Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Kuchenka na propan-butan. Długość przewodu - 3 metry.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy ->Kuchenka na propan-butan. Długość przewodu - 3 metry. Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
ogień
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 114

ogień
Poziom 13
Post#1 Post autora tematu 12 Cze 2009 12:31   

Kuchenka na propan-butan


Witam. Mam kilka Pytań. Czy butla z gazem propan-butan może być oddalona od kuchenki o ponad 3m? Czy taki długi przewód nie będzie miał wpływu na poprawne działanie kuchenki? Jaki przewód (wąż)zastosować?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 12 Cze 2009 12:31   



Powrót do góry
any56
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 3804
Miasto: Warszawa

any56
Poziom 23
Post#2 12 Cze 2009 12:50   

Re: Kuchenka na propan-butan


Butlę możesz oddalić ile zechcesz...
Jeśli chodzi o węże, to zobacz tutaj:
http://www.nokaut.pl/szukaj/w%B1%BF--gazu.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kierbedz4
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 1485
Miasto: Toruń

kierbedz4
Poziom 21
Post#3 12 Cze 2009 12:54   

Re: Kuchenka na propan-butan


Nie ma wpływu na na pracę kuchenki tak długi przewód.Zwróć uwagę że powinieneś mieć łatwy i szybki dostęp do zaworu kuchenki w przypadku awarii.Zawór butli w godzinach nocnych podczas spoczynku domowników powinien gyć zakręcony.Dobrym przyłączem kuchenka - butla gazowa może być zakup odpowiedniej długości węża do spawania acetylenowego który posiada odpowiednie parametry techniczne do tego celu.Na końcówkach węża na reduktorze oraz kuchenki powinny być zamontowane odpowiednie obejmy.Butla powinna być zabudowana w miejscu przewiewnym gdyż gaz ten jest cięższy od powietrza i przy rozszczelniniu instalacji gazowej utrzymuje się przy podłodze.Jeżeli butlę z gazem zamierzasz zabudować w szafce powinieneś od tyłu w tylnej ściance nawiercić kilka większych otworów celem wentylacji.W pomieszczeniu gdzie stoi butla jak i w pobliżu kuchenki można zabudować czujniki gazu które zasygnalizują ulatnianie się gazu z instalacji lub brak zapalonego gazu na kuchni przy odkręconym kurku.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 12 Cze 2009 12:54   



Powrót do góry
ogień
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 114

ogień
Poziom 13
Post#4 Post autora tematu 12 Cze 2009 13:23   

Re: Kuchenka na propan-butan


Dziękuję za odpowiedzi.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 12 Cze 2009 13:23   



Powrót do góry
mientuss
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 26 Maj 2012
Posty: 2

mientuss
Poziom 2
Post#5 26 Maj 2012 13:01   

Re: Kuchenka na propan-butan


Witam ! Odświeżam temat, ponieważ chcę podpiąć kuchenkę do butli z gazem propan butan i pojawiły się wątpliwości.

Kuchnia jest na piętrze i chcę butle wyprowadzić na balkon. Aby postawić butlę tam gdzie chcę potrzebuję 6 metrów węża który już zresztą zakupiłem (standartowy pomarańczowy wąż do gazu P-B). W związku z tym pytanie czy nie będzie to zakłucać pracy kuchenki ani czy nie będzie powodowało jakiegoś niebezpieczeństwa?

W instrukcji pisze, że wąż powinien mieć do 2 metrów długości jeśli chcemy podłączyć kuchenkę do butli :/

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Maj 2012 13:01   



Powrót do góry
movzx
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 6651
Miasto: Wrocław

movzx
Poziom 25
Post#6 26 Maj 2012 13:06   

Re: Kuchenka na propan-butan


mientuss napisał:
chcę butle wyprowadzić na balkon.
A jak słoneczko będzie przygrzewało, deszcz padał, mróz chwyci?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mientuss
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 26 Maj 2012
Posty: 2

mientuss
Poziom 2
Post#7 26 Maj 2012 13:44   

Re: Kuchenka na propan-butan


Balkon jest dosyć mocno osłonięty, a wąż chce poprowadzić przy samej ścianie wzdłóż balkonu. Deszcz musiałby bardzo mocno zacinać żeby na niego lało, słońce też do ściany dochodzi tylko z samego rana. Widziałem już nie raz gdzie ludzie mieli butle wyprowadzoną na zewnątrz, z tym, że nie tak długi odcinek. U mnie na zewnątrz było by to ok. 2,5 m. Poza tym myślałem, żeby założyć na niego piankę, taką jak zakłada sie na miedziane rurki od CO aby ochronić wąż właśnie przed warunkami atmosferycznymi. To co najważniejsze: nad balkonem jest dach na wysokości ok 3 metrów wysokości od podłogi balkonu i ma około 2 m. szerokości. W związku z tym wąż nie będzie bardzo narażony na działanie słońca i deszczu. Obawiam się tylko czy 5 metrowy wąż nie osłabi mocy palników i czy nie powoduje jakiegoś niebezpieczeństwa. Pytam kogoś kto ma pojęcie w tym temacie bo ja jestem laikiem.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Maj 2012 13:44   



Powrót do góry
skryn
Admin grupy AGD
Admin grupy AGD


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 14813
Miasto: Pomorze Środkowe

skryn
Admin grupy AGD
Post#8 26 Maj 2012 14:00   

Re: Kuchenka na propan-butan


mientuss napisał:
W instrukcji pisze, że wąż powinien mieć do 2 metrów długości jeśli chcemy podłączyć kuchenkę do butli :/

W instrukcji napisano i koniec tematu.
Jak chcesz się więcej dowiedzieć, to zdaj egzaminy na uprawnienia gazownicze.

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> Kuchenka na propan-butan. Długość przewodu - 3 metry.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Kuchenka MESKO 20 letnia - wymiana dysz na propan/butan (4)
Kuchenka gazowa kopci garnki - gaz propan/butan (21)
GN642HFGD - Dysze propan-butan (2)
Przeróbka kuchni na gaz propan -butan (7)
ARDO C640EE - Dysze na propan-butan (4)
Płyta Mastercook GC 64 SI - wymiana dysz na propan/butan (10)
Płyta gazowa Mastercook GCF64SI - dysze na propan butan (1)
Które dysze zastosować w kuchence Amika - propan-butan. (1)
Siemens ER326AB90E - problem z przyłączeniem do gazu propan/butan (3)
Jakie dysze na propan butan Zdjęcie Siemens EC 775QB20E (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl temat RSS