delic Poziom 11

|
03 Jun 2009 11:00 MIO Moov 200 uszkodzona mapa przez Windows |
|
|
|
Witam,
Nawigacja Mio Moov 200 była podłączona do komputera w celu naładowania przez usb. W trakcie podłączenia system Windowsa stwierdził błąd na dysku, przeprowadził automatycznie CHKDSK i próbował zmienić alokacje na dysku - nastąpiło uszkodzenie mapy całej europy (z wielkości ok 1,5 GB mapa zajmuje niecałe 8 MB).
Problem jest taki że miejsca w nawigacji pokazuje tak jakby mapa zajmowała właściwą ilość miejsca i nie można wgrać mapy na nowo - nawet po jej usunięciu dalej pokazywana jest zajętość na dysku ok 1,6 GB kiedy fizycznie widać że katalogi w nawigacji zajmują max 90 MB.
Czy można z poziomu windows przeprowadzić formatowanie dysku w mio i wgranie na nowo oprogramowania, czy po formacie nie stracę komunikacji przez usb.
próbuję dodzwonić się od wczoraj na serwis MIO ale po 30 min czekania na linii mam już dosyć
Ok - już wszystko działa
1. zgrałem wszystkie pliki z urządzenia na komputer i usunąłem wadliwą mapę
2. z poziomu windows zrobiłem formatowanie dysku widzianego w systemie jako mio (wystarczyło szybkie formatowanie)
3. Wgrałem kopie plików do Mio i następnie mapę z płyty.
Mała uwaga - gość na serwisie mówił mi o instalacji oprogramowania do Mio za pomocą Mio Desktop ale po formacie mio opcja instalacji była nie aktywna dlatego warto zawsze zrobić sobie backup oryginalnych plików z mio i trzymać w bezpiecznym miejscu
|
|