| Author |
MAC'KI Poziom 6

|
08 Jan 2010 19:07 Re: Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New |
|
|
|
| misiozol wrote: |
| wersjami demo nic nie zrobisz poza odczytem |
Wielkie dzięki za odpowiedź - teraz przynajmniej wiem, co jest nie tak! Nie istnieje żaden darmowy program, który umożliwiał by taką operację?
|
|
| Back to top |
|
 |
jarob Poziom 22

Joined: 14 Jul 2004 Posts: 2205 Location: Wejherowo / Gdynia
|
08 Jan 2010 19:49 Re: Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New |
|
|
|
...zgadzam się z przedmówcą. Nie obędzie się też bez wylutowania eepromu i podłączenia go do interfejsu przewodami.
Do tej pamięci można jeszcze zastosować program Case, ale z tego co się oriętuję, wersja demo też ma zablokowany zapis do kości.
|
|
| Back to top |
|
 |
evender Poziom 1

|
08 Jan 2010 20:38 Re: Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New |
|
|
|
Witam.
Mam następujący problem.
Mianowicie tydzień temu bateria w laptopie trzymała względnie jeszcze tj okolo godziny do 1,5 h, laptopa mam przeszło 2 lata, a teraz baria po 1 nie ładuje się do końca(55%), tj po celowym odłączeniu zasilacza po to by ją rozładować jej pojemność znów spadła, i naładowała się do 34% ;/
Spisane z baterii:
Battery Pack : 3s4000-s1s3-04
Rating: 11,1 Vdc-4000 mAh
Laptop: Amilo Pi2515
Kod z Everesta ( w Battery Mon jest to samo):
| Quote: |
Pole Wartość
Właściwości opcji zasilania
Bieżące źródło zasilania Prąd sieciowy
Stan baterii 34 % (Ładowanie)
Pełny okres życia baterii Nieznane
Pozostały okres życia baterii Nieznane
Battery Properties
Nazwa urządzenia L53II
Producent FSC
Unique ID 00001FSCL53II
Battery Type Rechargeable Li-Ion
Designed Capacity 49016 mWh
Fully Charged Capacity 14362 mWh
Current Capacity 4877 mWh (34 %)
Wartość napięcia 12247 mV
Wear Level 70 %
Power State Prąd sieciowy, Ładowanie |
Proszę o pomoc co z tym zrobić, czy może wystarczy reset baterii? czy co innego?
Jeżeli sam reset proszę o kontakt na prv, bądź gg, ew o dobrz e opisanego posta.
Pozdrawiam,
Michał
|
|
| Back to top |
|
 |
MAC'KI Poziom 6

|
09 Jan 2010 10:56 Re: Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New |
|
|
|
| jarob wrote: |
...zgadzam się z przedmówcą. Nie obędzie się też bez wylutowania eepromu i podłączenia go do interfejsu przewodami.
Do tej pamięci można jeszcze zastosować program Case, ale z tego co się oriętuję, wersja demo też ma zablokowany zapis do kości. |
Do pełni szczęścia brakowało mi tylko jeszcze informacji, czy przy wylutowywaniu eeproma trzeba odłączyć ogniwa (miałem wrażenie, że raczej nie powinno się tego robić). Zaryzykowałem odlutowanie pod napięciem i zaniosłem eeproma do znajomego, który ma pełnego Case'a. Wgrał wsad który kiedyś zamieściłeś (Dobra robota!), a ja jakimś cudem wlutowałem układ z powrotem transformatorówką. I co najdziwniejsze, wygląda, że wszystko działa jak powinno. Bateria długo się ładuje, licznik ładowań 0, i pojemność wskazywana 10x większa, niż przed operacją. Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi. Na przyszłość zapytam, czy faktycznie eeprom trzeba wylutowywać "pod napięciem", czy można odłączyć ogniwa?
|
|
| Back to top |
|
 |
misiozol Poziom 21

