| Author |
leonow32 Poziom 20

|
10 Jun 2009 21:31 Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
Dzisiaj pierwszy raz wierciłem w laminacie dwustronnym i pojawił się niespodziewany problem. W miedzi po przeciwnej stronie wiertarki robią się zadziory dookoła wywierconych dziurek (podobne jakby sztywną folię czy papier przebiło się szpikulcem). Miedź po stronie wiertarki wychodzi idealnie gładka i nie ma żadnych problemów.
Czym to może być spowodowane? Próbowałem z różnymi naciskami, ale te zadziory zawsze wychodzą :( Jak wierciłem w płytkach jednostronnych to takiego problemu nie było (miedź była po stronie wiertła, a z drugiej strony laminat był gładki). Można to zeszlifować papierem ściernym czy jest jakaś lepsza metoda?
|
|
| Back to top |
|
 |
Batman191 Poziom 9

|
10 Jun 2009 21:39 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
Zeszlifuj to drobnym papierem ściernym, najlepiej jak by to był papier wodny 1000...2000
|
|
| Back to top |
|
 |
goldi74 Poziom 24

|
10 Jun 2009 21:51 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
Ostre wiertło i mniejszy nacisk przy wierceniu. Być może nie wiesz że przy wierceniu w laminacie szklano-epoksydowym zwykłe wiertło tępi się już po mniej więcej 50 otworkach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
10 Jun 2009 22:03 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
Zawsze będą. Znikną pod papierem ściernym. Polecam wodny papier o gradacji 500, płytkę przecierać na mokro pod strumieniem wody.
|
|
| Back to top |
|
 |
tokrzych Poziom 11

|
10 Jun 2009 22:11 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
Po pierwsze musisz mieć ostre wiertło , najlepiej widiowe choć trzeba bardzo uważać by go nie złamać , są strasznie kruche i drogie. Trzeba mieć też wiertareczkę która nie ma bicia i pewną rekę bo te najmniejsze średnice nie znoszą najmniejszego ugięcia na boki bo natychmiast pękają. Te zwykłe stalowe wytrzymują ze 100 otworów i już są tępe. Laminat szybko je wyciera. Widiowe wytrzymywały mi po około 3 tysiace otworów i to wiercąc przez 3 płytki na raz. Potem je ostrzyłem na specjalnej szlifierce z mikroskopem na diamentowych tarczach .(Pracowałem kiedyś na wydziale gdzie zajmowałem się wierceniem płytek na wiertarce CNC)
Po drugie musisz podłożyć pod wierconą płytkę podkładkę , może to być też laminat lub nawet twarde drewno np. sklejka. Wykorzystuje się taką podkładkę tylko jeden raz .
Wrzeciono do wierteł widiowych rozkręcało sie nawet do 80 000 obr/min. przy najmniejszych srednicach wierteł . Najmniejszym które wierciłem było 0.3 mm. a zadziory o których piszesz też mi się czasem pojawiały gdy podkładka dobrze nie dolegała do laminatu.
|
|
| Back to top |
|
 |
MCB Poziom 19

|
10 Jun 2009 22:42 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
Jeżeli będziesz wiercił wiertłami ze stali HSS przeznaczonymi do metalu, to po kilku otworach wiertło będzie tępe i to już nie będzie wiercenie tylko przebijanie. Podobnie jak byś w blasze robił otwory za pomocą szydła, lub podobnego narzędzia.
Do wiercenia w laminacie stosuje się specjalne wiertła ze stałi manganowych. Umożliwiają one wykonanie do kilku tysięcy otworów w laminacie zbrojonym szkłem. Czasami można kupić takie wiertła na Allegro i wcale nie są porażająco drogie. Stosując je trzeba pamiętać, że ich wytrzymałość jest okupiona tym że są bardzo kruche i łatwo je złamać. Dlatego wiercenie bez statywu całkowicie mija się z celem.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
11 Jun 2009 08:54 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
Ale mu trujecie, zwykłe wiertło ( choć ja tez wiercę złamaną igłą od maszyny do szycia) zadziory zejdą pod papierem ściernym. I tak płytkę po trawieniu musi nim przeszklić, aby się lepiej lutowało.
Nie mam też żadnej wiertarki na statywie, zwyykła welleman z dorobionym automacikiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
antrykot Poziom 16

