| Author |
Aranaszek Poziom 8

|
31 May 2009 21:03 [C++] Rysowanie wykresu w oknie |
|
|
|
Witam,
chciałbym rysować wykres w oknie zbudowanej aplikacji. Problem polega na tym, że moim zamysłem było użycie elementu Panel do tego. Chciałem żeby na nim była powiedzmy rysowana linia ( na podstawie jakichś wyliczeń).
Na rysunku przedstawiona jest idea. Czerwona linia powinna się rysować w elemencie Panel i w przypadku, gdy osiągnie koniec rozmiaru Panel, powinno nastąpić autoscrollowanie. Problem polega na tym, że nie wiem jak obsłużyć scrollowanie w panelu na podstawie linii, tak żeby mieć możliwość ciągłego rysowania. Linia jest rysowania za pomocą metody DrawLina z klasy Graphics.
Prosiłbym o rady w jaki sposób można się dobrać do scrollowania Panelu i połączenia tego z rysowaniem linii. Na msdn nie udało mi się znaleźć na to odpowiedzi :cry:
Z góry dziękuję za pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 May 2009 21:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Dżyszla Poziom 24

Joined: 15 May 2005 Posts: 4736 Location: Żory (kiedyś Opole)
|
31 May 2009 21:07 Re: [C++] Rysowanie wykresu w oknie |
|
|
|
wirtualnie. wyliczasz przesunięcie, modyfikujesz współrzędne zgodnie z wyliczonym offsetem i przerysowujesz zawartość.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 May 2009 21:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Aranaszek Poziom 8

|
31 May 2009 22:23 Re: [C++] Rysowanie wykresu w oknie |
|
|
|
Ale czy wtedy nie będzie to wyglądało w ten sposób, że po dojściu do końca linia będzie przerysowywana, ale jej poprzedni przebieg zostanie utracony ?
nie wiem czy dobrze rozumiem, ale czy wtedy scroll w ogóle nie będzie obsługiwany?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 May 2009 22:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Dżyszla Poziom 24

Joined: 15 May 2005 Posts: 4736 Location: Żory (kiedyś Opole)
|
31 May 2009 23:06 Re: [C++] Rysowanie wykresu w oknie |
|
|
|
przebiegi musisz zapamiętywać w pamięci komputer bądź to w postaci wektorowej, bądź w postaci bitmapy większej niż widoczny obszar.
|
|
| Back to top |
|
 |