Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Motocykle, Motorowery, Inne Silniki -> Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon
Autor
Wiadomość
Maximors
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 188

Post#1 Post autora tematu 01 Cze 2009 18:31   

Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


Proszę o pomoc w ustawieniu zapłonu bo już nie mam do tego siły...
Jeżeli ktoś umie to zrobić to proszę o poradnik taki na chłopski rozum..
A i nie mam tego przyrządu posłużę sie prętem tak jak to jest napisane w serwisówce.

To co wiem to tak
Wykręcam świece wkładam jakiś pręt ustawiam pierw prawy cylinder na miejsce maxymalnie wychylone i lekko cofam o 3mm i wtedy na przerywaczu(teraz którym) ustawiam przerwę bodajże 0,3mm

Proszę mnie poprawić i uzupełnić jak czegoś nie dopowiedziałem...
Powrót do góry
   
larymaniek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 10
Miasto: Sochaczew

Post#2 01 Cze 2009 18:51   

Re: Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


musisz sprawdzic ktory przerywacz wspolpracuje z tym cylindrem w ktorym cofneles tlok o 3mm.
reszte robisz dobrze, wystarczy ze sprawdzisz ktory przerywacz dziala z ktorym cylindrem.
jesli nie wiesz jak to sprawdzic to poprostu odlacz jeden na chwile albo wloz kawalek jakies izolacji miedzy styki jednego i zobaczysz na ktorym cylindrze zniknie iskra:)
Powrót do góry
   
Maximors
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 188

Post#3 Post autora tematu 01 Cze 2009 18:55   

Re: Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


Chyba się pogubiłem iskra jest wtedy gdy przerywacze sa rozwarte czy zwarte? i cyz na obu przerywaczach ma być 3mm Czy na jednym więcej na drugim mniej?
Co to mi da ze włożę papierek i tu zniknie jak to chodzi jak jest tłok ustawiony w środku a nie która świeca daje iskre Myśl troche
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Cze 2009 18:55   





Powrót do góry
   
kajoj6661
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 1483
Miasto: ketrzyn

Post#4 01 Cze 2009 19:06   

Re: Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


przerywacz otwart tłok ma być na górze czyli GMP
Powrót do góry
   
Maximors
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 188

Post#5 Post autora tematu 01 Cze 2009 19:22   

Re: Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


mógłbyś bardziej rozwinąć swoja wypowiedz najlepiej uzupełnić mój 1 post a nie 2?
Ile mm cofa się tłok żeby zapłon był przez GMP 3mm?

Wogle proszę o instrukcję ustawienia zapłonu
Powrót do góry
   
wpsowa692
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 516
Miasto: Krośniewice

Post#6 01 Cze 2009 20:13pomocny post - solucja   

Re: Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


Witam,najpierw ustaw platyny na maxymalnym rozwarciu mają mieć 0,35-0,45mm a dopiero potem ustaw zapłon.Przerywacz na dużej płytce jest od prawego garka i jego najpierw ustaw na te 3mm przed GMP a dopiero potem lewy garnek (przerywacz na małej płytce)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Cze 2009 20:13pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Maximors
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 188

Post#7 Post autora tematu 01 Cze 2009 20:45   

Re: Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


Czyli pierw ustawiam otwarcie na 3mm przed GMP a potem 0,3mm na przerywaczach??

Ale ktoś mnie pojechał motorowery xD
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Cze 2009 20:45   





Powrót do góry
   
wpsowa692
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 516
Miasto: Krośniewice

Post#8 01 Cze 2009 21:37pomocny post - solucja   

Re: Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


najpierw ustaw przerwę na przerywaczu w tym celu pokręcaj wałem i szukaj największego rozwarcia przerywacza i w położeniu największego rozwarcia styków wyreguluj przerwę na 0,35-0,45mm i dopiero potem ustaw wyprzedzenie zapłonu można to zrobić na żarówkę podłączasz ją równolegle do styków ustawianego przerywacza i kręcisz wolno wałem jak się zaświeci(punkt zapłonu) mierzysz wyprzedzenie jak ma mniej niż 3mm to obracasz płytkę przerywacza w lewo,jak więcej niż 3mm obracasz płytkę w prawo i dalej sprawdzasz.
Prawy garnek= duża płytka przerywacza.
Lewy garnek=mała płytka przerywacza.
Powrót do góry
   
Adam1988
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 844
Miasto: Gdynia

Post#9 02 Cze 2009 05:33pomocny post - solucja   

Re: Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


Ustawiasz tlok w GMP; ustawiasz przerwe 0,3mm; cofasz tlok o 2,6mm i ustawiasz w tym miejscu aby przerywacz sie rozwieral.

