Forum Index

Rules | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.
Using this website you agree to cookies in accordance with the current browser settings.

Golf IV instalacja gazowa

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners -> Golf IV instalacja gazowa
Oponeo - Prosta Droga do Nowych Opon
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 29 May 2009 01:12   

Golf IV instalacja gazowa

Witam, wpisalem w wyszukiwarce golf IV instalacja gazowa, gaz, sekwencyjny i nie znalazło nic, takze jeśli to juz było to przepraszam i prosze o link. W swoim golfie IV chce załozyc na dniach instalacje gazową sekwencyjną. Jakie są minusy ? bo plusy to chyba tylko oszczedność. Słyszałem, ze bede musiał bardziej dbać o silnik - olej świece itd - OK. Chciał bym poznać krytyczne jak i zwykłe minusy instalacji gazu. Wiele osób sie krzywi słysząc o niej ... ja od kiedy zakupiłem samochód także sie krzywiłem, ale gdy moj sąsiad mówi, ze na podróż w okolice gór (mojego domku letniskowego) wydał około 40 zł ... a ja w 2 strony płace 120 za benzyne czułem sie wydutkany przez obecne ceny paliwa. Zawsze byłem świecie przekonany, ze gaz niszczy silnik - wielu znajomych jeździ na gazie od kiedy mają samochody a są to czasy rzędu 3-5 lat i ani razu z powodu instalacji gazowej nie mieli auta na serwisie. Co wredniejsi gdy usłyszeli, że chce gaz montować powiedzieli " trza było sobie kupić seicento a nie golfa IV". Nie mam pojęcia, co ma konfort jazdy, ogólny wygląd itd wspólnego z ekonomicznością pojazdu. Bardzo prosze o obiektywne komentarze ... bo wogole nie rozumiem ludzi, ktorzy odradzają od tak poprostu... prosze o konkretne opinie, najlepiej osób, ktore posiadają je w takim pojeździe lub zbliżonym aby polecać lub narzekać. Dodam, że moj samochód jest pieszczony cały czas i wsio chodzi jak w zegarku. Z racji tego - boje sie gazu - choc nie wiem czy słusznie. Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 May 2009 01:12   

Back to top

wowka
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 29 May 2009 20:13helpful post - solution   

Re: Golf IV instalacja gazowa

Zalety: Jezdzisz o polowe taniej nisz na PB

Wady: butla zajmuje miejsce w bagazniku, koniecznosc wymiany filtrow gazu co jakis czas (koszt niewielki), przy przegladzie troche drozej

Lpg to bardzo fajna sprawa pod warunkiem ze jest zamontowana i wyregulowana prawidlowo. Nie dziwie sie wcale ludziom ktorzy narzekaja na lpg, bo jak instalator nie ma pojecia o tym jak to zamontowac i wyregulowac to pozniej sa tylko niepotrzebne nerwy.

Osobiscie mialem dwa auta z lpg, pierwsze to vento z instalacja 2 generacji, gdy je kupilem to z gazem byla tragedia ale w dwa dni ja doprowadzilem do porzadku i porzadnie wyregulowalem (na gazie chodzil lepiej niz na PB). O istnieniu benzyny praktycznie zapomnialem a 100 km robilem za 15zl. Samochod sprawowal sie rewelacyjnie, ale po 1,5 roku go sprzedalem bo nadszedl czas zeby cos lepszego kupic

Drugie auto to omega B z sekwencyjna instalacja gazowa. Podobnie jak wyzej tez nie bylo problemow,

Osobiscie jestem za instalacjami 2 generacji (ograniczenie - plastikowe kolektory ssace) bo sa bardzo proste, tansze i prawie nie ma w nich sie co zepsuc, tylko PORZADNA regulacja wymaga troche czasu a instalatorzy z reguly go nie maja wiec robia ja szybko i rzadko kiedy taka instalacja pracuje w 100% prawidlowo (czuc spadek mocy na lpg wzgledem PB). Z instalacjami 4 generacji jest duzo lepiej

Obecnie mam mercedesa bez gazu i szlag mnie trafia jak zajezdzam na stacje i tankuje benzyne. Nie dosc ze pali 10l/100km to jeszcze benzyna coraz drozsza. Najgorsza jest swiadomosc ze ponad 50% ceny paliwa to podatki, akcyzy i inne oplaty za ktore zyja darmozjady w rzadzie

Myslalem o zalozeniu lpg ale kolektor plastikowy wiec sekwencja musi byc (chyba ze zmiana kolektora na metalowy ale to znowu rzezbienie), jednak zdecydowalem sie auto sprzedac bo 1800cm3 i manualna skrzynia to nie to co bym chcial wiec w lpg inwestowac mi sie nie oplaca

Co do moich doswiadczen z dieslami to jezdzilem sprinterem 2,9td i przy spokojnej jezdzie palil 10l, kolegi peugeot 307 okolo 8l pali a jest to 2,0hdi 90KM, ostatnio innego znajomego spotkalem- mercedes w203, 2,2cdi - pytam ile pali, mowi ze 10l/100km, patrze do srodka a na desce pokazuje 15.8ltr/100km, pytam jeszcze raz to zmienil zdanie ze wiecej jak 20l to on nie pali.
Wniosek z tego taki ze albo ludzie klamia i podaja dane z katalogu albo jezdza autami jak emeryci i wtedy taki diesel moze i spali te 5ltr/100km. Jeszcze jedno, omega B 2,5tds - spalanie troche ponad 10ltr/100km (dane z netu), moja dawna omega 2,5v6automat spalanie lpg od 14l/100km - ale to na trasie do 25l/100km ale to caly czas gaz w podlodze na miescie.

Zaleta diesli jes jeszcze to ze ON jest przewaznie tanszy od PB, i druga sprawa ze ON czesto da sie kupic "na lewo" po nizszej cenie, a benzyny ani gazu juz nie

co do "Co wredniejsi gdy usłyszeli, że chce gaz montować powiedzieli " trza było sobie kupić seicento a nie golfa IV" - jak dla mnie takie gadanie to debilizm, bo niby co to jest ten golf 4 ? ani to zaden unikatowy ani wyjatkowy samochod, zwykly dupowoz dla ludu ale niektorzy traktuja go jakby to bylo lambo albo ferrari.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 May 2009 20:13helpful post - solution   

Back to top

amoralez
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 Post from the author of the topic 29 May 2009 23:22   

Re: Golf IV instalacja gazowa

Na taką odpowiedz liczyłem :) Bardzo dziekuję za wszystkie informacje. Teraz jeszcze kwestia tego, gdzie w Gliwicach lub okolicach mi to zrobią dobrze :/. Ewentualnie mozesz polecić kogoś w śląskim ?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners -> Golf IV instalacja gazowa
Page 1 of 1
Similar topics
Golf II 1.6 prawdopodobnie nieszczelna instalacja gazowa (4)
Volkswagen Golf 3 VR6 - instalacja gazowa (3)
golf III problem z instalacja gazowa (2)
Jaka instalacja gazowa do Golf III 1.8 (4)
Instalacja gazowa golf III (2)
Golf 2(1.3-1989r) instalacja gazowa (2)
Golf 3 1,6 Problem z instalacja gazowa (1)
vw golf 2 - instalacja gazowa (1)
Golf 1,8 - 75KM - jaka instalacja gazowa? (24)
instalacja gazowa w Golf II 1.8 16V KR 139KM??pomocy (2)

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Widgets and banners || Contact

Page generation time: 0.311 seconds

elektroda.pl topic RSS feed 

opony