| Author |
Albatun Poziom 5

|
14 Jun 2009 15:06 Regulator EZX-R brak wstecznego |
|
|
|
Witam
Mam regulator Hi-Tec ale wersje podstawowa EZX-R, a mój problem polega na tym ze działa tylko w jednym kierunku !!!!
Podłączam go do sprzętu nadajnik – Sanwa RD-6000 odbiornik Jeti REX 5 plus i akumulator 6V 4,2Ah
Problem w tym ze silnik Speed 400 działa tylko w przód a wsteczny ani drgnie. Myślałem ze to wina tego ze regulator nie został zaprogramowany ale właśnie tu jest problem ze nie idzie go zaprogramować. Robie krok po kroku jak napisała pewna osoba na forum modelarskim by przy wychyleniu drążka na max i min oraz neutral przytrzymać przycisk set up na 4 sec Az do mrugnięcia zielonej diody, ale nic nie mam żadnych sygnałów z regulatora ze został skonfigurowany, po włączeniu regulatora świeci się tylko czerwona dioda wychylam drążek na max czy min a nawet na neutral i wciskam na 4 sec, nawet i 15 sec przycisk set up , a regulator nie odpowiada mrugnięciem zielonej diody ;/. Jedynie gdy daje drążek na maxa i silnik ma max obroty wtedy zapala się zielona dioda i świeci do póki do póty nie zmniejszę gazu, ale w tył echo silnik stoi .
Macie jakieś pomysły czy może być uszkodzony regulator, w sumie przód i Serwo działają
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jun 2009 15:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
e_techman Poziom 13

|
14 Jun 2009 20:39 Re: Regulator EZX-R brak wstecznego |
|
|
|
Witam,
proponuje zweryfikować procedurę programowania, odniesienie do jakiegoś niedostępnego dla nas opisu nie daje nam możliwości jego weryfikacji. Programowanie zaczyna się od załączenia nadajnika, ustawienia drążka gazu na pozycję neutralną, następnie wciśnięcia przycisku programowania na regulatorze, potem jego włączenia i puszczenia przycisku programowania. Regulator powinien zasygnalizować ustawienie pozycji neutralnej, potem gaz na max i czekanie na potwierdzenie potem na minimum i potwierdzenie od regulatora i uwaga ponownie powrot na pozycje neutralną i potwierdzenie z regulatora powoduje zakończenie procedury.
Uwaga dodatkowa jest tak, że w niektórych regulatorach bardzo źle działa przycisk programowania i nie zawsze jest gwarancja, że podczas załączania jest on zwarty.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jun 2009 20:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Albatun Poziom 5

|
14 Jun 2009 22:51 Re: Regulator EZX-R brak wstecznego |
|
|
|
Witam
Poniżej podaje link do forum gdzie jest zamieszczona instrukcja programowania tego regulatora
http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?p=178338#178338
Bawie sie nadal tym regulatorem są już postępy:
Zrobiłem tak jak napisałeś najpierw wcisnąć set up potem włączyć regulator puścić przycisk set up i ok. jest sygnał jedno mrugniecie z regulatora daje na maxa jest potwierdzenie z regulatora ;), daje na minimum jest potwierdzenie z regulatora i daje na neutral w tym momencie dioda mrugnie przez ułamek sekundy nie to na żółto nie to na czerwono na pewno nie na zielono i potem zapala się czerwona dioda . Gdy macham drążkiem na maxa zapali się zielona gdy na minimum zapali się zielona wszystko ok, tylko, że dalej działa silnik tylko do przodu
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jun 2009 22:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
15 Jun 2009 13:56 Re: Regulator EZX-R brak wstecznego |
|
|
|
A trymery masz w neutralu?
|
|
| Back to top |
|
 |
Albatun Poziom 5

|
15 Jun 2009 14:06 Re: Regulator EZX-R brak wstecznego |
|
|
|
Tak mam :) a zakres na 100% nadajnik jewest ok gdy daje revers to minimalne położenie drazka powoduje zadziałanie silnika ale za to gdy drązek jest na max wtedy nic... widac ewidentnie że to regulator.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jun 2009 14:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Albatun Poziom 5

|
16 Jun 2009 11:44 Re: Regulator EZX-R brak wstecznego |
|
|
|
Podejrzewam, że może być uszkodzony wsteczny kierunek regulatora, czy ktoś z was naprawiał taki regulator, co najczęściej pada? Jaka cześć układu jest odpowiedzialna tu za wsteczny bieg, główne tranzystory
|
|
| Back to top |
|
 |