Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI
Autor
Wiadomość
stenli1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 01 Sty 2004
Posty: 172

Post#1 Post autora tematu 17 Maj 2004 21:55   

Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Moduł typu ABIMEX uszkodził się.Cewki dobre.Nie mając wiele do stracenia rozebrałem go-metalowa pokrywka uszczelniona silikonem ,poszło łatwo.Elektronika typu hybryda sterująca parą gołych tranzystorów.Całość zalana przezroczystą galaretą.Pomierzyłem te tranzystory i okazało się ,że druciki zgrzewane do emiterów odłączyły się chyba pod wpływem drgań karoserii.Próbowałem docisnąć je przez wgrzanie w plastik sprężynek i zaczął działać ,ale na nierównościach drogi jednak przerywa.Chcę spróbować podpiąć zewnętrzne tranzystory stosowane w zapłonach ,może ktoś zna takie typy - NPN ,chyba zintegrowane z diodą ( zenera? ) nie wiem czy czasem nie darlingtony.Jak nie wyjdzie trudno, pozostanie zakup drogiego modułu.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#2 17 Maj 2004 22:02   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


zabezpieczony darlington NPN.Typowa usterka tego modułu-brak zapłonu w 2 i 3 cylidrze.Moduł łatwo naprawialny,około 1,5 godziny wystarcza.
Zrobiłem ich juz około z 500.
Powrót do góry
   
Panda02
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1618

Post#3 17 Maj 2004 22:08   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Swego czasu do układów zapłonowych stosowano tranzystory BU323. Prosze wpisać w google bu323. Polecam stronę http://www.electronics-lab.com/projects/automotive/008/ Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#4 17 Maj 2004 22:12   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Nie pójdzie tam ze względu na zbyt mały Ic wynoszący około 10 A ,oraz to że jest w TO3-kłopot z zamocowaniem.Można jeszcze próbować w wersji 323AP,ale warunek pierwszy go dyskwalifikuje.
Powrót do góry
   
Panda02
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1618

Post#5 17 Maj 2004 22:21   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


A tranzystory z tej strony którą podałem wcześniej?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Maj 2004 22:21   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#6 17 Maj 2004 22:33   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Jeżeli ci chodzi o to:BUX37 (BU323, BU920, BU921, BU922, BUV37B (u TOP3), BUW29, BUW81, MJ10012, MJ10013, MJ10014, TIP662, TIP665, 2SD683) to nie ma tam nic godnego polecenia do tego modułu.Robiłem experymenty z większością,oprócz tych MJ'tów.Przędzej czy później siadały.
Powrót do góry
   
Panda02
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1618

Post#7 17 Maj 2004 22:44   

Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


To jaki tranzystor jest oryginalnie stosowany w tym module i na jaki można go zamienić. Moduł stosowany w Polonezie to dosyć stare rozwiązanie, mówiąc delikatnie, a jakie stosuje sie w chwili obecnej tranzystory w modułach zapłonowych?
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#8 17 Maj 2004 22:58   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


To rozwiazanie o którym mowa nie jest rozwiazaniem starym,nie jest to też Polska myśl techniczna.Moduł ten jest produkowany w USA prze firmę Delco-Remy.
Ty myslisz chyba o starym module do wpółpracy z aparaten zapłonowym,nie jest on jednak stosowany w pojazdach Polonez GLI.
Powrót do góry
   
Panda02
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1618

Post#9 17 Maj 2004 23:10   

Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Tak, masz rację, zamyśliłem się, bo sam miałem Poloneza ze starym układem zapłonowym. W tym ktory stosowany jest w silnikach z wtryskiem spotkałem się tylko z uszkodzeniami (przebiciami) cewek zapłonowych. Sam moduł zapłonowy jest chyba dość bezawaryjny. I wracam do pytania; jakie typy tranzystorów stosuje się obecnie w modułach zapłonowych?
Powrót do góry
   
szymtro
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Kwi 2003
Posty: 1417
Miasto: Warszawa

