FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Niedziałająca kamerka CCIR

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Niedziałająca kamerka CCIR
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 30 May 2009 12:32   

Witam. Dziś dostałem od kumpla kamerkę CCIR. Wygląda ona tak:
Dostałem również głowicę:
Kamerkę i głowicę podłączyłem do zasilacza komputerowego pod 12V. Niby wszystko jest OK ale na telewizorze wyświetla się tylko biały obraz:
A po przysłonięciu "oczka" kamerki tylko po bokach ekranu coś zaczęło się czarnego pojawiać:
Próbowałem wyregulować te "oczko" ale dalej nic, wykręciłem go i już totalnie nic, ciągle biały obraz. Czy ktoś może wie, co jest grane, czemu ta kamerka nie pokazuje żadnego obrazu?? Kumpel mi mówił, że podłączył ją parę dni temu i wszystko było OK.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 May 2009 12:32   

Back to top

mirex
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 30 May 2009 19:32   

Re: Niedziałająca kamerka CCIR

Przeniosłem z TV. Ostatecznie to bardziej do was pasuje. A jeśli nie, to szukajcie lepszego miejsca. :wink:
Back to top

SP5ANJ
Poziom 25
Poziom 25

Post#3 30 May 2009 20:09   

Kamerka ta ma wyjście obrazu po tzw. "niskiej częstotliwości" i należy ją podłączyć do TV poprzez EuroZłącze lub wejście Video a nie pod głowicę w.cz. odbiornika. :!::!::!:

To jest ZBĘDNE .

Quote:
Kumpel mi mówił, że podłączył ją parę dni temu i wszystko było OK.

Trzeba słuchać ze zrozumieniem. :D

Pozdrawiam.
Back to top

szejker89
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 Post from the author of the topic 31 May 2009 09:43   

A jesli mam starego grata ktory nie ma euro, ani nic takiego tylko gniazdo na antene?? A co do tego bialego obrazu to juz wiem co sie stalo, wyleciala przyslona z kamerki ;)
Back to top

jpl
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 31 May 2009 11:03   

a moze ma wersjce AV z przodu ?
Chyba kazdy telewior ma wejscie AV.

2, przyslona? przeciez ta kamera nie ma przyslony! obiektyw 3.6 jaki posiada nie posiada przeslony. Kamera sama elektronicznie symuluje przeslone.
Back to top

crunky
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 31 May 2009 14:34   

Powody mogą byś dwa:
1. Jest to kamerka CMOS (ze zdjęcia nie jestem w stanie rozszyfrować) i potrzebuje zasilania 9V
2. Do wejścia modulatora równolegle z masą dolutuj rezystor 75ohm - kwestia wysokiej impedancji wejścia modulatora
Back to top

szejker89
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 Post from the author of the topic 31 May 2009 17:37   

Kumpel mi gadal ze jak wykrecil te "oczko" to cos tam wylecialo i to bylo skruszone. Dalem tam kartke papieru, przebilem ją delikatnie szpilką i zaczął się pojawiac obraz ;) Niewyrazny no ale jest. Byc moze to dlatego nie dziala?? Mysle ze do kamerki za duzo wpada swiatla i stad caly bialy obraz...
Back to top

jpl
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 31 May 2009 21:10   

oczko - moze wypadl filtr - taki mapy prostokatny szklany filtr. Wykrec to oczko, wyciagnij ten papier - krec obiektyw-oczko. wszystko bedzie dzialac. Watpie zeby soczewka wypadla z tego obiektywu (wrecz niemozliwe)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 May 2009 21:10   

Back to top

crunky
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 31 May 2009 22:47   

szejker89 wrote:
Kumpel mi gadal ze jak wykrecil te "oczko" to cos tam wylecialo i to bylo skruszone. Dalem tam kartke papieru, przebilem ją delikatnie szpilką i zaczął się pojawiac obraz ;) Niewyrazny no ale jest. Byc moze to dlatego nie dziala?? Mysle ze do kamerki za duzo wpada swiatla i stad caly bialy obraz...

Nie kombinuj, ta kamerka na pewno ma elektroniczną migawkę i z nadmiarem światła sobie poradzi! Jak będziesz tam pchał śmieci to w końcu matrycę uszkodzisz. Dałeś ten rezystor na wejście modulatora? Jeśli to nie pomoże to zmniejsz napięcie o ile to CMOS. To "oczko" to obiektyw i nie kręć za dużo bo go przegwintujesz. Kolega jak był mądry i wkręcił za bardzo to mógł filtr na matrycy uszkodzić, ale mimo to powinieneś mieć jakiś obraz. Z tym że jak uszkodzisz optykę albo wykręcisz obiektyw to na monitorze powinieneś mieć szary obraz nie biały. Zacznij od tego co ci napisałem a nie od kombinacji. Kolega miał ją podpiętą do modulatora, telewizora czy rejestratora?
Kartka i dziurka- pinhole chciałeś zrobić :D
Back to top

artis666
Poziom 19
Poziom 19

Post#10 31 May 2009 23:13   

crunky wrote:

Kartka i dziurka- pinhole chciałeś zrobić :D

Nie chciał. Skoro po zmniejszeniu ilości światła na matrycę obraz zaczął się pojawiać, to w czym może tkwić problem ? I rezystor nic tutaj chyba nie pomoże, skoro obraz do TV dociera. Wypadł jakiś element, być może był to jakiś filtr, jesteście w stanie określić co to mogło być ? Oczywiście na podstawie doświadczenia, można chyba wywnioskować :D
Quote:
Kamerka ma elektroniczną migawkę

Otóż właśnie, może jest uszkodzona ?
Back to top

crunky
Poziom 21
Poziom 21

Post#11 31 May 2009 23:48   

Nie raz podpinałem kamery do takich modulatorów i wiem z własnego doświadczenia że jeśli nie zblokujesz go rezystorem masz białą plamę na telewizorze. Podobnie gdy wejścia rejestratora ustawisz w tryb wysokiej impedancji (lub padną terminatory) Obraz zaczyna się pojawiać dopiero gdy oświetlenie siądzie do takiego stopnia że kamera zaczyna nie wyrabiać. (widać związek?) Może i matryca uszkodzona, może i migawka, ale niech najpierw połączy to jak należy.
Inna sprawa że jeśli nawet filtr światła widzialnego z matrycy zdrapiesz to i tak nic się nie stanie, chyba że razem z filtrem pociągniesz matrycę
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 May 2009 23:48   

Back to top

szejker89
Poziom 14
Poziom 14

Post#12 Post from the author of the topic 01 Jun 2009 20:50   

Wiec jaka wartosc rezystora dac i gdzie go dokladniedac?? I chyba musze jednak dac ta glowice skoro mowie (pisze) wyraznie ze w tym telewizorze JEST TYLKO GNIAZDO ANTENOWE. Moze na probe rezystor 100ohm??
Back to top

crunky
Poziom 21
Poziom 21

Post#13 01 Jun 2009 22:52helpful post - solution   

crunky wrote:

2. Do wejścia modulatora równolegle z masą dolutuj rezystor 75ohm - kwestia wysokiej impedancji wejścia modulatora

Do wejścia to znaczy tam gdzie podpinasz sygnał wizyjny z kamery. Mówisz wyraźnie ale czytasz chyba trochę mniej ...
Spróbuj te 100 ohm jak nie masz innego.
Back to top

szejker89
Poziom 14
Poziom 14

Post#14 Post from the author of the topic 13 Jul 2009 20:13   

Pokombinowałem z rezystorami i dałem normalny zasilacz zamiast komputerowego i pomogło ;) Rezystancja pomogła w tym, aby byl obraz ostry, a wymiana zasilacza na normalny pomogła zeby nie bylo zniekształceń ;) Dzieki, należy się wam "pomógł"
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Niedziałająca kamerka CCIR
Page 1 of 1

Page generation time: 0.137 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed