X

Brother DCP-135C - nie drukuje

28 May 2009 16:13 DRdrowning_man
  • #1 28 May 2009 16:13
    drowning_man
    Level 15  
    Posts: 218 | Help: 0
    • Location: Mamlicz:-)
    Helpful post? (0)
    Witam,
    posiadam drukarkę Brother (jak w temacie), wszystko bylo ok do wczoraj, gdy drukarka przestala drukować. Skaner działa, ale gdy chce cos wudrukowac to drukarka w ogóle nie reaguje, zawsze pojawiało sie "przyjmuje dane" a teraz nic...przeinstalowałem sterowniki, ale nic to nie dało. Nic przy niej nie grzebałem, tusze cały czas te same. Dodam, że strony testowej tez nie chce drukować...Proszę o pomoc w tej sprawie.
    Pozdrawiam,
    drowning_man
  • #2 28 May 2009 17:03
    mucioo
    Level 18  
    Posts: 307 | Help: 22
    • Location: W-w
    Helpful post? (0)
    drowning_man wrote:
    ... tusze cały czas te same. Dodam, że strony testowej tez nie chce drukować...
    drowning_man


    Może po prostu już się skończyły i trzeba je wymienić? Jakie są aktualnie,oryginalne czy zamienniki? Jaki stan wskazuje?
  • #3 28 May 2009 17:13
    drowning_man
    Level 15  
    Posts: 218 | Help: 0
    • Location: Mamlicz:-)
    Topic author Helpful post? (0)
    Zamiennikiem (ActivJet) jest tylko czarny a reszta jest oryginalna. W każdym z pojemników jest mniej wiecej po połowie. Ta drukarka gdy skończy się tusz wyswietla informacje, że nie ma tuszu. Teraz nic sie nie wyswietla, tak jakby dane z komputera do niej nie docierały, ale jak skanuje lub kopiuje (bo drukarka posiada taka opcję) to wszystko jest ok.
  • #4 28 May 2009 17:25
    wladek83
    Level 32  
    Posts: 1849 | Help: 155
    • Location: Lubuskie
    Helpful post? (+1)
    Jeśli drukarka kseruje, czyli dokument położony jest na szybie a dołem wychodzi jego kopia to tusze i głowica są w porządku. Skanuje też - czyli naciśnięcie klawisza Scan uruchamia program w komputerze i obraz dokumentu jest przesyłany do komputera. Czy tak ?
    Jeśli tak to drukarka, kabel USB oraz oprogramowanie jest w porządku. Stawiałbym na to, że domyślną drukarką jest inna lub ta jest w trybie Offline. Sprawdź to we Właściwościach drukarki.
  • #5 28 May 2009 21:01
    drowning_man
    Level 15  
    Posts: 218 | Help: 0
    • Location: Mamlicz:-)
    Topic author Helpful post? (0)
    Nawet gdy włacze w programie (XnView) opcje skanowania to działa. Drukarka cały czas jest ustawiona jako domyslna i jest w trybie online - gdyby to było powodem nie drukowania to sam bym to stwierdził i właczył z powrotem...
  • #6 28 May 2009 21:07
    konmaj
    Spec od drukarek
    Posts: 3307 | Help: 310
    • Location: Szczecin
    Helpful post? (0)
    Ja bym podmienił kabel USB - możliwe, że się lekko uszkodził i powoduje to zaburzenia tylko w funkcji drukowania...
  • #7 28 May 2009 21:27
    drowning_man
    Level 15  
    Posts: 218 | Help: 0
    • Location: Mamlicz:-)
    Topic author Helpful post? (0)
    Kabel jest sprawny, przed chwilną sprawdzałem go na programatorze (USBasp) do mikrokontrolerów i działa bez problemów...znalazłem cos takiego, ale tam koles miał Ubuntu, a ja nigdy nie miałem do czynienia z tym systemem...


    http://forum.ubucentrum.net/thread-739.html
  • #8 29 May 2009 01:20
    andrzej34
    Level 16  
    Posts: 212 | Help: 8
    • Location: Barcin
    Helpful post? (0)
    Witam, a masz możliwość zainstalować ją w innym komputerze dla sprawdzenia, zobacz samo gniazdko USB na drukarce czy jest ok.
    Pozdrówki.
  • #9 29 May 2009 12:36
    drowning_man
    Level 15  
    Posts: 218 | Help: 0
    • Location: Mamlicz:-)
    Topic author Helpful post? (+1)
    Na laptopie u brata działa bez problemów, przeinstalowałem u sobie po raz drugi i tez zadzialało. Nie wiem dlaczego po przerwszym przeinstalowaniu nie dzialało. Pozdawiam.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products