Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych ->Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Akcesoria do wykrywaczy metali
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
lookashECL
Poziom 14
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 175
Pomógł: 3
lookashECL
Poziom 14
Post#1 04 Cze 2009 09:52  Autor tematu   

Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Witam Wszystkich

Zbudowałem wzmacniaczyk lampowy na EL34 i wszystko jest OK i gra fajnie.
Teraz postanowiłem trochę go udoskonalić. Otóż chcę zbudować układ czasowy w oparciu o 2 tranzystory i przekaźnik 5V, który po określonym czasie (powiedzmy 30s.) załączy napięcie anodowe za pomocą przekaźnika.

Potrzebował bym schemat jak to wykonać aby okład był prosty.
- składał się z 2 tranzystorów np. serii BC
- regulacja czasu zadziałania przekaźnika (powiedzmy od 10s do 60s) za pomocą rezystora o dobranej wartości lub potencjometru
- napięcie zasilania układu nie może przekroczyć 5V. (mam tylko takie trafka i przekaźnik, a chciałbym wykorzystać to co mam bo z kasą krucho)
- układy serii NE555 nie wchodzą w grę

Myślę, że rysunek takiego układziku to dla Was kochani to pesteczka...
Bardzo proszę o jakieś schemaciki

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
krel
Poziom 18
Miasto: Cieszyn
Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 194
Pomógł: 36
Ocena postów: 4
krel
Poziom 18
Post#2 04 Cze 2009 10:25    

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


TU KLIKNIJ

PS. Używanie wyszukiwarki nie boli...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lookashECL
Poziom 14
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 175
Pomógł: 3
lookashECL
Poziom 14
Post#3 04 Cze 2009 11:18  Autor tematu   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Fajniutko....
ale ten układzik kolega chce napędzić napięciem 15V
a ja mam tylko 5V.

Więc chyba trzeba będzie zmienić wartość niektórych elementów?

Dodano po 22 [minuty]:

Wydaje mi się że trzeba zmienić diodę zenera, ale na jakie napięcie? Moje napięcie zasilania układu to stałe 5V.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
chemol
Poziom 14
Miasto: Warszawa
Dołączył: 01 Sie 2004
Posty: 142
chemol
Poziom 14
Post#4 04 Cze 2009 13:44    

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Taki układ mozna zrobić na 1 tranzystorze. Zmontowałem i działa poprawnie przy 6V zasilania. Wystarczą 2 rezystory i jeden kondensator lub potencjometr jesli chcesz ustawiać czas płynnie. Jeśli bedziesz zainteresowany mogę podać Ci wartosci elementów i orientacyjny czas opóznienia.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
lookashECL
Poziom 14
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 175
Pomógł: 3
lookashECL
Poziom 14
Post#5 04 Cze 2009 14:05  Autor tematu   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


chemol, właśnie o coś takiego mi chodzi. Może mógłbyś podzielić się schematem? Będę bardzo wdzięczny !!! Podaruje punkciki ;-)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Miasto: Piotrków Tryb. / Warszawa
Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 7147
Pomógł: 491
Ocena postów: 170
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Post#6 04 Cze 2009 19:02    

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


To Ci się przyda:
http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=8380
http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=8797

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
lookashECL
Poziom 14
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 175
Pomógł: 3
lookashECL
Poziom 14
Post#7 05 Cze 2009 08:13  Autor tematu   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


No dobra.
Układ czasowy na PY88 odpada.
Zainteresowałem się układem na BUZ90. ale czy mógłbym zrezygnować z tego stabilizatora 12V i zasilić układ bezpośrednio napięciem 5V?

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
lookashECL
Poziom 14
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 175
Pomógł: 3
lookashECL
Poziom 14
Post#8 05 Cze 2009 11:24  Autor tematu   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


No to lipa, potrzebuje coś zrobić tanim kosztem. Najlepiej z tego co już posiadam. A może jakiś układzik na 2 tranzystorkach z serii BC?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
airnox
Poziom 24
Miasto: Kluczbork
Dołączył: 06 Cze 2004
Posty: 908
Pomógł: 56
airnox
Poziom 24
Post#9 05 Cze 2009 11:45    

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Przeniosłem z retro.

Pozdrowienia
Airnox

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
prezeswal
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Warszawa
Dołączył: 04 Paź 2007
Posty: 4995
Pomógł: 514
Ocena postów: 31
prezeswal
Zasłużony dla elektroda
Post#10 05 Cze 2009 16:56Pomocny post    

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Witam.
Lepiej będzie - moim zdaniem - użyć tranzystora MOSFET, np w takim układzie:
Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje
Typ tranzystora - niekrytyczny (z kanałem "n", napięcie progowe bramki - poniżej 4V, mała rezystancja Rdson).
Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
lookashECL
Poziom 14
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 175
Pomógł: 3
lookashECL
Poziom 14
Post#11 07 Cze 2009 08:11  Autor tematu   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


O... ciekawy schemacik, i zasilany z 5V.
Jak będzie zachowywał się przekaźnik w tej aplikacji?
Czy napięcie na nim będzie wzrastało do pewnego momentu (próg zadziałania przekaźnika), czy też tranzystor momentalnie (impulsowo) załączy przekaźnik?

Dodano po 1 [minuty]:

Czy ten układzik sam wykonałeś - jest sprawdzony?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
prezeswal
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Warszawa
Dołączył: 04 Paź 2007
Posty: 4995
Pomógł: 514
Ocena postów: 31
prezeswal
Zasłużony dla elektroda
Post#12 07 Cze 2009 14:55Pomocny post    

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Cieszę się, że "schemacik" cię zainteresował (i te 5V :D )
Przekaźnik będzie zachowywał się ... normalnie, jak to przekaźnik: napięcie na nim będzie wzrastało do momentu, aż się załączy :D
"Układziku" sam nie wykonywałem (nie potrzebuję go pilnie), ale jest sprawdzony (na symulatorze :D ).
Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
lookashECL
Poziom 14
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 175
Pomógł: 3
lookashECL
Poziom 14
Post#13 07 Cze 2009 18:18  Autor tematu   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Jeszcze raz wielkie dzięki za schemacik !
Jutro zaczynam go składać i testować.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lookashECL
Poziom 14
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 175
Pomógł: 3
lookashECL
Poziom 14
Post#14 08 Cze 2009 10:40  Autor tematu   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Ok. działa, ale...........
chciałbym jednak aby tranzystor załączał przekaźnik skokowo a nie płynnie.
Jest jakaś inna możliwość przeróbki schematu kolegi prezeswal?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
prezeswal
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Warszawa
Dołączył: 04 Paź 2007
Posty: 4995
Pomógł: 514
Ocena postów: 31
prezeswal
Zasłużony dla elektroda
Post#15 08 Cze 2009 15:22    

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


lookashECL napisał:
Ok. działa, ale...........
chciałbym jednak aby tranzystor załączał przekaźnik skokowo a nie płynnie.
Jest jakaś inna możliwość przeróbki schematu kolegi prezeswal?

Owszem - układ z przerzutnikiem Schmitta.
Będzie to nieco bardziej rozbudowane (i zastanawiam się - po co :?: ).
Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
lookashECL
Poziom 14
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 175
Pomógł: 3
lookashECL
Poziom 14
Post#16 08 Cze 2009 22:09  Autor tematu   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


No i pojawił się problem.
Zrobiłem 2 identyczne układy jak na schemacie.
Układy działają....... ale osobno.
Po podłączeniu równoległym 2 układów zadziała tylko pierwszy (gdzie ustalono czas zwłoki na 30 sekund).
Na drugim napięcie na przekaźniku osiąga max 1,5V i go nie złącza (ustalony czas zwłoki na 60 sekund). Któryś z elementów układu pierwszego przywiera drugi. Podłączając układy osobno jest ok. Podłączając 2 równolegle lipa.

Zmieniłem wartość rezystora R1 na 2,2K (połączenie równoległe w przypadku 2 układów, rezystancja wypadkowa wynosi ponad 1K), ale to też nic nie dało.
Może to tranzystor trzeba podłączyć przez jakiś opór?
Pomóżcie!!!

Dodano po 10 [minuty]:

To możne inaczej.....
Pytanie...
Czy można dwa identyczne układy połączyć równolegle?
Czy to ma prawo działać?

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
prezeswal
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Warszawa
Dołączył: 04 Paź 2007
Posty: 4995
Pomógł: 514
Ocena postów: 31
prezeswal
Zasłużony dla elektroda
Post#17 08 Cze 2009 22:31    

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


lookashECL napisał:

Pytanie...
Czy można dwa identyczne układy połączyć równolegle?
Czy to ma prawo działać?

To zależy, co "połączyłeś równolegle" :D
Najlepiej - narysuj to.
Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
lookashECL
Poziom 14
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 175
Pomógł: 3
lookashECL
Poziom 14
Post#18 09 Cze 2009 16:21  Autor tematu   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Zmontowałem dwa identyczne okłady i połączyłem je jak na rysunku- czyli równolegle.
Pierwszy z układów zadziałała (przekaźnik załączy się po ok.30 sekundach)
Drugi natomiast nie zadziała.
Napięcie na przekaźniku w okładzie 2 to max 1,5V przy zasilaniu 5V.

Zmieniałem wartości rezystorów 1K na większe, ale to też nic nie pomogło.

Dlatego też pytanie czy można połączyć te dwa układy w taki sposób jak na rysunku? Czy też trzeba zbudować inny schemat podłączenia?

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
elek555
Poziom 37
Miasto: between bad good and good evil
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3452
Pomógł: 310
Ocena postów: 6
elek555
Poziom 37
Post#19 09 Cze 2009 17:59    

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


lookashECL napisał:
Zmontowałem dwa identyczne okłady i połączyłem je jak na rysunku- czyli równolegle.
Pierwszy z układów zadziałała (przekaźnik załączy się po ok.30 sekundach)
Drugi natomiast nie zadziała.
Napięcie na przekaźniku w okładzie 2 to max 1,5V przy zasilaniu 5V.

Z czego to zasilasz? czy przypadkiem nie z jakiejś lipy? Dajesz bardzo mało informacji a jakieś słabe zasilanie może po prostu się nie nadawać!
Zamiast niepotrzebnych zdrobnień podaj w końcu typ przekaźnika, rezystancję cewki i parametry zasilacza! Układ mógłbyś oprzeć o zasilacz z obwodu żarzenia 6,3V AC. Nawet półokresowy na jednej diodzie i kondensatorze. Rozrzut czasów załączania napięć anodowych nie ma większego znaczenia.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
prezeswal
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Warszawa
Dołączył: 04 Paź 2007
Posty: 4995
Pomógł: 514
Ocena postów: 31
prezeswal
Zasłużony dla elektroda
Post#20 09 Cze 2009 18:16    

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Skoro dwa identyczne układy ("połączone równolegle") mają jedynie wspólne zasilanie i tylko jeden z nich działa, to oczywiste jest, że ten niedziałający jest albo źle zmontowany, albo wadliwy jest któryś z elementów.
Pozdrawiam.

ps. rezystory 1k mają wpływ jedynie na czas wyłączania.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
lookashECL
Poziom 14
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 175
Pomógł: 3
lookashECL
Poziom 14
Post#21 09 Cze 2009 19:22  Autor tematu   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Trochę to dla mnie dziwne co piszecie.
Oczywiście układ jest zasilany bezpośrednio z trafa 120W
Z napięcia 6,3V 8A, po stabilizatorze 7805.
Powtarzam jeszcze raz układy osobno działają, bez żadnych problemów !!!
Po podłączeniu ich równolegle tylko pierwszy przekaźnik się załącza a drugi jakby nie miał siły. Jest na nim max 1,5V

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
elek555
Poziom 37
Miasto: between bad good and good evil
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3452
Pomógł: 310
Ocena postów: 6
elek555
Poziom 37
Post#22 09 Cze 2009 19:37    

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


lookashECL napisał:
Witam Wszystkich

Zbudowałem wzmacniaczyk ...
napięcie zasilania układu nie może przekroczyć 5V. (mam tylko takie trafka i przekaźnik, a chciałbym wykorzystać to co mam bo z kasą krucho

5V potrzebuje przekaźnik o nieznanej cewce a określenie "trafka" oczywiście mówi wszystko. O stabilizatorze napisałeś ale już o reszcie w jego otoczeniu nadal zero :( Rzeczywiście wydziwiamy, bo przecież my tu coś potrzebujemy... tak samo jak mosfet który nie chce się otworzyć podobnie do autora

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
lookashECL
Poziom 14
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 175
Pomógł: 3
lookashECL
Poziom 14
Post#23 09 Cze 2009 20:05  Autor tematu   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Przekaźnik na 5V JQX-115F - rezystancja 62 Ohm
Trafko TSTL 120/T01

http://www.cyfronika.com.pl/dokumentacje/JQX-115F.pdf

Przed stabilizatorem mostek Greatza i filtr 100uF/16V, za stabilizatorem filtr 100uF i kondensator blokujący 100nF

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
elek555
Poziom 37
Miasto: between bad good and good evil
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3452
Pomógł: 310
Ocena postów: 6
elek555
Poziom 37
Post#24 09 Cze 2009 20:28Pomocny post    

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Przed stabilizatorem chociaż 470uF, ale i tak potrzebujesz minimum 3,5V dla pewnego załączania przekaźnika. Dlatego jest błędem praca cewki na tak niskim zasilaniu. Wyrzuć jej zasilanie przed stabilizator, natomiast obwód odliczania zasilaj zza stabilizatora. Nie bolało? :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
lookashECL
Poziom 14
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 175
Pomógł: 3
lookashECL
Poziom 14
Post#25 09 Cze 2009 20:55  Autor tematu   

Re: Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje


Dziękuje kolego elek555, faktycznie problem leżał po stronie stabilizatora. Zmieniłem kondka na 1000uF i problem rozwiązany.

Chciałem podziękować ponadto koledze prezeswal za ciekawy schemacik ;-)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Schemat układu czasowego.......... pilnie potrzebuje
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Schemat potrzebuje do wyłącznika czasowego 12V (5)
Pilnie potrzebuje rozpiski układu TEA 5101 (2)
pilnie potrzebuje schemat wzmacniacza TDA7560 (1)
Potrzebuje pilnie skrypt w javascript (1)
Pilnie potrzebuje schematu scalaka TDA7350 (2)
PILNIE POTRZEBUJE PROSTEGO CZUJNIKA OŚWIETLENIA. (1)
Pilnie potrzebuje pomocy! Problem z portem 0 w AT89S8252 (4)
Pilnie potrzebuje materiałów na temat procesorów DSP (1)
Potrzebuje pilnie porady odnosnie AVT2825 - piszczy (24)
Potrzebuje pomocy w budowie układu. (4)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.111 seconds

elektroda.pl temat RSS