PS: te wartosci musza byc dosc dokladne.
Powrót do góry
   
Maximors
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 188

Post#10 Post autora tematu 02 Cze 2009 06:36   

Re: Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


Ok Dzięki. Wszystkim Pomógł!
Powrót do góry
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4185
Miasto: Warszawa

Post#11 02 Cze 2009 06:45   

Re: Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


Panowie! Czy jesteście pewni, że w Jawie przerwa na przerywaczu to 0,3 mm? Moim zdaniem mniej. Jawy miały do siebie, że niewielki luz wału ogromnie zakłócał zapłon z powodu malutkiej przerwy.
Właśnie taką wartość (0,05 mm) miałem na myśli. I z bardzo odległych doświadczeń wiem, że była dość właściwa. Oczywiście w prakryce regulowało się na nieco więcej, aby uniknąć zaniku przy zużywaniu się ślizgacza. Większa przerwa mocno wypalała styki.
Powrót do góry
   
Maximors
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 188

Post#12 Post autora tematu 02 Cze 2009 06:58   

Re: Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


W książce serwisowej mam napisane ze 0,3 może po tylu latach wraz z postępem się coś zmieniło...

Na obrazku mam pokazane 0,3mm to chyba nie jest dużo można się posłużyć zwykła kartką papieru.
Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon

Ciekawe a już w takiej innej książce której niestety mam tylko 2 zdjęcia pisze ze 0,05mm i ze za szczelinomierz może posłużyć bibułka
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Cze 2009 06:58   





Powrót do góry
   
gibbiceps
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 118
Miasto: Wlkp.

Post#13 02 Cze 2009 16:41   

Re: Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


Ja ustawiam minimalną przerwę , niestety nie dysponuje w chwili obecnej szczelinomierzem ale 0,3 do 0,5 mm. będzie dobrze . Moim zdaniem 0,03 mm. to chyba za mała przerwa i zbyt dokładne przyrządy by musiały być używane do ustawiania zapłonu , no i najmniejszy luz na łożyskach i moto by nie działało .
Powrót do góry
   
Maximors
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 188

Post#14 Post autora tematu 02 Cze 2009 17:33   

Re: Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


Czyli jeżeli ustawie na zwykłą kartkę papieru złożoną na pół i mocno docisnę to powinno być ok
Powrót do góry
   
gibbiceps
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 118
Miasto: Wlkp.

Post#15 05 Cze 2009 11:25   

Re: Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


Właśnie mi się przypomniało że w komplecie narzędzi do cz 350 był taki płaski klucz 7-8 z szczelinomierzem . Były to 2 blaszki jedna 0,3 a druga 0,5 mm. Teraz wiem na 100% że przerwę ustawią się od 0,3 do 0,5 mm. A dwie blaszki razem dają 0,8 mm. czyli przerwa na świecach . Mam orginalną CZ z kompletem dokumentów ( instrukcja , rachunki , badania itp) z narzędziami które są w komplecie .
Powrót do góry
   
Maximors
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 188

Post#16 Post autora tematu 07 Cze 2009 19:17   

Re: Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon


Ok już ustawione i na razie chodzi odpala dopiero z 3-4 kopa ale jest lepiej
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Motocykle, Motorowery, Inne Silniki -> Jawa 350 Delux(silnik CZ) Zapłon
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Elektroniczny zapłon CZ 350 Jawa 350 czy można zastosować te elementy? (32)
Jawa TS 350 - elektroniczny zapłon (9)
Elektroniczny zapłon GL-118 12v Jawa 350 12v (2)
Jawa 350 TS - Goły silnik, instalacja od podstaw (2)
Jawa ts 350, CZ 350 zamiana cylindrów. (2)
Jawa TS350 Elektroniczny zapłon (1)
zapłon elektroniczny jawa 50 brak iskry (5)
JAWA 350 CZ 6V szczotkotrzymacz? (4)
Jawa 350 Ts - z Instalacją od mz (4)
Jawa TS 350 - nie pali (21)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony