FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

dwa kompy do 1 modemu

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> dwa kompy do 1 modemu
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 11 May 2004 16:00   

dwa kompy do 1 modemu

[size=18]mam dwa komputery a ostatnio założylem sobie neta z kablówki dokładnie z `msm toruń` i chciałbym je podłączyć własnie pod jeden modem co można zrobić mam firewala moge go w kazdej chwili zdjac nie mam wlasnego ip ale moge miec przeczytalem wiele listów na ten temat albo na podobny temt na forum i niewiem ktury jest prosty tani i szybki ? :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 May 2004 16:00   

Back to top

Jacoinf
Poziom 5
Poziom 5

Post#2 11 May 2004 20:24   

Re: dwa kompy do 1 modemu

Witam
Najszybszym i chyba najłatwiejszym sposobem bedzie kupienie dwóch kart sieciowych i i połączenie dwuch komuterów w sieć a następnie trzeba udostępnić połączenie tak aby drugi komp mógł z niego korzystać, to już zależy od konfiguracji i systemu jakiego używasz(np. w xp jest to dziecinnie proste 3 klikniecia). Firewall w niczym nie przeszkadza ja tez mam i po odpowiednim skonfigurowaniu sieć działa, a połączenie jest udostępnione. Nie wiem na jakiej zasadzie działa sieć z msm ale jak bys potrzebował pomocy to jestem do dyspozycji szczególnie ze tez jestem z torunia :D
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 May 2004 20:24   

Back to top

Jacoinf
Poziom 5
Poziom 5

Post#3 11 May 2004 20:25   

Witam
Najszybszym i chyba najłatwiejszym sposobem bedzie kupienie dwóch kart sieciowych i i połączenie dwuch komuterów w sieć a następnie trzeba udostępnić połączenie tak aby drugi komp mógł z niego korzystać, to już zależy od konfiguracji i systemu jakiego używasz(np. w xp jest to dziecinnie proste 3 klikniecia). Firewall w niczym nie przeszkadza ja tez mam i po odpowiednim skonfigurowaniu sieć działa, a połączenie jest udostępnione. Nie wiem na jakiej zasadzie działa sieć z msm ale jak bys potrzebował pomocy to jestem do dyspozycji szczególnie ze tez jestem z torunia :D
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 May 2004 20:25   

Back to top

marmon
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 12 May 2004 13:28   

a nie mozna tak modem>>>>swich/hub>>>>komp1i komp2
Back to top

klopacinski1
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 12 May 2004 13:50   

Niewiem jaki to modem np (thomson 280, 290, 390,) lub webstar2100 ale jesli ma usb i rj45 to 1 komp do rj45 a drugi usb ale administrator wpisuje aby był ruting na 2 komputery wada:koputery sa tak blisko a zarazem bardzo daleko (mozna z tym sobie poradzic) zalety brak kosztów
nastepna propzycja jak kolega wyzej nastepna propozycja ruter za 200 pln
Back to top

halif
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 18 May 2004 13:09   

marmon wrote:
a nie mozna tak modem>>>>swich/hub>>>>komp1i komp2

jeżeli w sieci jest adresowanie IP to nie moze tak byc. Nie zrozumialem intencji autora topicu. Nie wiem czy nie masz zewn IP, czy nie masz go wogóle (to juz conajmniej dziwne). Jeżeli masz tylko wewn. IP lub tez przydzielane via serwer w sieci to najprostszym sposobem jest kupienie rutera sprzetowego. Wbrew pozorom koszt nie jest duzy - na Allegro mozna juz od 200 zł kupic, a jest wiele zalet. Mozesz korzystac z Internetu z dowlonego kompa (przy udostenianiu komp udostepniajacy musi coaly czas dzialac). Jest to rozwiazanie niezawodne (w koncu w takim celu projektuja te rutery) oraz wzglednie bezpieczne (wiekszosc ruterow ma zimplementowana obvsluge firewalla i regul filtracji pakietów).
Proste, mile i przyjemne!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 May 2004 13:09   

Back to top

halif
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 18 May 2004 13:13   

acha! jeszcze jedna sprawa. Nalezy pamiętac o specyficznych wtyczkach. Nie wiem jaki jest ten modem, jezeli na RJ-45 po stronie LAN to 1/2 biedy - takie rutery sa najpopularniejsze. Gorzej w przypadku USB, lub BNC (nawet nie wiem czy takie sie spotyka :) ). Rozejrzyj sie po ofercie.
I sprawdz czy wogole mozesz rozdzielac pasmo - czasami operatorzy sie zabezpieczaja w umowach roznymi klauzlami (oczywiscie jezelki chcesz dzialac zfgodnie z prawem...)
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> dwa kompy do 1 modemu
Page 1 of 1
Similar topics
dwa kompy z radioowkami (3)
dwa kompy i problem (6)
internet na dwa kompy (5)
lan na dwa kompy (3)
dwa dyski i dwa kompy (9)
Livebox / Dziele łacze na dwa kompy dwa wi-fi (2)
Neostrada na dwa kompy. Na dwa modemy. Zadziała? (10)
Neostrada na dwa kompy (32)
DWA KOMPY W SIEC (4)
Połączenie na dwa kompy ??? (5)

Page generation time: 0.154 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed