FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Mesa V-Twin, prosze o rade

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Mesa V-Twin, prosze o rade
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#1 Post from the author of the topic 17 May 2004 20:20   

Mesa V-Twin, prosze o rade

Szukałem jakiegoś fajnego przedwzmacniacza do gitary i natknąłem się na schemat V-Twin'a (link poniżej):
http://www.tubefreak.com/V-Twinp.gif

Nigdy nie robiłem nic na lampach, ale chciałbym spróbować. Mam kilka pytań, mam nadzieje że pomożecie.

1. Schemat nie wydaje się zbyt skomplikowany, części też chyba raczej dostępne, czy widzicie tam jakieś pułapki?
2. Chciałbym to zasilić z sieci, myśle nad zastosowaniem 2 transformatorów:
230V na 12V (oraz 5V) i później znów z 12V na 230V. Jakiej mocy powinny to być trafa? Czy może lepiej nawinąć jeden transformator lub przewinąć jakiś istniejący?
3. czy te lampki bardzo się będą grzały? Myśle o montażu na PCB ale nie wiem czy to dobry pomysł
4. A może ktoś próbował zrobić ten lub podobny preamp i może się podzielić uwagami?

Nie jestem wymiataczem więc w sumie każda rada się przyda.
Dzieki.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 17 May 2004 20:20   

Back to top

Jimi Hendrix
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 26 May 2004 12:26   

Re: Mesa V-Twin, prosze o rade

Proponuje do zasilania użyć trafa o przekładni 1:1
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 May 2004 12:26   

Back to top

Jimi Hendrix
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 26 May 2004 12:35   

Aha. i jeszcze jedno lampki wyeksponuj na górze obudowy (ładnie wyglądają i lepsze chłodzenie) i połącz je kabelkami z PCB.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 May 2004 12:35   

Back to top

qulet
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 19 Apr 2005 15:32   

Nie wydaje mi się żeby Mesa V-Twin, byłą prostym preampem. Poza tym to hybryda, przester uzyskiwany jest na diodach (mostek greca z dodatkową diodą w środku), a lampa tylko wygładza sygnał. Nie wiem jak to brzmi, ale ja bym wybrał pełną lampę z przesterem realizowanym na lampach a nie na diodach.
Back to top

radoslav
Poziom 10
Poziom 10

Post#5 19 Apr 2005 22:52   

też to będe robił, podobno gra świetnie , znajomy mnie namówił, będe robił 2 trafa , tak jest w oryginale , jeden na zewnątrz drugi wewnątrz, w marshallu jcm 900 też wstępne obcinanie jest na diodach, a skomplikowany troche jest , przekonałem sie jak projektowałem płytkę , chyba że zależy ci na samym kanale przesterowanym, można to wtedy sporo uprościć, te lampki nie grzeją sie bardzo ale lepiej żeby miały delikatną wentylacje
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Apr 2005 22:52   

Back to top

kq
Poziom 5
Poziom 5

Post#6 Post from the author of the topic 23 Apr 2005 01:08   

Temat zoształ odgrzebany więc postanowiłem zdać relacje z dalszego przebiegu prac. Długo mi zeszło żeby w końcu zabrać się za ten preamp, zaprojektowane płytki przeleżały sporo czasu na dysku kompa. W końcu jednak postanowiłem doprowadzić projekt do końca. Konstrukcja wygląda tak:
Uzyłem dwóch transformatorów: toroida 230->12V i zwykłego podwyższającego napięcie 12V->203V (zmierzone z obciążeniem). Dodałem stabilizator na żarzeniu ECC83.
Podzieliłem wszystko na moduły: zasilanie, blok lampek, tor przedwzmacniacza, symulacja kolumny, sterowanie.
Schemat sterowania zmieniłem niemal zupełnie - zastosowałem kontroler ATMega8 i dodałem wyświetlacz LCD, bo mam zamiar wbudować sobie jeszcze pare efektów tj echo, flanger i phaser sterowanych mikroprockiem (cyfrowe potencjometry). Przełączanie kanałów zrobiłem na fotorezystorach RPP130 + LED. Dodałem osobną korekcję + ustawienie gain dla obu kanałów. Sam tor analogowy uruchomiłem "na pająka" i działa pięknie, przy czym wzmocnienie jest jak na mój gust trochę za duże . Słyszalny był minimalny przydźwięk sieciowy, ale testy przeprowadzałem przed stabilizacją żarzenia. Mam nadzieję że teraz będzie lepiej.
Zastosowałem układ symulacji kolumny z Marshalla JMP-1, ale jeszcze go nie testowałem.
Obecnie jestem na etapie uruchomiania sterowania. Obudowę mam już gotową, nie będzie to obudowa "pod nogę" jak w oryginale ale zwykła z dołączanym footswitchem. Myślę jeszcze nad zastosowaniem wewnętrznych przegródek ekranujących z aluminium.

To tyle. Jak go uruchomię w pełni to zamieszcze próbki dźwiękowe.

Pozdrawiam.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Mesa V-Twin, prosze o rade
Page 1 of 1
Similar topics
Za duże przejsciówki! prosze o rade (2)
Prosze o rade MIDLAND GXT (16)
prosze o rade ! kino domowe (3)
prosze o rade! - wzmacniacz 2 x 50W (19)
TV PHILIPS -prosze o rade (4)
prosze o rade - wzmacniacze (10)
Kanał Lead z V-Twin Mesa Boogie (10)
preamp Mesa V-Twin (9)
unintra + basik prosze o rade (3)
Skrzynka na poddaszu, prosze o rade (6)

Page generation time: 0.096 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed