktycznie będzie odpowidal rozwiazaniom zastosowanym w systemie NX z pewnymi zmianami nie wplywajacymi na funkcjonalnosc a wplywajacymi na koszta.
Na zime kiedy autko stoi planuje wyposazenie go w soft turbo z turbinka Garett T3 a jak fundusze pozwola na zmiany tlokow i odprezenie silnika oraz zmiany wtryskow i pompy oraz kilku innych rzeczy aby mocno zwiększyc moc. Niestety pociagnie to za soba jeszcze wieksze wydatki w postaci zmian w ukladzie chamulcowym itp. Bo co sie rozpedzilo musi sanac a ja niechcielbym stanac na drzewie :)
Pozdrawiam
Back to top

Falco76
Poziom 18
Poziom 18

Post#28 Post from the author of the topic 21 May 2004 00:57   

Czy wogóle jest możliwość zamontowania turbinki w Uno 1.0. Wiem, że było Uno Turbo 1.3, wycisneli z niego 100KM, na tak małe i lekkie auto to rakieta. Nie chodzi mi o 100KM ale, żeby dodać do tych marnych 45 koników jeszcze ze 20KM, czyli ok50% mocy. Słyszałem, że można zamontować wałek od Punto 1.4 i podobno to działa, tylko co z żywotnością. Wiadomo, że coś za coś, ale co proponujecie tak żeby wypośrodkować wyżyłowanie z żywotnością - pomijając stożek i wydech.

Quaki - pytanka o podtlenek. Ile czasu można mieć włączone dopalanie? Po jakim czasie można go następnie włączyć? Czy te ograniczenia są związane tylko z grzaniem silnika, czy coś jeszcze? Na ile starcza butla podtlenku np 5l?
Back to top

Dr.Zepsuj
Poziom 17
Poziom 17

Post#29 21 May 2004 08:19   

co do tej rury o zwiekszonej srednicy - ja mam tu dziwne doswiadczenia. w tej chwili jezdze na wydechu z rury 45mm przy 2,7 l pojemnosci. Tłumik tylko koncowy przelotowy. Zamiana rury na 10mm wieksza spowodowala spadek przyspieszenia ???. Dziwne. Co do zwiekszania mocy - nie lepiej zwalic z auta ze 100kilo? mi sie udało. 10% mocy za darmo :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 May 2004 08:19   

Back to top

Quaki
Poziom 17
Poziom 17

Post#30 21 May 2004 14:42   

:arrow: Falco 76 odpwoeim na twoje pytania
1. do kazdego autka mozna zmontowac tubinke tylko ze koszt takiej operacji jest dosc duzy liczony w kilku tysiacah złotych (7-9 tyś zł) jesli zrobisz to sam to moze zmiescisz sie w 5 tys ale to trudna robota trzeba miec warsztat i to dobrze wyposarzony trzeba miec doswiadczenie w takich rzeczach (poza monatzem turbiny pochodzi jeszcze strojenie komputera i montaz kilku innych rzeczy niezbednych do dzialania takiego autka ) no chyba że zdecydujesz sie na soft turbo wtedy masz mniejsza moc ale roznierz duzo mniejsze naklady finasowe
2. co do wałka od punto to nie wiem jesli cos pomaga to fajnie ale ja uwazam ze raczej walek dedykowany do twojego auta bylby lepszy
3. co do podtlenku wszystkie firmy ktore sie tym zajmuja twierdza ze czas uzywania nie dluzszy niz 15s. Czym to jest podyktowane ano duzym cieplem wydzelajacym sie podczas dopalania (nasze autko z regoly ma jakas tolerancje cieplna a uklad chlodzenia nie przewidywal naglego skoku mocy o 75Ps ) ale takze zywotnoscia wszystkich elementow ukladu tlokowo korbowego oarz glowicy i zaworow (poprostu przeciazenia ceiplne i mechaniczne sa dosc duze) oczywiscie 75Ps to cos co miesci sie w normie i raczej nie uszkodzi wam silnika (tak oglnie nie radze przekraczac 50% mocy maksymalnej) no chyba zeby miala miejsce jakas awaria np. awaria pompy paliwowej co spowoduej podanie bardzo ubogiej mieszanki i w efekcie nawet wypalenie tloka ( zdarza sie zadko ale sie zdarza)
pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Car Archive -> Wiatrak na filtr powietrza.
Page 1 of 3 Go to page 1, 2, 3  Next
Similar topics
Stożkowy filtr powietrza (6)
Filtr powietrza, jonizator (5)

Page generation time: 0.157 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony