Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje
Autor
Wiadomość
lookashECL
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 163

Post#1 Post autora tematu 04 Cze 2009 09:52   

Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Witam Wszystkich

Zbudowałem wzmacniaczyk lampowy na EL34 i wszystko jest OK i gra fajnie.
Teraz postanowiłem trochę go udoskonalić. Otóż chcę zbudować układ czasowy w oparciu o 2 tranzystory i przekaźnik 5V, który po określonym czasie (powiedzmy 30s.) załączy napięcie anodowe za pomocą przekaźnika.

Potrzebował bym schemat jak to wykonać aby okład był prosty.
- składał się z 2 tranzystorów np. serii BC
- regulacja czasu zadziałania przekaźnika (powiedzmy od 10s do 60s) za pomocą rezystora o dobranej wartości lub potencjometru
- napięcie zasilania układu nie może przekroczyć 5V. (mam tylko takie trafka i przekaźnik, a chciałbym wykorzystać to co mam bo z kasą krucho)
- układy serii NE555 nie wchodzą w grę

Myślę, że rysunek takiego układziku to dla Was kochani to pesteczka...
Bardzo proszę o jakieś schemaciki

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Cze 2009 09:52   





Powrót do góry
   
krel
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 190
Miasto: Cieszyn

Post#2 04 Cze 2009 10:25   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


TU KLIKNIJ

PS. Używanie wyszukiwarki nie boli...

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
lookashECL
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 163

Post#3 Post autora tematu 04 Cze 2009 11:18   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Fajniutko....
ale ten układzik kolega chce napędzić napięciem 15V
a ja mam tylko 5V.

Więc chyba trzeba będzie zmienić wartość niektórych elementów?

Dodano po 22 [minuty]:

Wydaje mi się że trzeba zmienić diodę zenera, ale na jakie napięcie? Moje napięcie zasilania układu to stałe 5V.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
chemol
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Sie 2004
Posty: 146
Miasto: Warszawa

Post#4 04 Cze 2009 13:44   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Taki układ mozna zrobić na 1 tranzystorze. Zmontowałem i działa poprawnie przy 6V zasilania. Wystarczą 2 rezystory i jeden kondensator lub potencjometr jesli chcesz ustawiać czas płynnie. Jeśli bedziesz zainteresowany mogę podać Ci wartosci elementów i orientacyjny czas opóznienia.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
lookashECL
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 163

Post#5 Post autora tematu 04 Cze 2009 14:05   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


chemol, właśnie o coś takiego mi chodzi. Może mógłbyś podzielić się schematem? Będę bardzo wdzięczny !!! Podaruje punkciki Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Admin Grupy Retro


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 6726
Miasto: Piotrków Tryb. / Warszawa

Post#6 04 Cze 2009 19:02   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


To Ci się przyda:
http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=8380
http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=8797

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
lookashECL
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 163

Post#7 Post autora tematu 05 Cze 2009 08:13   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


No dobra.
Układ czasowy na PY88 odpada.
Zainteresowałem się układem na BUZ90. ale czy mógłbym zrezygnować z tego stabilizatora 12V i zasilić układ bezpośrednio napięciem 5V?

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
lookashECL
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 163

Post#8 Post autora tematu 05 Cze 2009 11:24   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


No to lipa, potrzebuje coś zrobić tanim kosztem. Najlepiej z tego co już posiadam. A może jakiś układzik na 2 tranzystorkach z serii BC?

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
airnox
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 06 Cze 2004
Posty: 908
Miasto: Kluczbork

Post#9 05 Cze 2009 11:45   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Przeniosłem z retro.

Pozdrowienia
Airnox

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
prezeswal
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 04 Paź 2007
Posty: 5465
Miasto: Warszawa

Post#10 05 Cze 2009 16:56pomocny post - solucja   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Witam.
Lepiej będzie - moim zdaniem - użyć tranzystora MOSFET, np w takim układzie:
Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje
Typ tranzystora - niekrytyczny (z kanałem "n", napięcie progowe bramki - poniżej 4V, mała rezystancja Rdson).
Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + -


Moje artykuły: (Dodaj)
21 Listopad 2014 Termometr balkonowy, Attiny2313, 433MHz, Bascom
Powrót do góry
   
lookashECL
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 163

Post#11 Post autora tematu 07 Cze 2009 08:11   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


O... ciekawy schemacik, i zasilany z 5V.
Jak będzie zachowywał się przekaźnik w tej aplikacji?
Czy napięcie na nim będzie wzrastało do pewnego momentu (próg zadziałania przekaźnika), czy też tranzystor momentalnie (impulsowo) załączy przekaźnik?

Dodano po 1 [minuty]:

Czy ten układzik sam wykonałeś - jest sprawdzony?

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Cze 2009 08:11   





Powrót do góry
   
prezeswal
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 04 Paź 2007
Posty: 5465
Miasto: Warszawa

Post#12 07 Cze 2009 14:55pomocny post - solucja   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Cieszę się, że "schemacik" cię zainteresował (i te 5V Very Happy )
Przekaźnik będzie zachowywał się ... normalnie, jak to przekaźnik: napięcie na nim będzie wzrastało do momentu, aż się załączy Very Happy
"Układziku" sam nie wykonywałem (nie potrzebuję go pilnie), ale jest sprawdzony (na symulatorze Very Happy ).
Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + -


Moje artykuły: (Dodaj)
21 Listopad 2014 Termometr balkonowy, Attiny2313, 433MHz, Bascom
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Cze 2009 14:55pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
lookashECL
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 163

Post#13 Post autora tematu 07 Cze 2009 18:18   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Jeszcze raz wielkie dzięki za schemacik !
Jutro zaczynam go składać i testować.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
lookashECL
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 163

Post#14 Post autora tematu 08 Cze 2009 10:40   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Ok. działa, ale...........
chciałbym jednak aby tranzystor załączał przekaźnik skokowo a nie płynnie.
Jest jakaś inna możliwość przeróbki schematu kolegi prezeswal?

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
prezeswal
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 04 Paź 2007
Posty: 5465
Miasto: Warszawa

Post#15 08 Cze 2009 15:22   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


lookashECL napisał:
Ok. działa, ale...........
chciałbym jednak aby tranzystor załączał przekaźnik skokowo a nie płynnie.
Jest jakaś inna możliwość przeróbki schematu kolegi prezeswal?

Owszem - układ z przerzutnikiem Schmitta.
Będzie to nieco bardziej rozbudowane (i zastanawiam się - po co Question ).
Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + -


Moje artykuły: (Dodaj)
21 Listopad 2014 Termometr balkonowy, Attiny2313, 433MHz, Bascom
Powrót do góry
   
lookashECL
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 163

Post#16 Post autora tematu 08 Cze 2009 22:09   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


No i pojawił się problem.
Zrobiłem 2 identyczne układy jak na schemacie.
Układy działają....... ale osobno.
Po podłączeniu równoległym 2 układów zadziała tylko pierwszy (gdzie ustalono czas zwłoki na 30 sekund).
Na drugim napięcie na przekaźniku osiąga max 1,5V i go nie złącza (ustalony czas zwłoki na 60 sekund). Któryś z elementów układu pierwszego przywiera drugi. Podłączając układy osobno jest ok. Podłączając 2 równolegle lipa.

Zmieniłem wartość rezystora R1 na 2,2K (połączenie równoległe w przypadku 2 układów, rezystancja wypadkowa wynosi ponad 1K), ale to też nic nie dało.
Może to tranzystor trzeba podłączyć przez jakiś opór?
Pomóżcie!!!

Dodano po 10 [minuty]:

To możne inaczej.....
Pytanie...
Czy można dwa identyczne układy połączyć równolegle?
Czy to ma prawo działać?

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
prezeswal
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 04 Paź 2007
Posty: 5465
Miasto: Warszawa

Post#17 08 Cze 2009 22:31   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


lookashECL napisał:

Pytanie...
Czy można dwa identyczne układy połączyć równolegle?
Czy to ma prawo działać?

To zależy, co "połączyłeś równolegle" Very Happy
Najlepiej - narysuj to.
Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + -


Moje artykuły: (Dodaj)
21 Listopad 2014 Termometr balkonowy, Attiny2313, 433MHz, Bascom
Powrót do góry
   
lookashECL
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 163

Post#18 Post autora tematu 09 Cze 2009 16:21   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Zmontowałem dwa identyczne okłady i połączyłem je jak na rysunku- czyli równolegle.
Pierwszy z układów zadziałała (przekaźnik załączy się po ok.30 sekundach)
Drugi natomiast nie zadziała.
Napięcie na przekaźniku w okładzie 2 to max 1,5V przy zasilaniu 5V.

Zmieniałem wartości rezystorów 1K na większe, ale to też nic nie pomogło.

Dlatego też pytanie czy można połączyć te dwa układy w taki sposób jak na rysunku? Czy też trzeba zbudować inny schemat podłączenia?

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
elek555
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3458
Miasto: between bad good and good evil

Post#19 09 Cze 2009 17:59   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


lookashECL napisał:
Zmontowałem dwa identyczne okłady i połączyłem je jak na rysunku- czyli równolegle.
Pierwszy z układów zadziałała (przekaźnik załączy się po ok.30 sekundach)
Drugi natomiast nie zadziała.
Napięcie na przekaźniku w okładzie 2 to max 1,5V przy zasilaniu 5V.

