Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Odgromienie masztu


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Odgromienie masztu
Autor
Wiadomość
B1tL4n
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 88
Miasto: okolice Rzeszowa

Post#1 Post autora tematu 28 Maj 2009 17:59   

Odgromienie masztu


Witam,
mam pytanie odnosnie budowy odgromienia, chce postawić kilku m maszt na domie w postaci rury (mysle ze okolo 4-5m) i teraz mam dylemat jak zrobić odgormienie? Dom nie ma go wogole. Myslalem nad wypuszczeniem drutu fi 6 na szczyt jednak czy on ma być odizolowany od masztu ??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Maj 2009 17:59   





Powrót do góry
   
ozzman
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 01 Lip 2003
Posty: 1146
Miasto: <<Największa wieś w powiecie, 7 km:)>>

Post#2 28 Maj 2009 19:53   

Re: Odgromienie masztu


Nie może być odizolowany od masztu bo to nie miałoby sensu.
Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2712

Post#3 28 Maj 2009 20:23   

Re: Odgromienie masztu


Zarówno z powodów praw fizyki jak i... przepisów - tak, anteny mają być zwarte dla DC i połączone z instalacją odgromową / siecią masy budynku / uziemieniem. W wielu przypadkach (zwłaszcza gdy przepisy nie narzucają takiego obowiązku np. w gęstej zabudowie niskiej w budynku bez anten) może to być instalacja uproszczona jeżeli zauważy się fakt, że bezpośrednie udary pioruna w antenę, dom występują niezwykle rzadko, a większość uszkodzeń powstaje od ładunków elektrostatycznych (przy każdej pogodzie) i przepięć zaindukowanych (w czasie burzy) w niepoprawnej instalacji.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1259011.html tam link do przepisów
http://forumsep.pl/viewtopic.php?t=2951 linki (gł. na Elektrodę) o instalacjach antenowych i sprawach związanych, także sporo o tym co pytasz
Powrót do góry
   
B1tL4n
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 88
Miasto: okolice Rzeszowa

Post#4 Post autora tematu 28 Maj 2009 21:57   

Re: Odgromienie masztu


Głównie mi chodzi o anteny do internetu (prawdo podobni będzie wisiał panel + dookólna), no i od TV zwykła siatkowa. Czyli wystarczy przymocować do rury drut i w glebe.

Dzięki za informacje
Powrót do góry
   
ozzman
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 01 Lip 2003
Posty: 1146
Miasto: <<Największa wieś w powiecie, 7 km:)>>

Post#5 28 Maj 2009 23:03   

Re: Odgromienie masztu


Najlepiej byłoby gdybyś zrobił coś takiego jak na rysunku poniżej. Dobrze gdy końcówka druta która idzie w niebo była zaostrzona, wtedy uziemienie jest skuteczniejsze. W ziemi też należy zakopać spory kawałek np bednarki lub płytę z blachy ok 1x2m. Wszystko zależy od rodzaju gruntu. Gdy jest to piasek to uziemienie będzie mniej skuteczne i trzeba robić dłuższe/większe. Natomiast gdy ziemia jest czarna i mokra to można dać mniej.


Odgromienie masztu
Powrót do góry
   
B1tL4n
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 88
Miasto: okolice Rzeszowa

Post#6 Post autora tematu 29 Maj 2009 00:01   

Re: Odgromienie masztu


Gdzieś widzialem że mam takie pręty co sie wbija do uziemienia .... było by? jak głeboko to wbić, zakopac ?
Powrót do góry
   
Markos85
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Mar 2003
Posty: 269
Miasto: B-stok

Post#7 29 Maj 2009 00:12   

Re: Odgromienie masztu


to zależy od rezystywności gruntu itp, w przypadku uziomu pionowego (tak jak na rysunku powyżej) to min 3-5m.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Maj 2009 00:12   





Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2712

Post#8 29 Maj 2009 13:02   

Re: Odgromienie masztu


B1tL4n napisał:
Głównie mi chodzi o anteny do internetu (prawdo podobni będzie wisiał panel + dookólna), no i od TV zwykła siatkowa.
Problemy na własna prośbę. Nie tylko niebezpieczne (odizolowane od masztu), ale i źródło generowania i odbierania zakłóceń.
Także niektóre (zwykle tanie ale nie zawsze) anteny WLAN są niestety odizolowane od masztu i nie zwarte dla DC - część tych niedoróbek da się poprawiać w taki czy inny sposób, choć trzeba mieć pewną wiedzę jak to zrobić dobrze zarówno od strony w.cz. jak i przepięciowej.
Następnym problemem są przewody "skrętki" LAN nieekranowane lub z pseudoekranem z folii napylanej aluminium... Niepołączenie z masą ekranu na końcach i w miejscach zbliżania do metalowych struktur (lub połączenie w sposób nieodpowiedni) to następny powód uszkodzeń "po burzy" i... promieniowania zakłóceń 24h/dobę. Podłączanie do masy ekranów kabli koncentrycznych jest także ważne z powodów przepięciowych (często i lekceważone...), choć przy antenach z wyjściem niesymetrycznym ekran nie promieniuje zakłóceń w.cz.
ozzman napisał:
Najlepiej byłoby gdybyś zrobił coś takiego jak na rysunku poniżej. Dobrze gdy końcówka druta która idzie w niebo była zaostrzona, wtedy uziemienie jest skuteczniejsze. W ziemi też należy zakopać spory kawałek np bednarki lub płytę z blachy ok 1x2m. Wszystko zależy od rodzaju gruntu. Gdy jest to piasek to uziemienie będzie mniej skuteczne i trzeba robić dłuższe/większe. Natomiast gdy ziemia jest czarna i mokra to można dać mniej. [img...] (na obrazku jest pojedynczy maszt połączony pojedynczym przewodem odprowadzającym i pojedynczy uziom prętowy)
To wystarczy ale tylko dla odprowadzenia ładunków elektrostatycznych i przypadku bezpośredniego udaru pioruna akurat w te elementy. Nie chroni zaś zupełnie przed przepięciami indukowanymi uszkadzającymi urządzenia elektroniczne w budynku, obojętnie jak grube będą przewody odprowadzające, jak wysoki będzie zwód pionowy i jak głęboko będzie wbity uziom...
Warto jednak poczytać w linkach (wyżej podany do nich link) pod hasłem "sieć masy budynku" - mniej będzie później tematów o uszkodzonych elementach sieci komputerowych "po burzy"...
Ekrany przewodów należy łączyć z masą na obu końcach, przy zagięciach przewodów oraz gdy nie są układane przy masie przy zbliżaniu do poprzecznych struktur masy (np. przewodów odprowadzających, poręczy, drabin).
Dla przypomnienia: w samolocie uziomu się nie wbija, w budynku (np. nadajnik) na szczycie skalistej góry też nie - a w obu przypadkach zabezpieczyć się przed przepięciami także piorunowymi można z dużą skutecznością... W dodatku zwykle nie potrzeba do tego ogromnie kosztownych gotowych urządzeń (które "luzem" lub źle zainstalowane nic nie pomogą), potrzeba zaś wiedzy, trochę materiałów (przewody Dy żo, druty nierdzewne, metalowe blaszki i taśmy, kwasoodporne lub chociaż nierdzewne podkładki ząbkowane, śruby, nakrętki, blachowkręty, taśmy wulkanizujące do zabezpieczania miejsc odsłonięcia ekranów przewodów, farba do zabezpieczeń miejsc połączeń blach, rur) i dużo starannej pracy...
Powrót do góry
   
dorianliszcz
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 29 Maj 2009
Posty: 5
Miasto: Warszawa

Post#9 29 Maj 2009 19:30   

Re: Odgromienie masztu


Dziś przyszli magicy od internetu bezprzewodowego.
Zainstalowali do komina masz 2,5 metra i puścili kabel wentylacją...

Zapytałem, czy to jest bezpieczne - bez zająknięcia odpowiedzieli, że tak... ale ja mam jednak obiekcje.

Jak mogę się zabezpieczyć przez zniszczeniem domu i urządzeń elektronicznych?
Czy jestem bezpieczny?

Sorry za głupie pytania ale chcę być mądry przed szkodą a nie po szkodzie.