Post#10 17 Maj 2004 23:53   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


najlepszym rozwiązaniem był by BU931ZP lub BU941ZT mniejszy. Można spróbowaćx dać BUX24. Fiat u siebie stosował czasem BDX53N ale to chyba nie najlepszy pomysł.
Powrót do góry
   
Panda02
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1618

Post#11 18 Maj 2004 00:43   

Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Szukałem po internecie i znalazłem stronę http://www.eworld.ru/support/ssf/kt8xx.htm na której są właśnie te tranzystory i odpowiedniki rosyjskie. No właśnie , czy to są odpowiedniki? bu931 kupić można http://slawmir.w.interia.pl/promocje.htm
Powrót do góry
   
stenli1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 01 Sty 2004
Posty: 172

Post#12 Post autora tematu 18 Maj 2004 10:54   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Czy ten BU931 podpinać bezpośrednio pod odłączone końcówki od starego tranzystora, czy mogę dać emiter bezpośrednio na masę,chociaż wygląda mi, że emiter jest podpięty przez jakiś niskoomowy rezystor.Na ELENOCIE spotkałem różne wersje obudowy, która jest najodpowiedniejsza?Jakiej wielkości musi być radiator?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Maj 2004 10:54   





Powrót do góry
   
szymtro
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Kwi 2003
Posty: 1417
Miasto: Warszawa

Post#13 18 Maj 2004 12:35   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


A jak stary jest podłaczony do radiatora? Nowy podepnij dokładnie tak jak stary( w tych samych miejscach) bo tam jest jeszcze rezystor do ograniaczania prądu(nie sam rezystor ale ten układ jest bardziej skomplikowany w którymś EDW był artykuł o zapłonie i tam wszystko było ładnie narysowane). Co do obudowy - to ta to3 napewno ci sie nie zmieści więc wybierz najmniejszą jaką będą mieli w sklepie(to 220) bo chyba tej D-Sub do montażu smd nie będą moieli - a ta jest najmniejsza więc pasowała by najlepiej.
Powrót do góry
   
stenli1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 01 Sty 2004
Posty: 172

Post#14 Post autora tematu 18 Maj 2004 14:15   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Orginał ma około 1x1.5 cm,nie wiem czy nowy zmieści się w miejsce starego,myślałem raczej o zamocowaniu go na zewnętrznym radiatorze.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Maj 2004 14:15   





Powrót do góry
   
elprzem
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Maj 2004
Posty: 88
Miasto: zagórnik k/andrychowa

Post#15 19 Maj 2004 11:32   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


ja zastosowałem BU 323A i zrobiłem na nich 35 tyś km ( zmieniłem od razu 2) bez problemów założyłem je na radiatorach przypiętych do cewek plastikową taśmą. jedynie na co trzeba uważać to na napięcie występujące na tranzystorach po wyłączeniu kluczyka
Powrót do góry
   
krzysiek1234
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 29 Sty 2004
Posty: 22

Post#16 03 Cze 2004 15:43   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


no wlasnie ja mam dokladnie ten sam problem z fiatem cc 900strzelil w nim modul elektroniczny od zaplonu i nie startuje czy moglby ktos mi pomoc (udzielil jakichs wskazowek ) z naprawa tego modulu..? z gury dziekuje i pozdrawiam :D
Powrót do góry
   
themark
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Lip 2002
Posty: 205
Miasto: Żary - lubuskie

Post#17 24 Sty 2005 20:19   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Hej Macie moze schemat jak naprawić ten moduł DELCO do Poldka z wtryskiem mi siadł, no są jakieś APE http://www.ape.com.pl/ (ostatni na stronie) i muszę kupić ale i można poeksperymentować na starym
POZDRAWIAM
Powrót do góry
   
agaudio
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 25 Cze 2004
Posty: 590
Miasto: Bochnia

