Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Brak iskry Simson - pytanie


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Mopeds Other Engines -> Brak iskry Simson - pytanie
Author
Message
speeeed92
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 03 Jun 2009
Posts: 21
Location: orpelów

Post#1 Post from the author of the topic 08 Jun 2009 13:57   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


witam Smile
mam pytane czy jak będzie popsuta w jaks sposób stacyjka to nie bedzie iskry bo juz wymieniłem juz wszystko co mozliwe cewke WN cewke zapłonowa świece kabel z fajka moduł w iskrowniku zoduł zapłonowy ten pod deklem i została juz chyba tylko stacyjka a jak krece kluczykiem w górę i w duł to sie czsem pojawi
i mam pytanie co to jest taka mała skrzyneczka za stacyjką

prosze o pomoc SadSadCrying or Very sad

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Jun 2009 13:57   





Back to top
   
Batman191
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 49
Location: Białystok

Post#2 08 Jun 2009 14:17   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


Masz tu schematy instalacji simsonów, zobacz czy masz dobrze moduł podłączony, a jak chcesz sprawdzić czy to stacyjka jest zła to omiń ją poprostu.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
speeeed92
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 03 Jun 2009
Posts: 21
Location: orpelów

Post#3 Post from the author of the topic 08 Jun 2009 14:38   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


ale ja potrzebyje schematy do s51 elektronik a i w jaki sposób moge ominąć
stacyjke jakie kable musze odłaczyc

Helpful message? + -

Back to top
   
Batman191
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 49
Location: Białystok

Post#4 08 Jun 2009 15:34   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


Na module obok styków masz napisane cyferki i ze styku oznaczonego 2 odłącz kabelek powinien być brązowo-biały lub brązowo czarny, i to tyle, jak go odłączysz to zapłon będzie włączony niezależnie od położenia stacyjki. Dołączam schematy kilku modeli S51.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
speeeed92
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 03 Jun 2009
Posts: 21
Location: orpelów

Post#5 Post from the author of the topic 08 Jun 2009 20:00   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


odłączyłem i jak pierwszy raz kopłem to była taka piekna niebieska iskra a za drugim razem juz jej nie było i jak kopałem to od czasu do czasu sie pojawiła i juz nie wiem co robic i co jeszcze wymienic

Helpful message? + -

Back to top
   
Batman191
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 49
Location: Białystok

Post#6 08 Jun 2009 20:53   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


Hmm sprawdź na innej świecy, albo tą wyczyść dokładnie w środku szczotką drucianą, może świeca ma przebicie i wtedy iskra może się pojawiać raz w środku świecy, a raz na elektrodach. Sprawdź jeszcze fajkę na kablu wysokiego napięcia bywa że i przez nią iskra może szwankować, jak już i to nie pomoże to pozostaje sprawdzić wszystko od podstaw, czyli zdjąć koło zamachowe i sprawdzić czy kable są dobrze przylutowane do cewek lub jakiś kabel mógł się przetrzeć i obciera o koło zamachowe robiąc zwarcie.

Helpful message? + -

Back to top
   
speeeed92
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 03 Jun 2009
Posts: 21
Location: orpelów

Post#7 Post from the author of the topic 08 Jun 2009 21:42   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


swiece sprawdzałem iskrownik cały lutowałem od nowa bo zakładałem moduł w iskrowniku kable tak powieszchownie sprawdzałem i nic nie było jutro kupie kabel i fajke i napisze czy pomogło
dzieki za schematy

Helpful message? + -

Back to top
   
Batman191
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 49
Location: Białystok

Post#8 08 Jun 2009 21:56   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


Ale moduł nie siedzi w zapłonie, w zapłonie jest tylko czujnik halla i cewki.
Brak iskry Simson - pytanie
Brak iskry Simson - pytanie

Helpful message? + -

Back to top
   
speeeed92
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 03 Jun 2009
Posts: 21
Location: orpelów

Post#9 Post from the author of the topic 09 Jun 2009 11:27   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


cze sa cewki 6v i 12v bo jak byłem w sklepie to chciałem 6v a dali 12v czy to moze byc przyczyna

Dodano po 2 [minuty]:

czy jak cała instalacja jest 6v to cewka zapłownowa moze byc 12v

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Jun 2009 11:27   





Back to top
   
Batman191
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 49
Location: Białystok

Post#10 09 Jun 2009 12:15   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


Może być 12V ale iskra będzie wtedy trochę mniejsza, pisałeś wcześniej że iskra raz jest a raz nie ma, dokręć do brze kabel do fajki i ruszaj nim, bo coś mi się wydaje że to tu jest problem. Jeżeli cewki, czujnik i moduł są nowe to albo coś źle podłączyłeś albo coś nie łączy.
Brak iskry Simson - pytanie

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Jun 2009 12:15   





Back to top
   
speeeed92
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 03 Jun 2009
Posts: 21
Location: orpelów

Post#11 Post from the author of the topic 09 Jun 2009 14:24   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


kupiłem nowe kable od łady samary i załozyłem ale patrzyłem miermnikiem na pikaczu i przez tamten stary kabel jest przejscie a przez ten nowy nie ma i nie wiem dla czego??