Z czego to zasilasz? czy przypadkiem nie z jakiejś lipy? Dajesz bardzo mało informacji a jakieś słabe zasilanie może po prostu się nie nadawać!
Zamiast niepotrzebnych zdrobnień podaj w końcu typ przekaźnika, rezystancję cewki i parametry zasilacza! Układ mógłbyś oprzeć o zasilacz z obwodu żarzenia 6,3V AC. Nawet półokresowy na jednej diodzie i kondensatorze. Rozrzut czasów załączania napięć anodowych nie ma większego znaczenia.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Cze 2009 17:59   





Powrót do góry
   
prezeswal
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 04 Paź 2007
Posty: 5465
Miasto: Warszawa

Post#20 09 Cze 2009 18:16   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Skoro dwa identyczne układy ("połączone równolegle") mają jedynie wspólne zasilanie i tylko jeden z nich działa, to oczywiste jest, że ten niedziałający jest albo źle zmontowany, albo wadliwy jest któryś z elementów.
Pozdrawiam.

ps. rezystory 1k mają wpływ jedynie na czas wyłączania.

Czy wiadomość jest pomocna? + -


Moje artykuły: (Dodaj)
21 Listopad 2014 Termometr balkonowy, Attiny2313, 433MHz, Bascom
Powrót do góry
   
lookashECL
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 163

Post#21 Post autora tematu 09 Cze 2009 19:22   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Trochę to dla mnie dziwne co piszecie.
Oczywiście układ jest zasilany bezpośrednio z trafa 120W
Z napięcia 6,3V 8A, po stabilizatorze 7805.
Powtarzam jeszcze raz układy osobno działają, bez żadnych problemów !!!
Po podłączeniu ich równolegle tylko pierwszy przekaźnik się załącza a drugi jakby nie miał siły. Jest na nim max 1,5V

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
elek555
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3458
Miasto: between bad good and good evil

Post#22 09 Cze 2009 19:37   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


lookashECL napisał:
Witam Wszystkich

Zbudowałem wzmacniaczyk ...
napięcie zasilania układu nie może przekroczyć 5V. (mam tylko takie trafka i przekaźnik, a chciałbym wykorzystać to co mam bo z kasą krucho

5V potrzebuje przekaźnik o nieznanej cewce a określenie "trafka" oczywiście mówi wszystko. O stabilizatorze napisałeś ale już o reszcie w jego otoczeniu nadal zero Sad Rzeczywiście wydziwiamy, bo przecież my tu coś potrzebujemy... tak samo jak mosfet który nie chce się otworzyć podobnie do autora

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
lookashECL
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 163

Post#23 Post autora tematu 09 Cze 2009 20:05   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Przekaźnik na 5V JQX-115F - rezystancja 62 Ohm
Trafko TSTL 120/T01

http://www.cyfronika.com.pl/dokumentacje/JQX-115F.pdf

Przed stabilizatorem mostek Greatza i filtr 100uF/16V, za stabilizatorem filtr 100uF i kondensator blokujący 100nF

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
elek555
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3458
Miasto: between bad good and good evil

Post#24 09 Cze 2009 20:28pomocny post - solucja   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Przed stabilizatorem chociaż 470uF, ale i tak potrzebujesz minimum 3,5V dla pewnego załączania przekaźnika. Dlatego jest błędem praca cewki na tak niskim zasilaniu. Wyrzuć jej zasilanie przed stabilizator, natomiast obwód odliczania zasilaj zza stabilizatora. Nie bolało? Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
lookashECL
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 163

Post#25 Post autora tematu 09 Cze 2009 20:55   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Dziękuje kolego elek555, faktycznie problem leżał po stronie stabilizatora. Zmieniłem kondka na 1000uF i problem rozwiązany.

Chciałem podziękować ponadto koledze prezeswal za ciekawy schemacik Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Schemat potrzebuje do wyłącznika czasowego 12V (5)
Pilnie potrzebuje rozpiski układu TEA 5101 (2)
pilnie potrzebuje schemat wzmacniacza TDA7560 (1)
Potrzebuje pilnie skrypt w javascript (1)
Pilnie potrzebuje schematu scalaka TDA7350 (2)
PILNIE POTRZEBUJE PROSTEGO CZUJNIKA OŚWIETLENIA. (1)
Pilnie potrzebuje pomocy! Problem z portem 0 w AT89S8252 (4)
Pilnie potrzebuje materiałów na temat procesorów DSP (1)
Potrzebuje pilnie porady odnosnie AVT2825 - piszczy (24)
Potrzebuje pomocy w budowie układu. (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.111 seconds

elektroda.pl temat RSS