| Author |
szejker89 Poziom 14

|
30 May 2009 12:32 Niedziałająca kamerka CCIR |
|
|
|
Witam. Dziś dostałem od kumpla kamerkę CCIR. Wygląda ona tak:
Dostałem również głowicę:
Kamerkę i głowicę podłączyłem do zasilacza komputerowego pod 12V. Niby wszystko jest OK ale na telewizorze wyświetla się tylko biały obraz:
A po przysłonięciu "oczka" kamerki tylko po bokach ekranu coś zaczęło się czarnego pojawiać:
Próbowałem wyregulować te "oczko" ale dalej nic, wykręciłem go i już totalnie nic, ciągle biały obraz. Czy ktoś może wie, co jest grane, czemu ta kamerka nie pokazuje żadnego obrazu?? Kumpel mi mówił, że podłączył ją parę dni temu i wszystko było OK.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 May 2009 12:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mirex Poziom 26

|
30 May 2009 19:32 Re: Niedziałająca kamerka CCIR |
|
|
|
Przeniosłem z TV. Ostatecznie to bardziej do was pasuje. A jeśli nie, to szukajcie lepszego miejsca. :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5ANJ Poziom 25

|
30 May 2009 20:09 Re: Niedziałająca kamerka CCIR |
|
|
|
Kamerka ta ma wyjście obrazu po tzw. "niskiej częstotliwości" i należy ją podłączyć do TV poprzez EuroZłącze lub wejście Video a nie pod głowicę w.cz. odbiornika. :!::!::!:
To jest ZBĘDNE .
| Quote: |
| Kumpel mi mówił, że podłączył ją parę dni temu i wszystko było OK. |
Trzeba słuchać ze zrozumieniem. :D
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
szejker89 Poziom 14

|
31 May 2009 09:43 Re: Niedziałająca kamerka CCIR |
|
|
|
A jesli mam starego grata ktory nie ma euro, ani nic takiego tylko gniazdo na antene?? A co do tego bialego obrazu to juz wiem co sie stalo, wyleciala przyslona z kamerki ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
jpl Poziom 18

|
31 May 2009 11:03 Re: Niedziałająca kamerka CCIR |
|
|
|
a moze ma wersjce AV z przodu ?
Chyba kazdy telewior ma wejscie AV.
2, przyslona? przeciez ta kamera nie ma przyslony! obiektyw 3.6 jaki posiada nie posiada przeslony. Kamera sama elektronicznie symuluje przeslone.
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 21

|
31 May 2009 14:34 Re: Niedziałająca kamerka CCIR |
|
|
|
Powody mogą byś dwa:
1. Jest to kamerka CMOS (ze zdjęcia nie jestem w stanie rozszyfrować) i potrzebuje zasilania 9V
2. Do wejścia modulatora równolegle z masą dolutuj rezystor 75ohm - kwestia wysokiej impedancji wejścia modulatora
|
|
| Back to top |
|
 |
szejker89 Poziom 14

|
31 May 2009 17:37 Re: Niedziałająca kamerka CCIR |
|
|
|
Kumpel mi gadal ze jak wykrecil te "oczko" to cos tam wylecialo i to bylo skruszone. Dalem tam kartke papieru, przebilem ją delikatnie szpilką i zaczął się pojawiac obraz ;) Niewyrazny no ale jest. Byc moze to dlatego nie dziala?? Mysle ze do kamerki za duzo wpada swiatla i stad caly bialy obraz...
|
|
| Back to top |
|
 |
jpl Poziom 18

|
31 May 2009 21:10 Re: Niedziałająca kamerka CCIR |
|
|
|
oczko - moze wypadl filtr - taki mapy prostokatny szklany filtr. Wykrec to oczko, wyciagnij ten papier - krec obiektyw-oczko. wszystko bedzie dzialac. Watpie zeby soczewka wypadla z tego obiektywu (wrecz niemozliwe)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 May 2009 21:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 21

|
31 May 2009 22:47 Re: Niedziałająca kamerka CCIR |
|
|
|
| szejker89 wrote: |
| Kumpel mi gadal ze jak wykrecil te "oczko" to cos tam wylecialo i to bylo skruszone. Dalem tam kartke papieru, przebilem ją delikatnie szpilką i zaczął się pojawiac obraz ;) Niewyrazny no ale jest. Byc moze to dlatego nie dziala?? Mysle ze do kamerki za duzo wpada swiatla i stad caly bialy obraz... |
Nie kombinuj, ta kamerka na pewno ma elektroniczną migawkę i z nadmiarem światła sobie poradzi! Jak będziesz tam pchał śmieci to w końcu matrycę uszkodzisz. Dałeś ten rezystor na wejście modulatora? Jeśli to nie pomoże to zmniejsz napięcie o ile to CMOS. To "oczko" to obiektyw i nie kręć za dużo bo go przegwintujesz. Kolega jak był mądry i wkręcił za bardzo to mógł filtr na matrycy uszkodzić, ale mimo to powinieneś mieć jakiś obraz. Z tym że jak uszkodzisz optykę albo wykręcisz obiektyw to na monitorze powinieneś mieć szary obraz nie biały. Zacznij od tego co ci napisałem a nie od kombinacji. Kolega miał ją podpiętą do modulatora, telewizora czy rejestratora?
Kartka i dziurka- pinhole chciałeś zrobić :D
|
|
| Back to top |
|
 |
artis666 Poziom 19

Joined: 25 Dec 2007 Posts: 730 Location: Tam gdzie transformator działa na prąd stały
|
31 May 2009 23:13 Re: Niedziałająca kamerka CCIR |
|
|
|
| crunky wrote: |
Kartka i dziurka- pinhole chciałeś zrobić :D |
Nie chciał. Skoro po zmniejszeniu ilości światła na matrycę obraz zaczął się pojawiać, to w czym może tkwić problem ? I rezystor nic tutaj chyba nie pomoże, skoro obraz do TV dociera. Wypadł jakiś element, być może był to jakiś filtr, jesteście w stanie określić co to mogło być ? Oczywiście na podstawie doświadczenia, można chyba wywnioskować :D
| Quote: |
| Kamerka ma elektroniczną migawkę |
Otóż właśnie, może jest uszkodzona ?
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 21

|
31 May 2009 23:48 Re: Niedziałająca kamerka CCIR |
|
|
|
Nie raz podpinałem kamery do takich modulatorów i wiem z własnego doświadczenia że jeśli nie zblokujesz go rezystorem masz białą plamę na telewizorze. Podobnie gdy wejścia rejestratora ustawisz w tryb wysokiej impedancji (lub padną terminatory) Obraz zaczyna się pojawiać dopiero gdy oświetlenie siądzie do takiego stopnia że kamera zaczyna nie wyrabiać. (widać związek?) Może i matryca uszkodzona, może i migawka, ale niech najpierw połączy to jak należy.
Inna sprawa że jeśli nawet filtr światła widzialnego z matrycy zdrapiesz to i tak nic się nie stanie, chyba że razem z filtrem pociągniesz matrycę
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 May 2009 23:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
szejker89 Poziom 14

|
01 Jun 2009 20:50 Re: Niedziałająca kamerka CCIR |
|
|
|
Wiec jaka wartosc rezystora dac i gdzie go dokladniedac?? I chyba musze jednak dac ta glowice skoro mowie (pisze) wyraznie ze w tym telewizorze JEST TYLKO GNIAZDO ANTENOWE. Moze na probe rezystor 100ohm??
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 21

|
01 Jun 2009 22:52 Re: Niedziałająca kamerka CCIR |
|
|
|
| crunky wrote: |
2. Do wejścia modulatora równolegle z masą dolutuj rezystor 75ohm - kwestia wysokiej impedancji wejścia modulatora |
Do wejścia to znaczy tam gdzie podpinasz sygnał wizyjny z kamery. Mówisz wyraźnie ale czytasz chyba trochę mniej ...
Spróbuj te 100 ohm jak nie masz innego.
|
|
| Back to top |
|
 |
szejker89 Poziom 14

|
13 Jul 2009 20:13 Re: Niedziałająca kamerka CCIR |
|
|
|
Pokombinowałem z rezystorami i dałem normalny zasilacz zamiast komputerowego i pomogło ;) Rezystancja pomogła w tym, aby byl obraz ostry, a wymiana zasilacza na normalny pomogła zeby nie bylo zniekształceń ;) Dzieki, należy się wam "pomógł"
|
|
| Back to top |
|
 |