Helpful message? + -

Back to top
   
Batman191
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 49
Location: Białystok

Post#12 09 Jun 2009 16:59   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


Pewnie to przewód jedno żyłowy i jak mierzyłeś przewodność to nie trafiłeś na drucik w środku tylko na jego izolacje,a ten co miałeś w simsonie zapewne jest wielożyłowy.

Helpful message? + -

Back to top
   
speeeed92
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 03 Jun 2009
Posts: 21
Location: orpelów

Post#13 Post from the author of the topic 09 Jun 2009 17:28   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


to ten kabel sie nadaje czy juz nie??

Helpful message? + -

Back to top
   
Batman191
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 49
Location: Białystok

Post#14 09 Jun 2009 17:33   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


Nadaje się.

Helpful message? + -

Back to top
   
TomLib
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 09 May 2003
Posts: 417
Location: podkarpacie

Post#15 09 Jun 2009 17:48   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


to nie jest czujnik Halla tylko zwykły indukcyjny! Cewka zasilająca moduł zapłonowy, a zatem także "iskre" nie daje 6 czy 12V tylko okolo 1kV (różnie ludzie pisza, tak czy inaczej nawet przy delikatnym "kopnięciu" silnika ma Cię to napięcie kopać)! Zacznij od tego sprawdzenie bo może Ci dali cewke do zwyklego zapłonu na platynki. Do electronica ma mieć bardzo cieniutkie uzwojenie, stąd tak wysokie napięcie...

Helpful message? + -

Back to top
   
speeeed92
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 03 Jun 2009
Posts: 21
Location: orpelów

Post#16 Post from the author of the topic 09 Jun 2009 18:03   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


na pudełku pisze ze do elektronika a zwoji nie widac bo jest ta tasma żółta ale cos mi sie zdaje ze nie bedzie chodzic cewka 12 v na instalaciji 6 v

Helpful message? + -

Back to top
   
TomLib
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 09 May 2003
Posts: 417
Location: podkarpacie

Post#17 09 Jun 2009 18:12   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


do elektronika NIE MA RÓŻNYCH CEWEK! Sprawdz tak jak Ci mówie delikatnie kopiąc czy poczujesz że Cie kopie przewód który od niej odchodzi. Rozumiem że kolo magnesowe od elektronika? Masy na module sprawdziłeś?

Helpful message? + -

Back to top
   
speeeed92
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 03 Jun 2009
Posts: 21
Location: orpelów

Post#18 Post from the author of the topic 09 Jun 2009 18:40   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


sprawdzałem i nic mnie kopło .......jake mam masy? sprawdzic

Helpful message? + -

Back to top
   
Batman191
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 49
Location: Białystok

Post#19 09 Jun 2009 18:46   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


Do modułu NIE IDZIE NAPIĘCIE 1KV!! do modułu wchodzi małe napięcie 12v, wyjście z modułu podłącza się do cewki zapłonowej która wytwarza iskrę,i ta cewka może mieć 12v na instalacji 6v. Narysowałem Ci wcześniej jak masz podłączyć na krótko aby była iskra, podłącz tak i jeżeli nadal jej nie będzie, będziemy szukać dalej przyczyny. Kopać prąd powinien jak włożysz palec do fajki i bedziesz lekko kopał.Oczywiście musisz też dotknąć masy.

Helpful message? + -

Back to top
   
TomLib
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 09 May 2003
Posts: 417
Location: podkarpacie

Post#20 09 Jun 2009 18:53   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


a założymy się że nie!? Do 12V to ono może spada przy obciążeniu (bo żarówkę zaświeci), normalnie jest takie ze czuć jak Cię "prąd poraża". Skoro jak twierdzisz ma wynosić 12V to niech nam kolega zmierzy opór cewki od świateł i od zapłonu. Jeśli jest tak jak mówisz, to powinien tylko nieznacznie sie różnić... Bo ja wiem że cewka od zasilania zapłonu będzie miala 500-600Ohm a od świateł z pewnością dużooo mniej. I jeszcze żeby nie było, napięcie około 1kV, czesto podawane też jest jako 400V lub 700V - dlatego mniejsza o to, z pewnością kopie po zakręceniem silnika!

Bez komentarza...

Helpful message? + -

Back to top
   
Batman191
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 49
Location: Białystok

Post#21 09 Jun 2009 19:07   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


Ale cewka zapłonowa która jest podłączona na wyjściu modułu jest na 12V, więc pomyśl co by się z nią stało jak by na nią puścić chociażby te 400V:D To nie wska ani komar że cewka zapłonowa z której wychodzi kabel bezpośrednio do świecy siedzi w zapłonie pod kołem zamachowym.

Helpful message? + -

Back to top
   
TomLib
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 09 May 2003
Posts: 417
Location: podkarpacie

Post#22 09 Jun 2009 19:23   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


cewka WN w simsonie z zapłonem elektronicznym jest zawsze 6V a nie 12 jak twierdzisz...

Po to właśnie jest moduł, który czymś musi być zasilany, stad tak wysokie napięcie. Mialem gdzieś schemat modułu tylko nie chce mi sie szukać, wtedy byś zrozumiał.

Skoro kolega jak wspomniał wyżej, ma omomierz to proszę zmierzyć opór cewki i bedziemy wiedzieli co jest grane...

Co do wtracenia o komarkach i wsk, wole pozostawić bez komentarza...

Helpful message? + -

Back to top
   
Batman191
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 49
Location: Białystok

Post#23 09 Jun 2009 19:47   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


Mój błąd przyznaje się jest tam do 200V ale kopać to nie powinno bo jest zbyt małe natężenie, zresztą po to jest miernik żeby to zmierzyć. Schematy modułów mam i wiem jak to działa bo sam moduły robiłem.

Helpful message? + -

Back to top
   
TomLib
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 09 May 2003
Posts: 417
Location: podkarpacie

Post#24 09 Jun 2009 22:36   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


natężenie małe ale człowiekowi wystarczy Razz

Co do miernika sie zgodze Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Mrówa510
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 29 Mar 2009
Posts: 8
Location: Radomsko

Post#25 12 Jun 2009 22:00   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


witam. jestem właścicielem simsona sr 50 i mam z nim małe kłopoty, mianowicie; na wysokich obrotach silnik pracuje normalnie, a gdy zejdzie na mniejsze obroty gaśnie <zanika iskra> od czego mam zacząć, co może być tego przyczyną? <niedawno była robiona elektryka, znaczy ładowanie, migacze i STOP 12V, a zapłon i światła 6V, czy to ma jakiś wpływ??? w tym tylko jedna cewka jest nawinięta na 12V i wszystko działało, aż do dziś> PROSZĘ O POMOC I Z GÓRY DZIĘKUJE!

Helpful message? + -

Back to top
   
Batman191
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 49
Location: Białystok

Post#26 13 Jun 2009 12:30   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


Jaki masz w nim zapłon? elektronik czy przerywacz?

Helpful message? + -

Back to top
   
Mrówa510
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 29 Mar 2009
Posts: 8
Location: Radomsko

Post#27 13 Jun 2009 15:03   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


platyny są które dzisiaj wymieliłem i kondensator i już pali, ale czasami zapalam, a on za chwilę gaśnie, i potem już normalnie chodzi. ale nie ma wolnych obrotów --- przyczyna???

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Jun 2009 15:03   





Back to top
   
TomLib
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 09 May 2003
Posts: 417
Location: podkarpacie

Post#28 14 Jun 2009 12:25   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


pewnie gaźnik do czyszczenia / regulacji...

Helpful message? + -

Back to top
   
Mrówa510
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 29 Mar 2009
Posts: 8
Location: Radomsko

Post#29 14 Jun 2009 14:34   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


już czyściłem ze 4 razy i nic. ale jest gorszy problem, nie zapala, jak zapali to zgaśnie, na wysokich obrotach coś strzela w cylindrze, jest trochę słabszy niż był. czyżby kończył się silnik???

Helpful message? + -

Back to top
   
Batman191
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 49
Location: Białystok

Post#30 14 Jun 2009 18:16   

Re: Brak iskry Simson - pytanie


Na początek ustaw przerw na przerywaczu na 0,4 potem wyreguluj gaźnik, jaki masz model gaźnika?

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Mopeds Other Engines -> Brak iskry Simson - pytanie
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
[simson] brak iskry (32)
brak iskry w simson elektronk (5)
brak iskry simson ekectronik (6)
simson s53 brak iskry (6)
Simson sS50 B2 - Brak iskry (2)
simson electronic - Brak iskry (8)
Simson (brak iskry), spalony kondensator (5)
Simson s51 enduro brak iskry (9)
Simson S51 elektronik brak iskry (5)
Simson Enduro Elektronik - brak iskry (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl topic RSS feed