Dorian
Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2712

Post#10 29 Maj 2009 19:58   

Re: Odgromienie masztu


dorianliszcz napisał:
Dziś przyszli magicy od internetu bezprzewodowego.
Zainstalowali do komina masz 2,5 metra i puścili kabel wentylacją...
Zapytałem, czy to jest bezpieczne - bez zająknięcia odpowiedzieli, że tak... ale ja mam jednak obiekcje.
Przewód zwł. koncentryczny niszczy się wyciągając pod własnym ciężarem (chyba że jest zintegrowany z linka nośną) i na zbyt mocnych zgięciach. Jeszcze większe obiekcje będzie miał kominiarz, który postawi wybór: albo wytnę, albo mandat i zgłoszenie do nadzoru budowlanego...
dorianliszcz napisał:
Jak mogę się zabezpieczyć przez zniszczeniem domu i urządzeń elektronicznych?
Pisałem, wyżej masz linki do linków.
dorianliszcz napisał:
Czy jestem bezpieczny?
To zależy od wielu czynników (które zdalnie trudno ocenić, w dodatku nie mając żadnych danych), a także od żądanego poziomu poczucia bezpieczeństwa i jego definicji.
dorianliszcz napisał:
chcę być mądry przed szkodą a nie po szkodzie.
Słusznie. Zacznij od lektury (wskazywana w linkach nie raz). Powodzenia.
Powrót do góry
   
dorianliszcz
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 29 Maj 2009
Posty: 5
Miasto: Warszawa

Post#11 29 Maj 2009 20:15   

Re: Odgromienie masztu


Dziękuję ale jestem za głupi żeby rozumieć co tam mądrzy ludzie piszą.
Chciałbym wiedzieć od eksperta,

czy ten masz wystający o 2,5 metra ponad inne budynki i drzewa sprowadzi mi pioruna,
jeśli już sprowadzi to czy dom mi się zniszczy, mam na dachu blachodachówkę,
czy po uderzeniu pioruna spalą mi się inne urządzenia w domu
czy korki zabezpieczą przed szkodami, ponoć mam jakiś dodatkowy obwód ochronny, na co on?

Co powinienem fizycznie zrobić aby się zabezpieczyć?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Maj 2009 20:15   





Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2712

Post#12 29 Maj 2009 20:53   

Re: Odgromienie masztu


dorianliszcz napisał:
Dziękuję ale jestem za głupi żeby rozumieć co tam mądrzy ludzie piszą. Chciałbym wiedzieć od eksperta, czy ten masz wystający o 2,5 metra ponad inne budynki i drzewa sprowadzi mi pioruna,
jeśli już sprowadzi to czy dom mi się zniszczy, mam na dachu blachodachówkę, czy po uderzeniu pioruna spalą mi się inne urządzenia w domu czy korki zabezpieczą przed szkodami, ponoć mam jakiś dodatkowy obwód ochronny, na co on?
Takie właśnie bzdury o "ściąganiu piorunów", "zabezpieczaniu anten przez ich odizolowywanie od masztu" itp. są niestety jeszcze upowszechnione... Jak nie chcesz poczytać informacji, które są dobre, podane na tacy ze wskazaniem i do wykorzystania nawet samemu przez uczennicę gimnazjum, to zapewne wolisz wydawać pieniądze na pseudozabezpieczenia od cwanych firm lub z alle..., na "ubezpieczenia" albo liczyć na to że nic się nie stanie...
dorianliszcz napisał:
Co powinienem fizycznie zrobić aby się zabezpieczyć?
Wykonać dobrą gęstą (oczka <5m w każdej płaszczyźnie) sieć masy budynku, podłączyć do niej odpowiednio metalowe konstrukcje, rurociągi, ekrany przewodów, maszty, zabezpieczenia przepięciowe na zasilanie i linie telefoniczne, instalację odgromową (jeżeli zrobisz). W zasadzie zgodnie z przepisami powinieneś mieć na to projekt, który po wykonaniu podlega badaniom przez elektryka z odpowiednimi uprawnieniami, miernikami (i wiedzą na współczesnym poziomie... a z tym to w temacie SPD/EMC/LPS nie za wesoło u większości posiadaczy nawet najwyższych uprawnień elektrycznych, budowlanych i projektowych), który wystawi odpowiedni protokół badań (i metrykę instalacji odgromowej - jeżeli ona będzie wykonana zgodnie z projektem...)
Zakładając że jest to domek jednorodzinny, to jeżeli pominiesz część papierową, sprawa jest w miarę niedroga (chociaż pracochłonna i wymagająca staranności) i do zrobienia nawet przez jedną osobę.
Na to wszystko są normy, które zmieniają się co kilka lat wraz instalowanymi urządzeniami (kto w 1985r miał w domu sieć komputerową, telewizor z układami VLSI i videodomofon ?), ze wzrostem poziomu wiedzy (i ostatnio często niestety pod wpływem lobbystów); Nie wszystkie normy są po polsku (numery odpowiednich są podawane nieraz przez Kolegów, także na ForumSEP, ISE), normy kosztują jak na polskie warunki dużo (za darmo są tylko w czytelniach norm do wglądu), ale praw fizyki ani najbardziej kolorowe re-kłamy ani nawet niektóre pokrętne zapisy w normach NIE ZMIENIĄ.
Powrót do góry
   
Markos85
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Mar 2003
Posty: 269
Miasto: B-stok

Post#13 29 Maj 2009 23:48   

Re: Odgromienie masztu


koszty dobrego zabezpieczenia budynku przed wyładowaniami elektrycznymi przewyższa wielokrotnie wartość niejednego wyposażenia domowego. Już w momencie projektowania budynku trzeba o tym myśleć np połączyć galwanicznie i uziemić metalową konstrukcję budynku, zrobić uziom fundamentowy. Bardziej niebezpieczne dla sprzętu są przepięcia pochodzące z sieci energetycznej.
Jak masz bednarkę to zrób otok w okół domu podłącz do zwodu, dobrze i inne rzeczy uziemić tak jak pisał kondensator. dobrym pomysłem w warunkach domowych jest odłączenie nieużywanego sprzętu, szczególnie w miesiącach burzowych
... i pamiętaj piorun rozwija się gdzieś tam wysoko w którejś tam -sferze ;> i niewiadomo gdzie strzeli ;P
pozdrawiam
Powrót do góry
   
B1tL4n
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 88
Miasto: okolice Rzeszowa

Post#14 Post autora tematu 30 Maj 2009 16:10   

Re: Odgromienie masztu


bardziej chodzi to co by z domem nic sie nie stalo :)
Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2712

Post#15 30 Maj 2009 16:39   

Re: Odgromienie masztu


Markos85 napisał:
koszty dobrego zabezpieczenia budynku przed wyładowaniami elektrycznymi przewyższa wielokrotnie wartość niejednego wyposażenia domowego.
Raczej się zdecydowanie z Kolegą nie zgodzę. Chyba że będzie to zrobione na zasadzie "im droższy ten miś, tym..." lub chodziło Koledze o wartość wyposażenia przeciętnej meliny, lub też policzy się bardzo wysoką stawkę godzinową za wykonywane prace (które w dodatku w większości można wykonać nawet samemu).
Markos85 napisał:
Już w momencie projektowania budynku trzeba o tym myśleć np połączyć galwanicznie i uziemić metalową konstrukcję budynku, zrobić uziom fundamentowy.
Jak najbardziej się zgodzę. Wyprowadzenia uziomu fundamentowego, instalacji odgromowej w wielu miejscach z i do budynku są tanie... jeśli się o nich pomyśli odpowiednio wcześnie (o szczegółach pisałem nie raz, m.in. na f.SEP.)
Markos85 napisał:
Bardziej niebezpieczne dla sprzętu są przepięcia pochodzące z sieci energetycznej.
Bardziej niebezpieczne od czego ? W każdym razie nie można ich lekceważyć, a do skutecznego działania nawet najdroższych zabezpieczeń potrzeba odpowiednio krótkich połączeń z siecią masy budynku. Trzeba tez brać pod uwagę zwiększenie napięcia w sieci na okres krótszy niż "mrugnięcie", przed czym chronią zabezpieczenia np. serii CP7xx prod. "F i F".
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Odgromienie masztu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
4V na Lince od masztu - jak wyprostować ? (14)
Odgromienie dachu dwuspadowego masztem odgromowym r=24m (5)
Zabezpieczenie masztu internetu radiowego (12)
Trunking, komunikacja lotniska, Wysokość masztu? Kanały? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS