Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Zmiany w kicie AVT-1522


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Układy Zasilające ->Zmiany w kicie AVT-1522 Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Wykrywacze metali i akcesoria
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
fuutro
Poziom 43
Miasto: Gdzieś u siebie?
Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 10088
Pomógł: 1393
Ocena postów: 54
fuutro
Poziom 43
Post#1 14 Cze 2009 00:25  Autor tematu   

Zmiany w kicie AVT-1522


Witam, w tej dziedzinie raczej jestem raczkujący.
Wspomniany kit pokazał się w maju tego roku w EP (regulowany stabilizator impulsowy 0-25V, 0-5A). Chciałbym go wykorzystać jako wstępny regulator napięcia jednak Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie dobrano dławik L1 (50µH/10A). Czy wybrano największą wartość? Sam chciałbym zasilając napięciem ok 35-38V uzyskać na wyjściu ok 4-34V (dalej zakładam zwykły, szeregowy stabilizator). Sugerując się stroną http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps e/abw smps e.html , kartą katalogową TL494 (prosty arkusz w Excelu) i resztą danych (tj częstotliwość 77kHz i prądem wyjściowym do 5.5A) wychodzą rożne wartości indukcyjności, najniższe dla skrajnych napięć wyjściowych a największe w okolicach połowy napięcia wyjściowego (od ok 21,2µH do ok 57,1µH). Przy mniejszych obciążeniach relacja jest podobna jednak wyniki są większe. Schemat układu załączam poniżej:
Zmiany w kicie AVT-1522
Czy dławik warto wykonywać na rdzeniu jak w zestawie (żółty toroidalny) czy może lepiej pokusić się na coś zgodnie z sugestią wyżej wspomnianej strony? - rdzenie E, ETD.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
-RoMan-
Poziom 42
Miasto: Opole
Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 8842
Pomógł: 765
Ocena postów: 30
-RoMan-
Poziom 42
Post#2 14 Cze 2009 00:38Pomocny post    

Re: Zmiany w kicie AVT-1522


Indukcyjność liczona na stronie wynika z określonych założeń = czyli stałych warunków pracy. Licząc dla układu regulowanego szukasz warunku najgorszego. W przypadku step-down będzie to napięcie w samym środku zakresu i wyliczoną indukcyjność traktujesz jako minimalną.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
fuutro
Poziom 43
Miasto: Gdzieś u siebie?
Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 10088
Pomógł: 1393
Ocena postów: 54
fuutro
Poziom 43
Post#3 14 Cze 2009 00:42  Autor tematu   

Re: Zmiany w kicie AVT-1522


A jak się to ma dla niższych prądów? Mimo, iż obliczenia wskażą większą wartość lepiej dać taką jak dla max prądu wyjściowego?

Dzięki :!:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
-RoMan-
Poziom 42
Miasto: Opole
Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 8842
Pomógł: 765
Ocena postów: 30
-RoMan-
Poziom 42
Post#4 14 Cze 2009 09:18    

Re: Zmiany w kicie AVT-1522


Tak jak napisałem wcześniej - liczysz dla najgorszego przypadku. Oczywiście z zachowaniem rozsądku. Musisz pamiętać o tym, że z samej zasady zasilacze impulsowe słabo nadają się na regulowane w szerokim zakresie.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
fuutro
Poziom 43
Miasto: Gdzieś u siebie?
Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 10088
Pomógł: 1393
Ocena postów: 54
fuutro
Poziom 43
Post#5 14 Cze 2009 11:00  Autor tematu   

Re: Zmiany w kicie AVT-1522


No właśnie nie chcę regulacji w pełnym zakresie, zwłaszcza w dolnej części.

Jeszcze jedno pytanie - dając na wyjściu klasyczny stabilizator, mam dać na jego wejściu jakąś większą pojemność filtrującą (która obciąży też przetwornicę) czy w zupełności wystarczy ona za transformatorem i prostownikiem a to co jest w kicie wystarczy w zupełności?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
-RoMan-
Poziom 42
Miasto: Opole
Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 8842
Pomógł: 765
Ocena postów: 30
-RoMan-
Poziom 42
Post#6 14 Cze 2009 13:25Pomocny post    

Re: Zmiany w kicie AVT-1522


Pomiędzy przetwornicą a stabilizatorem nie ma sensu zwiększać pojemności. Natomiast na wejściu przetwornicy warto dodać trochę.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
fuutro
Poziom 43
Miasto: Gdzieś u siebie?
Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 10088
Pomógł: 1393
Ocena postów: 54
fuutro
Poziom 43
Post#7 14 Cze 2009 13:42  Autor tematu   

Re: Zmiany w kicie AVT-1522


Dzięki za pomoc :!:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Układy Zasilające -> Zmiany w kicie AVT-1522
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Co to za dioda w kicie avt-3004 ? (3)
Kilka pytań o możliwe zmiany w kicie AVT2180 . (5)
Zestaw AVT-1522 Regulowany stab. impulsowy (5)
Nowy zasilacz AVT 1522 grzeje się (6)
zmiana zakresu regulacji w kicie AVT-2132 (2)
Błędy w kicie AVT 1243? Schemat ideowy zgadza się z wzorem? (1)
AVT-531,AVT-533,AVT-535 Poszukuje pliki źródłowe do"klo (2)
Wieksza moc w kicie NE065 (5)
Dobry przedwzmacniacz cyfrowy w kicie. (1)
Chłodzenie aktywne w kicie AVT2762... (4)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.17 seconds

elektroda.pl temat RSS