|
11 Jun 2009 20:22 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
Ja wierce zwykłymi wiertłami już bardzo długi czas i nie zauważylem jakis większych problemów. Zadziory przejeżdzam paznokciem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Jun 2009 20:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jatzek j Poziom 18

|
15 Jun 2009 16:03 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
Siemanko .Z tego co się orientuję to ,,chyba '' nie wszyscy koledzy czyścili płytkę papierem ściernym , zwłaszcza gdy otworów jest kilkaset itd. Przecież każdy [?] wie , że część owych zadziorów[ albo ich fragmentów ] wraca z powrotem do otworów ! Przy kilku otworach można oczywiście potraktować zadziory paznokciem , ale jak szybko wyczyścić pozostałe kilkaset otworów , co ,, wyjdzie '' oczywiście podczas lutowania . Obroty , nacisk ,rodzaj laminatu , a zwłaszcza ,,dobre '' wiertło to klucz do sukcesu . A z drugiej strony to pole do dyskusji czy lepiej wiercić z ,,ręki '' czy wiertarką na statywie, a zwłaszcza jaka jest żywotność wierteł [ oczywiście małej średnicy ] podczas wiercenia poszczególnymi metodami .
|
|
| Back to top |
|
 |
serwis Poziom 23

|
15 Jun 2009 21:41 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
| antrykot wrote: |
| Ja wierce zwykłymi wiertłami już bardzo długi czas i nie zauważylem jakis większych problemów. Zadziory przejeżdzam paznokciem. |
Już samo powstawanie zadziorów świadczy o nieodpowiednim ( tępym, źle zaostrzonym) wiertle.
Nie jest to proces wiercenia tylko "przebijanie na siłę" warstwy miedzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jun 2009 21:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jacek79 Poziom 23

Joined: 11 Aug 2005 Posts: 3014 Location: niedaleko koszalina
|
17 Jun 2009 10:48 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
To zmniejszyć nacisk. To za cienka warsterka miedzi aby wiertło ją "przewierciło"
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
17 Jun 2009 14:07 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
Wiercicie przed wytrawianiem czy po?
|
|
| Back to top |
|
 |
Jacek79 Poziom 23

|
17 Jun 2009 15:58 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
A kto wierci przed? Żeby miedź wokół otworków podżarło?
Ni o pozbywaj się lakieru z otworków.
Panowie,technologia-
-malujemy
-trawimy
-wiercimy
-szlifujemy
Płyteczka wyjdzie gładziutka i bez zadziorów po wierceniu jak zwilżony wodny papier ścierny trochę namydlimy i przetrzemy nią równie wilotną płytkę, proszę spróbować.
|
|
| Back to top |
|
 |
pukury Poziom 22

|
17 Jun 2009 17:36 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
Witam.
Z mojego doświadczenia wynika co następuje .
Wiertarka - nawet własnej roboty .
Wiertło widiowe .
Obroty - im większe tym lepiej , i tak nikt nie przekroczy maksymalnych dla wiertła widiowego :D .
I błagam ! - nie piszmy o igłach i tysiącach otworków wiertłem hss - to szaleństwo .
Pozdrawiam .
|
|
| Back to top |
|
 |
Jacek79 Poziom 23

|
17 Jun 2009 17:42 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
| pukury wrote: |
| tysiącach otworków wiertłem hss |
Mistrzu, są wiertła HSS i są wiertła prawie jak HSS. Ale napis mają.
HSS to oznaczenie stali szybkotnącej, sęk w tym, czy wiertło faktycznie z niej jest.
Bardzo dobre:
http://www.ceneo.pl/2285652
|
|
| Back to top |
|
 |
pukury Poziom 22

|
17 Jun 2009 18:29 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
Witam.
Orientuję się czym jest stal szybkotnąca - możesz być tego pewien .
I zapewniam - czy to będzie sw18 , nw czy inne nc to i tak stępi się szybko przy wierceniu laminatu .
Ale - oczywiście - każdy orze jak może .
Pozdrawiam .
|
|
| Back to top |
|
 |
Jacek Rutkowski Poziom 13