Post#18 25 Sty 2005 00:33   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Witam
Mogę Ci podać numer GG do Goscia co Ci pomoże. GG 4048473.Niestety strony jego nie pamietam
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
themark
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Lip 2002
Posty: 205
Miasto: Żary - lubuskie

Post#19 26 Sty 2005 11:22   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Mam jeszcze innepomysły dlaczego te moduły D.I.S w poldkach tak siadają.
Otórz był wczoraj u mnie mój wieloletni kolega, który do niedawna miał jeszcze Poldka 1,6 GLI rocznik 94 bez katalizatora i lambdy. Z racji tego że jest on szczególarz jak tylko kupił tego Poldasa (używanego) to zaczął go doglądać-doregulowywać. I wiem że swego czasu bardzo długo ustawiał... właściwą szczelinę pomiędzy czujnikiem obrotów wału korbowego a kołem pasowym. Sprzedał potem tego Poldasa w wieku 10 lat i NIGDY nie miał problemów z modułem. Doradził mi jeszcze (bo ludziom też wiele razy wymieniał te moduły) aby od razu wymienić regulator napięcia, posprawdzać "masy" i ustawić właściwą szczelinę czujnika wału. Twierdził że na kilkadziesiąt poldków które robił tylko 2-3 miały właściwą szczelinę i one też nie miały problemów z modułami.

Może to przypadek, może wielki fart... a może coś w tym jest

POZDRAWIAM i zapraszam do dalszej dyskusji na ten temat, ponieważ nie jest możliwe aby coś psuło się z niczego.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=134396&highlight=

PS. Ja także szukam tego modułu do Poldka - może Wiecie gdzie można dostać oryginalny DELCO i za ile ??
Powrót do góry
   
kowalma
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 26 Paź 2004
Posty: 19

Post#20 26 Sty 2005 11:45   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


themark napisał:
PS. Ja także szukam tego modułu do Poldka - może Wiecie gdzie można dostać oryginalny DELCO i za ile ??


caly nowy modul? bodajrze 255zeta - kupowalem w lipcu, ciezko sie do nich dodzwonic bo rzadko podnosza sluchawke

"Motors-Technics" S.C. Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowo-Produkcyjne
42-200 Częstochowa, ul. Kawia 23
woj. śląskie
tel. (034) 361-50-54
Powrót do góry
   
Marcin Z.
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 28 Lis 2002
Posty: 502
Miasto: Zielona Góra

Post#21 26 Sty 2005 17:09   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Witam!
A jaki prawidłowy powinien być wymiar szczeliny?
Powrót do góry
   
themark
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Lip 2002
Posty: 205
Miasto: Żary - lubuskie

Post#22 27 Sty 2005 08:41   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Do "Marcin Z" i Wszystkich Zainteresowanych, właściwy odstęp jest podany w zasadzie w każdej dobrej książce, wiem że mój kolo ma dwie i w jednej (raczej nie jest to książka p. Edwarda Morawskiego - była na rynku jeszcze jedna dostępna gdzie jest dokładniej rozpisany Multec 700 TBI) było to dokładnie opisane. Jak tylko od niego przywiozę tą książkę to zeskanuję te strony i zamieszczę na forum.

POZDRAIWAM
PS. Temat naprawy tychże modułów nadal otwarty :-)

UWAGA ! Odnośnie tej szczeliny czujnika położenia wału w Poldku to skanów książki jeszcze nie mam u siebie ale kolo podesłał mi ten fragment cytatu "...szczelina między czujnikiem położenia tłoka a bieżnią koła pasowego wynosi 06 - 07mm"
Powrót do góry
   
themark
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Lip 2002
Posty: 205
Miasto: Żary - lubuskie

Post#23 31 Sty 2005 22:03   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Witam ponownie.
1. Czy naprawdę nikt nie wie w jaki sposób regeneruje się te moduły zapłonowe D.I.S do Poloneza z wtryskiem MULTEC 700 TBI. Niby takie to proste a nie ma żadnego schematu fotki itp. ??? :?:

2. Czy macie jakieś zdanie na temat wyrobów firmy APE (http://www.ape.com.pl) ?? - mają moduły nowe po 231 zł brutto.

3. Wiecie może gdzie w internecie można było by kupić oryginalny moduł DELCO ??

Wiem że Polonez to nie mercedes ale pomoc tu też jest potrzebna

POZDRAWIAM GORĄCO :-)
Powrót do góry
   
Dar_bob
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Maj 2004
Posty: 140
Miasto: Olsztyn

Post#24 01 Lut 2005 16:28   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Temat stary , niemniej konia z rzedem tem kto ma, a na dodatek udostepni schematt modułu. Przewertowalem wszystko co mozliwe na stronach Delco - Remy, ale o modułach mozna tam zapomniec. Teraz produkuja rozruszniki i alternatory, a my nadal mamy problem.
Tak naparwde to tylko brakuje nam schematu bo wszystkie info na temat tranzystorów i montazu jest wyzej..

Przyłaczam sie do pozostałych kolegów z prosba o zamieszczenie schematu modułu... Szczególnie prosimy o pomoc Elektrita który ponoc naprawił ich juz ponad 500.. &-))))
Nadal poszukujacy mozliwosci naprawy modułu...
Pozdrawiam wszystkich
Darek.

P.S. A na koniec juz pytanie czyto techniczne. Jakie macie pomysły aby dokladnie usunąc zel którym zalany jest moduł Delco. Moze jakis rozpuszczalnik czy benzynka ekstrakcyjna?
Dzielmy sie pomysłami jak i gdzie umiejscowic tranzystory aby moduły wygladały na "fabryczne" a nie naprawiane " na pajaka".
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Dar_bob
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Maj 2004
Posty: 140
Miasto: Olsztyn

Post#25 14 Lut 2005 16:02   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Temat moze troche inny, niemniej wiarze sie z pradem..
Po naprawie modułu żelowego &-)))) nadal miałem dziwne objawy "niepalenia" na 1 lub wiecej swiec.
Sparwdzałem w miare mozliwosci i czasu swiece, ( wykrecone i oczyszczone) oraz iskre na nich podczas rozruchu .. Niby wszystko oki... a jednak zero na dworze a auto które do tej pory raczej paliło , stoi deba, rozwalam rozrusznik, rozładowje aku a ono nadal nie pali...
Czyzby jednak mój patent na moduł okazał sie niesprawny?
Wkurzony w ostatnia niedziele, zawołałem do pomocy kolejna madra głowe i na dwie pary oczu sparwdzamy wszystko ..
I nagle olsnienie - kable..... Moje były od niepamietnych czasów tak wiec wydawało mi sie to najbardziej odpowiednim czasem do zmiany..
Kable owszem , owszem , żarzyły sie kiedy wieczorem zblizałem do nich palec... !!!! iskra na 5 mmm na całej długosci...
Po zamianie na takie 2 miesieczne z innego Poldka auto od razu ozyło...
Równa praca, ładnie wczodzi na obroty...
No cóz.. tzreb abyło czekac do poniedziałku...
I własnie dzis wwalentynki zrobiem sobie "dobrze" i kupiłem nowe do Poldka 1,6 GLI za ... ha.. 20 zł.
Tak wiec ku przestrodze wszystkim- zmieniajcie kable raz na poł roku...
Za takie pieniadze to chyba warto aby we wszelkie słoty spokojnie odpalac..
Pozdrawiam wszystkich...

Darek...
P. S. Choc nie mam schematu modułu ( dzis wiem ze nie jest potzrebny), mam wszystko rozrysowane i dobzre oznaczone wszystkie podłaczenia wewnatrz . Dokładnie wiem jak i gdzie podłaczyc zewnetrzne tranzystory aby moduł ozył.
Jesli ktos ma podobne doswiadczenia mozemy sie nimi podzielic, chocby gdzie i jak zamocowac tranzystory aby odprowadzały ciepło....
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#26 14 Lut 2005 20:19   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Dar_bob napisał:


Przyłaczam się do pozostałych kolegów z prosba o zamieszczenie schematu modułu... Szczególnie prosimy o pomoc Elektrita który ponoc naprawił ich juz ponad 500.. &-))))


Pozdrawiam.