Joined: 03 Jun 2006 Posts: 1227 Location: slupsk/irlandia(wicklow)
|
09 Jan 2010 11:19 Re: Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New |
|
|
|
MAC'KI
miales naprawde duzo szczescia ze udalo ci sie wylutowac pod napieciem i wlutowac transformatorowka i nie uszkodzic baterii ani nie zrobic zwarcia
|
|
| Back to top |
|
 |
kubakuba77 Poziom 17

|
09 Jan 2010 21:31 Re: Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New |
|
|
|
Witam, mam baterie Toshiby PA3450U-1BRS - układy w środku to bq29312PW i bq80201DBT plus na odwrocie 64k 29400 , bateria ładuje się kilka sekund i pokazuje zakończenie ładowania... trzyma ok 50min ale niestety nie pokazuje wartości w opcjach zasilania w panelu sterowania oraz laptop zalicza zwiechy przy uruchamianiu systemu z włożoną baterią . Jest może jakiś sposób na reset tej baterii ? Każde z 4 ogniw w obecnym stanie 3,96v Znalazłem kilka postów dotyczących bq29312PW ale niestety nic podobnego..
dzięki wielkie z góry za info.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Jan 2010 21:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
misiozol Poziom 21

Joined: 03 Jun 2006 Posts: 1227 Location: slupsk/irlandia(wicklow)
|
09 Jan 2010 22:35 Re: Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New |
|
|
|
kubakuba77
ciebie interesuje BQ80201 ktory jest odpowiednikiem bq2084 zintegrowany flash memory reset przy pomocy SBW albo BEW i trzeba byc dobrej mysli ze pamiec nie jest zahaslowana , cos tam sie dzieje niedobrego ogolnie z ta bateria bo nawet jesli bateria jest zuzyta i liczniki sa przekroczone to nie powinno sie tak dziac jak opisujesz mozesz miec jakies zwarcie w baterii, podobna sytuacja byla na 30 stronie tego tematu
|
|
| Back to top |
|
 |
szczepan127 Poziom 6

|
10 Jan 2010 14:49 Re: Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New |
|
|
|
Witam,
przymierzam się do wymiany ogniw i resetu wsadu pamięci 80AF w baterii od IBM T23 (02K7026) - 10.8V 4000mAh. Metodą porównania plików z poprzednich postów udało mi się ustalić które komórki pamięci odpowiadają za liczbę cykli ładowania, pojemność baterii oraz datę. Teraz moja prośba do was (głównie do kolegi Jarob, który dobrze się w tym orientuje), za co odpowiadają komórki w pamięci: 22d, 22e, 22f, 3bc oraz 3bd, bo one są zmienione po resecie oprócz wymienionych wyżej parametrów.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
jarob Poziom 22

Joined: 14 Jul 2004 Posts: 2205 Location: Wejherowo / Gdynia
|
10 Jan 2010 20:24 Re: Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New |
|
|
|
| szczepan127 wrote: |
Witam,
przymierzam się do wymiany ogniw i resetu wsadu pamięci 80AF w baterii od IBM T23 (02K7026) - 10.8V 4000mAh. Metodą porównania plików z poprzednich postów udało mi się ustalić które komórki pamięci odpowiadają za liczbę cykli ładowania, pojemność baterii oraz datę. Teraz moja prośba do was (głównie do kolegi Jarob, który dobrze się w tym orientuje), za co odpowiadają komórki w pamięci: 22d, 22e, 22f, 3bc oraz 3bd, bo one są zmienione po resecie oprócz wymienionych wyżej parametrów.
Pozdrawiam |
Jak byś się dobrze przyjrzał, to zauważyłbyś, że ten wsad składa się z dwóch części. Połowa wsadu to wartości potrzebne do pracy elektroniki. Natomiast druga jego część, to w zasadzie odbice lustrzane pierwszej jego części. Nie wiem dokładnie dlaczego tak to jest zrobione. Być może w celu sprawdzenia i zabezpieczenia przed niepowołanym grzebaczem we wsadzie. Wartości te liczymy w taki sposób - od ffff odejmujemy, to co jest w w polach z pierwszej części i wpisujemy w drugą część.
|
|
| Back to top |
|
 |
szczepan127 Poziom 6

|
10 Jan 2010 21:44 Re: Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New |
|
|
|
Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź - rzeczywiście jest tak jak napisałeś, nie zauważyłem tego wcześniej.
|
|
| Back to top |
|
 |
mat_ed Poziom 26

|
|
| Back to top |
|
 |