|
29 Jun 2009 22:39 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
Do wiercenia kupiłem zestaw 20 wierteł na Allegro za 80zł, nie jestem pewien ale to są chyba zużyte z maszyny CNC z niemiec. Połamałem ich już 3 ale się nauczyłem wiercić. Stępić w warunkach domowych chyba się nie da, szybciej się połamią :D Radzę się nie kłócić tylko ich spróbować, otwory wychodzą z obu stron idealnie gładko przy 10000/minutę, tylko powoli zaczynam i kończę otwór.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
29 Jun 2009 22:45 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
Za duża prędkość obrotowa wiertła też nie jest wskazana.
|
|
| Back to top |
|
 |
kamyl88 Poziom 17

|
29 Jun 2009 22:53 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
jak bedziesz wiercil przez 2 listewki to nie bedzie zadziorow 2 listewki w srodek laminat i wiercisz nie powinno byc zadziorow sprobuj na jakims kawalku
|
|
| Back to top |
|
 |
Longin_S Poziom 9

|
04 Jul 2009 16:51 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
W warunkach domowych lub nawet warsztatowych trudno wyobrazić sobie zakup wiertarek wysokoobrotowych z wystarczająco precyzyjnym prowadzeniem wiertła, które należałoby użyć wraz z wiertłami widiowymi (wiertła takie są bardzo kruche i wrażliwe na nieprecyzyjne prowadzenie, bicie, przesunięcia lub drgania laminatu).
Po kilku (kosztownych próbach) wiercenia wiertłami widiowymi poprzestałem na zwykłych tanich wiertłach ze stali narzędziowej (cena około 4-5 zł za 10 sztuk).
Oczywiście ręczne wiercenie zwykłymi wiertłami zawsze będzie pozostawiać krater wokół otworu, ale łatwo go usunąć drobnym papierem ściernym przecierając całą płytkę. Przy okazji usuwa się ewentualne zabrudzenia lu zatłuszczenia powstałe przy obróbce co radykalnie poprawia warunki lutowania.
Po takim przetarciu warto przedmuchać otwory i pokryć ścieżki pastą lub nawet zwykłą kalafonią.
|
|
| Back to top |
|
 |
jacek20 Poziom 11

|
04 Jul 2009 19:21 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
Witam
Jaki problem naostrzyć wiertło HSS.Drobnoziarnista osełka ( mam taką zabytkowa Humbrola) , lupa zegarmistrzowska w oko, wiertło trzymamy w palcach ok 10 mm od czubka, pare ruchów osełką i gotowe.Nawet nie wyciągam wiertła z miniwiertarki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
04 Jul 2009 20:31 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
| Longin_S wrote: |
| ale łatwo go usunąć drobnym papierem ściernym |
A o czym ja piszę od początku? Wodny papier 500 na początek i 1000 na koniec, płytkę pod kran i heja z koksem!
|
|
| Back to top |
|
 |
Jacek Rutkowski Poziom 13

|
04 Jul 2009 21:39 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
Ja używam proxxona FBS 12/E na 12V wraz ze statywem MB 140/S i wiercenie wiertłami widiowymi idzie idealnie. Wiertarkę uszkodzoną z dużym biciem kupiłem za grosze a wymieniłem w niej łożysko za 22zł i działa jak nowa. Statyw kupiłem nowy za 220zł po złamaniu pierwszego widiowego wiertła. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jul 2009 21:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
serwis Poziom 23

|
05 Jul 2009 09:12 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
| jacek20 wrote: |
Witam
Jaki problem naostrzyć wiertło HSS.Drobnoziarnista osełka ( mam taką zabytkowa Humbrola) , lupa zegarmistrzowska w oko, wiertło trzymamy w palcach ok 10 mm od czubka, pare ruchów osełką i gotowe.Nawet nie wyciągam wiertła z miniwiertarki. |
Problem w ostrzeniu wiertła żaden; oczywiście nie będę komentował sposobu ostrzenia przedstawionego wyżej.
Wiertło pracujące w laminacie, oprócz zużycia ścina, zużywa się również łysinka- i to w znacznym stopniu.
A ta część wiertła akurat nie nadaje się do ostrzenia, i takie wiertło to tylko na złom.
|
|
| Back to top |
|
 |
rubens Poziom 23

|
05 Jul 2009 20:06 Re: Wiercenie w laminacie i zadziory |
|
|
|
| Moderated by rubens: |
Myślę że w temacie wszystko zostało powiedziane.Zamykam.
Jeśli autor będzie miał życzenie ponownie otworzę. |
|
|
| Back to top |
|
 |