-i dalej naprawiam,ale niesądzisz że podzielę się technologią?Za długo siedziałem nad tym aby uzyskać 100% niezawodność.Dość powiedzieć ze z serwisów Daewoo\FSO mi przywożą te moduły,wolą regenerowane przeze mnie niż Hong-Kongi albo pewną krajową produkcję.
Są goście którzy "podłapali " o co tam idzie,i próbują naśladować,ale są takie dwa myki ,jeżeli sie nie wie o co chodzi to moduł chodzi góra miesiąc i jest do kosza.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lut 2005 20:19   





Powrót do góry
   
themark
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Lip 2002
Posty: 205
Miasto: Żary - lubuskie

Post#27 14 Lut 2005 21:50   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Ot i zrobiło sie forum komercyjne...
Do Kolegi "elektrit" a ile byś chciał (aż głupio pytać na tym forum) za swoją wiedzę ???
Powrót do góry
   
cba
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 223
Miasto: lublin

Post#28 14 Lut 2005 22:20   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Wcale się koledze elektrit nie dziwie. Sa jakieś granice porad.
A wiedzę swoją właśnie sprzedaje w postaci zregenerowanych modułów.
Jakoś trzeba zarabiać na ten chleb powszedni.
Nie każdy się urodził Matką Teresą.
Powrót do góry
   
themark
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Lip 2002
Posty: 205
Miasto: Żary - lubuskie

Post#29 16 Lut 2005 21:39   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


Dobrze - to z innej beczki ;-)
Do Kolegi "Elektrit" to ile byś wziął za naprawę modułu - pytam poważnie bo mam w tej chwili wlożony nowy APE, no ale jak pokazuje życie jeżeli coś stało się raz to nie jest powiedziane że się nie stanie ponownie.

POZDRAWIAM
Powrót do góry
   
cba
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 223
Miasto: lublin

Post#30 16 Lut 2005 22:37   

Re: Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI


A ja ze swojej praktyki to moge stwierdzić że niema" złych i dobrych" modułów. Przecież jakby te fabryczne były dobre, to nie byłoby zapotrzebowania na zamienniki. Jak wymieniam moduł u klienta to wywalam podejrzane kable, świece. Myje cewki z kurzu i oleju czyszcze styki, sprejuje wszystko silikonem.Wymieniłem ich dziesiątki i nie miałem do tej pory reklamacji (odpukać).A zakładam wszystkie jakie są aktualnie na rynku (APE też). Nie odważyłem się tylko montować made in Korea.
Raz była taka partia w sklepie( takie no name) w czerwonych pudełkach że przy hamowaniu silnikiem waliło w tłumik i to cholernie głośno.
Także sam już zgłupiałem i szukałem innej przyczyny, jak trzy kolejne sztuki wymieniane w sklepie miały taki sam objaw.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI
Strona 1 z 3 Idź do strony 123  Następny
Podobne tematy
Moduł zapłonowy POLONEZ 1.6GLI (14)
moduł zapłonowy 1.6gli (8)
moduł zapłonowy polonez1.6gli (6)
Moduł zapłonu Polonez 1,6GLI Abimex - POMOCY (3)
moduł zapłonowy GLI Polonez (6)
Moduł zapłonowy polonez 1,6 gli (4)
Moduł zapłonowy APE05 (Polonez) (9)
POLONEZ Caro - Moduł zapłonowy popsuty?? (6)
Moduł zapłonowy polonez. Grzeją się cewki WN. (2)
Peugeot Ludix moduł zapłonowy - Uszk. moduł zapłonowy, próba zastosowania innego (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony