Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Odgromienie masztu


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Odgromienie masztu
Autor
Wiadomość
B1tL4n
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 88
Miasto: okolice Rzeszowa

Post#1 Post autora tematu 28 Maj 2009 17:59   

Odgromienie masztu


Witam,
mam pytanie odnosnie budowy odgromienia, chce postawić kilku m maszt na domie w postaci rury (mysle ze okolo 4-5m) i teraz mam dylemat jak zrobić odgormienie? Dom nie ma go wogole. Myslalem nad wypuszczeniem drutu fi 6 na szczyt jednak czy on ma być odizolowany od masztu ??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Maj 2009 17:59   





Powrót do góry
   
ozzman
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 01 Lip 2003
Posty: 1146
Miasto: <<Największa wieś w powiecie, 7 km:)>>

Post#2 28 Maj 2009 19:53   

Re: Odgromienie masztu


Nie może być odizolowany od masztu bo to nie miałoby sensu.
Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2714

Post#3 28 Maj 2009 20:23   

Re: Odgromienie masztu


Zarówno z powodów praw fizyki jak i... przepisów - tak, anteny mają być zwarte dla DC i połączone z instalacją odgromową / siecią masy budynku / uziemieniem. W wielu przypadkach (zwłaszcza gdy przepisy nie narzucają takiego obowiązku np. w gęstej zabudowie niskiej w budynku bez anten) może to być instalacja uproszczona jeżeli zauważy się fakt, że bezpośrednie udary pioruna w antenę, dom występują niezwykle rzadko, a większość uszkodzeń powstaje od ładunków elektrostatycznych (przy każdej pogodzie) i przepięć zaindukowanych (w czasie burzy) w niepoprawnej instalacji.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1259011.html tam link do przepisów
http://forumsep.pl/viewtopic.php?t=2951 linki (gł. na Elektrodę) o instalacjach antenowych i sprawach związanych, także sporo o tym co pytasz
Powrót do góry
   
B1tL4n
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 88
Miasto: okolice Rzeszowa

Post#4 Post autora tematu 28 Maj 2009 21:57   

Re: Odgromienie masztu


Głównie mi chodzi o anteny do internetu (prawdo podobni będzie wisiał panel + dookólna), no i od TV zwykła siatkowa. Czyli wystarczy przymocować do rury drut i w glebe.

Dzięki za informacje
Powrót do góry
   
ozzman
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 01 Lip 2003
Posty: 1146
Miasto: <<Największa wieś w powiecie, 7 km:)>>

Post#5 28 Maj 2009 23:03   

Re: Odgromienie masztu


Najlepiej byłoby gdybyś zrobił coś takiego jak na rysunku poniżej. Dobrze gdy końcówka druta która idzie w niebo była zaostrzona, wtedy uziemienie jest skuteczniejsze. W ziemi też należy zakopać spory kawałek np bednarki lub płytę z blachy ok 1x2m. Wszystko zależy od rodzaju gruntu. Gdy jest to piasek to uziemienie będzie mniej skuteczne i trzeba robić dłuższe/większe. Natomiast gdy ziemia jest czarna i mokra to można dać mniej.


Odgromienie masztu
Powrót do góry
   
B1tL4n
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 88
Miasto: okolice Rzeszowa

Post#6 Post autora tematu 29 Maj 2009 00:01   

Re: Odgromienie masztu


Gdzieś widzialem że mam takie pręty co sie wbija do uziemienia .... było by? jak głeboko to wbić, zakopac ?
Powrót do góry
   
Markos85
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 31 Mar 2003
Posty: 270
Miasto: B-stok

Post#7 29 Maj 2009 00:12   

Re: Odgromienie masztu


to zależy od rezystywności gruntu itp, w przypadku uziomu pionowego (tak jak na rysunku powyżej) to min 3-5m.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Maj 2009 00:12   





Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2714

Post#8 29 Maj 2009 13:02   

Re: Odgromienie masztu


B1tL4n napisał:
Głównie mi chodzi o anteny do internetu (prawdo podobni będzie wisiał panel + dookólna), no i od TV zwykła siatkowa.
Problemy na własna prośbę. Nie tylko niebezpieczne (odizolowane od masztu), ale i źródło generowania i odbierania zakłóceń.
Także niektóre (zwykle tanie ale nie zawsze) anteny WLAN są niestety odizolowane od masztu i nie zwarte dla DC - część tych niedoróbek da się poprawiać w taki czy inny sposób, choć trzeba mieć pewną wiedzę jak to zrobić dobrze zarówno od strony w.cz. jak i przepięciowej.
Następnym problemem są przewody "skrętki" LAN nieekranowane lub z pseudoekranem z folii napylanej aluminium... Niepołączenie z masą ekranu na końcach i w miejscach zbliżania do metalowych struktur (lub połączenie w sposób nieodpowiedni) to następny powód uszkodzeń "po burzy" i... promieniowania zakłóceń 24h/dobę. Podłączanie do masy ekranów kabli koncentrycznych jest także ważne z powodów przepięciowych (często i lekceważone...), choć przy antenach z wyjściem niesymetrycznym ekran nie promieniuje zakłóceń w.cz.
ozzman napisał:
Najlepiej byłoby gdybyś zrobił coś takiego jak na rysunku poniżej. Dobrze gdy końcówka druta która idzie w niebo była zaostrzona, wtedy uziemienie jest skuteczniejsze. W ziemi też należy zakopać spory kawałek np bednarki lub płytę z blachy ok 1x2m. Wszystko zależy od rodzaju gruntu. Gdy jest to piasek to uziemienie będzie mniej skuteczne i trzeba robić dłuższe/większe. Natomiast gdy ziemia jest czarna i mokra to można dać mniej. [img...] (na obrazku jest pojedynczy maszt połączony pojedynczym przewodem odprowadzającym i pojedynczy uziom prętowy)
To wystarczy ale tylko dla odprowadzenia ładunków elektrostatycznych i przypadku bezpośredniego udaru pioruna akurat w te elementy. Nie chroni zaś zupełnie przed przepięciami indukowanymi uszkadzającymi urządzenia elektroniczne w budynku, obojętnie jak grube będą przewody odprowadzające, jak wysoki będzie zwód pionowy i jak głęboko będzie wbity uziom...
Warto jednak poczytać w linkach (wyżej podany do nich link) pod hasłem "sieć masy budynku" - mniej będzie później tematów o uszkodzonych elementach sieci komputerowych "po burzy"...
Ekrany przewodów należy łączyć z masą na obu końcach, przy zagięciach przewodów oraz gdy nie są układane przy masie przy zbliżaniu do poprzecznych struktur masy (np. przewodów odprowadzających, poręczy, drabin).
Dla przypomnienia: w samolocie uziomu się nie wbija, w budynku (np. nadajnik) na szczycie skalistej góry też nie - a w obu przypadkach zabezpieczyć się przed przepięciami także piorunowymi można z dużą skutecznością... W dodatku zwykle nie potrzeba do tego ogromnie kosztownych gotowych urządzeń (które "luzem" lub źle zainstalowane nic nie pomogą), potrzeba zaś wiedzy, trochę materiałów (przewody Dy żo, druty nierdzewne, metalowe blaszki i taśmy, kwasoodporne lub chociaż nierdzewne podkładki ząbkowane, śruby, nakrętki, blachowkręty, taśmy wulkanizujące do zabezpieczania miejsc odsłonięcia ekranów przewodów, farba do zabezpieczeń miejsc połączeń blach, rur) i dużo starannej pracy...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Maj 2009 13:02   





Powrót do góry
   
dorianliszcz
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 29 Maj 2009
Posty: 5
Miasto: Warszawa

Post#9 29 Maj 2009 19:30   

Re: Odgromienie masztu


Dziś przyszli magicy od internetu bezprzewodowego.
Zainstalowali do komina masz 2,5 metra i puścili kabel wentylacją...

Zapytałem, czy to jest bezpieczne - bez zająknięcia odpowiedzieli, że tak... ale ja mam jednak obiekcje.

Jak mogę się zabezpieczyć przez zniszczeniem domu i urządzeń elektronicznych?
Czy jestem bezpieczny?

Sorry za głupie pytania ale chcę być mądry przed szkodą a nie po szkodzie.

Dorian
Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2714

Post#10 29 Maj 2009 19:58   

Re: Odgromienie masztu


dorianliszcz napisał:
Dziś przyszli magicy od internetu bezprzewodowego.
Zainstalowali do komina masz 2,5 metra i puścili kabel wentylacją...
Zapytałem, czy to jest bezpieczne - bez zająknięcia odpowiedzieli, że tak... ale ja mam jednak obiekcje.
Przewód zwł. koncentryczny niszczy się wyciągając pod własnym ciężarem (chyba że jest zintegrowany z linka nośną) i na zbyt mocnych zgięciach. Jeszcze większe obiekcje będzie miał kominiarz, który postawi wybór: albo wytnę, albo mandat i zgłoszenie do nadzoru budowlanego...
dorianliszcz napisał:
Jak mogę się zabezpieczyć przez zniszczeniem domu i urządzeń elektronicznych?
Pisałem, wyżej masz linki do linków.
dorianliszcz napisał:
Czy jestem bezpieczny?
To zależy od wielu czynników (które zdalnie trudno ocenić, w dodatku nie mając żadnych danych), a także od żądanego poziomu poczucia bezpieczeństwa i jego definicji.
dorianliszcz napisał:
chcę być mądry przed szkodą a nie po szkodzie.
Słusznie. Zacznij od lektury (wskazywana w linkach nie raz). Powodzenia.
Powrót do góry
   
dorianliszcz
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 29 Maj 2009
Posty: 5
Miasto: Warszawa

Post#11 29 Maj 2009 20:15   

Re: Odgromienie masztu


Dziękuję ale jestem za głupi żeby rozumieć co tam mądrzy ludzie piszą.
Chciałbym wiedzieć od eksperta,

czy ten masz wystający o 2,5 metra ponad inne budynki i drzewa sprowadzi mi pioruna,
jeśli już sprowadzi to czy dom mi się zniszczy, mam na dachu blachodachówkę,
czy po uderzeniu pioruna spalą mi się inne urządzenia w domu
czy korki zabezpieczą przed szkodami, ponoć mam jakiś dodatkowy obwód ochronny, na co on?

Co powinienem fizycznie zrobić aby się zabezpieczyć?
Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2714

Post#12 29 Maj 2009 20:53   

Re: Odgromienie masztu


dorianliszcz napisał:
Dziękuję ale jestem za głupi żeby rozumieć co tam mądrzy ludzie piszą. Chciałbym wiedzieć od eksperta, czy ten masz wystający o 2,5 metra ponad inne budynki i drzewa sprowadzi mi pioruna,
jeśli już sprowadzi to czy dom mi się zniszczy, mam na dachu blachodachówkę, czy po uderzeniu pioruna spalą mi się inne urządzenia w domu czy korki zabezpieczą przed szkodami, ponoć mam jakiś dodatkowy obwód ochronny, na co on?
Takie właśnie bzdury o "ściąganiu piorunów", "zabezpieczaniu anten przez ich odizolowywanie od masztu" itp. są niestety jeszcze upowszechnione... Jak nie chcesz poczytać informacji, które są dobre, podane na tacy ze wskazaniem i do wykorzystania nawet samemu przez uczennicę gimnazjum, to zapewne wolisz wydawać pieniądze na pseudozabezpieczenia od cwanych firm lub z alle..., na "ubezpieczenia" albo liczyć na to że nic się nie stanie...
dorianliszcz napisał:
Co powinienem fizycznie zrobić aby się zabezpieczyć?
Wykonać dobrą gęstą (oczka <5m w każdej płaszczyźnie) sieć masy budynku, podłączyć do niej odpowiednio metalowe konstrukcje, rurociągi, ekrany przewodów, maszty, zabezpieczenia przepięciowe na zasilanie i linie telefoniczne, instalację odgromową (jeżeli zrobisz). W zasadzie zgodnie z przepisami powinieneś mieć na to projekt, który po wykonaniu podlega badaniom przez elektryka z odpowiednimi uprawnieniami, miernikami (i wiedzą na współczesnym poziomie... a z tym to w temacie SPD/EMC/LPS nie za wesoło u większości posiadaczy nawet najwyższych uprawnień elektrycznych, budowlanych i projektowych), który wystawi odpowiedni protokół badań (i metrykę instalacji odgromowej - jeżeli ona będzie wykonana zgodnie z projektem...)
Zakładając że jest to domek jednorodzinny, to jeżeli pominiesz część papierową, sprawa jest w miarę niedroga (chociaż pracochłonna i wymagająca staranności) i do zrobienia nawet przez jedną osobę.
Na to wszystko są normy, które zmieniają się co kilka lat wraz instalowanymi urządzeniami (kto w 1985r miał w domu sieć komputerową, telewizor z układami VLSI i videodomofon ?), ze wzrostem poziomu wiedzy (i ostatnio często niestety pod wpływem lobbystów); Nie wszystkie normy są po polsku (numery odpowiednich są podawane nieraz przez Kolegów, także na ForumSEP, ISE), normy kosztują jak na polskie warunki dużo (za darmo są tylko w czytelniach norm do wglądu), ale praw fizyki ani najbardziej kolorowe re-kłamy ani nawet niektóre pokrętne zapisy w normach NIE ZMIENIĄ.
Powrót do góry
   
Markos85
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 31 Mar 2003
Posty: 270
Miasto: B-stok

Post#13 29 Maj 2009 23:48   

Re: Odgromienie masztu


koszty dobrego zabezpieczenia budynku przed wyładowaniami elektrycznymi przewyższa wielokrotnie wartość niejednego wyposażenia domowego. Już w momencie projektowania budynku trzeba o tym myśleć np połączyć galwanicznie i uziemić metalową konstrukcję budynku, zrobić uziom fundamentowy. Bardziej niebezpieczne dla sprzętu są przepięcia pochodzące z sieci energetycznej.
Jak masz bednarkę to zrób otok w okół domu podłącz do zwodu, dobrze i inne rzeczy uziemić tak jak pisał kondensator. dobrym pomysłem w warunkach domowych jest odłączenie nieużywanego sprzętu, szczególnie w miesiącach burzowych
... i pamiętaj piorun rozwija się gdzieś tam wysoko w którejś tam -sferze ;> i niewiadomo gdzie strzeli ;P
pozdrawiam
Powrót do góry
   
B1tL4n
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 88
Miasto: okolice Rzeszowa

Post#14 Post autora tematu 30 Maj 2009 16:10   

Re: Odgromienie masztu


bardziej chodzi to co by z domem nic sie nie stalo :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Maj 2009 16:10   





Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2714

Post#15 30 Maj 2009 16:39   

Re: Odgromienie masztu


Markos85 napisał:
koszty dobrego zabezpieczenia budynku przed wyładowaniami elektrycznymi przewyższa wielokrotnie wartość niejednego wyposażenia domowego.
Raczej się zdecydowanie z Kolegą nie zgodzę. Chyba że będzie to zrobione na zasadzie "im droższy ten miś, tym..." lub chodziło Koledze o wartość wyposażenia przeciętnej meliny, lub też policzy się bardzo wysoką stawkę godzinową za wykonywane prace (które w dodatku w większości można wykonać nawet samemu).
Markos85 napisał:
Już w momencie projektowania budynku trzeba o tym myśleć np połączyć galwanicznie i uziemić metalową konstrukcję budynku, zrobić uziom fundamentowy.
Jak najbardziej się zgodzę. Wyprowadzenia uziomu fundamentowego, instalacji odgromowej w wielu miejscach z i do budynku są tanie... jeśli się o nich pomyśli odpowiednio wcześnie (o szczegółach pisałem nie raz, m.in. na f.SEP.)
Markos85 napisał:
Bardziej niebezpieczne dla sprzętu są przepięcia pochodzące z sieci energetycznej.
Bardziej niebezpieczne od czego ? W każdym razie nie można ich lekceważyć, a do skutecznego działania nawet najdroższych zabezpieczeń potrzeba odpowiednio krótkich połączeń z siecią masy budynku. Trzeba tez brać pod uwagę zwiększenie napięcia w sieci na okres krótszy niż "mrugnięcie", przed czym chronią zabezpieczenia np. serii CP7xx prod. "F i F".
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Odgromienie masztu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Odgromienie dachu dwuspadowego masztem odgromowym r=24m (5)
4V na Lince od masztu - jak wyprostować ? (14)
Zabezpieczenie masztu internetu radiowego (12)
Trunking, komunikacja lotniska, Wysokość masztu? Kanały? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl temat RSS