Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Końcówka mocy Pomocy !!!


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum ->Końcówka mocy Pomocy !!! Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Grimli
Poziom 7
Poziom 7
Dołączył: 02 Maj 2004
Posty: 20
Pomógł: 2
Grimli
Poziom 7
Post#1 12 Maj 2004 00:04  Autor tematu   

Końcówka mocy Pomocy !!!


Witam

Ale mi się w tytule zrymowało. Smile

Nigdzie nie mogłem wyszukać odpowiedzi na pytanko.

1) Co to jest końcówka mocy?(Proszę o przykład takiej końcówki)
2) Czy trafo to inaczej np.transformator montowany w zasilaczu do wzmacniacza ?
3)Czy końcówka mocy to poprostu inna nazwa wzmacniacza

Wiem ,że pytania są banalne , ale chciałbym zaznaczyć ,że jestem początkujący w tym temacie.

Dzięki za odpowiedź

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
oj
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: Warszawa
Dołączył: 22 Kwi 2003
Posty: 6709
Pomógł: 783
Ocena postów: 47
oj
Poziom 25
Post#2 12 Maj 2004 00:40    

Re: Końcówka mocy Pomocy !!!


ad1. Każdy kompletny wzmacniacz audio posiada sekcję przedwzmacniacza i końcówki mocy. Ta pierwsza odpowiedzialna jest za wstępne wzmocnienie sygnału, regulację jego głośności i często (choć nie zawsze) za wybór źródła którego słuchamy. Wszystkie przekształcenia sygnału elektrycznego w przedwzmacniaczu odbywają się na niskich poziomach, przez co urządzenie to jest najbardziej wrażliwe na zakłócenia zewnętrzne (radiowe, magnetyczne itd.). Po wstępnym wzmocnieniu sygnału przedwzmacniacz kieruje sygnał do końcówki mocy. Ta zajmuje się faktycznym wzmocnieniem sygnału do postaci aceptowalnej przez kolumny.

źródło:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Przykład końcówki estradowej: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Ad2. tak
Ad3. Na estradzie używa się właśnie tylko końcówek mocy bo jak wyjasniono w punkcie Ad1 wzmacniacz posiada dodatkowo przedwzmacniacz, selektory wejść, barwe,.. a w samej końcówce mocy te dodatki są zbędne. Określenie końcówki mocy znajdziemy też w radiu samochodowym, TV, itd

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
osnapus
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Małopolska
Dołączył: 30 Mar 2003
Posty: 325
Pomógł: 19
Ocena postów: 10
osnapus
Poziom 16
Post#3 13 Maj 2004 21:43    

Re: Końcówka mocy Pomocy !!!


Ad.2 trafo to poprostu inna nazwa transformatora - nie ważne czy jest on mikrofonowy, zasilający czy wyjściowy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#4 16 Maj 2004 17:24    

Re: Końcówka mocy Pomocy !!!


Jeszcze ad 3.
Czytając wczesniejsze info masz już odpowiedz - mozesz posługiwać sie nazwą wzmacniacz

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
paladiss
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Wrocław
Dołączył: 17 Cze 2010
Posty: 40
paladiss
Poziom 9
Post#5 26 Wrz 2010 18:42    

Re: Końcówka mocy Pomocy !!!


11.1 regulaminu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Admin grupy RTV
Miasto: Opalenica
Dołączył: 30 Kwi 2002
Posty: 25901
Pomógł: 1091
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Post#6 26 Wrz 2010 18:49    

Re: Końcówka mocy Pomocy !!!


Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.8.1, p.8.3, p.11, p.14, p.15, p.16.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum -> Końcówka mocy Pomocy !!!
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Końcówka mocy Alphard L2 proszę o opinie (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.036 seconds

elektroda.pl temat RSS